11.6.2009

Kirjaimellisia jumitusvaatteita

Miltä tuntuisi pukeutua samaan vaatteeseen päivä toisensa jälkeen? Ainakin siinä mielikuvitus vilkastuisi asusteiden ja kerrosten kanssa näprätessä ja luodessa vaatteesta kerta toisensa jälkeen jotain aivan erilaista kuin ennen. Muutamat ovat tätä kokeilleetkin.

The Uniform Projectissa Sheena Matheiken käyttää kokonaisen vuoden samaa mekkoa. Se on hengittävästä ja kestävästä puuvillasta valmistettu, musta vaate, jonka voi pukea miten päin tahansa, ja jonka muunneltavuutta lisäävät napit: mekkoa voi käyttää myös auki jätettynä tunikana tai lyhythihaisena takkina. Projektilla kerätään varoja Akansha Foundationille, joka pyrkii uudistamaan koulutusta Intiassa ja auttamaan slummilapsia koulunkäynnissä.

Projectissa Brown Dress puolestaan Alex Martin sanoi ei kulutushysterialle ja yhteiskunnan naiskuvapaineille, ja käytti vuoden samaa, ruskeaa mekkoa. Asusteilla ei hulluteltu ihan Sheenan tavoin, mutta se toisaalta sopii erittäin hyvin projektin tavotteisiin minimoida vaatteiden ja ulkonäön ympärillä pyörivää hysteriaa.

Hieman toisenlainen lähestymitapa oli Andrea Zittelillä, joka projektissa A-Z Uniforms project vuosien 1991 ja 2002 välillä suunnitteli ja toteutti puolen vuoden välein kauteen sopivan vaatteen, johon sitten pukeutui seuraavat kuusi kuukautta, kunnes puki päälleen uuden luomuksen. Oli kuulemma laajan tarjonnan tyranniaan kyllästynyt. Kuvia joistakin hänen asuistaan voi nähdä täältä.

Hatunnosto vain näille leideille. Vaikka muutamia vaatteitani rakastankin jumitukseen asti, ja toisinaaan uhoan haluavani pukeutua johonkin loppuelämäni, luultavasti mielikuvitukseni loppuisi ensimmäisen kuukauden jälkeen. Tai eihän sitä tiedä...!

Miten on, riittäisikö kantti, kestäisikö pää?

9 kommenttia :

Rhia kirjoitti...

Olen niin vaihtelunhaluinen ja nopeasti kyllästyvä että en varmasti pystyisi käyttämään vain yhtä vaatetta kokonaista vuotta yhteen menoon. Joskus saatan laahata viikon samoissa rytkyissä, mutta joku raja siinäkin jumituksessa. Sitten kun tulee se mieli että nyt pitää saada jotain ihan muuta päälle niin kyllä se on pystyttävä tekemään ilman omantunnon tuskia. Mutta sinänsä aika mielenkiintoista millaiset vaikuttimet näillä henkilöillä on saman vaatteen käyttämiseen. Vrt deekut joilla on tasan ja vain se yksi vaateparsi jota käytetään siihen asti kunnes hiutuvat päälle.

Micci kirjoitti...

Eeeiii ikinä kestäs mulla pää tommosta! :D Sitä paitsi Suomen ilmastokin on vähän sellainen, että aika hyvin sais sen koltun valkata, että joka säällä pärjäis. Mut saattashan se onnistuakin.
Itse en kyllä lähtis kokeilemaan, mutta mielenkiinnolla seuraisin, jos joku siihen vapaaehtoisesti suostuisi! ;)

Kati kirjoitti...

Ääh, ehkä joku neule saattais mennä, mutta mulla on (huonona) tapana liata kaikki vaatteet aina :--D

Emmanuelle kirjoitti...

Ehkä jos kyseessä olisi lempifarkut, jotka päällä ovat melkein aina joka tapauksessa, niin ehkä silloin. ;)

Mutta tosissaan, olen samaa mieltä Rhian kanssa. Kyllästyn niin helposti kaikkeen samaan, ettei tuollainen ihan luonnistuisi.

miss Petit kirjoitti...

blogini osoite muuten vaihtui: mixcouture.blogspot.com (jos vaikka haluisit käydä vilkasee, ei niitä lukijoita koskaa oo liikaa)

Marika kirjoitti...

Mielestäni tuollainen olisi kyllä aika mielenkiintoista toteuttaa, mutta en usko, että pystyisin kovinkaan pitkään pitämään samaa vaatekappaletta päällä. Voisi joskus kokeilla vaikkapa viikon. Veikkaan nimittäin, että se viikko olisi aivan riittävän vaikea.

Ee kirjoitti...

Mun viime syksy oli suunnilleen sellainen, että pidin elokuun lopulta marraskuuhun samoja vaatteita. Aluspaidat, sukat jne vaihtuivat, mutta housut, villapaita, takki ja kengät eivät. Jos on muuta ajateltavaa, ei vaatteilla ole niin väliä.

Maria kirjoitti...

Mä voin kompata kyllä teitä kaikkia. Voisin ehkä nähdä itseni samassa vaatteessa joitakin aikoja yhtä mittaa, mutta jos olis tuo pakko pitää samaa -paine, voisi varmaan alkaa ahdistaa. Ja joo, tottahan tuo, että silloin kun pukeutuminen ei pääse tärkeimpien asioiden listalla kovin korkealle, tuollaista voisi tapahtua ihan "vahingossakin".

Vendaval kirjoitti...

Jos joku vaate pitäisi vuodeksi valita, niin olisi se mullakin musta mekko. Ei kyllä pää kestäis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...