28.3.2009

Viestintää opiskelemaan, osa 4

Edellisten osien kirjoittamisesta on jo aikaa, mutta koska jatkoa kirjoituksille tiedotusoppiin hakemisesta on pyydetty, jatketaanpa siis vielä jonkin verran. Koska omat kokemukseni ovat lähinnä Tampereen yliopistosta, teksti on sen mukaista ja on huomioitava, että eri yliopistoissa on varmasti erilaisia käytäntöjä ja piirteitä.

Ihan alkuun tiedotusluontoinen asia: Jos on sellaisia ihmisiä, jota hakevat Tampereelle ja haluaisivat mahdollisesti tutustua vanhempiin opiskelijoihin ja samalla vähän saada otetta lukemaansa, niin tiedotusopin ainejärjestö Vostok järjestää lauantaina 18. 4. valmennuspäivän Sampolan työväenopistolla. Hinta 40 euroa. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 1. 4. Lue lisää täältä. En itse ole aineaktiivi, joten minua valmennuspäivässä ei näe, mutta kehuja päivästä kuulin viime vuodelta puolin ja toisin. On muuten syntymäpäiväni tuolloin!

Valintakoetilaisuudesta

Valintakoepäivä. Se suuri ja pelottava koetilaisuus, jota varten useimmat ovat valmistautuneet ja stressanneet jo kuukausitolkulla, ja johon jotkut harvat uskaltavat suhtautua rennommin ja aloittaa lukemisen korkeintaan kuukautta ennen koepäivää. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, ei se määrä, vaan se laatu. Jokainen tietää itse omalta kohdaltaan, millainen lukumäärä on itselle edullisin.

Valmennuskurssitkin ovat juuri aloitelleet toimintaansa. Usein tilastoja katsellessa alkaa vaikuttaa melkein siltä, kuin maksamalla itsensä kipeäksi valmennuskurssista ostaisi itselleen opiskelupaikan, mutta niinhän se ei todellisuudessa mene. Mokata voi kursseista huolimatta ja valmistautua voi hyvin itsekseenkin. Tärkeintä on keskittyä itse asiaan.

Niin, se valintakoe. Yliopistossa ei tyypillisesti erikseen kutsuta valintakokeisiin, joten on ihan normaalia, ettei postiluukku ole hakemuspapereiden lähettämisen (Joko ne on lähetetty? Hakuaika päättyy 30. 4.) jälkeen kolahdellut. Tiedotusopin kokeet ovat tyypillisesti olleet vasta pitkällä kesäkuun puolella, joten aikaa valmistautua ja kärvistellä henkisesti on suorastaan ruhtinaallisesti. Omaan kokeeseeni onnistuin hankkimaan karmean flunssan ja kuumeen - melkein kuin olisi Murphyn laista nautiskellut, mutta toisaalta myös antanut koko Murphylle turpaan kuin Rocky neuvostomutantille konsanaan. Burana se on ihmeellinen asia, aina välillä.

Koe taisi alkaa siinä puolenpäivän kieppeillä, useat sadat hakijat jaettiin sukunimen alkukirjaimen mukaan eri saleihin. Yliopiston päärakennus oli täynnä asiaan liittyviä opasteita ja tietoa kuulutettiin vielä ennen kokeen alkamista, ihmisiä ohjailtiin oikeisiin paikkoihin myös vielä hyvän tovin saleihin asettumisen jälkeen, joten ei stressiä tästä asiasta!

Laukut jätetään, kuten muissakin normaaleissa tenttitilanteissa, salin laidalle ja penkeissä istutaan joka toisessa paikassa. Mukana saa koepaikalla olla kirjoitusvälineiden ja henkilöllisyystodistuksen ohella juomapullo, tai ainakaan minun salissani niitä ei komennettu takaisin laukkuihin. Aikaa kokeen tekemiseen oli nelisen tuntia, tosin itse taisin käyttää siitä vain noin puolet. Se on ihan ok, ei salissa tarvitse istua koko aikaa, jos merkinnät paperilla eivät siitä mihinkään ole muuttumassa.

Koekysymyksistä

Omat valintakoekysymykseni olivat nämä vuoden 2006 kysymykset. Kuten voi tehtävänantoja tutkiessa huomata, vastausten sallitut enimmäispituudet eivät ole kovin pitkiä: 200-300 sanaa on todella vähän. Siihen tilaan täytyisi saada sitten mahdutettua ja tiivistettyä se oleellinen asia ja mahdollisesti olla jopa hieman omaperäinenkin. Varsinkin idealuonnoksissa omaperäisyys on jopa ihan virallinen arviointikriteeri. Vaan tärkeintä on saada paperille se oleellisin. Koska asiaa joutuu varmasti tiivistämään ja esittämään omin sanoin muotoillen, on tärkeää ymmärtää kirjoissa esitettyjen teorioiden kantava idea ja perustelut, sekä kytkökset muihin asioihin.

Idealuonnokset. Piirtäminen. Muistakaa nyt hyvät ihmiset, ettei tämä ole valintakoe taideteolliseen tai mihinkään muuhunkaan graafisen tai visuaalisen alan koulutukseen (no, kuvajournalismin linjalle hakijoille enemmän kuin muille), eikä tärkeintä ole se, että osaa piirtää, vaan se, että on idea, joka sopii tehtävänantoon ja on toisaalta jollain tavalla kekseliäs. En muista, mitä itse piirtelin esimerkiksi otsakkeella "luovuus", mutta "ekoturismiin" raapustelin nurmella makaavan viltin, jossa makasi muutama hedelmä, aurinkolasit, kirja ja jotain muuta. "Työpaikkakiusaaminen" -otsakkeen alle piirtelin jopa kliseisyyttä lähentelevän asetelman, jossa työpaikan keittiössä yksinäinen ihminen seisoo keskellä huonetta pimeys ympärillään ja kahvit pitkin pöytiä. En koskaan mennyt katsomaan paljonko olin mistäkin tehtävistä saanut pisteitä, joten en tiedä tarkasta pisteytyksestäni mitään.

Miten koetta varten voi sitten harjoitella itsenäisesti? En ole koskaan saanut käsiini itsevalmennusmateriaalia, enkä tiedä, millaista toimintaa valmennuskursseilla on harrastettu, mutta maalaisjärjellä voin heitellä, että kannattaa yrittää selittää lukemaansa sellaiselle, joka ei asiasta tiedä sen enempää kuin itsekään tiesi ennen lukemista. Toki voi myös kirjoitella itselleen tiivistelmiä kirjojen tärkeinä pitämistään osista, se toimii myös loistavana apuna lukemisen ja opettelun yhteydessä. Harrastin tällaista metodia jo lukiossa - muutaman sanan tai virkkeen rautalankamalli per sivu tai aukeama kirjan marginaalissa auttoi kummasti kokeeseen lukemisessa. Sellainen "asian ydin for dummies".

Idealuonnoksia voi kokeilla nappaamalla vaikkapa sanomalehdestä tai sanakirjasta satunnaisen sanan tai ilmauksen ja yrittää keksiä sille kuvitus. Hyödyllistä on varmasti myös ylipäätään lukea sanomalehtiä ja kiinnittää huomiota siihen, millaisia kuvituksia erilaisissa lehdissä on erilaisille jutuille. Halukas voi myös kokeilla ideoida joidenkin valmiiden juttujen kuvituksen kokonaan uudelleen.

Tsemppiä kaikille luku-urakkaan!

Lue myös:
Viestintää opiskelemaan, osa 1
Viestintää opiskelemaan, osa 2
Viestintää opiskelemaan, osa 3

P.s. Jos on vielä kysyttävää tai ideoita, mistä kirjoittaa lisää tiedotusoppiaiheisia postauksia, ehdotuksia otetaan vastaan ja kysymyksiin vastataan toki myös sähköpostin puolella. :)

2 kommenttia :

Ranna kirjoitti...

Minä taas kävin katsomassa oman kokeeni pisteytyksen ja sain piirrustustehtävästä huikeat 1/12.
Joo-o, ihan hyvä etten ole koskaan edes haaveillut urasta visuaalisella alalla. :)

Maria kirjoitti...

Aww :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...