12.7.2009

Pelit auttavat vanhenemaan mieli vireänä?

Timessa on mielenkiintoinen artikkeli videopeleistä ja niiden vaikutuksesta mieleen sekä vanhenemiseen. Voisivatko videopelit todella tarjota mielelle sellaisia ärsykkeitä, jotka pitävät mielen koossa ja vireänä vanhuuden haasteissakin? Ristisanojen ja shakin sanotaan olevan oivallisia keinoja pitää mieli aktiivisena, mutta myös strategiapelit, ongelmanratkaisut ja muistipelit voivat olla hyväksi. Monien pelien hypestä ja lupauksista huolimatta varsinaista tutkimusta on toistaiseksi hyvin vähän, mutta siihen saataneen pian korjaus: aihe kiinnostaa yhä useampia tutkijoita.

Anoppikokelaani on innokas Brain Age:n pelaaja Nintendo DS Litellään, ja houkuttaisipa pikkuinen pelikonsoli itseäkin. Pelit (ja älylliset haasteet muutenkin) luultavasti tulevat kuitenkin olemaan osa elämääni muodossa tai toisessa: vaikka WoWissa rynyämisestä tai Rome Puzzlen demon uudelleen ja uudelleen tahkoamisesta Facebookissa ei olisikaan mitään erityistä hyötyä, on ajanvietto näiden parissa kuitenkin hauskaa, ja sitähän elämässä kannattaakin olla.

Ruokavaliokin on jo oikeansuuntainen optimaalisen vanhenemisen kannalta, enää pitäisi päästä liikkumaan aktiivisesti. Vetreä vanhuus, here I come.

I will beat you at GTA
Melkein tasan vuosi sitten otettu kuva.

4 kommenttia :

leena kirjoitti...

Mie ainakin uskon; pakkohan se on mieleen vaikuttaa jos ja kun sitä rasittaa positiivisesti...
meiän naapuri, reilusti yli 60v. rouva sai mieheltään pleikkarin lahjaks,ku oli telonnu jalkansa eikä päässy liikkumaan. No, tuli vaan mieleen, ku ol aika hauska idea ukolta. :-)
Mummo pelaa Spyroa ja muita ihan innoissaan, oppi mokoma vielä.

Maria kirjoitti...

Juu, selvää lienee se, että haasteet ovat mielelle hyväksi, ei vain ole vielä ihan tarkkaan tiedossa millaiset haasteet :) Vaan mikä tahansa, mikä aktivoi tekemään mielellä asioita ei voi ainakaan haitaksi olla :)

JH kirjoitti...

Nintendo DS on kyllä melkoisen mainio pelilaite sekä niille, jotka eivät ole aiemmin juuri ollenkaan pelannut, että myös aktiivipelaajille. Riippuu toki vähän pelimausta, mutta mikäli etsii mukavaa viihdettä vaikkapa lounastunneille, junamatkoille tai vaikka mökkireissuille, DS on näppärä vekotin.

Eikä tarvitse edes olla mikään Mario-fani, itse esimerkiksi en juurikaan ole kiinnostunut Nintendon itsensä pelitarjonnasta, vaan enemmän esimerkiksi tarinavetoisista point'n'click-seikkailuista ja puzzle-peleistä.

Älypähkinöiden ystävien kannattaa tsekata vaikkapa Professor Layton and the Curious Village.

Maria kirjoitti...

Joo, anoppikokelaalla tosiaan tuo DS löytyy, ja kivahan sillä on ollut pelailla, vois hankkia omankin :P Ja tota Laytonia on ajateltukin sille hankkia, se just tykkää pähkinöistä :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...