15.5.2009

Verta luovuttamassa

Niinhän siinä kävi, että sain minäkin teipin käteeni. Noora yllytti MouMoun inspaamana tyttöjä irkissä lähtemään verenluovutusreissulle, ja vaikka minulla, Maikilla ja Katilla oli kaikilla omat syymme epäillä olemmeko lopulta luovutuskelpoisia, kaikille näytettiin vihreää ja neula kutsui. Tsek SPR:n Veripalvelu -sivusto.

IMG_6931
Kuvaajana Noora

Olin varma, että himpun verran alle viidenkymmenen kilon painoni olisi este (kuten se virallisesti onkin turvallisuussyistä), mutta yllättäen kiloja ei edes tiedusteltu. Ei nyt puhuta kuitenkaan kuin muutamasta sadasta grammasta. Seuraavaksi epäilin hemoglobiinini olevan turhan alhainen, mutta läpi meni haastattelussa tehty hemoglobiinitestikin. Kolmanneksi pohdiskelin, onko lievä allerginen nuha ja antihistamiinien käyttö este luovutukselle, mutta silläkään ei paljoa päätä vaivattu. Puhdasta ruksia vaan kyselylomakkeeseen käytettyjen lääkkeiden kohdalle. Neula tuli siis hieman nurkan takaa, ja katsellessani muita tyttöjä luovutuspedeillä letkut käsissä alkoi jo neuleneulakammoista himppasen tutisuttaa. Neuloista ja ylipäätään luovutukseen liittyvistä peloista kirjoitti ihanasti Noora blogissaan.

IMG_6923
Noora taas paparatsaa. Sanoin, että jos pökrään, haluan siitä sitten kuvan. En lopulta pökrännyt.

Voin olla samaa mieltä Nooran kanssa siitä, että hemojen mittaaminen sattuu enemmän, kuin itse verenluovutuksen neula, siis jos vain kaikki menee hyvin. Luovutuksen aikana neulaa ei juurikaan tuntenut, paitsi satunnaisesti puristellessa nyrkkiin annettua vanupalleroa. Jälkeenpäin pistokohtaa hieman pistelee, kättä taas rampauttaa enemmän muhkeat teippaukset, kuin itse reikä. Aika turhia olivat pelkoni.

IMG_6922
Maikki on ok.
IMG_6929
Maria vähän keräilee... Ei pökrännyt!

Koska keho menettää noin 4dl litraa verta, on tärkeää avittaa kroppaansa juomalla riittävästi. Minua kehotettiin ennen luovutusta kittaamaan pari lasillista mehua tai vettä, ja luovutuksen aikana ja sen jälkeen mehua sitten tulikin vedeltyä. Hyvää mehua. Hyvin jännästi alkoi janottaa, kun ajatteli niitä ulos valuvia nestemääriä. Vähän vajaaksi tosin jäi pussi, neula kuulemma oli sillä tavalla vähän huonosti paikoillaan, ettei virtaus ollut ihan paras mahdollinen. No, toivottavasti kelpasi silti luovutettavaksi.

Ensikertalaista luovuttajaa kohdeltiin erittäin mukavasti, ja koko ajan pedillä makoillessani vointiani tiedusteltiin. Kerrottuani matalahkosta verenpaineesta ja aiemmista pyörtymiskokemuksista niin henkilökunta kuin kaveritkin olivat hyvin valppaana sen varalta, että käy titi-tyyt. Otinkin sitten hyvin rauhallisesti ja löhösin reippaan vartin pedillä luovutuksen jälkeen. Loppujen lopuksi olo oli hieman hutera, "kuin olisin luovuttanut verta", muttei pyörryttänyt tai ollut paha olo. Etukäteen syöminen tosiaan kannattaa. Jälkikäteen syöminenkin on ihan jees, varsinkin, kun saa jäätelöä. Kolmioleivätkin oli aika jees. Hyvää palvelua!

Hiljalleen aloimme siirtyä kohti bussipysäkkiä, valmiina taluttamaan talutusta tarvitsevia. Kaikki onneksi konttasivat omin voimin. Asuna oli seuraavaa:

IMG_6951
Peikkotukka tuulikoneessa, chekc, auringonvalon valkaisema, ylivalottunut ja vereton iho, check. Noora ehkä puri mua sittenkin. Kiitos silti kuvauksesta!

IMG_6946
Jakku - second hand, t-paita - American Apparel, leggingsit - Vero Moda Organic Cotton, kengät - Ril's, ketjut ja nahkaranneke - H&M

IMG_6953
Jos föönäisin mömmöjen kanssa tukkani aina näin, se saleena pysyisi erinomaisesti tuossa asennossa. Uusi hiustyyli?

Nyt sitten kaikki muutkin verta luovuttamaan, tämä on HAASTE! :)

19 kommenttia :

NooranElämää kirjoitti...

Oot ihana tossa alimmassa kuvassa! (mut et missään muussa!) No ok, oot ihana <3

Anonyymi kirjoitti...

neulekammoinen :D

Maria kirjoitti...

:DD Aika hyvä! Korjasin :P

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka paljon neiti painaa? Taitaa olla tuo viidenkympin rajoitus mukanan.

Maria kirjoitti...

Niinkuin tekstissä mainitsin, muutamasta sadasta grammasta jää vaille 50kg tällä hetkellä.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvä tytöt!

Petra kirjoitti...

Ihana tuulitukka! Mun veri ei kelpaa, oon hemoglobiinirajoitteinen. :/ Mutta hienoa, että ne luovuttaa verta jotka pystyy.

Salla kirjoitti...

Mullakin on miljoona syytä miksen voi vertani luovuttaa kuten just hemoglobiini, painoindexi ja epilepsiakin tossa joskus pyöri mukanani, mutten kyllä tiedä vaikuttaisko sekään enää. Uskottelen silti neulakammoisena ja satoja kertoja verikokeissa kärsineenä, ettei mulle edes annettais lupaa moiseen :D

Jossu kirjoitti...

Tarviikin mennä luovuttamaan verta kunhan kahden viikon karenssi flunssan takia päättyy. :) Otan siis haasteen vastaan!

Viittasit tekstissäsi irkkikeskusteluun, saako udella kanavaa jolla juttelette vaiko onko se salainen? Vähän kiinnostais liittyä seuraan.. Vaikka suoranaisesti en bloggaakaan, luen vain.

Anonyymi kirjoitti...

Luovuttaisin, ellen pelkäisin neuloja ihan hulluna ja vereni virtaisi normaalisti. Kun jouduttiin ottamaan verikokeita ties mitä testatessa, neula jouduttiin tökkäämään kyynärtaipeeseen varmaan viidesti, eikä sittenkään onnannut. Toisesta taipeesta sitten suorastaan roiskui verta O_O Että taidan passata ja odotella, että verenluovutus on tasa-arvoista, eikä homomiehiä syrjitä naurettavista syistä.

Rhia kirjoitti...

Harmi etten tienny, oisin tullu teidän kans =) oon aikonu monesti mennä luovuttamaan, mutta aina on ollu jotain estettä: tatskat, lävistykset, Englanninmatkat, flunssat jne. Sitäpaitsi migreenilääkkeen vuoksi mun verenpaine on aika alhainen, huippaa muutenkin ihan tarpeeksi =)

Maria kirjoitti...

Petra, aww, no me sit luovutetaan sunki edestä :PP

Salla, mutta entä JOS... ;) Voisithan käydä testaamassa, kaveriporukalla kun menee niin siinä rohkeutta tulee yllättävän paljon enemmän, kuin jos olis yksistään :) Läpän heitto auttaa jännäyksee :D

Jossu, mahtavaa! :)

Ollaan irkkailtu Ircnetissä kanavalla #anonurkka, liittyy foorumiin http://anonyyminurkka.foorumit.fi/ :)

Tiina kirjoitti...

Neulakammoinen olen minäkin, mutta suurin stoppi luovutukselle mulla on se, että oon vasta tässä kuussa saanu rautalääkityksen myötä hemoglobiinini terveelliselle tasolle, on ollut ihan liian alhainen niin kauan kuin muistan. Että jos kattois sitten kun arvot on pysyny kunnossa vähän pidempään ja ilman lääkitystä.

Jenni kirjoitti...

Oon aina ajatellu, että ois kiva luovuttaa verta, mutta mulla on aika alhainen hemoglobiini niin se varmaa on esteenä. Oon kuitenkin syönyt rautatabletteja joten se on varmaan parempaan suuntaan menossa, niin pitää kyllä harkita! Itsekin painan alle 50, mutta tuskin se olisi esteenä sillä en näytä sen painoiselta hehe:D Neulakammonikin on hyvin pieni, joten se ei olisi esteenä!

Aurora kirjoitti...

Haha, eikä miten söpöjä kuvia susta! Peikkotyttöhiukset! :)

Via kirjoitti...

Hienoa Maria! Kävin luovuttamassa verta ekan kerran joulukuussa ja toisen kerran nyt keväällä. Ei sattunut, ei tuntunut missään. Kehoitan kaikkia kykeneväisiä luovuttamaan verta, eihän siinä mitään menetä vaan päinvastoin.

Maria kirjoitti...

Helppo tapa auttaa :)

MouMou kirjoitti...

HYVÄ TYTÖT!<3 *taputtaa*

juni kirjoitti...

Vää, mäkin haluan luovuttaa verta! Mut mulla on suunnilleen puolet kaikista mahdollisista esteistä mitä sille voi olla DD8
Jos katsoo uudelleen sit 18-vuotiaana...
Kaikki luovuttaa sitten munkin edestä! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...