5.9.2009

Yhteiskuntakritiikkiä Big Brotherissa

En katso Big Brotheria, kuten ei kukaan muukaan, mutta...

Asukkaiden jako slummiin ja paratiisiin on nerokas. Fiksu voi katsoa asukkaiden touhuja ja asenteiden kehittymistä ja nähdä niissä yhteneväisyyksiä yhteiskuntatasolla. Hyväosaiset ylpistyvät ja kokevat varmaan ennenpitkää täysin ansaitseensa hyvän asemansa, huono-osaisten asema on vaikea, masentava, sisua kysyvä ja eri tavoin ihmisiin vaikuttava. Toiset murtuvat, toiset sisuuntuvat ja ovat valmiita taistelemaan tiensä vaikka läpi harmaan kiven. Jotain taas alkaa vituttaa niin paljon, että tämä alkaa rikkoa sääntöjä välittämättä siitä, että rangaistus todennäköisesti lankeaa kaikkien osaksi. Kateus nostaa päätään ja epäreiluuden tunne on valtava. Toisaalla joku osaa tyytyä siihen, että on edes lämmin nukkumapaikka ja ruokaa, eikä suostu alkuunkaan vellomaan itsesäälissä.

Toki myös hyväosaisista löytyy ajattelevaisia ja empaattisia yksilöitä, jotka ovat valmiita ottamaan myös toiset ja vähempiosaiset huomioon, mutta toisaalta siellä on niitäkin, jotka unohtavat ennen tasavertaiset ystävänsä ollessaan itse näitä paremmassa asemassa. Myös defenssejä ilmaantuu: "Ei kannata katsoa sinne päin, tulee vaan itellekin paha mieli." Mitä ei katso, se ei kosketa - näinhän me valitettavan usein toimimme. Toiset pesevät itsensä puutarhaletkulla, toiset saunovat ja lilluvat paljussa. Siinä saattaa myös joku tuntea syyllisyyttä toisten huonommasta asemasta, oli aihetta tai ei.

Seuratakaa tätä asetelmaa ja sitä, miten asema vaikuttaa ihmisten ajatteluun ja mielialaan, myös suhtautumiseen muihin. Ehkä olen hurahtanut liian suuriin mittakaavoihin ja tehnyt liiankin suuria johtopäätöksiä tästä hyvin yksinkertaistetusta ja mustavalkoisesta asetelmasta, mutta katsotaan nyt silti miten käy.

19 kommenttia :

lpktk kirjoitti...

"En katso Big Brotheria, kuten ei kukaan muukaan, mutta..."

:P

Minäpä katson. Hyvä idea minustakin tuo slummi!

Dreamer Kaye kirjoitti...

Hmm, pitäsköhän munki nyt sitte kattoo BB:tä, kun siellä tapahtuu jotain tollasta. :D Mä vaan oon missannu kaikki aikasemmat jaksot ja yhden ku katoin, ni totesin, että en jaksa kattella niiden känniörvellystä ja kiroilua. Ja sit se blondi pikkulikka on vaan niin tyhmä, että omakin ÄO laskee jo pelkästään kuuntelemalla sitä. :D

ulla kirjoitti...

Tää vertailu ei kyl mun mielestä oikein toimi siinä mielessä, että kummallakaan ryhmällä ei ole minkäänlaisia vaikutusmahdollisuuksia oman tai toisen ryhmän oloihin. Ehkä jotain Pohjois-Koreaa lukuun ottamatta tuollaisia yhteiskuntia ei juuri löydy.

Lisäksi osa slummilaisten vitutuksesta johtunee siitä, että osallistuessaan BB:hen heidän mielessään varmaan lähinnä välkkyi kuva kolmen kuukauden "kesäleiristä", josta hyvällä tuurilla vielä voittaisi 50 000 euroa. Ainakin itselläni olisi aika huijattu olo, jos joutuisin elämään kuukausikaupalla slummilaisten oloissa. Näin radikaalille huijaukselle en äkkipäätä pystynyt keksimään yhteiskunnallista vertausta.

Siitä toki olen samaa mieltä, että käänne on mielenkiintoinen. Ehkäpä tänä vuonna joku slummilaisista tajuaa, ettei leikki olekaan niin kovin hauska, ja murtautuu ulos BB-talosta. Muissa maissahan tällaista on jo nähty. Eniten mua nimittäin BB-formaatissa kiinnostaa se, miksi ja miten ihmiset ovat niin halukkaita suostumaan kaikenlaiseen mielivaltaiseen käskyttämiseen vain yhden TV-ohjelman tähden.

patentti kirjoitti...

Ja sitten sanovat vielä ettei kyseessä ole ollenkaan mielenkiintoinen ohjelma. Pyh, sanon minä.

Silti pidän sairautena 24/7 hankkimista, liika on liikaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki muut vaikuttivat hyvinkin kettuuntuneilta slummista paitsi mensa-esa ja terttu :D Musta ihmiset ottavat liian tosissaan koko homman, kun se on vaan bb:ia, oikea elämä on sitten talon ulkopuolella. Ja vois se elämä hiukkasen huonomminkin olla, kuin se että joutuu bb:n slummissa oleskelemaan :D

miio kirjoitti...

Hauskaahan tässä on erityisesti seurata miten slummin asukkaiden kaikki suhteellisuudentaju ja huumori on hyvin nopeasti tipotiessään. Päästään siihen, että ainakin kaksi asukasta pillahti itkuun kun näki paratiisin puolen tyyppien esittelevän niitä kuuluisia mietoja alkoholijuomiaan. Siis todellinen itkun ja äärimmäisen surkeuden aihe :D

bubble kirjoitti...

Mä oon totaalisen anti-BB, en voi sietää sitä. Muutamia jaksoja jostain Suomen ensimmäisestä Isoveljestä kattelin, ja sitä yhtä Brittiversiota, jonka voitti symppis Brian. Muuten ei kolahda ei sitten ollenkaan. Kamalaa "viihdettä" minusta.

Mutta tää oli tosi mielenkiintonen pointti! Koska pienoisyhteiskuntahan se on, siellä sisällä talossa. Ilmeisesti slummi/paratiisi-asetelmaa on käytetty nimenomaan Brittien BB'ssä joskus, mutta Suomessa tietenkin aivan uusi asia. Ja niinpä ulkoisesti vaatimattomat ja hiljaiset suomalaiset muuttuvatkin uusissa ympyröissä kateellisiksi, riehuviksi ämmiksi ja äijiksi. Niin hassua. Ja niin surullista.

Oisin mielelläni lukenut tästä enemmänkin, joten jos joku BB-talon tapahtuma saa sormet syyhyämään ajatuksien näppäilemisestä blogiin, kirjota ihmeessä! ;)

Maria kirjoitti...

Toi oli ihan hyvä pointti, ettei asukkailla ole vaikutusmahdolliuuksia asemaansa :) Mutta toisaalta, onhan niillä se päällikökilpailu, jonka voittamalla ansaitsee paikkansa paratiisissa, ja toisaalta taas, ei kaikilla ihmisillä yhteiskunnassakaan aina niin kovin hyviä mahkuja ole asemaansa muuttaa, ylevistä tasavertaisuusajatuksista huolimatta... :P Eihän se yksinkertainen asia ole ei :)

Maria kirjoitti...

Aijoo, ja muuten hei, jos ne asukkaat ei siel ottais tätä vakavasti, niin sittenhän ei olis mitään pointtia mindfuckata niitä siellä, eikä yleisöllä olis tätä kieroutunutta viihdettä.. ;)

Ja toisaalta, voihan ihmisen sulkea mihin tahansa, ja jos se alkaa hajoilla, voi millon vaan sanoa et se ottaa sen vaan liian vakavasti... :P Tulee etäisesti mieleen myös tää vapaaehtoisilla tehty vangit/vanginvartijat -koeasetelma (The Stanford Prison Experiment) -> http://www.prisonexp.org/ :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelen, kuinka nopeasti slummilaiset ns. romahtivat. Eihän tuota ole nyt kestänyt kuin pari päivää ja jo nyt repeilevät. Toisaalta voihan olla niin, että tuolla kaiken kokee voimakkaammin kuin siviilissä, voihan olla myös niinkin, että tuntemattomien ihmisten seurassa ei ole kivaa olla nälässä. Saatanhan olla väärässäkin :)

Maria kirjoitti...

Ei huono selitys yhtään, onhan se erikoista :) Toisaalta ehkä meno tasottuu kun tottuvat, ehkä ne on vaan ollu alkujärkyttyneitä tän pari päivää... :P Saa nähdä mitä tapahtuu! :)

Samuel kirjoitti...

Olen aina inhonnut Big Brotheria monestakin syystä, enkä katsonut vielä kertaakaan paria minuuttia pidempään, mutta tätä kautta voisi ollakin ihan mielenkiintoista katsoa.

Maria kirjoitti...

Joo, eipä se kovin monena vuotena ole kovin kauaa otteessaan pitäny, nyt on harvinaisen innokkaasti tullu seurattua tätä kautta.. :D

jyri.vaatainen kirjoitti...

Täyttä paskaa koko ohjelma.

Pysti kirjoitti...

Kritisoin BB:tä toisesta yhteiskunnallisesta kulmasta. Pelottaa ajatus että me tai nuoret aikuiset olemme oikeasti tuollaisia tilaisuuden tullen.
Ei tarvitse mennä kovin pitkälle kotoaan sopivaan aikaan todetakseen että pelko on hyvin aiheellinen.
Koko ilmiö huolestuttaa melkoisesti.

Maria kirjoitti...

Hehe, no se ei varsinaisesti ole mulle ollut ylläty :P

Pysti kirjoitti...

Mielenkiintoinen kommentti, etenkin tuo alun "Hehe". Ehkä blogin nimi 'Heijastuspinta' ja sen pääaiheet kertovat pinnallisuudesta?
Mikäli siis viittasit siihen, että siinä neljäkymppinen ukko taas narisee nykymenosta. Tunnen sekä perheestäni että työn puolesta useita 20-35 vuotiaita jotka sopisivat BB-profiiliin muuten, paitsi arvomaailamansa kautta.
Toisaalta BB-ilmiötä voi tarkkailla monelta kantilta. Mietipä millainen business BB on. Tuote on loistavasti brändätty ja markkinoitu. Tulot ja katsojaluvut kulkevat käsi kädessä. BB takoo rahaa tukkukaupalla.
BB-ohjelmalla on oma psykologi. Aivan kuin se tekisi touhusta kohdehenkilöiden mielenterveyden kannalta hyväksyttävää. BB-henkilöt on kaikki tarkkaan valikoitu ja toiminta siten laskelmoitua. Ohjelma ei kiinnosta jos ei tule säpinää ja suhinaa. Sitä saadaan aikaiseksi laittamalla yhteen herkkiä tai muuten vain extreme-hahmoja hyvin epätavallisessa ympäristössä.
BB on siis samalla pelottavan hyvä että ylipäänsä kaikin tavoin pelottava.

Maria kirjoitti...

Ööh, naurahdus oli ihan normaali tunnelmankeventäjä :DD

BB:n konsepti on kyllä hyvin tiedossa varmasti jokaisella ohjelmaa ja keskustelua sen ympärillä edes hetken seuranneena, kiitos vain tästä. Iästäsi en tiennyt ennenkuin sen kerroit, enkä kyllä ajatellut sen olevan tärkeääkään. Joillekin se kai sitten on jotenkin oleellinen asia. Blogin nimen etymologiasta voit lukea täältä -> http://www.heijastuspinta.fi/2008/05/kerro-kerro-kliseist-suurin-mik-on-pll.html

Pysti kirjoitti...

Kiitoksia nopeasta vastauksesta. Hyvä ja perusteellinen esittely blogistasi. Pidin siitä, että haastat sekä itsesi että lukijasi rehdisti. Exit-linkki on hauska. Vaihtoehtona voisi harkita osoitetta c r a p.fi ainakin nimensä puolesta :)
Aion itse blogata BB:stä artikkelin kuten varmaan voi arvata. Toistaiseksi olen ehtinyt kirjoittelemaan lähinnä 24:stä ja Totuuden Hetkestä, säästäen 'ison' artikkelin hieman myöhempään. Pitäisi oikeasti katsoa BB:tä jonkun aikaa kuluvalla kaudella.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...