4.6.2009

Hauiksenympärys itsetuntoa määrittävänä tekijänä

Jos naiset stressaavat kroppaansa ja ulkonäköään, niin samankaltaisia murheita on myös miehillä. Tuoreen, perjantaina Helsingin yliopistossa tarkastettavan väitöskirjan mukaan kolmasosa nuorista miehistä on tyytymättömiä lihaksiinsa. Koska poikien tyytymättömyys omaan kehoonsa ilmenee aika harvoin tytöille tyypillisempänä syömishäiriönä, on sitä myös vaikea havaita. "Pojilla tyytymättömyys omaan vartaloon ilmenee vain harvoin tytöille tyypillisenä syömishäiriönä. Siksi ulkopuolisen on vaikeampi havaita sitä", kertoo tutkimuksen tehnyt lääketieteen lisensiaatti Anu Raevuori.

Väitöksessä mielenkiintoista on myös se, että siinä, missä poikien itsetunto näyttäisi olevan jossakin määrin sidoksissa perintötekijöihin, tytöillä itsetuntoa ohjailee enimmäkseen ympäristö. Barbie-nukkien vyötärö on vuosikymmenten saatossa kaventunut ja vartalon mittasuhteet muuttuneet yhtä epätodemmiksi, mutta samaa voi todeta myös pojille suunnatuissa action-figuureissa. Normaalin näköiset mieshahmot ovat ajan saatossa saaneet yhtä enemmän muskeleita, ja nykyisenmalliset räiskintäsankarit ovatkin vähintään yhtä utopistisia ulkonäkömalleja kuin Barbie-nuketkin.

Kasvamisen ohessa tulevat paineet ovat kovat molemmilla sukupuolilla. Välillä se unohtuu, kun foorumit ja blogit täyttyvät tyttöjen ja nuorten naisten ulkonäkömurheista. Mihin pojat purkavat huolensa, vai purkavatko?

13 kommenttia :

poster kirjoitti...

Hellurei, pilkunviilaaja hyökkää taas! ;)
Vaikka miespuolisko on lääkisläinen ja pian kandi, en tiennyt, että siitäkin joskus tulee "lääketieteen lisensiSaatti". :D

Arvattavissahan se oli, että pojatkin stressaavat ulkonäköään. Hyvä, että tämäkin aihe on nostettu keskusteluun, jotta asialle voitaisiin tehdä mahdollisesti jotakin.

Maria kirjoitti...

Haha, jotain aivohäikkää taas on liikkeellä :D Kiitos korjauksesta x)

Mä olen suorataan äimistynyt siitä, miten yllätyksenä mulle joskus tuli sellanen ajatus, että pojillakin oikeasti on huolta ja murhetta ulkonäöstään. Jotenkin sitä oli niin jumittunut siihen ajatukseen, että sellainen on tyttöjen juttuja, kun ei koskaan misssän ole kohdannut poikien osalta tuollaista. Toivottavasti ihmiset tulis tästä paremmin tietoisiks.

vra kirjoitti...

Harvoin tulee kyllä mietittyä poikien vastaavanlaisia ongelmia. Jotenkin tytöt on niin sidottuja siihen, että jokaisella "kuuluukin" olla paineita ulkonäöstä, muuten on leijapaskavitunitserakas.

Anna-Maria kirjoitti...

Ulkonäköpaineethan syntyvät hyvin pitkälti myös siitä, että halutaan miellyttää vastakkaista sukupuolta. On meitä onneksi sellaisiakin tyttöjä, jotka eivät välitä muskeleista tuon taivaallista. On mullakin toki ulkonäkökriteerit, esim. tykkään hoikista pojista, mutta kuitenkin se luonne on aina ja ikuisesti tärkein. Usein ja valitettavasti ne muskelimasat korvaavat kehonrakennuksella jotakin muuta puutetta itsessään, mutta enpä lähde yleistämään. :D Ehkä meidän pitäisi sanoa miehille useammin, että ei sun tarvitse oikeasti olla mikään bodari kelvataksesi suurimmalle osalle naisista.

varpuinen kirjoitti...

Tämä on kyllä kiinnostava juttu. Luulen, että moni poika/mies ei edes tunnista lihaksikkuusvaatimusta ulkonäköpaineeksi, koska miesten ulkonäköpaineista puhutaan niin vähän. Naisten on ehkä helpompi tiedostaa paineet. Toisaalta moni nainenkin taitaa pitää kauneuden ja hoikkuuden vaatimusta normina eikä minään kyseenalaistettavissa olevana ulkonäköpaineena.

Tossa artikkelissa kyllä rinnastetaan mielestäni jotenkin kummallisesti syömishäiriöt ja tyytymättömyys hauiksen ympärysmittaan - ihan kuin kaikki kehoonsa tyytymättömät naiset olisivat syömishäiriöisiä ja toisaalta ihan kuin miesten tyytymättömyys lihaksiinsa olisi aina sairaalloista.

Nekta kirjoitti...

Anna-Maria kommentoi tossa "Ulkonäköpaineethan syntyvät hyvin pitkälti myös siitä, että halutaan miellyttää vastakkaista sukupuolta."

Ja ihan pakko huomauttaa että kovimpa menet yleistämään. Mitenkä me jotka tykätään samasta sukupuolesta? Ihan yhtälailla mekin halutaan "miellyttää". Joten ei ne paineet yhtään pienemmät ole.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan inhottaa ajatella, että miehet todella tuntevat tuollaisesta paineita, mutta tottahan se on..
Siinä missä syömishäiriöinen nainen ravaa lenkillä ja vaa'alla, ulkonäköpaineista kärsivä mies asuu salilla ja lappaa naamaansa kaikkea, missä o vähänkin proteiinia, tuhlaa rahansa kreatiiniin ellei ala käyttää anabolisia.

En tiedä, itse en perusta lihaksista kyllä juuri lainkaan, jotenkin.. kuvottavia muhkuroita jotka näyttää siltä että ihon läpi yrittäisi puskea joku äklö mörrimöykky :D
(Alienissako ne avaruusörmöt asettuivat asumaan ihmisiin ja koiriin kunnes tunkeutuivat ulos isännästään. hrh.)

Maria kirjoitti...

Jotenkin on jäänyt sellainen mielikuva, että teini-iässä nuo ulkonäköjutut ja parinmuodostuskriteerit (oli ne sitten toiseen sukupuoleen tai samaan kuin oma) on jotenkin tosi raadollisia. Tytöt usein ajattelevat tai luulevat, että poikia kiinnostaa vain rintojen suuri koko ja timmi kroppa, mutta pojillakin on samansuuntaista murhetta toisin päin. Tytöilläkin on niitä aika koviakin kriteerejä sen suhteen, miltä pojan pitäisi näyttää saadakseen tytön huomion.

En sitten tiedä parantuuko tilanne yhtään teini-iän jälkeen, mutta ainakin osa porukasta tajuaa sen verran, että ulkonäkö ei ole kaikki kaikessa, ja ettei tarvitse olla minkään yhden, tietyntyyppisen ulkonäkömuotin mukainen löytääkseen kivan ihmisen.

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi, ei liity millään tavalla aiheeseen, mutta mikä sen värin nimi on jona tilasit sen ihanan American Apparelin circle scarfin? Luulen että sorrun tilaamaan sen, mutta noita eri harmaan sävyjä on aika paljon, ja se sinun huivisi näyttää hyvän väriseltä :) Kiitos vastauksesta!

Maria kirjoitti...

Huivin sävy on tuo slate :)

Anna-Maria kirjoitti...

Nekta: Kommenttisi tuntuu vähän pilkun viilaukselta, koska tajusit varmasti pointtini. Otetaan nyt sitten kaikki huomioon ja kirjoitetaan, että halutaan miellyttää sitä sukukupuolta mistä tykkää. Kelpaaks nyt? ;D

Anna-Maria kirjoitti...

Maria, mä kans toivon, ettei ihmiset ajattele samalla tavalla kuin yläasteella. Muuten tämä maailma olis täynnä aika lapsellista jengiä. Kuitenkin tiedän valitettavan paljon ihmisiä, jolle ulkonäkö on kaikki kaikessa vielä aikuisiälläkin. Aivoista viis väliä...

pesutiikeri kirjoitti...

Mihin miehet purkavat ulkonäköahdistuksensa? Hyvin usein naisiin. Koska miesten ulkonäköpaineista ei keskustella avoimesti (tai lupa puhua ulkonäöstään tuntuu olevan vain niillä, jotka käyvät salilla ja niin ollen keskustelevat lähinnä siihen liittyvistä tavoitteista ja onnistumisista), miehillä ei ole samanlaista foorumi- ja tukikulttuuria kuin naisilla. Kolikon toinen puoli on, että koska naiset ovat pienestä pitäen oppineet arvioimaan kehoaan kriittisesti, he ovat myös paljon herkempiä alistumaan miesten kommenteille sen enempää kyseenalaistamatta. Monet poikaystävät purkavat omat epäonnistumisensa tyttöystävään... ja toisaalta sitten yrittävät päteä muilla elämänalueilla.

Mä käyn itse salilla ja olen geeniperimässäni saanut hyvät edellytykset lihasmassan kehittämiseen (siis: mulla ei putoa paino juuri koskaan, mutta lihakset alkavat erottua selvästi). Olen saanut hauiksestani paljon palautetta miehiltä... ja ne, jotka kokevat ilmeisesti olevansa oman lihaksettomuutensa tähden epäseksikkäitä (!?!), ovat yleensä kaikkein ilkeimpiä. He saavat sanoa mua äijämäiseksi ja epänaiselliseksi lihasten takia, mutta annas olla, jos mä huomauttaisin, että lihaksettomuus tekee heistä miehinä jotenkin vähempiarvoisia...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...