2.5.2009

Herkullinen tandoori-kasvispaistos

Olen innokas kokeilija mitä tulee ruokien maustamiseen. Haalin pikkuhiljaa hyllyihin tyypillisimpiä ja hieman epätyypillisempiä mausteita sekä erikseen, että erityisinä maustesekoituksina. Taannoin tiensä maustehyllyyni löysi intialainen tandoori-mausteseos, joka sisältää suolan lisäksi chiliä, paprikaa, valkosipulia, inkivääriä, kaardemummaa, juustokuminaa, mustapippuria, kanelia, neilikkaa ja muskottipähkinää. Seoksen tuoksu tuo lievästi mieleen piparkakut, mutta pippuri ja muut mausteet pitävät huolen siitä, ettei ruoka maistuu liikaa jouluisilta jälkiruuilta. Tandoori-mauste sopii erinomaisesti paitsi liharuokiin, myös kasvispaistosten kaveriksi. Tässä oma, tämän hetkinen uussuosikkini Marian kokeilevasta keittiöstä.

Tarvitaan:
- 2 kokonaista sipulia
- muutama ruokalusikallinen soijakastiketta
- kasviksia halutunlainen satsi, tällä kertaa kaksi pientä Pirkan kasvissuikalepussia, jotka sisältävät mm. purjosipulia, selleriä ja porkkanaa
- chili-tomaattikastiketta
- inkivääriä
- tandoori-mausteseosta
- kyytipojaksi täysjyväriisiä ja olut

ruoka1
Riisivesi kiehumaan ja sipuleita pilkkomaan. Sipulit kuullotetaan ja niiden sekaan voi heittää haluamansa määrän soijakastiketta - poikaystävä kommentoi, että yhdistelmä tuoksuu aivan jauhelihalta. Lihanrakastajat tykkää. Kai riisit pääsivät kiehumaan? Epäpikat täysjyväriisit haluavat kiehua peräti puoli tuntia.

kasvissuikaleet
Lisätään pakastuksesta jäiset kasvissuikaleet, annetaan sulaa ja kypsyä pannulla. Kyllä se toimii ihan hyvin.

tandoorimausteet
Lisätään mausteet paistosta sekoittaen: tomaattipohjainen chilikastike (Felixin versio täysin epätulista tavaraa), tandoori-seos sekä inkiväärin ystävien ekstratehoste. Tandoori-seoksessahan inkivääriä on jo itsessään, mutta reipas lisäys löysällä ranteella ei ole pahasta.
Tomaatin aromit muuten sopivat hyvin tandoori-mausteen kaveriksi. Kun kasvisseos näyttää punertavan oranssilta, mausteita on aika lailla riittävästi. Herkkäsuiset tietysti maustavat makuaistinsa, eivät näköaistinsa varassa.

valkosipulinkynsi
Lisätään valkosipulinkynnet. Meiltä niitä liikeni peräti nelisen kappaletta kauniisti mössäimellä muusattuna. Sekoitetaan huolellisesti. Nuuhkitaan herkullisia tuoksuja.

tandoorikasvikset
Annetaan paistoksen kypsyä ja muhia pannulla tarpeen mukaan lämpöä säädellen, kunnes riisit ovat valmiita.

tandoorikasvikset2
Hyvää ruokahalua!
Ruoka ei runsaista maustemääristään huolimatta ole tällaisenaan kovin tulista, mutta halutessaan siitä saa toki sellaista tehtyä.

Kasvisten täyttävyyttä epäilevät, juju on syödä kasviksia paljon. Alhaisen energiapitoisuutensa ansiosta niillä voi mässätä ja mällätä ihan mielin määrin, ja sekin on lähinnä terveellistä (pois lukien mausteseoksen ja kastikkeiden suolat). Täysjyväriisi auttaa sekin mahan täyttämisessä aivan ennennäkemättömällä tavalla.

15 kommenttia :

E kirjoitti...

näyttää hyvältä:)

marjo kirjoitti...

kantsii kokeilla riisin sijaan rikottuja, esikypsennettyjä ohrasuurimoita - ovat jopa parempia kuin riisi eikä ohraa tarvitse kuskata niin pitkää matkaa aasiasta asti :--)

Maria kirjoitti...

E, aika! ^^

Marjo, joo miksei sitäkin voisi kokeila!

Laura kirjoitti...

Ja kannattaa se proteiini siihen ruokaan laittaa, vaikka kasvisruokaa tekeekin. Soijarouhe, -suikaleet, -palat tms sekaan vaan. Jotain nestettä perään, että turpoavat. Minulla ainakaan kasvissyöjänä ei nälkä kauan poissa pysy ihan pelkillä vihanneksilla yms. Herkulliselta näyttää kuitenni.

Lumikki kirjoitti...

Tuota pitäisi kokeilla, näyttää nimittäin todella hyvältä! :)

Maria kirjoitti...

Laura, kyllä sitä proteiinia tulee riittävästi jo leivänpäällisistäkin saatua, ei sitä tarvitse joka ateriassa olla :)

Lumikki, suosittelen lämpimästi! :)

anskusiili kirjoitti...

VOI NAM! Kyllä ksvikset ainakin minut täyttävät, kun nautin niiden kanssa täysjyväpastaa tai sitten samanmoista riisiä. : )

Ansku kirjoitti...

Mä vähän karsastan tota pakastevihannes-ideaa. Tässä se näyttää ihan siedettävältä mutta se sun herkkupizzasi oli valehtelematta oksettavin ruoka, jota olen vähään aikaan kenenkään kuullut noin ilolla napsivan, MUTTA makuja on monia, joten se siitä :) Itse en vaan ikinä enää torin ja hakaniemen hallin antiin totuttuani kovin mielellään syö mitään pakastettua, ellei se ole sitten omasta pakkasestani, puhumattakaan valmisruoista. Ja tokihan kaupastakin saa kelpo tavaraa, joten pitkän alustuksen jälkeen vihdoin se kauan pohtimani kysymys: miksi ihmeessä syöt tuota, kun hyvin vähällä vaivalla saa sata kertaa parempaa?

Maria kirjoitti...

Kuten itse sanoit, makuja on monia. Lisäksi tuore ruoka tuppaa maksamaan himppasen enemmän rahaa. Noin muutenhan jos haluaa syödä parasta ikinä, kannattanee käydä joka päivä laadukkaassa ravintolassa. Äärimmäisen vaivatonta ja varmasti sata kertaa parempaa kuin omat amatöörisörsselit!

Anonyymi kirjoitti...

hmm, i mun masu tuolla täyty. lihaa tai juustoa mukaan.

ini ini ininäää, hyvältä näyttää silti.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattas varmaan sitä proteiiniaki syyä ku muutenki oot ihan kuiva ja lihakseton.

Maria kirjoitti...

Lol eks tiedä ettei ne lihakset syömällä kasva. Mut ihan märkä oon kyllä <3

Anonyymi kirjoitti...

Aika vekkuli olet, jos leivänpäällisinä vedät yli 70 grammaa proteiinia. Tai sitten syöt vaan rutosti leipää...

Maria kirjoitti...

Vekkuli ei tarvitse läheskään noin paljoa proteiinia.

Maria kirjoitti...

Täällä kyllä noin muutenkin vedetään hyvään tahtiin protskuja sisältäviä kasviksiakin, ettei nyt kyllä rakkaiden anonyymien tarvitse mitenkään huoltaan ravitsemuksellisesta hyvinvoinnistani ilmaista, niin vilpittömän hyvää kuin tarkoitattekin <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...