14.4.2009

Orpokoti: arvostelu elokuvasta

Katsoimme eilen tämän elokuvan:

El Orfanato - OrpokotiEspanjalainen Orpokoti kertoo kauhutarinan naisesta, joka palaa lapsuutensa orpokotiin miehensä ja poikansa kanssa ja asettuu sinne asumaan. Pian alkaa tapahtua outoja asioita, poika puhuu näkymättömistä ystävistä, äiti kuulee pelottavia ääniä. Sitten poika katoaa kuin tuhka tuuleen. Epätoivoinen äiti tekee kaikkensa löytääkseen poikansa, ja orpokodin synkkä menneisyys alkaa paljastua...

Tästä hollywoodmaisesta kauhuraina-kuvauksesta huolimatta elokuva on huomattavasti laadukkaampi, kuin tyypilliset kummituskartanofilmatisoinnit tai muut aavesäikyttelyt. Ei siksi, että elokuva olisi pelottava, vaan siksi, että se on pelottavan uskottava. Raja mielikuvituksen ja toden välillä hämärtyy, eikä katsojakaan aina tiedä mikä on järkyttyneen ihmisen harhaa ja mikä todellista. Loppukaan ei sitä yksioikoisesti paljasta.

Näyttelijät ovat loistavia, kuvaus pätevää ja tarina etenee mielenkiintoisesti. Elokuvasta tulee jossain määrin mieleen toinen espanjalainen, mielikuvituksen ja toden rajoilla leikkivä elokuva Panin labyrintti. Suosittelen lämpimästi molempia.

10 kommenttia :

Tinni kirjoitti...

Orpokoti yllätti minutkin positiivisesti - hyviä kauhupätkiä sattuu kohdalle harmittavan harvoin. Orpokodissa pelon tunnelma oli luotu nokkelasti, kuten mainitsitkin.

Tässä pari leffavinkkiä, jos kelpaa:) :

El Espinazo del diablo, espanjalainen kauhu/draama/trilleri yms. -pätkä. Kannattaa katsoa jo leffan erikoisen tunnelman vuoksi. http://www.imdb.com/title/tt0256009/

Gin gwai, eli The Eye:n hong kongilainen alkuperäisversio. Muutamia aivan mahtavan hyytäviä kohtia. http://www.imdb.com/title/tt0325655/

Kolmas vinkkini on City of Ember. Seikkailu/fantasiapätkä. Juoni on rakennettu mielenkiintoisen idean päälle ja toteutus on viihdyttävä. http://www.imdb.com/title/tt0970411/

Maria kirjoitti...

Kiitos kovasti leffavinkeistä, toki ne kelpaavat aina :) Täytyy perehtyä noihin :)

Jenni! kirjoitti...

Oi mahtavaa, tällaiset vinkit on aina tervetulleita kauhun ystävälle :> Ja erityisesti kun muualla kuin jenkeissä tehdyt kauhuleffat on aina etsinnän kohteina!

Maria kirjoitti...

Kannattaa kyllä tutustua :) Orpokoti ei tosiaan ehkä ole järin pelottava sillä tavalla, kuin kauhuleffat yleensä, mutta ainakaan se ei ole hirveän ennalta-arvattava tai kaavoihinsa kangistunut, tyypillisestä asetelmasta huolimatta :) Draaman puolellehan tuo myös menee, mutta se ei minusta ole tässä ollenkaan huono asia :)

Micci kirjoitti...

Molemmat leffat kuuluvat suosikkeihini. Ja ehkä ei ole ihme, että näissä kahdessa on samankaltaisuutta, sillä onhan Pan's Labyrinthin ohjaaja Guillermo de Toro tuottanut tuon Orpokodin. :)

patentti kirjoitti...

Tuo on tosiaan loistava elokuva, vaikka itselle sattui vähän turhan huono tuuri sen kanssa. En ikinä suostu katsomaan kauhuelokuvia yksin, ja tuota olin menossa leffaan katsomaan ystävän kanssa, ja tämä joutuikin pari tuntia ennen näytöksen alkua menemään töihin.. Itse sitten nökötin katsomossa yksin, vailla tukea. En enää ikinä käy ostamassa lippuja jo edeltävänä päivänä, en enää saanut ketään mukaan. Voin kertoa ettei ollut niin kivaa :)

iinap kirjoitti...

tämä kuuluu minun lempileffoihini pan's labyrinthin ohella. muistan muuten ihmetelleeni orpokodin ikäsuositusmerkintää, k-11. mielestäni leffa on kuitenkin psykologisesti sen verran creepy että olisin itse laittanut tämän sinne k-15 puolelle..

Maria kirjoitti...

Micci, aivan, sepä multa menikin muuten puolitiedostamatta ihan ohi! :)

Patentti, aww, kurja tapaus kyllä :P Uusintakierros kodin turvassa kaverin kanssa? ;P

Iinap, kieltämättä siinä oli sellasia elementtejä juuri tuon psykologisen jännäyksen puolella, että olisi voinut sen puolesta olla ihan hyvin k-15. Kuudennessa aistissakin se ikäraja tuon 15 :P

bubble kirjoitti...

Loistava elokuva kyllä, joskin niin karmiva, etten tiedä haluanko nähdä sitä koskaan uudelleen. Suositella sitä silti voi!

Minna kirjoitti...

Mut huijattiin katsomaan tämä, koska pelkään kauhuelokuvia yli kaiken. Mutta ihan supernerokas kuitenkin, ei liian pelottava :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...