22.10.2009

Avoin kirje musiikkiteollisuudelle

Tsek hei tämä: Rick Falkvingen (Ruotsalaisen piraattipuolueen puheenjohtaja) avoin kirje musiikkiteollisuudelle: "Olemme saaneet paremman tarjouksen!"

Lyhyesti kuvattuna Falkvinge kyseenalaistaa tässä nykyisen mallisen musiikkiteollisuuden ja tekijänoikeusmonopolin. Lainaan Piraattiliiton suomennosta (mutta kehoitan silti kaikkia lukemaan ko. kirjeen):

"Nyt on kuitenkin käynyt niin, että tämä lainlaatijoiden kanssa tekemänne sopimus, jossa te olitte ainoan (musiikin) toimittajan roolissa, on viime aikoina joutunut melkoisen kilpailun kohteeksi. Tilanne on nimittäin se, että ihmiset luovat tänä päivänä musiikkia enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja he tekevät niin ei tekijänoikeuksien ansiosta vaan niistä huolimatta. Koskaan historian aikana ei yhteiskunnalle ole ollut tarjolla yhtä paljon musiikkia kuin tänä päivänä. Jo yksin Creative Commons -lisensoitu musiikki ja muut taiteelliset työt – ottaaksemme esille vain yhden helposti mitattavan mallin, jossa tekijät hylkäävät heille oletusarvoisesti kuuluvan monopolin – ylittää teidän kulttuurituotantonne jo useilla suuruusluokilla.

On selvää, että tämä tilanne pakottaa meidät harkitsemaan uudelleen keskinäistä sopimustamme. Jos muut toimittajat ovat valmiit hoitamaan saman palvelun – musiikin luomisen – ilman teidän laskuttamaanne hintaa, joka on nykysin eliniän plus 70 vuoden mittainen monopoli, silloin me lainsäätäjät tulemme neuvottelemaan uudelleen keskinäisen sopimuksemme ehdot."

Keskustelua aiheesta on syntynyt jo 106 viestin verran, joten siinä on kahlattavaa jokaiselle, jota aihe kiinnostaa.

Nyt pian oma kiinnostus sen sijaan suuntautuu telkkarin ääreen katsomaan Muodin huipulle ja myöhemmin The Shield - maailmankaikkeuden paras sarja koskaan. No, Babylon 5:a on kyllä katsottu vasta vähäsen ekan kauden alkua...

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän kyllä tuon monopolin vastustuksen ja tekijänoikeudella kiskonnat, mutta minua ärsyttää suuresti, kun nykyään kaikki lataavat musiikkia vain netistä. Miten oletetaan bändien ja artistijen saavan elantonsa. Tietenkin on aina keikoista saatavat ansiot. Mutta entä jos jokin bändi ei halua viettää keikkaelämää vuoden ympäri?

Maria kirjoitti...

Aika pieniks ne levymyynneistä saatavat tulot nykysellään jää kun isot levylafkat vetää suurimman osan itelleen. Keikkailemalla käsittääkseni tienaa sentään jotain. Vaihtoehtoisia ansaitsemismallejakin tosin on ilmaan heitelty, valitettavasti vaan niiden kehittely on toistaiseksi ollut piraattien ja heitä symppaavien käsissä, kun sen oikeastaan pitäisi olla artistien ja viihdeteollisuuden käsissä. Ju nou, ne ketkä haluu elää viihteellä keksis ite niitä tapoja elää viihteellä. Ei ihme, ettei ihan hirveästi ole uudistuksia ilmassa, kun vastuu artistien elättämisen vaihtoehtoisten tapojen ideoinnista sysätään muille tahoille kuin artisteille ja voittoja kääriville lafkoille itselleen.

Toisaalta voi ajatella niinkin, että se on myös jokaisen artistin oma murhe miten elantonsa tekee, vähän niinkuin on kaikilla muillakin ammattikunnilla. Se keikkailukin on ihan vapaaehtoista kyllä, samoin ylipäätään musiikintekeminen, että jos sitä ei halua tehdä, ei tartte. Löytyy onneks ihmisiä, jotka haluavat.

Ajat joka tapauksessa muuttuvat, siihen on parempi sopeutua. "Kaikki" lataa netistä, sille ei nyt kukaan vaan mitään voi. Fakta. Jos ihmiset haluavat toimia tällä tavalla viihteensä kanssa, ja de facto toimivat, niin vastaantaistelemisen sijaan kannattas kelata miten tää uusi tapa käyttää juttuja muutetaan rahaksi. Sillein tässä on toimittu läpi historian uusien juttujen ja tapojen ja teknologioiden kanssa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...