13.4.2009

Ohje herkulliseen kasvispitsaan

Itse tehdyt pitsat ovat valehtelematta olleet niitä parhaita lajissaan, näin olen havainnut. Kotitekoisessa pitsassa on paitsi helppoa päättää millaisia aineita mukaan heittää, voi myös kätevästi säädellä pitsan rasvapitsoisuutta ja tietysti ylipäätään makua.

Tällä kertaa kokeileva keittiö väkersi ensimmäistä kertaa koskaan kasvispitsoja. Lihaa rakastavat ahmatit tuskin edes huomasivat koko lihan puuttumista herkkullisesta sekasikiölätystä, mutta toisaalta osa-aikakasvinsyöjyys on jo koulinut herkuttelijoista tottuneita lihattomienkin ruokien puputtajia. Marian keittiö lämpimästi suosittelee tätä makuhermoja hivelevää ruokaa.

Veggy pizza 2

Tähän pitsaan on käytetty:

- valmis pitsapohja (leivonta ei vain suju, eikä toisaalta sovi tässä taloudessa nopean ja helpon ruuan määritelmään, Pirkalta löytyy kätevä, neljän pienen pohjan satsi)
- Kapteenin Juhla -marinointi- ja grillauskastiketta
- tomaattimurskaa
- neljäsosapussillinen Pirkan kukkavihannessekoitusta, kypsennys pannulla ennen pitsalle ripottelemista (ahkerat ostavat luonnollisesti kaupasta ja pilkkovat itse parsakaalin, kukkakaalin, sokeriherneenpalot ja porkkanan tai vaihtoehtoiset raaka-aineet)
- runsaasti raakaa sipulia - yhdestä suuresta sipulista riittää yllin kyllin tavaraa neljään pieneen pohjaan
- kokonaisia purkkiherkkusieniä
- jalapenoja
- mozzarella-palleroita (ks. alempi kuva)

Tällaisen satsin kanssa pitsa ei välttämättä vaadi edes lisämausteita, mutta toki mukaan saa heittää aivan mitä itse haluaa. Lihaakaan ei ole vaikea mukaan sisällyttää, hedelmävariaatioista puhumattakaan.

Sitten vain kypsennys uunissa 250 asteessa 5-7 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja pitsapohja alkaa saada väriä. Kyytipojaksi sopii mainiosti niin vesi, olut kuin viinikin - taas oman maun mukaan.

Tämä pitsa kyllä rankkaa helposti herkullisimpien koskaan syömieni ruokien kärkikaartiin.

Veggy pizza 1

16 kommenttia :

Marjukka kirjoitti...

Kannattaa esipaistaa myös nuo sienet!

Aline kirjoitti...

Kuulostaa hyvälle! Kasvissyöjänä ja sienten sekä juuston suurena ystävänä en voinut olla iskemättä silmiäni reseptiisi, vaikka laiska kotikokki olenkin.

Stockan Hulluilla päivillä myytävät mozzarellapizzat ovat valmispizzojen aatelia! Jami.

Stazzy kirjoitti...

Jos vain mahdollista, kannattaa toki vaihtaa purkkiherkkusienet tuoreisiin. Se ei edes tunnu olevan sama kasvi, niin paljon parempaa.

NooranElämää kirjoitti...

ei kyllä maistuis mulle :D lihapitsa paraspitsa.

Anonyymi kirjoitti...

Mä en pysyis hengissä tai nälättä noin rasvattoman ruoan jälkeen o.o Rehut voisin mielelläni syödäkin, mutta esim. voisulan ja jonkun protskun kanssa <3 mutta pullamössöpohjat heittäisin kompostiin.

Vimps kirjoitti...

Pidän porkkanasta ja rakastan kukka- ja parsakaalia, mutta pizzaani en niitä laittaisi. Enkä pysty käyttämään valmiita pizzapohjia, sillä ne maistuvat pahville. Mutta makuja on useita!

Maria kirjoitti...

Aline, tällä kaavalla kotipitsat ainakin on tosi helppo ja nopea tehdä :)

Stazzy, mut noi purkkiversiot säilyy paljon paremmin ;P

Anonyymi, hyvin pysyy hengissä ja pohjakin on ohuen ohut ja paistamisen jälkeen rapea :)

Vimps, hehe, meillä taas ne menee ruokaan ku ruokaan :D Tortillojenkin väliin sopii oikein hyvin ;D Pohja ei maistu yhtään pahvilta, kun sen voitelee hyvin maistuvilla sooseilla :)

Micci kirjoitti...

Mä teen aina pizzataikinan itse, sillä sen pyöräyttää hetkessä, ilman reseptiä. :) Halvempaa ja varmasti parempaa kuin valmispohjat.
Niitä perinteisiä suomalaisia piirakkapizzoja en ole kyllä koskaan ymmärtänyt. Siksi teenkin aina pizzat ohuella pohjalla ja muutenkin ihan reflameiningillä. :D

Maria kirjoitti...

Mulla ei olis mitään käsitystä siitä miten pitsapohjaa tehdään, ei aineiden puolesta eikä tekniikan :D Menis varmaan koko ilta sen kanssa säheltäessä :P Tarpeeks paljon itetehtyä meille jo se, että täyttää pitsat ite ;)

Anonyymi kirjoitti...

Pizzapohjan ohje:

(Pellillinen)
2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
3-4 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva lämpimään veteen, lisää muut ainekset ja vaivaa taikina kiinteäksi joko käsin tai koneella. Vie aikaa n. 5 minuuttia. Taikinan pitäisi periaatteessa antaa hetki nousta, mutta itse levitän taikinan samantien pellille leivinpaperin päälle. Sitten vain täytteet oman maun mukaan ja pitsa uuniin 250 asteeseen n. 10 minuutiksi (kunnes pohja on saanut väriä ja juusto sulanut).

Helppoa ja NOPEAA - ja ainakin mun mielestä paljon parempaa kuin valmiit pahvipohjat... :)

Maria kirjoitti...

Anonyymi, kiitos paljon ohjeesta! :) Mä tosin en ole vieläkään niissä valmispohjissa mitään vikaa havainnut, että aika korkeella on kyllä kynnys alkaa itse leipomispuuhiin :D

Doris Dante kirjoitti...

Bongasin blogisi osoitteen blogistani ja tulin vastavierailulle. Ja mitä heti ensimmäisenä löydänkään? Kasvispizzan! Oi onnea, kasvissyöjänä tuo ohje oli todella mukava ja kokeilun arvoinen. :)

Maria kirjoitti...

Vautsi, mahtavaa kuulla, että se osui ja upposi :) Suosittelen kyllä lämpimästi :)

Aurora kirjoitti...

What, porkkanaa pizzassa?! Voiko se maistua hyvälle? :D

Maria kirjoitti...

Aurora, ainakin oikeilla mausteilla kyllä ;D Nimimerkillä ei kovin suuri porkkanan ystävä :P

aleksi kirjoitti...

mun pitsa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...