23.7.2009

Tatuointihaave: Don't panic!

Taas haaveilen tatuoinnista (arvatenkin mummuni hirveäksi kauhistukseksi, terveisiä vain sinne!). Aiemmin pohdin tatuointikuumettani tässä postauksessa.

Olen päättänyt, että ensimmäiseni tulee olemaan Don't panic! -teksti Douglas Adamsin kirjasta The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Kirjassahan moinen neuvo oli painettu juuri tuon samannimisen ohjekirjan kanteen "in large, friendly letters". En tiedä ystävällisistä, mutta ainakin suuria nämä kirjaimet ovat:

plan: dont panic bitstream vera serif 1

plan: dont panic bitstream vera serif 2
Kaulakoru, jossa ihmiset näkevät eri asioita, muuten näyttää nyt omaan silmääni ihan puolikkaaalta auringolta!

Ajatus siis olisi toteuttaa teksti tyylikkäällä fontilla, joka voisi olla kuin kirjan sivuilta napattu. Gimpin kanssa leikkiessäni hoksasin myös, että lisäämällä tekstin taakse hennot varjostukset typografiasta tulee enemmän kuin pelkkä teksti: siitä tulee kuva, ja mielestäni hyvin kaunis sellainen. Juuri tällaisen tatuoinnin voisin ihooni ottaa. Siinä näperrellessäni hoksasin myös, että lopulta haluaisin kuvan käteni sisäpinnalle kainalon ja kyynerpään väliin, lähelle sydäntä, paikkaan, josta kuva ei kilju olemassaoloaan, mutta jossa se ei myöskään ole suoranaisesti ehdottoman piilossa.

Miksi juuri tämä teksti? Koska se puhuttelee minua niin monella tasolla. Paniikkikohtauksista kärsineelle/kärsivälle ja aivan liikaa asioita murehtivalle kehoitus olla panikoimatta on erittäin viisas neuvo, ja olemassaolollaan teksti muistuttaa ottamaan iisisti. Toisekseen sillä on erittäin vahva scifikytkös, ja varmasti suurin osa lukijoista onkin jo hoksannut, että scifi on se mun juttu. Ilmiselvästi Don't panic! on myös kunnianosoitus erittäin loistavalle kirjailijalle ja erittäin hulvattomalle kirjasarjalle. Lisäksi käyttämäni fontti on Bitstream Vera Serif: siis open source -fontti, siis vapaassa jaossa käyttöön ja remiksaukseen oleva fontti. Sopii teikijänoikeuskriittisiin näkemyksiini ja ideologiaani. Kaikki palaset vain loksahtelevat tässä yhteen!

Ja kyllä, tätä voisin kuvitella kantavani erittäin iloisena myös satayksvuotiaana, erittäin kurttuisena ja ryppyisenä mummelina. Näyttäisin potentiaalisille lapsenlapsilleni ja käskisin ottaa neuvosta vaarin. Tietystikään en voi tietää millainen ihminen luonteeltani tulen olemaan satayksvuotiaana, elämä kun on kasvua ja yhtäkyytistä muutosta... Silti en osaa kuvitella, että katuisin tätä.

P.s. Näin unta, että olin menossa ottamaan tatuointia. Ajanvaraus tehtiin hammaslääkäritätimäiselle vastaanottovirkailijalle, ja selitin haluavani kyynärvarteeni mustan saappaan. Sillä oli jokin hieno symboliikka, jota en tosin enää muista, mutta myhäilin tädille, että odotas vain kun kerron, sä tulet hämmästymään. Jos muistan joskus mitä sen mustan saappaan piti tarkoittaa, voisinkin ottaa sen harkintalistalleni... Sentään unessa keksitty idea!

17 kommenttia :

dibb kirjoitti...

Uuh, siitä vaan hakkaamaan maksullista avohaavaa :) Sen verran monta haavepostausta on aiheesta jo luettu... Vaikka nämä on kyllä kivoja. Olet ainakin harkinnut tarkasti päätöstä. Ja kuvittele, miten hyvältä tatuointi näyttäisi bannerikuvassa, haha ;D Itsellekin tuo teksti olisi The One, jos joskus päättäisin haluta mustetta ihooni - fontiksi tosin haluaisin sellaisen vanha kirjoituskone -tyyppisen ja sijainti olisi todennäköisimmin jalkapöydässä. Ehkä. Toistaiseksi tyydyn kontaktoimaan DON'T PANIC -ohjeen kalenterini kanteen... In large, friendly letters, tietysti ;)

Rhia kirjoitti...

Hahahaa, musta saapas =D päivän paras! Kuljen tatska-ateljeen ohi viikottain ja joka kerta haaveilen käveleväni sisään teettämään omaan tatuointiini jatkoa. Kummasti sitä alkaa haaveilla uusista tatuoinneista kun näkee muiden tatskoja.

P&M kirjoitti...

Niin kauniita kuvia blogi täynnä että huh!:)

Maria kirjoitti...

Niinpä, taas on tullut surffattua aika huolella netissä toljottamassa... :D

Tossa muuten on aika hauska Livejournal -yhteisö, Bookworms with Ink: Literary tattoos :P

Maria kirjoitti...

Ja kiitos :)

bubble kirjoitti...

Toi teksti on kyllä mainio, kaikkien niiden syiden takia joita mainitsit. Lisäksi aina, kun alkaa stressaamaan tai panikoimaan turhasta, on hyvä vilkaista käsivarttaan :) Mieleni melkein tekisi pölliä idea!

..Vaan ei, enköhän saa siivet selkääni ensi talven aikana. On jo säälittävää, miten monta vuotta on mennyt moisesta haaveillessa.

Isabel kirjoitti...

Saanko kysyä mistä olet ostanut ylemmän kuvan pöksyt? :)

Hienoa, että oot keksinyt itselles tärkeän ja sinua kuvaavan tekstin, jonka haluat ihoosi. Se on törkeän vaikeaa (ainakin minusta) ja varsinkin jos haluaa edes vähän erilaisen kuin muilla. Rohkeasti vain ottamaan!

Anonyymi kirjoitti...

Don't panic on vieläpä niin mukava laulukin :)

Maria kirjoitti...

Bubble, joo, ehkä se toimis alitajuntasena mekanismina... :P

isabel, American Apparelilta ovat, huomenna tulossa postausta... ;)

Anonyymi, aijaa, en tiennykään :)

Nekta kirjoitti...

Älä liikaa ala tatuointien suhteen kelaileen juueijuueijuuei kaavaa. Jos haluat ottaa, sitten otat. :)
Itsekkin ensin useamman vuoden haaveilin tatuoinneista ja ihan viimeisen päälle pelkäsin sitä että enta jos sit kyllästynkin ottamaani kuvaan tai jotain muuta vastaavaa.
Mut mitä enemmän sitä alkaa sit kelaileen, sitä vaikeammaksi se menee. Lopulta sitten itsekkin ajan varasin ja tämän jälkeen onkin sitten kolme tatuointia jo otettu vuoden sisällä. Jopa puolet käsivarrestakin tatoin ja seuraavaksi menee koko selkä inkin peittoon :)

Ja loppuun lisättäköön etä yhtään kuvaa en kadu!

Maria kirjoitti...

Nekta, niinhän se on :) Mulla on tässä menny monta kuukautta sen pähkäämiseen, että millasena haluaisin ton tekstin ottaa, siis et millanen fontti ja sitä rataa :) Vaihtoehtoja pyöritelly edes takas.. :P Nyt se vois ehkä olla tää SE :)

Mullakin ois pari muutakin ideaa kyllä varastossa... :D

Anonyymi kirjoitti...

Tatuoitiin (siis oman ihoni suhteen) kriittisesti suhtautuvana täytyy myöntää, että TÄMÄ olisi se tatuointi, joka minuakin melkein houkuttaisi. :) "Don't panic!" on neuvo, jota ei saisi koskaan unohtaa ja oikeastaan pätee ihan kaikkeen. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy on lisäksi aika rakas kirja, ja siihen sitten liittyisi niin paljon kaikkea muutakin kuin vain yksi maailman parhaista neuvoista.

Itse tosin jättäisin ehkä ton varjostuksen pois. :) Mun silmissä tatoinneissa mahdollisimman pelkistetty elegantti graafisuus on se ehdoton juttu. Sitä ei kuitenkaan koskaan ja missään tilanteessa saa pois, vaan se on siinä ikuisesti, niin siinä ei saisi olla yhtään mitään ylimääräistä, vaan täydellisyys. Jotenkin ihan pelkkä tasaisen musta teksti olisi sopeutuvampi ja ajattomampi ja kaunis. Lisäksi etenkin kauempaa toi vaaleampi varjostus saattaisi ehkä vähän häiritä tatuoinnin kokonaisuutta ja selkeyttä. Ja siitä voi ehkä tulla vähän sellainen vaikutelma nopealla vilkauksella, että se olisi vähän kuin "painettu huonosti", niin kuin kirjan teksti saattaa joskus olla osittain kaksinkertaisesti/levinnyt vähän. Lisäksi itselle varjostuksista tolla tavalla tulee ehkä pikkuisen mieleen powerpoint-esitykset, ja kun kuitenkin kirjaan viitataan, niin ihan painetun näköinen teksti olisi omaan silmään se täydellinen vaihtoehto. :) Vähemmän on joskus enemmän. Voisihan se tietysti olla ihan jännä noinkin, mutta henkilökohtaisesti olisin hyvin vahvasti ihan pelkän tekstin kannalla.

Tatuointina tuo olisi kyllä harvinaisen hieno. Melkein voisin itsekin tosiaan harkita jotain tuollaista, vaikka "normitatskat" eivät millään huokuttele. Ongelmaksi muodostuisi ehkä vaan se, että on niin paljon sanoja ja ajatuksia ja kirjoja joita rakastan, että lopputuloksena näyttäisin varmaan kävelevältä kirjastolta, mikä ei todellakaan kuulosta hyvältä. :D Lisäksi olen aika vaihteleva ja toisinaan pohjattoman tyttömäinen pukeutuja, niin minua ehkä hieman stressaisi se, että sitten saisi AINA miettiä miten tatuointi toimii vaatteiden ja korujen ja muiden kanssa. Toisaalta pieni musta yksinkertainen lentävä korppi jossain tarpeen tullen peitettävässä paikassa olisi ehkä ihan pikkipikkipikkiriikkisen vetävä ajatus.. Voi ei! Toistaiseksi kyllä aion jatkaa ihan musteettomana, mutta tätä tatuointihanketta kyllä kannustan, jos se sinusta aidosti omalta tuntuu. :)

Maria kirjoitti...

Hmm, tuo on kyllä totta, en tullutkaan ajatelleeksi sitä tuolta kantilta :> Toisaalta taas ajattelin, että pelkkä teksti on niin... pelkkä :P Mutta toisaalta taas, tosiaan se pelkkä teksti kuin suoraan kirjasta hypänneenä kyllä kuulostaa upealta ajatukselta :P Ehkä vois tosiaan lähteä sillä pelkällä tekstillä, ja sit jos se alkaa tuntua "pelkältä", niin saahan siihen varjostukset sitten aina lisättyä :) Kiitos näkökulmastasi!

Yksinkertainen korppi kuulostaa hyvältä, mulle tuli mieleen sellainen upea siluetti... :P Ja hei, siihen saisi mahdollisesti lisättyä myöhemmin esim. tekstiä alle/sivulle/mihin haluaakaan ja korppi olisi sitten ikään kuin kuvituksena... ;)

Tää kyl tuntuu ihan sellaselta tatskaidealta, etten oikein enää osaa edes kuvitella mitään mulle sopivampaa :)

Maria kirjoitti...

Ja hei, hei! Olen nähnyt paljon upeita tekstitatskoja tuossa niinkuin kylkiluiden päällä rinnan alla, kyljen sivussa, vähänkö näyttäisi upealta muutama rivi tekstiä ja korppi jossakin kulmassa.... :)

K.L kirjoitti...

Samaa mieltä, halpa powerpointmainen varjostus-efekti ehdottomasti pois. Senhän voi sitten lisätä myöhemmin jos välttämättä kaipaa. Itse ottaisin pois myös huutomerkin tai korvaisin sen pisteellä, jolloin teksti näyttäisi vielä ystävällisemmältä ja sellaiselta tyynen rauhalliselta ja rauhoittavalta. DON'T PANIC.

Fontti näyttääkin minun silmääni oikein sopivalta, yksinkertaiselta vaan ei tylsältä ja kirjainten pyöreät muodot oikein ystävällisiltä.:)

Tämä on ehkä paras tatuointi-idea mitä olen kuullut, tekisi melkein mieli matkia...

Maria kirjoitti...

Heh, no halvalta se ei kyllä minusta näytä missään nimessä, on niitä varjostuksia nyt muuallakin kuin Powerpointissa. ;o Ja huutomerkki pysyy - näin se oli kirjassa. Matkia saa! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voi ei! Korppi + tekstin pätkä yhdessä alkoikin kuulostaa tietyllä tapaa tosi viehättävältä. Ja juu, juuri sellainen siluetti. :)

Paikkana tosin ehkä yläselkä miellyttäisi, ainakin sellaiselle kuvalle, että siinä olisi se korppi + yksi rivi tekstiä. Siinä se tavallaan olisi "koru" selkäpuolella, eikä riitelisi naamapuolen yksityiskohtien kanssa. Näkyvyyttäkin pystyisi aika hyvin säätelemään ja leikkimään sillä. Yhtään avoimemman selkäaukon ja kiinni olevien hiuksien kanssa se korostuisi kivasti, ja toisaalta, "jakkupukutilanteessa" kukaan ei voisi millään arvata mitä selästä löytyy. Itse sitä ei tietysti sillä tavalla näkisi, mutta eihän sitä kasvojaankaan unohda vaikkei niitä näe ilman peiliä. :) Kädet on tietyllä tapaa ihanteellinen paikka tatskalle, toi sun sommitelma näyttää esimerkiksi aika täydelliseltä, mutta itselläni ehkä kaatuisi siihen esteettiseen perfektionismiin, että tiettyjen asujen kanssa kaipaan ehkä aika lailla symmetrisyyttä, ja omaa silmää saattaisi häiritä käsien "epätasapaino". Ja se, että itselle se näyttämisen/piilottamisen säätely olisi aika lailla ehto. :D

(Eikä tatuoinnin mahdollisella piilottamisella minusta olisi mitään tekemistä sen kanssa, että sitä "häpeäisi" tai ei olisi ylpeä siitä, joskus vaan on tilanteita, joissa ei ehkä halua kertoa IHAN KAIKKEA itsestään heti kättelyssä. Ja sitä paitsi, eihän seksikäs pukeutuminenkaan ole sitä että kaikki vaan esiin, vaan nimeomaan kyse on siitä, että mitä näyttää ja mitä ei.. ;))

Mutta siis nimenomaan tuossa "Don't panic!"-tekstissä olisi upea efekti, että se olisi kuin suoraan kirjan sivulta. Jotenkin se, että se tosiaan olisi PELKKÄ teksti toisi siihen jotenkin jänskästi oikeastaan enemmän sitä jotain. :p Ja tosiaan, ne varjostuksethan saisi myöhemmin helposti lisättyä jos ne vielä kovasti polttelisi mieltä. Mutta mun mielestä se olisi just upea just sen takia, että se olisi niin "pelkkä teksti". (Ja totta kai huutomerkki pysyy! ;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...