1.5.2009

Apua, kurkkuni on kipeä, onko mulla sikainfluenssa?

Vastaus: Todennäköisesti ei ole. Ainakaan vielä...

Paniikin vallatessa alaa ja "kuumetta -> possuflunssa" -päättelyiden pyöriessä on hyvä todeta, että eurooppalaisia sikainfluenssatapauksia on vielä toistaiseksi ollut vain kourallinen, Suomessa ei yhtäkään. Jos et ole käynyt Meksikossa, tai ollut tekemisissä jonkun kanssa, joka olisi käynyt siellä, tai muuten nuoleskellut sikaflunssaa sairastavan kanssa, luultavasti kuumeen ja kurkkukivun takana on aivan tavallinen, vaaraton flunssa. Allekirjoittanut hokee tätä itselleen luulosairastellessaan milloin mitäkin (viimeksi oli muka suusyöpä).

Maailman terveysjärjestö WHO ja maalaisjärki sanovat, että paras tapa suojautua sikainfluenssalta on välttää saamasta pärskeitä naamalleen, harrastamalla käsienpesua, syömällä terveellisen monipuolisesti ja nukkumalla riittävästi. SARSin ja lintuinfluenssankin piti olla vähintään maailmanlopun alkua, mutta ainakaan täällä Suomessa ei katastrofeja koettu.

Otetaan ainakin vielä toistaiseksi siis ihan lunkisti ja nautitaan vapusta. :)

Terveisin, todennäköisimmin siitepölyjen takia tukossa oleva Maria

9 kommenttia :

Rhia kirjoitti...

Ai, mä kuulin radiosta eilen että Suomessa olisi kaksi tautiepäilyä. Onko ne todettu aiheettomiksi?

Paniikin lietsominen on tietysti turhaa. Normaalia hygieniaa noudattamalla ne muutkin influenssavirukset on taltutettu. Sitäpaitsi en ymmärrä tätä hysteriaa lintu- ja sika-influenssasta kun tavallinenkin influenssa on lähes yhtä vaarallinen. Kyllä siihenkin voi kuolla. Ja onhan näitä vaarallisia flunssa-viruksia ollut aina. Esim ns. Espanjantauti joka riehui 1900-luvun alussa ympäri maailmaa. Siitäkin selvittiin niin miksei myös tästä.

Maria kirjoitti...

Rhia, joo, Lahden tautiepäily osoittautui ainakin alustavaksi sillein, ettei ole minkäänlaadun influenssaa ja se toinen on vielä varmistamaton, mutta pidetään aika epätodennäköisenä. :)

Maailmallahan kaikki tautiin kuolleet ovat olleet syystä tai toisesta Meksikossa, Kanadassa esim. tartuntoja on ollut joku kolmisenkymmentä, mutta nekin kaikki lieviä.

Paniikin välttäminen jees, tosin välillä se on vaikeaa, kun on kaikenmaailman sensaatiohakuisia lehtiotsikoita sun muita :P

Anonyymi kirjoitti...

Uutisissa sanottiin, että molemmat Suomi-tapaukset olivat vääriä.

Anonyymi kirjoitti...

Mäkin olin eilen, että voi eiiiii, mulla on varmaan sikainfluenssa, ku kurkku on kipee ja vähän kuumetta ! äiti oli sit silleen, et se on vaa flunssaa ja mä olin et eikä oooooooo.

anskusiili kirjoitti...

Vaikka raivostun tällaisesta joukkohysteriasta ja asian paisuttelusta, olin eilen itsekin hieman säikkynä, kun kurkkua kivisti... : D

Maria kirjoitti...

En siis ole ainoa... :P

Andy kirjoitti...

Täällä likempänä Meksikon rajaa ei olla moneen päivään puhuttu oikein mistään muusta. Keskiviikkona uutisoitiin että Houstonissa olisi ensimmäinen kuolintapaus, tosin sekin meksikolainen lapsi joka oli saanut taudin jo kotonaan. Tähän erään kaupunginhallituksen jäsenen näkemys oli se, että nyt on kyllä toimittu kyseenalaisesti, kun potilas ei ole ollut edes amerikkalainen, ja silti se on päästetty sairaalaan ja riskeerattu taudin leviäminen muiden potilaiden keskuudessa. Reilujen kaverien kerho on siis koolla jälleen, eikä meidän ei-jenkkien paljon kannata apua huudella jos sattuiskin tauti iskemään…

Ranna kirjoitti...

Nojoo, perusinfluenssa tappaa vuosittain n. 250 000 - 500 000 ihmistä (epidemian rajuudesta riippuen), joista aika suuri osa asuu myös länsimaissa. (Tänä vuonna sama tauti on kellistänyt ainakin 16 000 jenkkiä.)

Joten eiköhän me tästä selvitä.
Niinkuin selvittiin ebolasta, SARSista ja lintuinfluenssastakin.

Voitaisiin vaikka keskittyä sen malariaongelman hoitoon turhan nasunuhapaniikinlietsomisen sijaan.
Ai niin, mutta eihän malaria leviä länsimaissa. Se ei ole siis meidän ongelma.

Maria kirjoitti...

Totta puhutte. Ei ainakan tällä haavaa lisättävää.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...