9.7.2009

ApocalyptoJokin aikaa sitten televisiosta tuli lapsuudenidolini, Mel Gibsonin ohjaama elokuva Apocalypto. Se sijoittuu mayasivilisaatioon loppuvaiheille Etelä-Amerikkaan, ja kertoo huikealla tarinalla metsässä ja suurissa kaupungeissa asuvista kansoista ja näiden välisistä ristiriidoista ja taisteluista. En muistanut elokuvaa katsellessani mitään trailerista tai tarinan kuvauksista, ja tavallaan se onkin hyvä tapa katsoa tätä elokuvaa: seurata vain, mihin tarina menee, ja mikä sen idea on. Go with the flow. Tämän takia joku saattaa haluta lopettaa lukemisen tähän.

Tarinan päähahmo on nuori ja neuvokas Jaguar Paw, jonka kotikylään hyökkää vieras heimo väkivaltaisesti. Siitä alkaa matka kauas kotoa , ihmettely siitä miksi näin tapahtuu, mikä on kaiken tämän julmuuden tarkoitus, mitä tapahtuu. Se koskettaa, liikuttaa, huvittaa ja kauhistuttaa.

Elokuvassa puhutaan pelkästään jukatekia, erästä mayakieltä. Se on osasyy siihen, miksi elokuvasta huokuu realistisuus ja uskottavuus. Muita syitä ovat tuntemattomat, mutta taitavat näyttelijät, joista osa ei ollut koskaan nähnytkään korkeaa rakennusta, loistava puvustus ja maskeeraus, sekä kaunistelematon, mutta silti kaunis sademetsäympäristö. Elokuva on yhtä aikaa henkeäsalpaavan näyttävä, että täysin keskittynyt tarinan hahmoihin ja kerrontaan.

Apocalypto kuvailee yllättäen erittäin ajankohtaisesti sivilisaation loistokkaan nousun jälkeen seuraavia ongelmia ja lopulta sitä, miten se alkaa pikkuhiljaa tuhota itse itseään. Vaikka eurooppalaiset valloittajat mahdollisesti tekivät osansa mayaintiaanikulttuurin tuhoutumisessa, ongelmat olivat alkaneet jo aikaisemmin suurkaupunkien ylikansoituksen, luonnonresurssien liikakäytön ja kovan kuivuuskauden myötä. Se herättää ajatuksia.

Oikeastaan nyt tekisikin mieli katsoa elokuva toisen kerran. On se ehdottomasti näkemieni elokuvien parhaimmistoa.

3 kommenttia :

Alisa kirjoitti...

Bongasin sut Suomenlinnasta tai itseasias oltiin samassa lautassa menomatkalla :)

Maria kirjoitti...

Oho, jopas nyt :D Aika hauskaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva, kun tykkäsit siitä; sitä on haukuttu niin paljon ja mun mielestä se oli ihan mielettömän hyvä ja kaunis elokuva.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...