10.6.2009

Bongaus: Opeta lapsesi argumentoimaan!

Argumentointi ja riitely ovat kaksi aivan eri asiaa. Argumentoinnilla pyritään vakuuttamaan yleisö oman kannan paremmuudesta ja tullaan samalla käsitelleeksi asioiden eri puolia, riitely ei kanna juuri minkäänlaista hedelmää. Jay Henrichs kertoo, miksi ja miten hän on kasvattanut lapsistaan väittelyn taidon taitavia ihmisiä artikkelissa "How to Teach a Child to Argue". Muksut ovat jopa alkaneet kyseenalaistaa mainoksia monitasoisen ajattelun välineillään. Ei paha. Sietäisi nykyaikuistenkin opetella "mun mielipide, sä oot ihan pyllypää!1" -vänkkäämisen sijaan.

8 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta linkkivinkkauksesta!

Mielestäni yhdistät blogissasi onnistuneesti eri aihepiirejä ja herätät samalla ajatuksia sekä keskustelua. Ainakin itse löydän täältä sen, mitä naistenlehdistä toivoisin saavani lukea. Ilman niitä "piilotettuja" mainoksia kaiken lisäksi. ;)

Emmy kirjoitti...

Parempi näin: "Opettele ensin itse argumentoimaan ja sitten vasta kehota muita opettelemaan argumentointia".

Maria kirjoitti...

Anonyymi, hauska kuulla, kiitos arviostasi! :)

Emmy, joo, se on toki oleellista, että osaa ensin itse. Toivottavasti ne aikuiset, jotka osaavat, siirtäisivät taidon jälkipolvilleenkin väittelemällä lastensa kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hyvä artikkeli. Opiskelen luokanopettajaksi ja mielestäni tällaisia taitoja on tärkeä opettaa lapsille, koska nykymaailmassa on hyvin tärkeää osata perustella omaa mielipidettään (vaikka harmittavan harva osaa).

Hauska esimerkki kirjoittajan pojasta ja shortseista:) Kasvattajana voi olla vaikea myöntyä kyseisissä tilanteissa (luulen, että useimmat vanhemmista olisivat viis veisanneet lapsen perusteuista ja pakottaneet tälle housut jalkaan -onhan se fiskumpaa keskellä talvea)

Anonyymi kirjoitti...

Niin, taitava argumentointi olisi toki ihailtavampaa kuin "mun mielipide, en julkaise sen vastaisia kommentteja".

Maria kirjoitti...

Olen samaaa mieltä, onneksi en harrasta sellaista kommenttipolitiikkaa. Politiikka on "en julkaise ilkeitä tai täysin typeriä kommentteja". Hyvä argumentointi on paras tapa varmistaa kommenttinsa julkaisu, alentuva mukanokkeluus paras tapa varmistaa sen siirtyminen bittitaivaaseen :)

Anonyymi kirjoitti...

Ilkeää ja typerää on siis kaikki, johon et itse voi laukaista mitään alentuvaa ja mukanokkelaa :)

En nimittäin rehellisesti voi ymmärtää kommenttienjulkaisupolitiikkaa, jossa idioottimaisia kommentteja julkaistaan (koska niihin voi laukaista jotain käsittämättömän nokkelaa ja hassua), mutta täysin asiallisia viestejä ei.

Arvostan aika kovasti Stella Harasekin suoraselkäisyyttä ja kypsyyttä kommenttien suhteen. Kovin moni bloggari ei samaan pysty.

Maria kirjoitti...

Ei, sekään ei pidä paikkaansa. Julkaisen kaikki asialliset viestit. Ilkeää ja typerää on esimerkiksi sanojen tunkeminen toisten suuhun tai henkilökohtaiset tölväykset tai vihjailut. En julkaise niitä, enkä siis myöskään vastaa niihin alentuvasti enkä mukanokkelasti. :) Jos jokin viesteistäsi on jäänyt julkaisematta, voit yrittää pohtia mitä epäasiallista siinä on ollut, ja miten olisit voinut ilmaista asiasi fiksummin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...