4.3.2009

Miksi shoppailu on niin kivaa?

Haalimista, keräämistä, valikointia, haalimista, varastoimista, hamstraamista, haalimista. Shoppailu on kivaa ja tyydyttävää, ja nyt kenties on selvinnyt, miksi tarkkaan ottaen on näin.

Brittitoimittaja John Naish väittää, että shoppailu periytyy luolamiesajoilta. Varastoiminen "-- oli elintärkeää metsästäjä-keräilijälle. Se auttoi selviämään nälästä, taudeista ja pakkasesta. Luonnonvalinta suosi ahkeria hamstraajia, ja ajan mittaan piirre yleistyi populaatiossa. Ähkykulutus saattoi jopa pelastaa ihmislajin sukupuutolta Afrikan savanneilla."
(Lähde: Helsingin Sanomat)

Aivoja kuvaamalla on saatu selville, että koehenkilön nähdessä houkuttelevan tuotteen, jonka ostamista hän harkitsee, aivoissa erittyy dopamiinia, joka tuottaa mielihyvää. Naishin väitteelle tuntuisi siis äkkiseltään löytyvän tukea ihmisen fysiologiasta.

Vaikka shoppailun kivuudelle löytyisikin tällä tavalla selitys, on muistettava, ettei selitys ole yhtä kuin oikeutus. Nykymaailmassa ähkykulutus on ympäristölle ja sitä kautta myös meille haitallista toimintaa - meillä ei ole puutetta ruuasta tai suojasta kiihottuessamme uusista kengistä tai himoitessamme taas uutta paitaa. Ei, meillä todellakaan ei ole.

6 kommenttia :

Joy kirjoitti...

Hahahahahahh, justiinsa postasin ja sivusin samaa aihetta! Mietin että pitäisikö listata ne neuvot vältää turhia ostoksiakin...

Meflen kirjoitti...

Jos aivoissa erittyy dopamiinia, kun ihminen näkee houkuttelevan tuotteen ja harkitsee sen ostamista, eikö sen sitten pitäisi riittää siihen mielihyväntunteeseen? Eli järkeä käyttäen voi päättää, kannattaako tosiaan tehdä kyseistä hankintaa vai ei... mielihyvän saa jo ajattelemisesta! (Ehkä tämä on se syy, miksi lueskelen niin paljon muotiblogeja.)

Bemary kirjoitti...

Ootko ihan varma, ettei tätä tutkimusta voi käyttää ikimaailmassa tekosyynä omalle kenkäaddiktiolle tai muulle vastaavalle? Mä niiiiin haluaisin ainakin kokeilla..!

Anonyymi kirjoitti...

No hei kamoon, ihminenhän on eläin. Tuo tarve hyödykkeiden keräilylle ei ole peräisin "luolamiesajoilta" (varsin tieteellinen termi..), vaan paljon kauempaa. Sama tarve kerätä omaa selviytymistä hyödyttäviä asioita ympärilleen voidaan nähdä missä tahansa organismissa, jos tarkastellaan riittävän läheltä. Jokainen eliö pyrkii löytämään ravintoa ja muuta tarvitsemaansa elääkseen, sillä vain vahvimmat pärjää. Kaikki eliöt on itsekkäitä, ne tekee vaan sellaista mikä hyödyttää niitä itseään. Sellainen ihminenkin on ja vain sen vuoksi elämä ylipäätään on mahdollista.

Musta tätä ei tosin kannattaisi käyttää minkään kenkäaddiktion selittelyyn, sillä me ollaan jo niin kaukana luonnollisesta muutenkin, että meidän oikeat tarpeemme on kyllä ihan täysin hämärtyneet..:D

Idhren kirjoitti...

Joy, :)

Meflen, erinomainen pointti! Joo, sen takia mäkin muotiblogeja luen ja surffaan varmaan joka päivä webshopeissa x)

Bemary, nooo..... :P

Anonyymi, eihän kyseessä ollut kai varsinaisesti tutkimus, vaan brittikirjailijan väite, jolle löytyi tukea aivotutkimuksista :) Eniveis, totta puhut, mutta kuinka moni muu eliö hamstraa ympärilleen enemmän kuin sillä hetkellä tarvitsee? No, jotkut elukat raahaa saaliinsa tyyliin puuhun, jottei kuka tahansa hyeena saa siitä makupalaa...

Anonyymi kirjoitti...

No siis kyllähän eliöille on luontaista haalia enemmän kuin jaksaa syödä tai muuten vain tarvii. Tarkoitan siis sitä, että peto tappaa enemmän kuin syö, jysijät ja monet linnut keräävät talvivarastoja ja esimerkiksi heppakin syö kauroja kunnes poksahtaa, sillä se on niin energiapioista safkaa että kannattaa hamstrata. Ylimääräisen haaliminen on siis periaatteessa luontaista eliöille. Meillä ihmisillä tämä hamstraaminen tosin on noussut aivat uusiin sfääreihin. Minusta on aivan päivän selvää, että shoppailu ja muu tavaran hamuaminen on ihmiselle eläimenä luontaista käytöstä, sillä sen avulla pyritään turvaamaan eläminen sitten kun en kuuluisat huonot ajat saapuvat. Siksi meille kertyy rasvakudostakin; emme käytä kaikkea syömäämme heti, vaan varastoimme tulevaa varten. Jos ennen muinoin jotain todella energiapitoista ruokaa oli saatavilla, sitä todellakin syötiin niin paljon kuin ikinä mahdollista. Nykyään tästä ominaisuudesta, aivan kuin niistä kenkien hamstraamisestakin, on tosin meille enemmän haittaa kuin hyötyä...:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...