10.9.2009

Obaman koulupuhe on sosialistista propagandaa ja Hesarilla kaikki herneet kupissa

Vähän on taas saarnattava kuorolle ja hämmästeltävä asenteita Atlantin tuolla puolen. Pari ensimmäistä kappaletta sivuavat myös mediakasvatuskurssin seuraavaa välitehtävää, mediakasvatus aiheena mediassa. Luentojen seuraaminen etänä muuten toimi aivan loistavasti, vaadin ehdottomasti samanlaista mahdollisuutta muihinkin aineisiin ja muihin luentosarjoihin! Paljon hauskempaa kuunnella kotona ja touhuta samalla omia juttuja, esimerkiksi meikata ja valmistautua postireissulle tai putsata kenkiä, kuin kuluttaa pari tuntia toimettomana luentosalissa istumiseen. Keskeinen paikka koneelle, niin voi vaikka äänettömästi siivota niin halutessaan, kun voi välillä vilkuilla luentokalvoja videostriimistä! Nyt siihen asiaan.

Presidentti Barack Obama pitää koulujen alkajaisiksi koululaisille puheen. Se julkaistiin maanantaina kokonaisuudessaan, jotta ihmiset voivat sen lukea etukäteen. Johan siellä jo levottomimmat ovat kiihtyneet siitä, että Obama aikoo kertoa koululaisten rakentavan tulevaisuuttaan ja samalla koko kansakuntansa tulevaisuutta. Lainaus CNN:n aihetta käsittelevästä artikkelista "In school speech, Obama says education key to country's future" eräältä texasilaiselta vanhemmalta:

"The president's speeches tend to be [about] what's wrong with the country and what can we do to fix it," said Bill Hogsett, a parent from Dallas, Texas. "I believe this is the greatest country on Earth, and I try to teach that to my children. ... I don't want them hearing that there's a fundamental flaw with the country and the kids need to go forward to fix it."

Jotkut vanhemmat aikovat pitää lapsensa kotona puheenpitopäivän, jotkut koulut eivät puhetta kuunteluta ollenkaan. Jopa syyttelyitä sosialistisesta propagandasta ja aivopesusta on vilissyt ilmassa. (Obaman puheen voi muuten lukea tästä .pdf-tiedostosta.) Aika villiä. Ah, koulu, tuo sivistyksen ihanteiden tyyssija.

Sitten asian viereen.

Samaan hengenvetoon täytyy nostaa hattua CNN:n fiksuille käytännöille rakentaa online-artikkeleita. Tässäkin linkatussa tekstissä oli linkitetty suoraan presidenttien puheita sisältäviin .pdf-tiedostoihin, ja ihmisten nimet ovat linkkejä, joita klikkaamalla voi selata arkistosta muita samasta kaverista kirjoitettuja artikkeleja. Sama pätee avainteemoihin. Myös videolinkkejä on siroteltu tekstin sekaan.

Eipä tulisi esimerkiksi Helsingin Sanomien nettiartikkeleissa kyseeseenkään, että tekstissä linkattaisiin kokonaisiin tiedostoihin, kun ei tapana ole linkittää edes blogeihin tai blogikirjoituksiin, joista on puhe, oli kyse sitten Ruotsin luetuimmasta blogista tai blogikirjoituksesta nostetusta syytteestä, jota seurataan koko valtakunnan tasolla. (Eikä tietysti linkkejä jaella paljoa muuallekaan, lienevätkö peloissaan ilmaisesta mainoksesta.) Näiden tapausten kohdalla on ihan lukijan oma-aloitteisuuden varassa ottaa selvää, mitä oikeastaan on alunperin sanottu tai tehty, ja miten toimittaja oikeastaan onkaan kuvaillut aihetta - ei yhtään hyvää ja läpinäkyvää, journalistista käytäntöä.

Nimet toisaalta ovat kyllä Hesarissa linkkejä, mutta tämäkin systeemi on täysin hajotettu. Kun tekstissä lukee linkkinä "Kimi Räikkösen", sitä klikkaamalla käynnistääkin automaattisen haun Hesarin arkistoista hakusanalla "Kimi Räikkösen". Taivutusmuodolla varmaan löytyykin hyvin tietoa. No siis löytyy joo, kunhan muissakin artikkeleissa on käytetty samaa taivutusmuotoa! Amatöörimäistä, ihan täysin. Melkeinpä täysin turhaksi tekee itsensä.

Parempia käytännön toteutuksia suomalaiseen mediaan, pls.

Myöhemmin vielä luvassa postausta päivän asusta, stay tuned!

11 kommenttia :

Andy kirjoitti...

Haha, arvaa onko tää koulupuhekohu huvittanut kun päästään täällä ihan ongelman ytimessä seuraamaan kun ihmiset meuhkaa... Onneksi sentään jopa Texasista löytyy niitä ihan suhteellisen fiksuja ihmisiä, vaikka se meinaa välillä unohtuakin. Olethan muuten perillä tästä birther-liikkeestä, joka edelleen vänkää ettei Obama ole syntyperäinen amerikkalainen, vaan suuren salaliiton tulos..? ;)

Maria kirjoitti...

Heh joo, onneks nyt ei taida olla ku joku äänekäs vähemmistö taas vauhdissa... :D Ja joo, olen kyllä lueskellut noidenkin hörhöjen juttuja x)

bubble kirjoitti...

Mä vaan täysin repesin tolle texasilaisen isän kommentille. Juuri tätä vihaan Jenkeissä. Miten ihmiset voi olla noin dorkia?

May kirjoitti...

Tuo Hesarin haku onkin mielenkiintoinen toiminnaltaan. Olin nimittäin ollut siinä uskossa, että se nimenomaan taivuttaa sanat ja hakee kaikista taivutusmuodoista - ja kyllähän se niin tekeekin, mutta vain, jos hakusana on sanan perusmuoto. Jos teet haun "Räikkönen", saat tulokseksi kaikki mahdolliset allatiivit ja muut, mutta taivutusmuodoista takaisinpäin haku ei sitten enää toimikaan.

Mielestäni tästä kannattaisi jopa Hesarille vinkata, tuntuu nimittäin siltä, että siellä on järkeviä informaatiosuunnittelijoita töissä (tai kuka tuon haun sitten on suunnitellutkaan). Vähintään voisivat linkittää artikkelien nimihaut nimeen perusmuodossaan.

Maria kirjoitti...

Hehe, joku muukin pähkäillyt tuota Hesarin hakua.. Joo, "jonkun" pitäs kyl vähän antaa palautetta aiheesta ;<

Bubble, sanopa kuule se :D

May kirjoitti...

Mä oon vielä ihan tosissani :o) Voin kyllä laittaa palautetta, tämä asia kun on suorastaan sydäntäni lähellä. Raportoin jos korjaavat käytäntöjään.

Maria kirjoitti...

Joo, anna palaa vaan, hieno homma! :) Kerro ihmeesssä jos jotain tapahtuukin! :)

Anna-Maria kirjoitti...

Koulusysteemi kusee ja oppilaitosten laatu vaihtelee niin paljon Jenkeissä, ettei ihme, että näiden lasten vanhemmat ovat täysiä tolloja. Mun poikkis on Jenkki ja repes tolle isän kommentille (samoin minä). Onneksi Jenkeistä löytyy hieman sivistyneempiäkin ihmisiä kuin nuo republikaani-juntit.

Maria kirjoitti...

Omenat ei kauas puusta putoile ;<

Anonyymi kirjoitti...

Ja miksi Hesarin teksteissä on linkitetty myös nimet, jotka esiintyvät vain kyseisessä artikkelissa. Jos klikkaat linkkiä, haku löytää sinulle vain artikkelin, josta linkki alunperin löytyi...

Sini J. kirjoitti...

Ei edes naurattanut tuo isän kommentti, lähinnä masensi :p Toivottavasti ei edusta enemmistön ääntä! Salaliitoista puheen ollen, suomalaiset voisi ottaa projektiksi soluttautua jenkkeihin vaikka menemällä naimisiin jenkin kanssa. Näin saataisiin sinnekin maalaisjärkeä pitkällä aikavälillä :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...