9.9.2009

Massiivinen mediapäiväkirja

Kursssin välitehtävänä oli pitää mediapäiväkirjaa yhden päivän media-annoksesta. Tästä tuli aika järkelemäinen paketti, mutta pyrin jäsentelemään sitä joten kuten luettavaan muotoon. Pohdintaa omista mediatavoista raportoinnin lomassa!

Klo 12-14

Herääminen. Mies lukee netistä ääneen uutista Jussi Halla-ahon tuomiosta, hyppään omalle koneelleni lukemaan juttuja samasta aiheesta, hypin Aamulehdestä Uuteen Suomeen ja Hesariin.

Vaihdamme uutisista ajatuksia "aamutoimien" lomasssa. Meille ei tule sanomalehtiä, joten perinteisen sanomalehtienlukurituaalin sijasta tässä taloudessa lueskellaan uutisia netistä. Aamukahvikin juodaan koneen ääressä kaikessa rauhassa, välillä keskusteluun antautuen. Linkitän uutisen irkkiin. Blogaan siitä. Luen Google Readerilla lukemieni blogien uusimmat päivitykset ja jätän sivun välilehteen.

Käyn välillä irkissä keskustelua Halla-aho-uutisesta ja tavallisten ihmisten mahdollisuuksista vaikuttaa yhteiskunnallisella tasolla. Parjaan siellä myös suomalaisten toimittajien ammattitaidottomuutta ja kritiikittömyyttä, sekä näiden samoja harhaanjohtavia lainauksia toisiltaan toistelevien papukaijojen ihannointia. Ilman Internetiä en luultavasti lukisi uutisia yhtä monesta eri lähteestä kuin nyt, enkä kenties osaisi suhtautua uutisiin niin kriittisesti kuin nyt. Toimittajaopiskeluistani en ole kokenut olevan tässä asiassa juurikaan hyötyä, tulevien kollegojen kirjoittamia uutisia lukemalla käsitykseni vahvistuu: koulutus ei takaa mitään. Aika hujahtaa nopeasti ohi.

14-15
Tarkistan, onko blogiini tullut uusia kommentteja, julkaisen ne, joita on tullut. Etsin Moodlesta Mediakasvatuksen kurssia. Kirjaudun. Yritän pähkätä blogistani tapaa saada yksi kategoria feediksi kurssia varten, mutten onnistu. Surffaan netistä ohjeita ja apua. Mies lukee välillä ääneen sekalaisten uutisten otsikoita ja kommentoi niiden sisältöä. Harhailen välillä lueskelemaan otsikoita Hesarin verkkolehdestä. Seuraan välillä irkissä keskustelua parisuhteista, irtosuhteista ja perhekäsityksistä. Luen sähköpostini ja kirjoitan yhden vastamailin. Uusin kirjastolainani jo luultavasti toista kymmenettä kertaa Tamcatissa ja seuraan Ruotsin postista pakettini etenemistä kohti Suomea.

15-16
Missaan kolmen tv-uutiset. Harhaudun lukemaan päivittyneitä blogeja Readeristani. Löydän viimein Bloggerin helpistä uskomattoman yksinkertaiset ohjeet kategoriafeedin osoitteen muodostamiseen. Ajastan jo edellisenä päivänä kirjoittamani johdantopostauksen kurssista julkaistumaan blogissani noin tunnin kuluttua. Selaan hätäisesti keskustelufoorumeita. En tunnu kuluttavan mihinkään yksittäiseen asiaan kovin yhtenäistä ajanjaksoa, vaan teen kaikkea sekaisin ja lomittain, aiheesta ja asiasta, jopa mediasta toiseen vaihdellen ja välillä kaikkea muutakin touhuten.

Pohdinkin siinä, miten nettiaddiktiivisen kuvan mediapäiväkirjani antaa minusta, kun tehtävänä ei ole pitää päiväkirjaa kaikista elämän teoista, vaan vain mediankäytöstä. Olisi kai pitänyt valita edes luentopäivä. Julkaisen lisää blogikommentteja ja vastaan niihin. Mies kommentoi ääneen uutista siitä, millä metodilla kananpoikia lopetetaan Suomessa.

afternoonircing
Kuva lukiovuosilta, sama läppäri edelleen kierrosssa

16-17
Punnitsen alkaisinko kuvata "jotakin" hömppää tulevia blogipostauksia varten, vaiko tekisinkö sen vasta kaupassa käynnin jälkeen, vaiko vasta seuraavana päivänä. Päätän tehdä sen joka tapauksessa myöhemmin.

Google Readeriin on taas päivittynyt uusia blogipostauksia, luen ne. Erityisen hyvälle mielelle saa Nelliinan postaus, jossa tuore rouva kertoo Tokioon suuntautuneen häämatkansa ensivaiheista hauskoilla kuvilla. Kommentoin postausta. Kun teen viisi minuuttia jotain muuta, uusia päivityksiä on taas ilmestynyt. Selaan ne läpi ja pohdin, että minunkin pitäisi ehkä tsekata Readerini vain pari kertaa päivässä, eikä pitää sitä koko aikaa auki.

Kuulen irkissä, että joensuulaisen opettajakaverini kollegalla on nöfnöf-tauti. Mies kommentoi jälleen Halla-aho-uutisia ja pohdiskelee ääneen Suomen lainsäädäntöä ja uskonrauhapykäliä. Kuuntelen puolella korvalla, vaikka se onkin pahaksi parisuhteelle. Päässäni on kuitenkin niin paljon tietovirtaa, että sen kaiken vastaanottaminen yhtä aikaa on välillä vaikeaa. Tunnen olevani maailmassa kiinni ollessani vain klikkauksen päästä Kaikesta. Ajatus kauppaan lähtemisestä tuntuu välillä siltä, kuin olisi lähdössä maalle perähikiälle, jossa ei tiedä mistään mitään.

Pohdin, onko asenteeni epäterve, ja totean, että sellainen on vain kukkahattutätipaatosta, eihän tästä tunteesta minulle haittaa ole, eikä se konkretisoidu haitallisiksi teoiksi tai tekemättömyyksiksi. Jollen touhuaisi aktiivisena koneella ja netissä, katsoisin kenties passiivisena elokuvia ja sarjoja. Mies toteaa, että ollessani koneella mediapäiväkirjaa raapustelemassa tulen ruokkineeksi Internetin käyttöäni, ja kun kirjoitan ylös, mitä teen Internetissä, kulutan taas enemmän aikaa koneella, ja ruokin taas netinkäyttöäni. Onni, että olemme molemmat yhtä innokkaita mediakansalaisia.

Blogipostaukseni mediakasvatuksen kurssista on nyt julkaistunut ja lisään blogini Moodleen. Selaan muiden blogeja ja jätän kommentin Mariialle ja Jarille. Lataan Moodlesta kurssikirjan pdf-version ja ylistän mielessäni kurssinpitäjä Portimojärveä.

Mies avaa television ja katsoo viiden uutiset, minä kuuntelen osittain. Katson netistä bussien aikataulut. Lähdemme kauppaan ja otamme sen parin tunnin tauon pahimmasta mediavirrasta. Kaupassa media-annostuksen saaminen rajoittuu lööppien lukemiseen, bussin radioon ja istuimiin liimattuihin rauta.fi-mainoksiin. Britti-Ellen ostaminen houkuttelee, mutta hinta saa nuukailemaan. En enää juurikaan lue naistenlehtiä, koska muotiaiheisten blogien lukeminen tyydyttää nämä tarpeet jopa paremmin, kuin lahjottujen ja kritiikiltä sidottujen muotitoimittajien höpinät (milloin viimeksi näitte naistenlehdessä tuotteen, joka ei kirjoittajan mielestä toimisi?). Silloin tällöin ostan jonkin niteen kaupasta mielenkiintoisten kuvien ja tyylijuttujen takia. Kotiin tulee Image (vuosikerta on palkinto Irc-Gallerian kisasta) ja Men's Health, molempia luetaan erityisesti vessassa.

19.30-20
Kaupasta tultuani tarkistan blogini kommentit ja Google Readerin. Mies avaa television ja kuuntelen puolella korvalla Akuuttia. Selailen Moodlesta muiden kurssilaisten blogeja. Olen yllättynyt siitä, miten moni tuntuu olevan aivan vieras tälle mediaympäristölle. Kuulen voivotteluja ja lähes häpeänsekaista ripitystä tällaisesta ikään kuin huonosta mediankäytöstä ja toiveita tehdä vaikutus omiin oppilaisiin. Kun jokin asia on itselle niin merkittävän kiinteä osa elämää, tulee sokeaksi sille, miten vieras ympäristö se voi toisille olla. Mediakasvatus ei olekaan vain mediakasvattamisen opettelemista, vaan myös mediakasvatusta opiskelijoille itselleen. En voi silti olla hieman kihertämättä kommenteille, jotka voisivat yhtä hyvin olla paljon vanhempienkin ihmisten suusta kuultuja. Eivät blogit ole lähtökohtaisesti sen enempää roskaa kuin paperilehdetkään, valitkaa vaan fiksusti mitä luette ja mihin aikanne käytätte.

Mies sulkee pian television. Vaihdan pari sanaa irkissä blogeista yleensä. Mesessä taas oikeustiedettä opiskeleva kaverini päivittelee kirosanoilla varustettuna Suomen oikeusjärjestelmää.

IMG_4057
Blogia päivitettiin kesäiseltä Tukholman reissulta jopa hotellihuoneesta käsin.

20-22
Irkkiä, blogien selailua ja kommentointia, Faceobookin tsekkaus ja Mafia Warsin pelaaminen, statuspäivitys Miggi.fi:hin ja uutisotsikoiden läpikäyminen. Mies lukee Big Brother -foorumilta ääneen 24/7:n seuraajien raportoimia, hauskimpia tapahtumia talosta. Tsekkaan Telkku.comista, mitä illalla tulee televisiosta. Ohjelmia tulee päällekkäin, joten jotain niistä menee boksille myöhemmin katsottavaksi. Irkissä aiheet vaihtelevat tietokone-efektejä edeltäneestä kameratrikkiajasta roskakulttuurin kuluttamiseen ja Saksan, erityiseti Bremenin nähtävyyksiin ja muihin blogeihin. Linkkailen välillä kurssitovereiden postauksia irkkiin. Tarkistan välillä blogini kommentteja ja vastaan niihin. Surffailen muutamissa nettikaupoissa, Asos, Topshop, Nelly, Acne... Eräs kurssitoveri naureskelee blogini kommenteissa, että onkin jo lukenut blogiani ennen kuin bongasi sen Moodlesta. Terkkuja Lauralle! ;)

Televisiossa Halla-aho on yhdeksältä Ajankohtaisen kakkosen vieraana. Kuuntelen ja katselen nyt jo puolellatoista korvalla. Pääosin toimittaja on asiallinen ja tekee ihan hyviä kysymyksiä. Halla-aho näyttäytyy rauhallisena ja hyvin artikuloivana ihmisenä, ja hän puhuu paljon asiaa sananvapaudesta ja mediasta, vaikken kaikesta muusta miehen kanssa olekaan samaa mieltä. Siitä tosin olen, että keskustelua on käytävä myös muista kuin yhdestä näkökulmasta käsin. Halla-aholaisten kansoittamalla Homma-foorumilla mieheni mukaan hämmästellään yhteen ääneen, miten Ajankohtainen kakkonen tamperelaisesta ylipunaisuudestaan huolimatta oli näin myötämielinen Halla-ahoa kohtaan. Kuulemma tiedotusopin laitoskin saa raakaa punaleimaa osakseen. Mies on arvioista minua yllättyneempi, minä kuulin ensimmäiset punaisuusmotkotukset jo ensimmäisenä opiskeluvuotenani.

22-23
Suomi-D: Homoisät. Big Brother menee boksille katsottavaksi myöhemmin. Portimojärvi on kehottanut kurssilaisia katsomaan BB:tä, ja vaikka minäkään en katso Big Brotheria, niinkuin ei kukaan muukaan, minua ei tarvitse kahdesti kehottaa. Pohdin, miten sarjan katsomisen rinnalla tulisi nimenomaan seurata myös foorumia - siinä huomaa hyvin, miten tuotanto pyrkii esittämään asioita ja ihmisiä tietynlaisessa valossa, jättäen strategisesti tiettyjä reaktioita tai sanavalintoja näyttämättä.

23 ->
Televisiosurffailua, tuttua linjaa netissä, Conan O'Brien. Kun televisiosta loppuvat ohjelmat, pohdiskelemme, josko katsoisimme yhdessä elokuvan tai jotakin sarjaa. Katsomme lopulta BB:n boksilta.

Tämä riittäkööt päiväkirjasta, ehkä tästä saa riittävän hyvän kuvan mediankäytöstäni. Kiitos ja anteeksi. Kyllä mä yritän vastaisuudessa kirjoittaa napakammin...

Entä mitä tästä opin? Käytän yllättävän paljon mediaa ihan ajankulukseni, mutta yllättävän suuri osa siitä liittyy silti siihen, mitä maailmassa ympärillä tapahtuu. Lueskelen uutisia ja muiden ihmisten näkemyksiä maailmasta, tuotan itse omaa materiaalia omista näkemyksistäni, käyn keskusteluja mediassa ja mediasta päivittäin. Toki mukaan mahtuu myös hyvin paljon puhdasta viihdekäyttöä, jonka suurin arvo on rentoutuminen: Selailen muotiaiheisia blogeja todella paljon päivän mittaan. Joskus viihde ottaa suuremman osan päivän mediasatsista, joskus taas pienemmän. Tämä oli aika asia-päivä.

Tunnen rakentavani itseäni huomatessani, miten saan päivittäin lisää uutta tietoa, mielipiteeni ja käsitykseni muuttuvat ja muokkaantuvat, hioutuvat, ja samalla käsitys itsestäni muokkaantuu. Mediat ovat kiinteä osa arkipäivääni, elämääni, ja nyt jo identiteettiäni. En häpeile sitä, kuten jotkut kauhistellessaan "ai kauhea, nyt tuli näin monta tuntia käytettyä medioiden parissa", sillä koen sen antavan minulle jotakin oikeasti arvokasta. En koe tuhlaavani aikaani kuin korkeintaan Mafia Warsia tahkotessani.

9 kommenttia :

Lila kirjoitti...

Mielenkiintoista, että käytät pääasialliseen muotiin keskittyneen blogisi ydinsisällöstä termiä "hömppä". Se ei oikeastaan yllätä, olen seuraillut blogiasi pidempään ja saanut vaikutelman, ettei sulla oikeastaan ole mitään leimallisesti omaa tyyliä tai intohimoa aiheeseen. Jotkut ovat kysyneet, kirjoitatko muodista ja tyylistä vain siksi, että aihe on trendikkäämpi ja kiinnostavampi kuin päivänpolitiikka. Vastausta ei ole osunut silmiin, mikä kantasi tähän on?

mari kirjoitti...

Entäs wowittaminen? Meneekö se ajan tuhlauksen piikkiin samaten kuin Mafia Wars? Harrastus siinä missä muutkin?

Mut hei, oli tosi kiva lukea tollanen postaus!! Näitä lisää, jooko :)

Maria kirjoitti...

Lila, hehe, kyllä tyyliasioihin intohimoa ja kiinnostusta kyllä löytyy - en kai mä tätä muuten olis puoltatoista vuotta tehnyt, joka päivä, viimeisten kuukausien ajan kaksi kertaa päivässä :D Kuvienkin tuottamiseen ja muokkaamiseenkin menee helposti mulla pari tuntia, aika kauaa haettua, että sitä tekis vaan jonkun trendikkyyssyyn takia ilman aitoa omaa kiinnostusta :P Pahat puheet on pahoja puheita, kaikkea ei kannata uskoa :) Mut se ei muuta sitä, että imho kengistä vouhottaminen on hömppää, eikä ehkä se maailman syvällisin aihe ;)

Mari, harrastus joo, paitsi et Wowittaminen on imho kehittävämpää kuin ton Mafia Warsin tykittäminen :D Siinä sentään on omilla taidoillakin sijaa, ja niitä voi kehittää :) Ja voi tehdä muutakin, kuin vaan yhtä, mekaanisesti toistettua asiaa... :P

KatriK. kirjoitti...

Tämähän on mielenkiintoista! Ja yhtä mielenkiintoiselta kuulostaa kurssi mediakasvatuksesta.

Mutta aivan paras on tämä : "minäkään en katso Big Brotheria, niinkuin ei kukaan muukaan".

Rhia kirjoitti...

Tässä samalla lukiessa aloin miettiä miten paljon media on muuttunut ihan jo meidänkin elinaikana. Muistan omasta lapsuudesta miten isällä oli uutis-pakkomielle. Radion ja tv:n kaikki uutiset piti kuunnella ja katsoa ja sen lisäksi lukea ahkerasti sanomalehtiä joita meillekin taisi tulla pari-kolme. Asiasta teki tietysti helpompaa se että tv-kanavia oli vain kaksi ja myöhemmin peräti kolme, eikä ohjelmaakaan tullut ympäri vuorokauden kuten nykyään. Kotona olen oppinut lukemaan lehtiä ja kuuntelemaan päivän uutisia. Tietokonetta meillä ei koskaan ollut kotona. Hankin omani vasta aikuisiällä. Silti internet-medioiden käytöön on kasvanut kiinni hirvittävän nopeasti ja tuntuu monesti sille että useat ystäväni kuluttavat/seuraavat erilaisia medioita huomattavasti vähemmän kuin minä joka notkun netin ääressä useita tunteja päivässä.
Jännitävä aihe.

Stazzy kirjoitti...

Loppujen lopuksi mediankäytöstäsi iso osa on internettiä. Vähän televisiota siinä sivussa. Luuletko, että jatkuvasti yhteydessä oleminen vaikuttaa siihen, miten näet maailman?

Kuinka paljon eroaa sinusta henkilö, joka muuten jakaa arvomaailmasi, mutta viettää suurimman osan ajastaan "offline"? Jolloin media-annos saadaan lehdistä, radiosta ja televisiosta.

Maria kirjoitti...

Stazzy, tosi hyvä kysymys kyllä :) Vaikea sanoa. Olen ainakin huomannut sen, että ihmisten kanssa jatkuvasti keskusteleminen ja väitteleminenkin pitää tavallaan hereillä ja kiinnittää huomiota nimenomaaan tuohon, miten eri tavoilla eri asioihin voi suhtautua. Se on imho yksi tekijä siihenkin, että osaan tarkastella uutisia ainakin joten kuten kriittisesti, luulen, että jos tuo keskusteluosuus puuttuisi mediankäytöstäni, olisin paljon helpommin vietävissä. No, onahn tossa toki toi mieskin koko ajan tarjoamasa omaa näkemystään uutisista ja tavoista esittää asioita, mutta keskusteluja ja väittelyitä senkin kanssa toisaalta käydään. Ehkäpä ilman yhteyttä muihin en olisi niin kriittinen, ehkä jopa kyyninen, kuin nyt :>

Maria kirjoitti...

...Mut toki tämä on vain yksi puoli, miten tuonkin asian voi nähdä, varmaan paljon muitakin asioita on, jotka olisivat toisin, ehkä, tai ehkä ei. Tuo nyt tuli ekana mieleen :)

Eveliina O. kirjoitti...

Ensinnäkin kiitokset todella osuvista blogi-kommenteista! Ja wau - sinähän olet tässä touhussa aivan pro!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...