14.9.2009

Verta luovuttamassa, osa 2

Luovutettiin verta Maikin, Rhian ja Nooran kanssa. Rhia oli ensikertalainen, mutta selviytyi erittäin hienosti urakasta! Itse asiassa paremmin kuin minä, joka toisin kuin viimeksi, sain veripussin täyttymään ääriään myöten ja myöhemmin olin pyörtyilemisen partaalla. Vaan ainakin hemoglobiini on kovissa lukemissa (kasvisten puputtaminen kannattaa!) ja veriryhmäksi paljastui O+. Jännitti kyllä tälläkin kerralla melkein yhtä paljon kuin viimeksi.

Veripalvelussa tarvitaan innokkaita luovuttajia. Vanhat vakiluovuttajat alkavat pikkuhiljaa ikääntyä pois, mutta uusia luovuttajia on hankalampi saada. Oli SPR:stä ja verenluovutusrajoituksista mitä mieltä tahansa, tosiasiallisesti ihmiset kuitenkin tarvitsevat verta. Nyt on vielä taas tulossa sellainen kausi, että luovuttajia tarvittaisiin erityisen kipeästi. Että nyt kaverit ja puolisot mukaan ja neulakammoja voittamaan! Porukalla yhdessä toisia tsempaten pelkojensa voittaminen on helpompaa, kuin uskoisikaan! Nyt jos käy luovuttamassa, ehtii luovuttaa uudestaan vielä ennen joulua, jolloin taas verta tarvitaan.

Tamperelaisille tiedoksi, että verenluovutuspiste muuttaa nyt syksyn aikana keskustaan Rautatienkadulle, jos en väärin ole informoitu, samaan rakennukseen kuin Lidl.

IMG_8082

Image and video hosting by TinyPic
Jännästi näytän pedillä aina siltä, kuin olisin pökräämässä. Hyvä olo oli kuitenkin! Kuus ja puoli minuuttia vaan kesti tällä kertaa pussin täyttyä - ahkera nyrkinpumppaaja.
Kuva: Noora


IMG_8012
Jälkeenpäin on tärkeää juoda reilusti, eikä se syöminenkään mikään huono ajatus ole. Hyviä broilerikolmioleipiä aina on tarjolla!

IMG_8004

IMG_7995

IMG_8011

IMG_8003
Kiitos kaikille henkisestä (ja kun silmissä pimenee, fyysisestä) tuesta! ...Ja Nooralle tästä kuvasta (plus naama- ja käsisidekuvista).

IMG_8024
Ulkona pitää vielä päivittää päivän asukuvat.

IMG_8067

IMG_8068
Kiitti Noora.
Tunika - Filippa K, pyöräilyhousut ja laukku - American Apparel, saappaat - Vagabond (iiiisoa rakkautta!), rannekoru - H&M Men, kaulakoru - Pohjolan Helmi (mieheltä), vyö - second hand

IMG_8055
"Sit vielä kirppikselle, eiks je?"

13 kommenttia :

Rhia kirjoitti...

Toivottavasti sun vointi on jo parempi =) mulla on ollu koko illan ihan hyvä olo. Oon lipittäny täällä mehua yhteen putkeen. Varmasti jos olen vain terveenä niin lähden mukaan seuraavallakin kerralla!

Tiina kirjoitti...

Ja taas mua ärsyttää oma hemoglobiini joka ei tunnu nousevan sitten millään, ja jos nouseekin, putoaa samantien taas epäterveellisen puolelle :(

Jos hemot ois kunnossa, luovuttaisin minäkin.

Kay kirjoitti...

Mua ottaa koko juttu päähän, kun aina on joku suht uus tatuointi tai lävistys. Tästä ongelmasta on puhuttu koko Veripalvelun vastaavan infektiolääkärin kanssa, koska teemme tätä työksemme ja asiakkailtakin on tullut kyselyitä asiasta. Siellä päässä oli faktat niin pelottavan pahasti hukassa ja keskustelun jälkeen luvattiin perehtyä asiaan tarkemmin, mutta mitään järkevää muutosta asiaan ei vuosien kuluessa ole tullut. Pitäkää tunkkinne ja me pidämme täysin luovutuskelpoisen veremme :)

junja kirjoitti...

mulla tuli just viime viikolla kolme kuukautta täyteen. tarkoitus olisi mennä heti, kun vaan saan flunssan paranneltua.
luovutin viime kerralla ensimmäistä kertaa ja oli tosi positiivinen kokemus. ystävällinen ja osaava henkilökunta(neula ei tuntunut yhtään), hyvät ruuat ja luovutus oli helppoa ja nopeaa. en edes huomannut kovinkaan paljoa fyysisiä vaikutuksia, jollain tavalla oli ehkä vähän 'kevyt' olo. en ole koskaan ollut humalassa, mutta voisin kuvitella, että pieni hiprakka tuntuu samanlaiselta. :D

tarkoitus oli siis tulla sanomaan, että tosi kiva kun 'mainostat' tällaista asiaa. moni ei oikeen nää verenluovutuksessa muuta kun sen neulan, joka tökätään omaan käsivarteen. miettisivät ennemmin sitä, miten verenluovutuksella voivat auttaa muita.

Kirsi kirjoitti...

Mulla on myös jäänyt luovuttaminen alhaisen hemoglobiinin ja verenpaineen takia. Ajan myötä on kyllä hieman noussut, eli ehkä tässä vielä joskus päästään. Tärkeä asia, olen ilolla huomannut, että esim. Kampin keskuksen Narinkkatorilla (Hesan näkyvimpiä ilmoitustauluja) nykyään näytetään veritilannetta.

Mikä on muuten kaverisi ihanan värinen samettikolttu? Tuon väristä koetan aina kaupoista bongata mutta on vain valitettavan harvoin muodissa. Ehkä jouluna taas onnistaa.

Maria kirjoitti...

Rhia, vähän vielä eilisen puolella särkeili päätä, yöunien jälkeen oltiin taas priimakunnos :) Hyvä, että sulla meni niin hyvin nyt kaikki :)

Tiina, joo, kurja juttu :/

Kay, aww :)

Junja, joo, verenluovutuksesta ei hirveesti oo sillein semmosta kokemustietoa liikkeellä ainakaan niin, että olisin ite törmännyt, toivottavasti tällänen vähän lievittäis niitä pahimpia pelkoja.. :) "Kato ny, mäkää en kuollu siihe!" :P

Kirsi, harmillistahan tuo, että kun hinkua löytyisi, niin sitten ei löydy hemoja, ikää, mitä milloinkin :/ Mutta ehkä tosiaan vielä joku kerta! :)

Rhian samettikoltusta sun täytyy kysyä häneltä itseltään, tekstistä löytyy linkki blogiin :)

tipitii kirjoitti...

Koska ostit ton ranekorun ja kuinka paljon se makso? Pohdiskelin vaan, että mahtaisko niitä olla vielä jäljellä... ;) Juuri tänään muuten mietin, että koskakohan saan seuraavan kerran luovuttaa verta. Varmaan sekin aika koittaa viimeistään kuukauden päästä

Maria kirjoitti...

Kuukauden sisällä se on tullu hankkittua, en nyt muista yhtäkkiä sen tarkemmin :) Kannattaa käydä vilkaisemassa se miesten osasto! :) Voi löytyä muutakin tosi särmäistä :)

Tuuli kirjoitti...

Olen käynyt nyt kolme kertaa luovuttamassa ja mukavaa on joka kerta ollut. Muutama viikko sitten olin menossa, mutta sain kuulla että hemoglobiini oli liian alhainen. Edellisillä kerroilla se on ollut normaali ja luulenkin että tällä kertaa kuukautiset aiheuttivat nuo alhaiset lukemat.

Sain myös kuulla että pääsen luovuttamaan seuraavan kerran vasta 3 KK päästä, WTF?? Joka kuukausihan mulla nää samat veren vuodot on, en ymmärrä.

Samuel kirjoitti...

Itsellä on tullut käytyä vain silloin kun liikkuva veripalvelu on täällä kotikylällä, mikä on kyllä aivan liian harvoin. :/
SPR:n nauerettavat rajoitukset kyllä närkästyttävät, mutta tässä tapauksessa jätän boikotoimatta kun en kuitenkaan halua tätä firmaa vahingoittaa. Vaan enemmän saisivat luovuttajiakin kun vähän ajanmukaistaisivat säädöksiä.

Rhia kirjoitti...

Kirsille tiedoksi:
Samettikolttu on hankittu SPR:n Kontista. Siinä ei ole mitään valmistajan lappuja, on siis ompelijan tekemä vintage-mekko. Kangas on aitoa joustamatonta paksua samettia, ei siis mitään joustavaa trikoosamettia. Väriin siinä minäkin ihastuin sillä tuollaista väriä harvoin näkee missään.

sarakissa kirjoitti...

Hui kamala, mua alkaa jo pyörryttää noita kuvia katsellessa :D täytyy kyllä ensi kerralla uskaltautua mukaan, mutta voin varoittaa että sitä fyysistä tukea tarvitaan -huojun jo verikokeidenkin jälkeen naama valkoisena.

Maria kirjoitti...

Tukea on varmasti tarjolla! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...