1.6.2009

Piraatit puoluerekisteriin ja kesäpäivän biisi

Tänään on pään sisällä omia bileitään pitänyt Gnarls Barkley muutaman vuoden takaisella Crazy-popituksellaan. Jotenkin tämä istuu soundinsa puolesta aurinkoiseen kesäaamuun tai -iltapäivään oikein loistavasti.Piraattipuolue on muuten tänään jättänyt hakemuksen puoluerekisteriin. Vaaditut 5000 kannattajaääntä ovat kasassa, ja virallisesti piraateista tulee puolue heti, kun oikeusministeriö on käsitellyt hakemuksen.

Ruotsissa piratpartiet on kasvanut jäsenmäärältään huikeasti, kiitos Pirate Bay -oikeudenkäynnin ja sitä ympäröineen skandaalienkäryisen kohun: kaikki tämä on saanut ihmiset ja erityisesti nuoret liikkeelle. Expressen-lehden tilaamassa mielipidemittauksessa piratpartiet keräsi 8,2 prosentin kannatuksen ja oli näin Ruotsin kolmanneksi suosituin puolue maltillisen kokoomuksen ja demareiden jälkeen. Piratpartielle ennakoidaan kahta paikkaa europarlamenttiin - piraattipuolue ei valitettavasti EU-vaaleihin ehtinyt mukaan, mutta kahden vuoden päästä on taas eduskuntavaalit. Katsotaan, miten suomalaisille piraateille silloin käy.

(...Ja ennenkuin kukaan tulee trollaamaan itse keksimistään piraattipuolueen tavoitteista, suosittelen lukemaan puolueohjelman.)

Muistakaa äänestää EU-vaaleissa!

5 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Minusta ei ole trollaamista, jos sinulta kysytään, miten tulevana toimittajana voit kannattaa tekijänoikeuksista luopumista. Mielestäni on vain aika sinisilmäistä uskoa, että "ihminen, joka tuntee saavansa taiteilijalta jotakin arvokasta, antaa mielellään myös jotain arvokasta takaisin". Mitä arvokasta sinä antaisit säveltäjälle, jonka musiikkia lataat ilmaiseksi verkosta? Tai kirjailijalle, jonka kirjan päättäisit julkaista omilla kotisivuillasi?

Kuka valvoo, mitä toisten luomalle kulttuurille tapahtuu? Miten voidaan taata, ettei toisten luomaa kulttuuria käytetä väärin? Ei toki tekijänoikeusMAKSUT tai maksuttomuus ole näihinkään kysymyksiin mikään ratkaisu, mutta jotenkin en vain usko, että yksikään taiteilija/säveltäjä/kirjailija tms. suhtautuisi omaan teokseensa niin yliolkaisesti, että kuka tahansa saisi käyttää sitä ihan miten tahansa ja missä tahansa. Onhan sinun blogisi ja kuviesi käytöllä tietyt rajoitukset, viittaan tuohon viereiseen lisenssiin. Kannatan siis ehdottomasti tekijänoikeuksia.

Maria kirjoitti...

Se on trollaamista, koska minä en aja tekijänoikeuksista luopumista, eikä niin tee piraattipuoluekaan. Mistä ihmeestä olet saanut sellaista päähäsi? Kehoitan yhä edelleen lukemaan puolueohjelman, enkä vastedes julkaise yhtäkään kommenttia, joka heijastelee kyvyttömyyttä tehdä edes sen vertaa.

Mitä arvokasta antaisin takaisin? Miten olisi levyn tai kirjan ostaminen? Tutkimuksen mukaan musiikkia ja pelejä warettavat myös käyttävät niihin enemmän rahaa kuin warettamattomat. Jotkut pitävät ilmaista mainostakin arvokkaana.

Anonyymi kirjoitti...

Ostaisitko todella, jos saisit sen ilmaiseksi netistä?

Anonyymi kirjoitti...

Minusta on tekijänoikeuksista luopumista, jos puhutaan ilmaisesta jakamisesta. Mielestäni tekijän on oikeus saada korvaus oman tuotantonsa käytöstä. Luulisin että aika moni muusikko on sen verran köyhä, että tekijänoikeuskorvaukset (edes ne vähäiset) ovat tervetullut lisä toimeentuloon. Tai sitten pitää tehdä elääkseen jotain "normaalia työtä" ja suhtautua asiaan todella idealistisesti. Jollakin se pitää ruokakin maksaa, muusikonkin.

Tai enhän minä mistään mitään oikeastaan tiedä, kunhan mutuilen...

Maria kirjoitti...

Ensimmäiselle anonyymille, ostaisin, ja ostakinkin. Joitakin hyvinä pitämiään asioita ja teoksia on kiva säilyttää kivoissa kansissa tai bokseissa, ja toisaalta taitavia tekijöitä tukee mielellään.

Toinen anonyymi, kopioimisen (epäkaupallinen) vapauttaminen on aivan eri asia kuin tekijänoikeuksista luopuminen. Tekijänoikeudet säilyvät tekijällä, vaikka kopioita teoksesta saisikin tehdä (epäkaupalliseen) käyttöön vapaasti miten mielii. Piraattipuolue ajaa nimenomaaan epäkaupallisen kopioinnin vapauttamista, ei tekijänoikeuksista luopumista. Se, että kopiointi olisi vapaata, ei millään tavalla estäisi tekijää ansaitsemasta rahaa tekemästään työstään, eikä piraattipuoluekaan kannata sitä. Kaupallisella puolella se taas ajaa suoja-ajan lyhentämistä, ei lopettamista.

Tietämättömyyteen auttaa asiaan perehtyminen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...