14.6.2009

Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta: leffa-arvioThe Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta) on elokuva, joka kertoo, miten kuuluisa pankki- ja junaryöstäjä Jesse James kuoli. Se seuraa sekä Jesse Jamesin (Brad Pitt) viimeisiä vaiheita ja alamäkeä, että tätä fanaattisesti ihailevaa Robert Fordia (Casey Affleck), jota ajaa halu tulla kuuluisaksi ja tehdä suuria asioita. Käsitellyiksi tulevat niin palava halu saada hyväksyntää ja kunnioitusta, kuin omien tekojensa kanssa eläminenkin.

Melankolisessa, hahmokeskeisessä länkkärissä vilisee toinen toistaan huikeampia roolisuorituksia, upeita visuaalisia sommitelmia ja kaunista musiikkia. Hahmojen väliset jännitteet ovat kuin mustia aukkoja: ne ovat käsittämättömän vetovoimaisia, mutta eivät ilmiselviä tai auki pureskeltuja. Katsoja pohtii muiden hahmojen lailla, mitä Jesse James ajattelee juuri nyt, näkeekö hän valheen läpi, mitä ja ketä hän epäilee, ampuuko hän pian jonkun. Robert Fordille katsojan tekee mieli kertoa, että vettyneet silmät, pakotettu nauru ja tärisevät kädet paljastavat erinomaisen hyvin hermostuneisuuden...

Pitt osoittaa taas osaavansa näytellä luonnerooleja, ja Affleckin karmaiseva, mutta silti sympaattinen tulkinta Fordista jättää odottamaan milloin tämä mies nappaa ensimmäisen Oscarinsa. On myös taito tehdä elokuvasta jännittävä kun ottaa huomioon, että loppuratkaisu kerrotaan jo elokuvan nimessä. On keskityttävä matkaan, ei määränpäähän.

Suositellaan ihmisille, joita elokuvissa kiehtoo hahmojen kehittyminen ja näiden välisten suhteiden kuvaus aavistuksenomaisilla, pienin nyanssein väritetyillä roolisuorituksilla, sekä kaunis visuaalinen kerronta ja hyvä soundtrack. Tästä elokuvasta ei löydy juurikaan toimintaa, menoa tai meininkiä, eikä paljoa huumoriakaan. Sen sijaan se tarjoaa ajattelemista ja joitakin elokuvakerronnan taidonnäytteitä.

2 kommenttia :

Haju kirjoitti...

Nää on näitä elokuvia, jotka meinaa jäädä hyllyyn pelkästään nimen vuoksi. Ainakin suomennos tuntuu jotenkin kömpelöltä. Mutta eihän nimi miestä pahenna ja niin edelleen. Pitääkin katsoa, jos nyt vaikka pelkästään Brad Pittin takia.

Maria kirjoitti...

Juu, kannattaahan se pois katsoa, jos hyllystä löytyy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...