28.6.2009

Maku se on korvien välissä

Namnam, hyvää pitsaa taas tuossa eräs päivä tehtiin. Mukana tomaattisoosi, marinadikastike, kukkakaali, parsakaali, porkkana, sipuli, jalapeno, sienet, salaattijuusto, kaprikset ja auringonkukansiemenet. Päällä ripaus savuaromilla ja chilillä höystettyä BBQ-mausteseosta.

Unsnob pizza 3

Pohdiskelin tuosa pakastevihanneksia paistellessani ja sienipurkkia availlessani ihmisten nyrpistelyä epätuoreille raaka-aineille. Itse en maista säilötyissä kasviksissa ja sienissä sen kummempaa eroa tuoreisiin kypsennettynä, joten nyrpistely ja makusnobeilu on tullut minulle hyvin hämmentävänä yllätyksenä. Koska olen pitänyt pakastevihanneskokkailujamme raaka-aineidensa puolesta herkullisina ja erinomaisen hyvällä ruokahalulla syötävinä, pohdiskelin asiaa tarkemmin.

Unsnob pizza 4

Mieleeni pompsahti kalifornialaisen professorin, Antonio Rangelin tekemä tutkimus punaviineistä ja viininjuojista. Sokkomakutestien ja pajunköyden syöttämisen jälkeen tulos oli selvä: mitä kalliimpana litkijät viiniä pitivät, sen paremmaksi nämä arvostelivat sen maun. Testissä kaksi täysin samaa viiniä saivat erilaiset arvostelut sen perusteella, mitä etikettiin oli liimattu, ja toisaalta halpa punkku voitti sikakalliin, kun etiketit oli vaihdettu päikseen. Ihmiset eivät kuluta pelkkiä tuotteita, vaan isoa kasaa mielikuvia ja arvostamiaan adjektiiveja. Tämähän on tuttua tavaraa myös muodin kuluttamiseen puolellakaan aivosolullaan kriittisesti suhtautuneille.

Oma lukunsa on myös Penn & Tellerin Bullshit -ohjelman jaksossa The Best tehty demonstraatio, jossa kaupan halvimpia ruoka-aineksia tarjoillaan hienossa ravintolassa kauniiden tarinoiden kera. Osuu ja uppoaa, eivätkä kokeneetkaan snobit mm. tunnista orgaanista, käsin poimittua tomaattia tavallisesta purkkimössöstä. Tuoreelta ihan kuulemma maistuu. Laittaa miettimään:Kaikenlainen luonnollisuus on nyt kovin pinnalla. Synteettisesti valmistettuja kemikaaleja pelätään hysteerisesti, luomu ja orgaanisuus ovat olleet jo hetken nousukierteessä, hypersuperhysteerisluonnonmukainen ruoka on ihanaa ja tuoreus sopii kätevästi kuvaan. Lisäpontta antavat televisiossa pyörivät, mitä erilaisemmat kokkiohjelmat, joissa eri tasoiset tärkeilijät näyttävät mallia makuelitisteilyssä ja vääränlaisen ruuan paheksunnassa. Totta kai näihin arvoihin sopimattomat ruuat alkavatkin jo kaikessa ristipaineessa maistua väärältä - ainakin silloin, kun alkuperän varmaksi tietää. Onhan makuaistimus sentään korvien välissä syntyvä asia. Näissä edellämainituissa arvoissa itsessään voi olla paljonkin arvokasta ja hyvää, mutten ole lainkaan vakuuttunut siitä, että se välttämättä on ylivertainen maku.

Kuten jo todettua, ihmiset eivät kuluta pelkkiä tuotteita, vaan myös isoa kasaa mielikuvia. Siinä ei välttämättä ole sinänsä mitään väärää, mutta onhan se ihan jees tiedostaa, että halpaa purkkiruokaakin voidaan tarjoilla ruuanystäväksi julistautuneille maailman hienoimpana gourmeena, kun vain sommittelu on kaunis ja tarina tarpeeksi hyvä. Kusetetuksi tuleminen ei ole pop.
Unsnob pizza 2

Tässä pitsassa tuoretta ennen kypsennystä on vain sipuli. I dare you. ;)

38 kommenttia :

Rhia kirjoitti...

Jokainen saa tietysti itse tehdä omat valintansa. Ja kaiketi se on se oma leipäläpi joka kertoo mikä on hyvää ja mikä ei. Vaikka totta on se että hyvin pitkälle mielikuvat ovat ne jotka ohjaavat ihmisten kulutustottumuksia ja jopa makuvalintoja. Minä olen maalla kasvaneena ja oman kasvimaan herkkuja syöneenä sitä mieltä että kyllä, mauissa on eroja, mutta eri tavalla kuin ehkä ajatellaan. Voit ostaa kaupasta kaksi vierekkäistä rasiaa kirsikkatomaatteja ja toinen rasiallinen maistuu paremmalle kuin toinen. Tai ostat kaksi vierekkäistä kurkkua joista toinen maistuu erilaiselle. Tai poimit oman puutarhasi vattupuskasta kaksi vattua, toinen maistuu makeammalle kuin toinen. Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat kaikista lannoitteista ja muista lisäaineista huolimatta luonnon tuote, niissä on makuvaihteluita. Ei siihen tarvita gourmet-asiantuntijaa tai huippukokkia sanomaan että yksittäiset kasvikset maistuvat erilaisille. Kyllä sen kertoo oma suu. Olen tehnyt vertailuja ja jos näitä normaaleja makuvaihteluja ei oteta huomioon niin kyllä esim itsekasvatettu kukkakaali maistuu keskimäärin paremmalle kuin pakastealtaan kukkakaali. En väitä että pakastettu olisi pahaa, se vain maistuu erilaiselle. Tietysti pitää ottaa huomioon myös se miten kasvis on valmistettu. Jos oman puutarhan kukkakaalia keittää vedessä ylikypsäksi voi olla aivan varma että ei se ole sen parempaa kuin pakastettukaan. Mutta jos se on esim höyrytetty jolloin yhtään makuaineita ei ole liuennut veteen on maku parempi. Eipä sillä, kun pakastettu kukkakaali valmistetaan höyryttämällä ja voidellaan voisulalla ei sitä voi niin helposti erottaa että mistä se on tullut. Mutta väistämätöntä on se että esikypsennys muuttaa kasvisten makua hieman. Eri asia on sitten se, erottaako kasviksen syöjä ne toisistaan sillä ihmisten makuaistitkin ovat erilaisia, tosilla on tarkempi ja toisilla ei. Ja mikä nyt kenenkin mielestä sitten on parempi maku. Jonkun mielestä mieto tasaisempi maku on parempi, toisen mielestä voimakas aromi on parempi. Eli voiko eri ihmisten tekemiä makutestejä lopulta edes verrata keskenään, maku kun on yksilöllinen aisti, jokaisella erilainen.

mari kirjoitti...

Luulen, että kansan ällötys tuota pizzaa kohtaan johtuu siitä, ettei juureksia noin yleensä tungeta pizzantäytteeksi. En itse ainakaan ole törmännyt täällä Kallion satojen pizzerioden keskellä yhteenkään plättyyn, jossa olisi porkkanaa. Se on aika merkittävää se, sillä kasvissyöjänä näen paljonkin hämäriä raaka-aineyhdistelmiä tekijöiltä, joille vegeruoka on edelleenkin sitä mitä kanitkin syövät.

Ihmettelen, miten tölkkiherkkusieniä ei muka erottaisi tuoreista kypsennettyinä. Jos näin on, on tuoreet sienet valmistettu väärin. Luomukasvikset ainakin tämä tyttö erottaa iisisti sellaisenaan tavisvihanneksista - tietysti ruuan seassa kypsennettyinä ja maustettuina makua on mahdotonta enää jäljittää. Pakastevihannekset on ihan ookoo, mutta niiden kypsentäminen makuni mukaiseksi on lähes mahdotonta. Tykkään enemmän al dentestä, jolloin kukkakaali on pehmeä ja rapsakka samaan aikaan. Keitoissa minäkin silti käytän pakastevihanneksia.

Oma lukunsa säilötyissä vihanneksissa on niiden epäekologisuus ja joissakin tapauksissa jopa epäeettisyys. Fiksu kuluttaja nauttii lähelä tuotettua ruokaa - edes suomalaista. Se ei monesti ole edes kallista, mitä monet luulevat. Vertaappa porkkanapussin ja pakastevihanneksien kilohintoja.

Katariina kirjoitti...

No ehkä herkkusienet erottaa, et onko purkki vai tuore...

Itse pidän sekä tuoreesta että ei-tuoreesta. Tuoreena on ehottomasti saatava tomaatti, kurkku (ei suolakurkkuja yyh), omenat, marjat ja porkkana. Ihan surutta voin sanoa rakastavani purkkiherkkusieniä, purkkiananasta, pakasteparsakaalia ja pakastesokeriherneitä sekä pakastemaissia. NAM!

Anonyymi kirjoitti...

Pakastepussiporkkanalla ja raakana itsekeitetyllä porkkanalla on kyllä huima makuero. Kannattaa testata. Halvempaa taitaa kyllä olla ostaa vihannekset pakasteesta ja parempi tietenkin syödä pakastevihanneksia kuin ei vihanneksia ollenkaan.

-Mini

tiiti kirjoitti...

sen lisäksi, että väitän (järkevällä kypsyysasteella) maistavani eron pakasteen ja tuoreen välillä, tykkään myös valmistaa ruokaa tuoreista aineksista. se tuoksu ja koostumus siinä häärätessä on ihan erilaista kuin jäisen könttäleen kumoaminen muovispussista paistinpannulle. toki ero riippuu myös maustamisesta, sanoisin että pitsa ei ehkä ole se optimaalisin paikka maistaa eroa tuoreen ja pakastepussitetun välillä. tai välttämättä muutenkaan se ruoka, johon käyttää niitä hifistellyimpiä raaka-aineita. jos se on hyvää noin, niin mikäs siinä. pääasia että itseä miellyttää, ei se ovatko muut samaa mieltä sen ylivertaisuudesta.

mä käytän sekä purkkisieniä että tuoreita, mutta kyllä sen eron siinäkin vaan maistaa. puhumattakaan siitä erosta ulkonäössä. ja niitä on sitten muitakin kuin herkkusieniä :D

ja toimiihan mainitsemasi sokkotestin opetus toisinkin päin, miksi syödä lisäaineilla kyllästettyjä raaka-aineita, kun ilmankin maistuu yhtä hyvältä. kun puhutaan kemikaaleista joita tungen itseeni, less is ehdottomasti more. mutta kuten sanotkin, halvassa ei automaattisesti ole mitään vikaa eikä ehdottomuus tai päätön hifistely (ja etenkään sen julistaminen ainoana oikeana totuutena) suuntaan tai toiseen liene eduksi.

Manna kirjoitti...

Itse syön hyvin paljon luomutuotteita ja välttelen teollista ruokaa. Tämä kulutustyyli perustuu hyvin pieniltä osin makuun (paitsi että esim. lähikauppani luomuomenat ovat taivaallista herkkua vailla vertaa!). Eniten luomuiluuni sekä elävän ravinnon kuluttamiseen on vaikuttanut äitini syöpälääkäri, jolta äitini kysyi aggressiivisen syövän löydyttyä mitä hän itse voi tehdä parantuakseen. Tämä yksi Suomen johtavista syöpälääkäreistä esitti kaksi tapaa edistää parantumista: urheilun ja elävän ravinnon (jonka myötä myös kovien rasvojen/transrasvojen kulutus typistyy). Einesten, säilykkeiden, teollisen ruuan ymv välttely liittyy myös omaan selvitystyöhöni. Keskivertolänkkäri syö eri tutkimuksista riippuen arviolta 6-10 kiloa lisäaineita vuodessa. Lisäaineiden haittavaikutuksista ei ole tarpeeksi tutkimustietoa ja niistä vaietaan. Itse en kuitenkaan halua mässätä lisäaineilla jos en voi olla varma, että niistä ei koidu terveyshaittoja, varsinkin kun suvussa on todettu alttiutta syöville. En kuitenkaan ole alan asiantuntija enkä loppujen lopuksi voi mitenkään olla varma, että nykyinen elämäntyylini pidentäisi elämääni, mutta elämänlaatuani se on parantanut. Olo on parempi - siksi, että hyvä ravinto on todella parantanut jaksamistani ja yleistä vointiani, mutta myös siksi, että koen tekeväni jotain itseni hyväksi.

aleksi kirjoitti...

ei joissain ruuissa ole pakastevihanneksista mitään haittaa.. mutta kun tässä näkee jo ekassa kuvassa pakaste kukkakaalin.. pakastetut vihannekset on muhjua ja tälläset ruuat missä niiden pitäisi toimia yksinään niin muhjuisuus tulee pahasti esiin.

purkki kaprikset on hyviä

Anonyymi kirjoitti...

eikö siihen tuu yhtään juustoraastetta päälle :(

Elsa kirjoitti...

Väitätkö sä, ettet erota vaikka purkkiherkkusienten ja tuoreiden eroa?! Kyllä tuore on aina tuore ja näin kesällä kun suomalaiset kasvikset ovat edullisimmillaan en mistään hinnasta vaihtaisi niitä muualta roudattuihin pakasteihin. Sanoi noi tutkimukset mitä hyvänsä, kyllä mun makuaisti ainakin pelaa sen verran, että erotan tuoreen vihanneksen missä on vitamiinit tallessa pakastetusta/säilötystä.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Olen toisinaan käynyt kurkkaamassa blogiasi sen jälkeen kun kerran satuin tänne eksymään googletettuani tiedotusoppia.
Tästä aiheesta haluaisinkin nyt avata suutani. Itse olen/yritän olla luomua kannattava kuluttaja. Mielestäni käsittelet aihetta hieman tarpeettomasti kärjistäen. Esimerkiksi hysteerinen pelko synteettisiä kemikaaleja kohtaan: Ensinnäkään, itse en ole sellaista sen paremmin mediassa kuin muuallakaan oikein havainnut. Päinvastoin, toksikologian luennoilla kerrottiin (tai väitettiin), ettei kenelläkään todella ole tietoa siitä, miten lukemattomat lisäaineet kehoissamme vaikuttavat. Hysteria sikseen, mutta pelkoa riittää. En ehkä sanoisi sen olevan täysin turhaa.
Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että kalliiden viinien litkiminen hintalapun vuoksi on jokseenkin naurettavaa, mutta en ehkä niputtaisi luomua samaan kategoriaan. Tiedän vallan mainiosti, että ostaessani luomulähitomaattia saatan hyvinkin maksaa tyhjästä ja tulla kusetetuksi. Kuitenkin päätökseni saattaa antaa kauppiaalle ja tuottajalle signaalin siitä, että olen asiakkaana ainakin kiinostunut tuotteen alkuperästä ja valmistusperästä.

Itseäni luomun "tuotteistaminen" ei niinkään haittaa, jos sillä todella saadaan esim. luomumaitotuotteiden kysyntää kasvatettua (ja jos se luomu todella on sitä luomua, eikä vain päällelätkäisty tarra).

/Hannele

Anonyymi kirjoitti...

pakasteet erottaa tuoreista ennen kaikkea rakenne, mutta mielestäni pakasteiden maut ovat myös hailakampia. rakenteen osalta en osaa sanoa ovatko uuden sukupolven pakastimet tässä suhteessa jotenkin parempia. olisi mielenkiintoista kyllä tietää. =)

varpuinen kirjoitti...

Ha! Tosta synteettisyyshysteriasta olen kyllä samoilla linjoilla - ei vaan jaksa uskoa, että kaikki keinotekoinen on automaattisesti pahaa ja kaikki luonnollinen automaattisesti hyvää. Onhan noita myrkkyjä luonnossakin.

Tuoreista vihanneksista olen tosin eri mieltä. ;) Mä en mielestäni ole kauhean ruokasnobi, mutta tuoreet vihannekset ovat minusta selkeästi parempia kuin pakaste- tai säilykevihannekset. Käytin ihan tyytyväisenä ruokiin jotain pakastealtaan porkkana-lanttu-purjoseosta kunnes kerran vaivauduin pilkkomaan oikeita vihanneksia, ja sen jälkeen olen asioinut huomattavasti useammin vihannesosastolla kuin pakastealtaalla. Luulisin myös, että vitamiineista ainakin jonkin verran katoaa pakastettaessa/säilöttäessä, mutta näissä jutuissa en ole mikään asiantuntija.

Pakasteet ovat tietysti tosi käteviä, ja parhaimmillaan ne ovat musta silloin, kun ruuassa on niiden lisäksi myös tuoreita aineksia. Ja vaikka esimerkiksi ananaksessa tuoreen ja säilykkeen ero on musta niin valtava, että on melkein synti väittää maistaneensa ananasta jos on syönyt vain säilykettä, niin harvoinpa sitä tuoretta ananasta silti viitsii ostaa.

Maria kirjoitti...

Pakasteiden ja luomun eettisyyteen, terveellisyyteen ja muuhunhan en ottanut kantaa, kyse oli tällä kertaa vain mausta ja snobeiluasenteesta :) Ja tiettty tuore eroaa säilötystä valmistamattomana, valmistettuna minä väitän, että eroa on todella vaikea jo mahdoton huomata maussa. Rakennehifistely luku erikseen, onhan sekin tapa erotella ja kategorisoida ruoka-aineita "oikeisiin" ja "vääriin". :>

Mari, ei, kyllä paheksunta on ollut nimenomaan tasoa "hyi käytäksää jotain pakastevihanneksia ja purkkisieniä lol?!1" -.- Ja kyllä, kyse oli nimenomaan kypsennetyistä ja valmistetuista ruuista :)

On tosiaan nimenomaan tullut pitkin elämää syötyä sekä pakastevalmisteita että täyin tuoreita, omasta maasta nostettuja vihannekia, ja kyllä, ruuan seassa minä en todellakaan maista niissä mitään eroa. -.-

Mitä taas tulee kypsentämiseen ja pakastamiseen, ne eivät yksiselitteiesti tuhoa vitamiineja tai tuhoa vihannesten ja kasvisten hyödyllisyyttä. Jotkut hyvisjutut jopa vaativat kypsennytä tullakseen esiin, porkkanaa esim. on hyvä syödä sekä raakana, että kypsennettynä.

Hannele, välillä blogistanissa ja foorumeilla ryöpsähtelee kemikaalihysteriaa, ja osittain se kyllä todellakin on perusteetonta. Pelätään aineita, joiden on tutkittu ja todettu olevan vaarattomia, tai lietsotaan pelkoa aineita kohtaan, vaikka ei ole selkeää tietoa onko siihen aihetta vai ei. Aspartaami on tästä hyvä esimerkki. :)

Tuotteistamisessa ei mitään vikaa, kuten kirjoitinkin, mutta kuluttajan on hyvä tiedostaa mitä hän ostaa ja miksi hän ostaa. Ostaako hän siksi, että luomua markkinoideen Hyvän Ihmisen kuvalla, vai siksi, että luomu on terveellisempää (silloin, kun on). En ota kantaa siihen mistä syistä ihmisten pitäisi kuluttaa tai olla kuluttamatta, vaan sanon, että ihmisten on hyvä tiedostaa, mikä vaikuttaa heidän mielipiteisiinsä ja ostopäätöksiinsä. :)

Varpuinen, totta ihmeessä tuore on eri kuin purkki, mutta väitän, että ruuassa eroa ei juurikaan huomaisi ;) Sen kyllä olen huomannut, että raakana tuore ananas on ihan huippua :P

Ee kirjoitti...

Niin, onhan sitä kemikaalihysteriaa, kuten esimerkiksi aurinkorasvoissa. Kemiallinen vai fysikaalinen aurinkosuoja - molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa, on verenkiertoon päätyviä kemikaaleja ja nanopartikkeleita, mutta jompi kumpi pitäisi kuitenkin valita, ellei sitten luota kookosöljyyn. Aspartaamin käyttämistä hyvänä esimerkkinä hysteriasta voi olla montaa mieltä, sillä tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Myös se, että aspartaamia käytetään kaikessa purukumista kokikseen luo paineita saada sille ns. "turvallinen" leima. Aineelle haettiin kahdeksan kertaa lupaa ennen kuin se viimein hyväksyttiin tavalliseksi elintarvikkeeksi, joten hysteriaa tai ei, aika epämääräiseltä se edelleen vaikuttaa.

Säilykkeiden kemikaaleihin voisi myös sanoa sen verran, että usein pakasteissa ja säilykkeissä on lisättyjä arominvahventeita, joita ei tietenkään tuoreista raaka-aineista löydy.

Maria kirjoitti...

Niin, kun vain aspartaamista meuhkaavat muistaisivatkin ilmoittaa sen, että tuloksia on suuntaan jo toiseenkin, sen sijaan, että asia esitettäisiin niin, että aspartaami on yksiselitteisesti haitallinen aine, joka nyt jostain salaliittoa lähentelevistä kapitalismisyistä ja ties mistä milloinkin on yleisesti käytössä elintarvikkeissa. -.- Imho ei ole perusteltua levittää hysteriaa asiasta, josta ei ole ykskantaan selvyyttä.

Maria kirjoitti...

...ja pahimmillaan tosiaan kun hysteriaa levittävät eivät kerro todellista tilannetta, niin ihmisille leviää sellainen käsitys, että aspartaami nyt vain on terveyden tuhoava aine. Misinformaation levittäminen ei ole käytännöllistä eikä myöskään eettisesti kovin helposti perusteltavissa olevaa.

...Tällaisesta aspartaami on oiva esimerkki. Hyvätahtoiseen ja hyvää tarkoittavaan kemikaalikriittisyyteenkin kannattaa suhtautua kriittisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä terveellisyyteen tulee (jotkut puhuivat jotain vitamiineista), niin käsittääkseni pakastevihannekset ovat kyllä ihan yhtä terveellisiä kuin kaupan tuoreet vihannekset. Luin itse asiassa juuri pari artikkelia aiheesta, tässä linkki yhteen: http://www.wisegeek.com/are-frozen-vegetables-less-nutritious-than-fresh.htm

Enpä tiiä, olen itse viime aikoina kiinnostunut ravitsemusaiheista ja kun yritän etsiä aiheesta tietoa esim. foorumeilta, niin tulee aina vastaan sellaisia "lisäaineet pois, luomua ja LUONNOLLISIA ja tuoreita vihanneksia mulle!" -tyyppejä, jotka ovat hieman luotaantyöntäviä :/ Inhottaa sellainen ortoreksinen pelottelu. Tuskinpa jatkuva ruoasta stressaaminen on kovin terveellistä ;) Muutenkin jotenkin outoa olettaa, että kaikilla olisi energiaa/rahaa/aikaa aina satsata tuoreeseen luomuruokaan. Tai siis - jos miettii (näin kliseisesti) vaikkapa keskivertoamerikkalaisen ruokavaliota, niin ei ihan ekana tule mieleen, että voi, onpa huolestuttavaa kun ne syö pakastettuja vihanneksia ja jopa purkkivihanneksia eikä suoraan farmilta tuotuja luomuvihanneksia- ja hedelmiä. Eiköhän se kasvisten puute ja donitsit ja muut huonot hiilarit ole se suurin ongelma :/ Näin ravitsemusnäkökulmasta, ekologisiin asioihin en ole niin perehtynyt.

Jeesusteleva ravitsemushifistely on jotenkin niin latteaa. Tulee lähinnä mieleen jotkut öö psykologiset... ongelmat sellaisesta. Sellainen klassinen "en voi kontrolloida kaikkea mitä tapahtuu, mutta voin kontrolloida ruokavaliotani" -juttu.

Ja huom, en nyt todellakaan dissaa sellaisia jotka ovat kiinnostuneita terveellisestä ruoasta ja luomusta. Mutta rajansa kaikella! :)

Maria kirjoitti...

Anonyymi, hyvin muotoiltu :)

Aijoo, niin Aleksi, minä en kyllä ymmärrä tuota kommenttiasi kuvan kukkakaaleista, ihan normaaleilta kukkakaaleilta ne näyttävät, ihan samalta kuin raa'atkin + mausteista tullut väri :D En tiedä mitä ihmettä tarkoitat "muhjuisella", mutta nuo kyllä olivat erittäin ryhdikkäitä pannukypsentämisen ja uuneilun jälkeenkin :D

Pekka kirjoitti...

Pizzan pohja näyttää ohuelta ja herkulliselta, teittekö senkin itse vai löytyykö noita esim. pakastealtaasta?

Pekka kirjoitti...

... löysinkin maininnan Pirkka-pohjista aiemmasta postauksesta (http://www.heijastuspinta.fi/2009/04/ohje-herkulliseen-kasvispitsaan.html), pitää kokeilla jossain välissä.

Maria kirjoitti...

Jotkut niistäkin jotain vikaa löytää, mulle ja meille maistuu tuollainen ohut pohja :) Eihän noita tietty vaikea ole itsekään vääntää, kun jaksais ja viitsis :P :)

m kirjoitti...

Kai nyt vähänkin aiheesta lukenut tietää, että mitä vähemmän prosessoitu tuote, sitä terveellisempi se on. Tämä ei nyt välttämättä koske pakastevihanneksia, mutta minulla ainakin kroppa reagoi (iho huononee ja tulee vatsavaivoja) einesruuista tai puolivalmisteista, kuten just noista pizzapohjista. Ehkä olen allerginen jollekkin lisäaineelle - ehkä en. Väitän kuitenkin, että huomattava osa ihmisistä kuuluisivat samaan sakkiin kanssani, mikäli vain tajuaisivat asian, eivätkä pitäisi esim. aikuisiän aknea tai vatsavaivoja ihan normaaleina. Usein kun eron huomaa vasta, kun jättää hetkeksi kaiken lisäaineellisen prosessoidun ruuan hetkeksi pois, mutta mitenhän sekin sitten onnistuu, kun koulu- ja työpaikkaruoka on sitä pullollaan :(

aleksi kirjoitti...

kuvassa siis näkyy että on pakastettu koska kukkakaali on tollasta läpinäkyvää ja kiiltävää.. muhjuisuus on taas kasvisten pakastuksesta johtuva löysyys ja rakenteen mössömäisyys kun soluseinät hajoaa.. mansikassa huomaa hyvin tämän.

viamiinithan noissa säilyy purkissa ja pakasteessa ihan kohtuu hyvin.. mutta se ei musta ole valmis juttujen vastustamisen homman ideakaan. kemikaaleihin en edes mene, niistä saa tapella jo töissäkin riittämiin.

itsetehty on vaan rakkaampaa<3 :)

Maria kirjoitti...

M, toki ihmiset voivat olla allergisia ties mille, mäkin olen omenalle, erityisesti täysin prosessoimattomille :) Vatsavaivojakin voi saada aika tsiljoonasta asiasta, pelkkä stressikin voi sellaista aiheuttaa. Onkohan jotain näyttöä siitä, että akne voi johtua ruuan lisäaineista?! Moisille väitteille jo kaipaisi vähän tutkimustakin, eikä vain anekdoottitasoista pelottelua. Ainakaan tässä artikkelissa ei mainittu mitään ruuasta saatavia lisäaineita:
http://www.poliklinikka.fi/?page=7245325&id=5262874

Aleksi, en ymmärrä vieläkään mitä tarkoitat, minusta nuo kukkakaalit näyttävät kuvissa edelleen ihan identtisiltä tuoreisiin, läpinäkyvyyttä en havaitse, enkä kyllä minkään tason löysyyttä voi noista kuvista tulkita. Ettei nyt ennakkotieto pakasteesta taas vaikuttaisi... No, näkeehän ihmiset paahtoleivissäkin jeesusnaamoja ja piruja kahvinpuruissa -.-

Itsehän tämäkin ruoka on tehty, ainestasossa vain on annettu yhden askeleen enemmän tehtävää muille. Kai kasvatat myös omat vihanneksesi itse? <3

Maria kirjoitti...

...Itse viljellyistä viljoista ja jauhojen jauhamisesta puhumattakaan. Eihän nyt valmisaineista tehty ruoka ole mitään itse tehtyä, saatikka hyvää ja truu-eettistä nähnytkään!

Katsoiko kukaan muuten tuota Bullshit-videota? ;P Suosittelen lämpimästi. "Parasta perunamuusia, mitä olen koskaan syönyt!" Teollista, varmasti lisäaineilla runsaasti kyllästettyä markettimössöä siinä hyvällä mielellä mussutettiin -.-

Maria kirjoitti...

Ja Ee, mistä verenkiertoon päätyvistä kemikaaleista ja nanopartikkeleista aurinkorasvoissa puhut? Tavalliset voiteet eivät verenkiertoon asti imeydy, ne eivät ilman lääkestatusta saa imeytyä tiettyä ihokerrosta syvemmälle. Tietysti tyyliin lapset saattavat syödä voiteita... -.-

kirsikka kirjoitti...

Mua kiinnostaa tässä lähinnä se, että miten paljon kokemusta sulla sitten on tästä hypersuperhyperluonnollisesta (mitä hyperiä on luonnollisessa? ei mitään...) ja tuoreesta ruuasta? Munkin mielestä pakastepizza oli ihan loistavaa siihen asti kunnes aloin tekemään pizzaa itse, ja tölkkiananas maistui ihan ookoolta kunnes raaskin alkaa ostamaan tuoretta. Molemmat voi olla hyviä, mutta se nyt on jo silkkaa provokaatiota väittää että ne maistuisi SAMALTA (tai että tämän eron huomaaminen olisi pelkkää mielikuva-aivopesun tuotetta...)

Pakastevihannekset on tietyissä ruuissa ihan jees, mutta mun mielestä siinä ei ole mitään snobbailevaa sanoa että vaikka wokissa tai salaatissa ne on koostumukseltaan ja maultaan parempia ja rapsakampia. Lisäksi tölkitetyt ja pakastetut vihannekset on monesti esikeitettyjä, jolloin niistä häviää suurin osa ravinteista.

Uskon ihan hyvin tuon että kalliiksi luultu viini muka voi maistua paremmalta mielikuvien takia, mutta jos ihminen ei huomaa eroa tölkitetyn ja tuoreen herkkusienen välillä niin ehkä vika ei silloin ole meissä mielikuvilla pilatuissa "tärkeilijöissä" vaan ihan siinä omassa makuaistissa :)

Näihin muihin kommenttiboksissa esitettyihin juttuihin en nyt jaksa ottaa kantaa, kun kyseessä oli kerran vain makuun keskittyvä postaus, mutta todettakoon nyt vielä se että kun vähensin valkaistujen gluteeniviljojen ja maitotuotteiden käyttöä niin aikuisiän akne katosi humpsvaan.

aleksi kirjoitti...

ei liity tähän mutta pitää vielä sanoa kirsikalle koska tää ärsyttää mua aina.. suomessa ei myydä valkastuja jauhoja

Maria kirjoitti...

Älä multa kysy, mitä hyperiä siinä on :D Jotain kuitenkin näyttää olevan, kun sen puolesta niin paljon liputetaan ;)

Mä olen lapsuudesta asti syönyt alusta loppuun itse tehtyjä ruokia, iso osa aineista omasta maasta kasvatettuja, omin käsin revittyjä, käytettyjen kemikaalien ja lannoitteiden määrää/laatua en valitettavasti osaa sanoa, mutta sen voin sanoa, etten todellakaan maista enkä näe enä tunne eroa pakasteporkkanan ja tuoreena paistetun porkkanan välillä valmiissa ruuassa. Voit toki kaikin mokomin epäillä kokemuspiirini laajuutta, epäilenhän minäkin vahvasti hypetettyjen asioiden tosiasillista paremmuutta.

Kenties vika on makuaistissani, mutta eikö ole vähän hysteeristä väittää, ettei brändäys vaikuttaisi luomun kokemiseen? Kun se vaikuttaa niin monella muulla elämän osa-alueella, miksi tämä olisi mikään poikkeus? Miksi juuri tässä asiassa nyt niin moni pistää puolustusvaihteen päälle ja kieltää lähes tyystin moisen mahdollisuuden omien vaikuttimiensa avoimen tarkastelun sijaan?

Kuten jo tuolla linkkiä heitettiinkin, pakasteiden ravintoköyhyys on hyvin kyseenalainen asia, toisin sanoen ei ole ollenkaaan selvää, ettäkö pakasteet olisivat tältä kantilta yhtään sen huonompi vaihtoehto. Ilman referenssejä tämän argumentin voi vastaisuudessa unohtaa.

Kun mä aivastin, toisella puolella maapalloa kukan terälehdet värähtivät. -.- Arvaa liittyyks nää välttis toisiinsa, vaikka mä ja jopa pari naapurin tätiä siinä selvän syy-yhteyden näkisikin? Voi olla, voi olla olematta, mä haluan tässä asiassa dataa, en pelotteluun valjastettuja anekdootteja. -.-

Maria kirjoitti...

Aijoo, ja musta jo lapsenakin pakastekalakeitto oli parempaa kuin kotona itse tehty vastaava. Siunatut olivat koulujen kalakeittopäivät. Vaarikin pesunkestävänä maatiaisena ja kehityksen tuomista paperitöistä vittuuntuneena kauhisteli ostoruokaa, mutta hyvin sillekin kaupan lihahyytelö maistui. -.-

kirsikka kirjoitti...

Aleksi, en muista puhuneeni jauhoista mitään? Suomessa myydään myös ulkomailla valmistettuja viljatuotteita, vaikka nyt nuudeleita ja pastaa. Valkaistu ei nyt ehkä ole oikea termi, mutta kyllä meilläkin enimmäkseen käytetään sitä valkoista vehnäjauhoa, jossa se jyvän ravinteikkain osa on jätetty jauhamatta.

Maria, Luomun terveellisyydestä (verrattuna tehokasvatettuun) ruokaan on itse asiassa olemassa hyvinkin paljon dataa :) Sä vaan näytät olevan hyvä kaivamaan aina esille vain ne tutkimustulokset, joissa aspartaami todetaan turvalliseksi ja luomumielikuviin uskovat pöntöiksi. Tuo jatkuva lisäainekammoisille naureskeleminen on vähän huvittavaa, kun se tulee sellaisen ihmisen suusta joka itse huutaa tutkimustulosten perään. Yhtä lailla monien lisäainehuolet perustuvat tutkimustuloksiin. Niin kauan kuin on ristiriitaisia tutkimustuloksia jonkin aineen turvallisuudesta, on mun mielestä vaan järkevää vältellä sitä ainetta niin paljon kuin mahdollista. Miksi ottaa riskejä, jos ei ole pakko? Ei se oikeasti tee elämästä yhtään sen vaikeampaa, että syö kotiruokaa ja käyttää luomukosmetiikkaa. Ei kannata niin sokeasti luottaa siihen, että viranomaiset suojelee meitä pahoilta aineilta - lainsäädäntökin perustuu osittain siihen että turvataan ihmisten oikeus toimeentuloon ja siksi pitää olla jo huimia tutkimustuloksia pitkältä aikaväliltä, että joku tällainen toimeentulon hankkimista helpottava raaka-aine voidaan kieltää. EU:n sisämarkkinat tekee tästä vielä vaikeampaa.

Pakasteiden ravinnearvot on ok niin kauan kuin niitä ei ole esikypsennetty. Ikävä kyllä pakkauksissa ei yleensä kerrota onko vai ei. Jokainen tietää sen, että keittäminen tappaa ravinteet. Tästäkin löytyy varmasti tutkimustulosta vaikka yliopiston elintarvikekemian laitokselta. Jos ne vihannekset joka tapauksessa keittää, niin sittenhän sillä varmaan ei ole väliä.

Enkä itse asiassa puhunut tuossa kommentissani mitään siitä, etteikö luomun erinomaisuus olisi osittain mielikuvien ansiota (toisaalta mä maksan hyvinkin mielelläni siitä mielikuvasta, että ruoka on tuotettu ilman turhia kemikaaleja ja yleensä myös reilun kaupan periaatteiden mukaan) vaan tuoreen ja pakasteen välisestä makuerosta.

Luomun parempi maku voi olla osittain mielikuvien tuotosta (tosin. esim. luomukananmunan keltuainen on väriltään ja koostumukseltaan niin erilainen, että olisi vaikea olla uskomatta että sen parempi makukin olis vain kuvittelua) mutta kyllä sen terveellisyys on ihan todistettu fakta.

Ja kyllä, jotkut valmisruuat voi olla oikeasti joskus ihan hyviä. Kehtaisin silti väittää, että maistan eron eineskalakeiton ja kotitekoisen välillä ;)

Maria kirjoitti...

Sä näytät sit taas olevan hyvä vääristelemään toisten sanomisia oman mieles mukaan -.- Olet mutkin jo leimannut yleiseksi vastarannankiiskeksi ja kaiken luomun vastustajaksi ja ties miksi. Tämähän ei ole tilanne.

En ole puhunut mitään siitä, etteikö luomu voisi olla terveellistä (toki tähänkin ON aiheellista suhtautua kriittisesti, kuten mihin tahansa, vai voitko väittää toisin), ja aspartaamista en ole kaivanut mitään muuta tietoa kuin sen, että siitä ON todellakin tutkimustuloksia suuntaan jos toiseenkin, eikä konsensusta asiasta ole olemassa. Asiaa on tutkittu, eikä vieläkään tiedetä varmaksi miten on. Voit ihan itse sen todeta, jos suostut asiaa yhtään tutkimaan muusta kuin kemikaalihysteerisestä näkökulmasta. Ei sun mua tarvi uskoa, tutki itse, kunhan et ota automaagisena totuutena sitä, mitä joku toinen kemikaalipelkoinen kertoo. Se luultavasti peloissaan kertoo vain toisen puolen totuudesta.

Mä naureskelen sille, että on päätetty mikä on vaarallista ja mikä ei, vaikka asiasta ei vielä olisi tietoa, riittää kun vaan tietää, ettei aine tule suoraan luonnosta, se riittää leimaamaan aineesta vaarallisen. Eihän se ole keneltäkään pois, että itse tekee ties mitä, mutta on aika kyseenalaista levittää pelkoa perusteettomasti ja vielä sellaisessa hengessä, että mitään kysettäkään ei asiasta olisi. "Varmuuden vuoksi" ei ole minusta riittävä oikeutus suoranaiselle propagandalle ja totuuden vääristelylle.

Ja totta kai minäkin pidän sellaisia kemikaaleja vaarallisina, joiden vaarallisuus on luotettavasti todettu.

Mä kun olen skitsoillut paniikkihäiriöni kanssa mitä erilaisimmista ruoka-allergioista (joita minulla siis ei ole), omaksuin hyvin tehokkaasti sen, miten elämästä tule hyvin vaikeaa pelaamalla koko ajan varman päälle. Pahimmassa vaiheessa kaikki syöminen pelotti ja oli vain muutama ruoka, jota uskalsin suuhuni laittaa. Jokainen tehkööt omat valintansa, mä murehdin sitten, kun on jotain syytä murehtia. Muuten henkilökohtaisesti murehtisin elämäni aivan liian hankalaksi ja itseni luultavasti laitokseen. -.- Mulla on myös ensikäden tietoa siitä, miten ihminen voi kehittää itselleen hyvin epämiellyttäviä tuntemuksia ihan mistä tahansa: en järin luota subjektiivisiin todistuksiin päätellessä onko todellisia vaikutuksia vai ei.

Vitamiineista ja keittämisestä:
http://www.associatedcontent.com/article/250016/how_to_cook_vegetables_without_losing.html?cat=51

Maria kirjoitti...

Aijoo, ja naureskelen toki myös sille, että samaan aikaan kun mulle tullaan aukomaan pakasteiden huonosta mausta ja pitsapohjan huonoudesta ja hehkutetaan miten itse ainakin käydään joka aamu torilta hakemassa tuoretta ja vähän päälle ekojeesustelua, itse ei luultavasti sitä lisäainepurkkitomaattia hypetetyn tuoreesta ja hypetetyn orgaanisesta todellisuudessa eroteta. -.- Kunhan snobeillaan.

ekku kirjoitti...

Hyvä postaus.Kyllä määkin erotan tosta ekasta kuvasta heti että se on pakaste kukkakaaleista tehty.On siinä ero.Ehkä se on siinä,että itse teen paljon ruokaa ja kuvaan niitä.Monet pakasteet on tosi hyviä ja itsekkin käytän niitä paljon.Tiettyihin haudutettaviin ruokiin jo helppouden takia.Mutta esimerkiksi wokeissa on huima maku ero jos teet tuoreista kasviksista tai sit pakastekasviksista.Pakkasesta olleista ei saa rapeita kukaan huippukaan..Syötävää se silti on ja hyvää:)
Kyllä mää ainakin erotan tuoreesta ja pakaste kasviksista tehdyn ruuan eron,jos tuoreista tehtyä ei oo keitetty ylikypsiks,joka ei oo ees tarkotus.Jos esimerkiks purasee pakasteparsaa sulatettuna niin ei se samalta maistu ku tuore,ei sitte hyvällä tahdollakaan.Mutta kuten sanoin minäkin käytän pakastepusseja ja ne on tosi hyviä arjen ruokiin.Jos ruuan normaalin maun peittää vahvoihin mausteisiin,niin osissa ruuissa on ihan sama käyttääkö tuoretta vai pakastetta.Näin "vanhempana" oon alkanu ymmärtää perunan merkinkin välisen maku eron.Kotona kasvatettiin perunaa ja mulle se oli aina perunaa.Nyt kyllä katson mitä perunaa ostan.

Anne kirjoitti...

Miksi ylipäätään pidetään pakasteita huonona? Onhan ne terveellisempiä kuin kaapissa lojuneet "tuoreet" vihannekset.

Elsa kirjoitti...

Mehän päädyttiin taas tähän, että sä oot oikeassa ja me muut väärässä :D Jos sä et erota eroa pakasteen ja tuoreen välillä, ei me muutkaan voida, heh. Onneksi sulla on noi tutkimustulokset aina taustalla, tekee uskottavaksi.

Maria kirjoitti...

Elsa, enhän suinkaan ole mitään sellaista väittänyt, olen vain asettanut asian kyseenalaiseksi muutaman konkreettisen ja todellisen esimerkin kautta. Miksi se tuntuu olevan niin kamala ja uhkaava asia? Minun herjaamiseni sijaan voisi vaihteen vuoksi pohtia sitä itse asiaa ja esittämiäni kysymyksiä.

veerra kirjoitti...

pakko myöntää että maistoin tuoretta ananasta ekaa kertaa vasta 16-vuotiaana, ja pidän oikeastaan enemmän purkkiversiosta :--D purkkipavut on naam, ei tosin kaikki mut enivei.. <:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...