28.8.2009

Kolme neljästä nuoresta warettaa

Lisää tutkimuksia piratismista pukkaa.

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos on julkaissut hiljattain tutkimuksen nuorten rikoskäyttäytymisestä ja uhrikokemuksista, mukana on myös vertaisverkkojen tarkastelua suomalaisnuorten näkövinkkelistä. Uutisen tutkimuksesta ja sen sisällöstä voi lukea Piraattiliiton artikkelista. Tutkimuksen voi ladata koneelleen pdf:nä tästä.

Muutamia lainauksia ja kommentteja tuosta artikkelista:

"Tutkimuksessa todettiin, että 74 % yhdeksäsluokkalaisista oli jossain vaiheessa ehtinyt harjoittaa luvattoman aineiston lataamista vertaisverkoista, ja lähes kaikki tästä joukosta olivat tehneet sitä myös kuluneen vuoden aikana. Harrastuksen yleisyyttä kuvaa se, että noin joka kolmas p2p-verkkoja käyttävä nuori lataa tiedostoja päivittäin ja kaksi kolmasosaa vähintään kerran viikossa."

Latailu on siis hyvin yleistä nuorten keskuudessa.

"Yksi tutkimuksen kiinnostavimpia tuloksia oli se, että suomalaistytöt ovat nykyään lähes yhtä aktiivisia warettajia kuin pojatkin. Aktiiviseen p2p-lataajien ryhmään kuului 73 % tutkituista pojista ja 65 % tutkituista tytöistä. Pojat olivat hiukan aktiivisempia lataajia kuin tytöt, mutta silti myös yli puolet tytöistä latasi tiedostoja vähintään kerran viikossa."

Ei siis pelkästään warettavia nörttipoikia.

"Tutkijat päätyvät aineistonsa perusteella joka tapauksessa siihen johtopäätökseen, että tieto lataamisen laittomuudesta ei paljon nuoria jarruta, pikemminkin päinvastoin: usein lataavat nuoret ovat jopa muita hieman useammin tietoisia oman toimintansa lainvastaisuudesta. Tutkijat totesivat myös, että yli puolet usein lataavista nuorista on sitä mieltä, että tiedostoja vertaisverkossa jakava ihminen toimii oikein.

Tämä ristiriita alati kiristyvien tekijänoikeuslakien ja nuorten yleisen moraalikäsityksen välillä on asia, josta piraattiliike on varoittanut pitkään, sillä se nakertaa väistämättä yleistä lainkuuliaisuutta. Tähän lainkuuliaisuuden tarpeettomaan rapistumiseen viittaa myös se tutkimuksen tulos, että aktiivisista p2p-käyttäjistä vain 42 % oli sitä mieltä, että "lakia on aina noudatettava", kun taas vertaisverkkoja käyttämättömistä 72 % allekirjoitti kyseisen mielipiteen."

Tämä on todellakin mielenkiintoista ja asia, jota tosiaan sietää pohtia. Moni varmasti järkeilee, että lain rikkominen on väärin, ja lain noudattaminen on oikein. Se on ihan pätevä järkeily, mutta tuleeko moni ajatelleeksi sitä, että lait itsessään ovat vain sopimuksia, joita voidaan ja joita saadaan muuttaa? Laki ei välttämättä ole hyvä laki. Laki ei välttämättä vastaa kansan oikeustajua. Jos lailla ei ole kansan tukea takanaan, millä oikeudella sellainen laki on demokraattisessa yhteiskunnassa olemassa? Miksi sellaista lakia pitäisi noudattaa? Laki ei määrittele mikä on moraalisesti oikein tai väärin, se vain kertoo, mikä on yhteiskunnassa kiellettyä ja mikä sallittua. (Jos tämän ymmärtäminen on yhä vaikeaa, mukaan voi heittää ratakiskoksi ikiklassisen natsikortin. Otetaan sit huumorilla, sanomani pätee ilman natsejakin.) Moraalitajussa voi myös tapahtua muutoksia: Lain tulisi vastata ihmisten moraalia.

Näyttää siltä, että moni nuori latailee tekijänoikeuksien alaista materiaalia, vaikka ymmärtääkin toimintansa olevan laitonta. Jotkut jopa pitävät toimintaansa oikeana, vaikka ymmärtävätkin sen laittomuuden. Se osoittaa kykyä arvioida lakia ja toiminnan moraalia toisistaan erillisinä asioina. Silti ei pidä luulla, kuten tutkimuksessakin sanotaan, ettäkö nuorten waretus olisi useimmiten ideologinen valinta - sitä se ei ole kuin hyvin harvoin. Syyt ovat enimmäkseen varmasti paljon yksinkertaisemmissa asioissa, kuten helppoudessa ja sen yleisyydessä.

Tutkimuksesta taas löytyy myös loppupäätelmistä seuraava ajatus:

"Lainsäädännön kannalta tilanne on pulmallinen, mutta nykyistä toimivamman ratkaisun kehittäminen on haasteellista. Ehdottamatta parempaa ratkaisua tilalle voi kuitenkin sanoa, että oikeusjärjestelmän uskottavuuden näkökulmasta on ongelmallista, että rikos, jonka lailla säädetty maksimirangaistus on kaksi vuotta ehdotonta vankeutta, on nuorten parissa yleisempi kuin luvaton poissaolo koulusta."

Onko kohtuullista? Vastaako ihmisten oikeustajua?

Nelonen muuten repi tästä tutkimuksesta aika villin otsikon. Tutkimuksessa todettiin, että niillä nuorilla, jotka latailevat eniten, eli se 10% kaikista latailijoista, oli muiden rikosten yleisyys selvästi kohonnut. Vielä kirjaimin: tämä koski siis kymmentä prosenttia kaikista latailijoista. Sitä ei Nelonen uutisessaan maininnut, vaan teki aika laajan yleistyksen puhuessaan vain aktiivikäyttäjistä ja näiden selkeästi kohonneesta rikollisuudesta. Mitä lienee intressejä toimittajalla tai toimituksella tällaisessa uutisoinnissa, vaiko ihan vaan sisälukutaidon puutteen piikkiin menee, mene ja tiedä.

Kuitenkaan ei ole oikeastaan hirveän yllättävää, että nuoret, jotka tekevät muita rikoksia, tekevät myös nettilatausrikoksia (tai ovat muita huonompia koulussa tai käyttävät muita enemmän alkoholia). Kummallista olisi väittää tai vihjailla, että nettilatausrikokset jotenkin johtaisivat tai altistaisivat myös muille rikoksille - siitä ei ole mitään näyttöä. Arvatenkin jotkut innostuvat Nelosen uutisesta ja alkavat papukaijakuorossa nyt toistella mantraa rikollisista nörttiongelmanuorista ja luovat ihan uuden porttiteorian waretukselle. Asiasta ymmärtämättömät ja vanhemmat (joskus sama asia) luonnollisesti voivat säikähtää pahastikin.

Aika pelaa antipiraatteja vastaan. Nämä sukupolvet kasvavat, uusia tulee tilalle, latailu yleistyy ja muuttuu entistä sosiaalisesti hyväksyttävämmäksi. Dvd:stä tunnollisesti maksaneen asiakkaan pelottelu antipiratismimainoksilla ennen elokuvaa ei oikein mene oikeaan osoitteeseen (asiakas maksoi jo ja maksamattomat eivät sitä waretusversioistaan näe, DAA) ja muut pelotekampanjat eivät oikein kanna hedelmää. Vain jokin todella suuri muutos pysäyttäisi waretuksen yleistymisen ja sen harrastamisen. On vain ajan kysymys, ennenkuin asioista päättämässä on sukupolvi, joka tekee järjestelmään muutoksia.

Voin toki olla väärässäkin.

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hmm, tuo Nelosen korostama korrelaatio on kyllä melkoisen heppoinen. O.O Klassinen esimerkki, kesäisin jäätelönsyöntihän tuo paloautot kaduille ja niin edelleen.

/Hannele

Maria kirjoitti...

Näinpä juuri.

rhoea kirjoitti...

Mä lataan netistä lähinnä levyjä ja leffoja, joita ei esim Suomesta saa ollenkaan, tai ne julkaistaan Suomessa ikuisuus "maailmanensi-illan" jälkeen. Mun mielestä se on ihan okei, koska jos jostain tykkään, ostan sen sitten mielelläni myöhemmin cd:nä tai dvd:nä. Mutta tosin kuin Nelosen outo otsikko väittää, mulla menee hyvin koulussa, en juo tai muuta vastaavaa... Eli yhdistäminen piratismin ja muiden rikosten väliltä on mun mielestä aika kaukaa haettu, niin omien kun kaverienkin kokemusten perusteella...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...