29.9.2009

Mediapaastoa tynnyrissä

Seuraava välitehtävä olisi pyrkiä pitämään vuorokauden mittainen mediapaasto. Siitä ei sitten oikeastaan pitäisikään raportoida blogissa tai kurssin keskustelualueella, paasto kun on. Sanonpa vaan, että kun aloin miettiä, mitä mediasta kokonaan pidättäytyminen tarkottaisi, en voisi oikeastaan tehdä paljoa muuta kuin istua keskellä metsää ja kutoa sukkia. Vessalukemistokin pitäisi hylätä ja kyyhöttää pytyllä koomassa: Jos kirjat, lehdet, mainokset ja laajimmassa määritelmässään jopa ihmisten puhe voidaan ymmärtää mediaksi, tarkoittaisi mediasta täydellinen irrottautuminen myös irrottautumista lähes kaikesta vuorovaikutuksesta ja yhteiskunnasta, kaikesta informaatiosta ja suurimmasta osasta viihdettä. Varmaan onnistusin kärtsäämään couscousitkin kattilanpohjaan, kun ei saisi tarvittaessa luntata valmistusohjetta paketinkyljestä (senkin voi ymmärtää mediaksi, nimittäin). Yksityiskohtaisempaa kuvausta mediankäytöstäni voi lukea massiivisesta mediapäiväkirjastani.

Jonkun toisen, vähemmän valaistuneen kurssinvetäjän motiiveja tähän tehtävään voisin epäillä: nyt olisi sitten varmaan tarkoitus yhteen ääneen kauhistella ja järkyttyä siitä, miten suuri osa jokapäiväistä elämää se hirveä kauhea media onkaan. No guess what: asia on ollut tiedossa siitä lähtien, kun aloin yläasteella irkata päivittäin. Ja arvatkaapa vielä mitä: en pidä sitä ollenkaan kauheana asiana. Media tekee yksinkertaisesti ilmaistuna elämästäni helpompaa ja miellyttävämpää, kuin se muuten olisi. Se kuuluu elämääni ja elämäntapaani yhtä paljon kuin katto pääni päällä. Ainahan voi toki opetella uusia tapoja elää ja olla, mutta toisaalta.. miksi? Olen tyytyväinen näin.

Jos media ylikuormittaa päätä, kannattaa pitää taukoa ja laittaa vaikka puhelin kiinni. Se on täysin maalaisjärjellistä toimintaa. Itsensä eristäminen maailmasta voi olla toisinaan joillekin paikoillaan, eikä siinä mitään, mutta maltillinenkin mediaympäristönsä hallinta luultavasti useimmiten riittää. Kun minusta alkaa tuntua siltä, etten halua voida vastata puhelimeen, laitan sen äänettömälle tai kokonaan kiinni. Meseen saa helposti poissaolostatuksen. Pelit voi laittaa kiinni. Tietokoneen voi välillä sulkea. Uutisia ei ole pakko lukea eikä televisiota avata eikä mainoksia katsoa, jos ei siltä tunnu, eikä aina tunnukaan. Se on ok. Täydellinen eristäytyminen ihan vaan eristäytymisen takia ei kuitenkaan tunnu alkuunkaan mielekkäältä tai järkevältä puuhalta, ellei sitten etsi sisäistä erakkoaan tai pyri Tiibettiin munkiksi. Ei tarvitse kiivetä tynnyriin saadakseen mielenrauhaa, ja aika epäkätevältä tavalta saavuttaa nirvana se kuulostakin.

Katsotaan, saanko tämän todettuani mediapaastoa aikaiseksi, ja mitä sitten mahdollisesti tuumin sen jälkeen. Epäilenpä kuitenkin vahvasti menestystäni.

11 kommenttia :

Katja kirjoitti...

Minulle mediapaasto sanana tuo (sen kummempia käsitettä analysoimatta) mieleen vaikkapa vain ajan kotona ilman telkkaria, nettiä, sanoma- ja aikakauslehtiä. Lue vanhoja kirjoja, tee ristisanatehtäviä, kudo vaikka niitä sukkia, kuuntele musiikkia, kokkaa, jne. Sen kummempaa pilkkua viilaamatta.:) Täydellinen eristäytyminen vaatisi kyllä aikalailla, mutta suppeammassa merkityksessä ei luulisi olevan kovin vaikeasti toteutettavissa, ellei ole sitten aivan media-addikti.

Maria kirjoitti...

Olen yhtä paljon media-addikti kuin olen kattoaddikti :P Musiikki on kyllä mediaa, kirjatkin ovat ehdottomasti medioita :P

bubble kirjoitti...

Mullakin mediapaasto käsitteenä säästäisi kirjat ja semmoset kyllä. Pitäähän sitä nyt jotain virikkeitä olla ;) Aikakaus- ja sanomalehdet sen sijaan joutuisivat pannaan. Musiikki menis meidana, elokuvat ehkä ei, ja tv-sarja ja uutiset ja sen semmoiset tietenkään eivät. Lähinnä mä käsittäisin paaston siis sellasena 'päivä irti maailmasta' -tyyppisenä. Että jos uppoutuu 1800-luvusta kertovaan romaaniin, se ei ole fuskaamista.

Mut niin, kerrohan sitte (no tuskin mun tarvii kehottaa kylläkään) miten meni ja minkälaisilla rajauksilla! :)

sansu kirjoitti...

tämä nyt ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta pohdiskelin tuossa, että mulle tulee jotenkin "huono omatunto" (tosi huono ilmaisu, mut en nyt keksi muutakaan), jos vietän tietokoneen/tv:n äärellä liian suuren osan päivästäni. tulee sellainen olo, että pitää mennä pihalle tai tehdä jotain hyödyllisempää. toisaalta ehkei mulle tulisi niin huono omatunto, jos tekisin tietokoneen äärellä jotain järkevää kaiken aikaa :P oonkin joskus turhautumisen hetkillä miettinyt jonkinasteista "medialakkoa", mutten ole vielä kokenut tarpeelliseksi toteuttaa aietta.

Katja kirjoitti...

Kehottaisin kuitenki kokeilemaan "uusia tapoja elää ja olla", yksi vuorokausi ei kuitenkaa oo kuolemaksi? Kyllä kannattaa olla avarakatseinen ja uskaltaa kokeilla eikä pitää niitä omia ympyröitä ehdottomasti vaan parhaina ilman että edes kokeilee muuta.. Laajennat vaan niitä rajoja vähä noista mista pohdinnoistas.:)

Ja pakko yhtyä tohon sansun kommenttiin, tuntuu että päivä menee hukkaan jos vaan koneella viruu suurimman osan ajasta..pitäisi itsekin pitää taas tuollanen mediapaastopäivä!

Maria kirjoitti...

Mä vietin kesällä n. 12 tuntia mökillä kaiken muun median ulottumattomissa paitsi aikakauslehden. Tunsin hukkaavani aikaani siellä korvessa. "Tälläkin hetkellä voisin olla vaikkapa ottamassa kantaa siihen miten sananvapautta moukaroidaan hyttysten huitomisen ja pimeässä rantasaunalle kompastelun sijaan." Mediapäiväkirjaani lukemalla voi nähdä, mihin minä kulutan aikaani mediassa toimiessani. En koe sitä lainkaan ajan hukkaamiseksi, vaan oikein hyödylliseksi ja minulle mieluisaksi ja kehittäväksi puuhaksi.

Olen avarakatseinen ja kokeilen kyllä oikein mielelläni kaikkea, missä voin nähdä edes hyppysellisen järkeä. Omalla kohdallani täydellinen mediapaasto ei ole sellainen asia, kuten jo totesin.

Jenna K. kirjoitti...

Medialakkoiltua tulee pakosta mökkireissuilla ainakin jonkin verran. Saaressa keskellä ei mitään on tarjolla vain rätisevä radio (sattuu korviin, ei huvita kuunnella) ja vanhoja Savon Sanomia sytykkeenä. Puhelimella tosin pääsee nettiin, mutta sekin on niin turhauttavan hidasta, että ennemmin vedän kumpparit jalkaan ja lähden metsään. Ihan kivaa vaihtelua.

Terhi kirjoitti...

Minua jäi kutkuttamaan tuo yksi virke: "Jonkun toisen, vähemmän valaistuneen kurssinvetäjän motiiveja tähän tehtävään voisin epäillä..."

Mitkäs arvelet Timon motiivien sitten olevan?

Ihan vain uteliaana... ;)

Maria kirjoitti...

Luultavasti ihan vilpitön "kokeilkaa mitä tapahtuu" -mentaliteetti. Timo ei ole pahemmin luennoilla kauhistellut, päin vastoin, suhtautunut hyvin realistisesti ja rakentavasti mediaan.

sansu kirjoitti...

mulla ei kyllä tule sellaista oloa, että hukkaisin jotenkin aikaani, jos en ole eri medioiden ääressä. enemmänkin se tuntuu pahalta, jos nökötän päivän koneeni ääressä tai katselen tv:tä. mutta toisaalta, ehkei minusta tuntuisi niin pahalta, jos tosiaan tekisin jotain "järkevää" koneeni äärellä tai tuijottaisin teeveestä jotain laadukasta. no, tv:tä katson ehkä kaksi tuntia viikossa nykyisin... mutta eniten ärsyttää semmoinen "turha" netissä roikkuminen! mulla oli tarkoitus pitää mediavapaa viikonloppu mökillä, mutta kun kouluhommien vuoksi raahasin mökille koneeni (ja mokkulan), niin tuli sitten käytyä selailemassa blogeja ja roikuttua facebookissa.

Samuel kirjoitti...

"Media tekee yksinkertaisesti ilmaistuna elämästäni helpompaa ja miellyttävämpää, kuin se muuten olisi."
Juuri tuota aina itsekin tolkutan elämäntyylini kauhistelijoille. Olen netti- ja tietokoneriippuvainen, enkä lainkaan pahoillani siitä. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...