23.6.2009

Sitä haluaa, mitä on vaikea saada

pretty face

Kärjistysvaroitus koskee seuraavaa tekstiä: Rusketus on imho yliarvostettua. Sen takia ihmiset kärtsäävät itseään uv-säteilyssä rannalla ja solariumeissa, läträävät keltaisilla rusketusvoiteilla ja oranssinruskeilla puutereilla (heh, oranssinruskeilla puutereilla säädän tosin itsekin), maksavat kroppansa ruiskumaalauksesta ja kenties innostuvat jopa popsimaan ektra-annoksen porkkanaa (no se ei ole niin huono asia). Miksi oikeastaan on näin? Jos kalpeus olisi vaikeampaa tavoittaa kuin kullanruskea iho, kalpeus olisi se, mitä ihannoitaisiin.

Keskiajalla ylimystö vietti päivät pitkät sisätiloissa ja työläiset paiskivat hommia ulkosalla. Ei ollut khuul näyttää siltä, kuin olisi raatanut koko elämänsä pellolla kuin mikäkin maaorja. Samasta syystä pulskeus oli tavoitellumpaa kuin köyhyydestä ja luuseriudesta kielinyt laihuus: vain pienellä osalla väestöstä oli mahdollisuuksia mässäillä herkuilla. Mitä suurempi vararengas, sen rikkaampi ja vaikutusvaltaisempi tyyppi. Kauas on tultu niistä ajoita, ja toki mieluummin näin päin nykymallilla, kuin menneisyyden painajaisissa.

Mitä siis vaatii se, että nykyiset kauneuskäsitykset mullistuisivat? Nälänhätä ja jättimäinen aukko otsonikerroksessa tuossa pään yläpuolella toimisivat hyvin. Sitten saa taas nähdä työtä sen eteen, että on tavaraa ihon alla, ja että iho säästyy haitalliselta säteilyltä: Sitä halutaan, mitä on vaikea tai lähes mahdotonta saada. Sokeriset hömppäromanssikirjatkin sen tietävät.

Pohdinnanaiheensa on sekin, mitä me sitten oikeastaan tavoittelemme - mikä on meille nyt vaikeasti saatavilla, mitä ihmiset haluavat, millä arvoilla himojemme kohteet on brändätty? Entä mitä ymmärrämme liian harvoin arvostaa helpon saatavuuden tai itsestäänselvän statuksen takia? Puhdasta vettä ei ainakaan joka paikassa itsestäänselvästi ole, ja läheisten ihmisten merkityksen ymmärtää parhaiten silloin, kun jää yksin.

Intiassa muuten kuuleman mukaan myydään ihovoiteita, jotka estävät ruskettumista. Afrikassa taas harrastetaan ihovaalennusta, arvatenkin aivan hirveillä myrkyillä. Tämä suomalainen uv-säteilyfoobikko puolestaan jatkaa aurinkovoiteilla läträystä ja pitää kalpeutta edelleen pätevänä kauneuden muotona päivettyneisyyden rinnalla.

EDIT: Myös Pupulandian Jenni kirjoitteli kalpeuden kauneudesta, tsek tsek!

7 kommenttia :

Rhia kirjoitti...

Jamaikalla ihannoidaan myös kermanvaaleaa ihoa ja leveitä takamuksia. Siis todella leveitä takamuksia. Siellähän naiset syö eläimille tarkoitettuja kasvuhormoneja saadakseen järjettömän leveät perät. Että se siitä hoikkuuden ihannoinnista.

Itse suosin kalpeaa ihoa ihan terveyssyistä. Olen kalkkilaivan kapteeni kesät talvet sillä en rusketu sitten millään ja mieluummin olen ihan vaan peruskalpea suomalainen kuin keittoravun punainen suomalainen. Täksi kesäksi harkitsin ihan jopa henkilökohtaisen aurinkovarjon ostamista mutta eipä vielä ole tullut hankituksi. Loppuviikolle on luvattu 28 asteen hellettä joten saattaa tulla parasolille käyttöä...

Jenni kirjoitti...

Hahaa, kirjoitin sattumalta äsken juuri siitä, kuinka haaveilen edes pienestä auringonsuukosta ihollani. ;) Kalpeudestani huolimatta en onneksi pala helposti ja olen erittäin uskollinen aurinkovoiteiden käyttäjä. Vaikka kalpeuskin voi olla kaunista, niin kyllä se on sanottava, että nämä mustelmaiset, vitivalkoiset sääreni eivät kyllä ole kovin mieltä ylentävä näky. :D

Maria kirjoitti...

Rhia, hei joo, olen kuullut joskus ohimennen tuostakin. Jännittävää kyllä, miten erilaisia tavoitteita ja ihanteita eri puolella maailmaa on, ja mitä niiden eteen ollaan valmiita tekemään. Kauneus on kärsimystä?

Jenni, hehee, joo huomasin kans :D ;) Heitinkin tuohon vielä linkkiä jutun perään :)

Shandi kirjoitti...

Intiassa myydään myös voiteita, kasvojenpuhdistus ja -kuorinta-aineita, jotka vaalentavat ihoa.

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen jo pitemmän aikaan yrittänyt juuri estää itseäni ruskettumasta ja täytyy sanoa että se on paljon vaikeampaa kuin ruskettuminen. Pidän nimittäin enemmän vaaleasta ihosta, koska se sopii minulle huomattavasti paremmin. Vaikeaa vielä on se, että naiset lehdet ja kaupat ovat täynnä tuotteita joilla sitä rusketusta saadaan eikä mitään niille, jotka haluavat pysyä vaaleina. Ehkä pitäisi tehdä pikavisiitti Intiaan. :D

Stazzy kirjoitti...

Hmm. Tuossa Intia-kohdalla tuli jonkinmoinen déjà vu :D

Anonyymi kirjoitti...

True dat, itsensä käristäminen on rumaa ja kamala terveysriski. Tuloksen näkee viimeistään sitten, kun ikä alkaa painamaan - ihosta tulee kurttuista, haperaa ja läimiskäistä. Aika usein kesällä näkee vanhempia naisihmisiä, jotka ovat keitetyn hummerin värisiä juurikin siksi, että aurinkoa on otettu vuositolkulla ilman mitään suojia. :< Semmoinen suorastaan huutaa melanoomaa.

Hmmph, mä opin kerrasta. Alaselkä paloi kunnolla, kun muinoin oli kesätöissä mansikannoukkijana (maaorja! :D), ja oli hellänä pitkän aikaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...