21.5.2009

Päivän otsikoissa asiaa raskautumisesta ja aborteista

Bristol Palin, Sarah Palinin tytär, kampanjoi seksistä pidättäytymisen puolesta julistamalla seksin kauheista seurauksista (kuten esimerkiksi lapsista, jotka kuitenkin tietysti ovat siunaus). Joku ehkä haluaisi kertoa tytölle käytännöllisestä asiasta nimeltä ehkäisy.

Samaan aikaan Espanjassa väännetään kättä aborttioikeuden laajentamisesta, sosialistipuolue kun ajaa abortin laillistamista. Tähän mennessä sen on saanut vain terveyttä uhkaavista syistä, sikiön ollessa epämuodostunut ja raiskauksen jälkeen. Käytännössä yksityisillä klinikoilla abortin saa nytkin porsaanreikien kautta: voidaan taas todeta, etteivät ne kiellot abortteja poista, korkeintaan siirtävät ne vain astetta hämärämpiin piireihin.

Sivuraiteena, en ole koskaan ymmärtänyt logiikkaa, jonka mukaan alkiolla tai sikiöllä on aina kiistämätön oikeus elää, PAITSI jos... Erityisen kummallista on logiikka, jonka mukaan oikeus elämään määräytyy sen mukaan, mitkä ovat olleet hedelmöitysen olosuhteet. Ei kai se nyt sikiön vika ole, että on saanut sattumoisin alkunsa raiskauksessa, vai onko? Toisaalta, mikäpäs minä olen näitä kaksinaismoralisteja ihmettelemään, minulla ei ole mitään aborttia vastaan sellaisessa muodossa, kuin se esimerkiksi Suomessa on.

5 kommenttia :

Emma kirjoitti...

Itse ainakin koean asian sillä tavalla, että esim raiskauksen seurauksena syntynyt lapsi ei ehkä saa kaikkea sitä äidin rakkautta, mitä ansaitsisi. Onko sitten parempi olla elämättä tai elää paskaa elämää on aika hyvä kysymys, mutta itse olen ainakin abortin kannalla, jos äiti tietää ettei pysty lapselle kaikkea tarvittavaa antamaan.
En kuitenkaan kutsuisi tuota kaksinaismoralistiseksi. Maailma ei kun ole mustavalkoinen. Monet asiat ovat tapauskohtaisia.

Petra kirjoitti...

Toisaalta esimerkiksi Suomen lainsäädännössä on mielestäni selvä aukko siinä kohtaan, että kun sillä syntymättömällä lapsella ei juuri ole oikeuksia, niin myöskään sikiön kannalta vahingollisesti käyttäytyvää äitiä ei voida tahdonvastaisesti lopettaa kasvattinsa vaarantamista.

Abortin vastustajilta sen sijaan haluaisin kuulla, miten lapsen kannalta voi olla parempi syntyä perheeseen, jonne ei todellakaan ole haluttu? Pohjoismaissa sijaishuolto toimii hyvin, mutta kaikkialla tilanne ei ole sama.

Maria kirjoitti...

Emma, mutta siis jos aborttia vastustetaan sen takia, että se on murha, niin eihän se siitä muutu ei-murhaksi vain, jos sattuu se elämä alkamaan äidin kannalta paskoissa olosuhteissa. Sama toimenpidehän se on ja samalla tavalla se sikiö tapetaan, siis jos tosiaan ajattelee abortista tällä tavalla. On kaksinaismoralistista tuomita abortin tekevä äiti vedoten sikiön oikeuteen elää, mutta sitten kuitenkin sallia abortti jossain äidin kannalta riittävän paskassa tilanteessa.

Petra, tuo on totta, ja tuostakin muuten kirjoitin jokin aika sitten, kun lehdissä oli juttua päihdeäideistä ja ongelmien siirtymisestä sukupolvelta toiselle. Ylipäätään tuntuu hullulta, että adoptiolasten vanhemmat syynätään hyvin tarkkaan, mutta jos kohtu ja siitin toimivat, kuka tahansa saa lisääntyä missä olosuhteissa tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kyllä täysin samaa mieltä. Eihän se murha muuksi muutu vaikka mikä olisi? Ja joku "noku ei se äiti vois varmaan rakastaa sitä lasta täysin ku se muistuttais siitä raiskauksesta!1" on mielestäni todella huono perustelu. Murha ei olekaan murha ellei uhria rakasteta kuten muitakin..?
Abortin kieltäminen lisää vain "henkariaborttien" määrää, mikä ei ole kenenkään eduksi. Minusta jokaisella on oikeus syntyä haluttuna, joten jos jostain syystä ei perheenlisäykseen ole valmis, on abortti hyvä ratkaisu.
Abortin käyttö ehkäisynä on tietty asia erikseen. "No voi sitä aina tehä abortin" on todella vastuutonta, samoin "tehdään vauva! ää, oon raskaana, en haluukkaan :<". Toisaalta voi olla ihan hyväkin etteivät tällaiset älyn riemuvoitot sitten lisäännykään..

Maria kirjoitti...

Anonyymi, joo, mä olen kans sitä mieltä, että mieluummin vaikka se sata aborttia niille riemuidiooteille, kuin yhtäkään lasta kasvatettavaksi. Pakottaminen pitämään lapsi rangaistuksena tällaisille tapauksille on tosi epäreilua sitä lasta kohtaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...