28.3.2009

Kirjahyllyssä (ja vähän muuallakin)

Minulta on pyydetty jonkinlaista selontekoa lukemistani kirjoista. Tutkitaanpa siis akuutisti käsillä olevia teoksia ja listaillaan tähän mennessä luettuja, lukemisen alla olevia ja mitä olisi tarkoitus lukea.

Aloitetaan siitä, mitä aivan ehdottomasti pitäisi lukea:

Tenttikirjallisuutta. Juha Herkmanin Audiovisuaalinen mediakulttuuri. Tentti parin viikon päästä. Fiksuna tyttönä kirja aukaistaan aikaisintaan viikkoa ennen tenttiä. Bahh.

books1

Mitä tekisi mieli lukea tenttikirjallisuuden sijaan, ja jonka parissa aikaa kulutetaan tappotylsillä luennoilla:

Sam Williamsin kirjoittama elämäkerta Richard Stallmanista: Free As In Freedom. Mies on kenties maailman tunnetuin hakkeri ja ohjelmistopatenttien vastustaja ja GNU-projektin perustaja. Hakkerilla ei tässä yhteydessä tarkoiteta tyypillistä tietoturvaterroristia, vaan ohjelmoijaa, joka parantaa ohjelmistoa kirjoittamalla omaa koodiaan vanhan sekaan, päälle tai alle. Hakkerikulttuurille tyypillistä on avoimuus - se, että kuka tahansa pääsee käsiksi ohjelmistokoodiin ja voi parantaa sitä tai kehittää sen päälle ihan uutta. Vastaavasti muut pääsevät käsiksi tähän paranneltuun ja kehitettyyn koodiin. Kaikki voittavat, ohjelmat ovat parempia ja ohjelmistoja käyttävä yhteisö saa tehtyä asiansa sujuvammin. Siinä menee käsitys immateriaalioikeuksistakin uusiksi. Hyvin peräänantamaton, periaatteen mies tämä Stallman. Sieluntoveri on kivasti. Toverinsa kuvailevat tätä jopa hankalaksi ihmiseksi.

books2

Samaa sarjaa, tällä kertaa pitäisi lukea -kategoriassa, on Steven Levyn teos Hackers. Tämä ja Free As In Freedom ovat molemmat poikaystäväni teoskokoelmaan kuuluvia kappaleita, ja suostuttelun jälkeen tartuin viimeksi mainittuun ja aloin sivistää itseäni.

books10

Idealismista hömpempään päin. Audrey Niffeneggerin Time Traveller's Wife on yksi lempikirjoistani. Sain sen jokunen vuosi sitten syntymäpäivälahjaksi hartaan toivomisen jälkeen, ja luin sitä valtavan suuren liikutuksen ja huvitusen vallassa. Muistikuvani romanttisista kirjoista koostuivat lähinnä Sweet Valley High -hömppäsarjasta, ja voin vakuuttaa, että tämä oli rutkasti sitä laadukkaampaa tavaraa. Olihan siinä jopa ripaus scifiä.

books3

Vieressä näkyvät myös Dan Simmonsin Hyperion (yhä kesken) ja Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi. Myös Tove Janssonin Muumipappa ja meri on rakas teos. Vaan mihin lienee eksynyt hyllystäni Tolkienin Taru sormusten herrasta...

Neil Gaimanin tuotannosta vain Sandman-sarjakuvat vetävät vertoja Coralinelle. Pelottavin lastensatu koskaan. Ja tunnelma, tunnelma! Hrrh.

books4

Sarjassa lukeminen yhä työn alla löytyy myös kokoelma H. P. Lovecraftin klassisia novelleja ja tarinoita. Tästä ei kauhukirjallisuus parane. Vaan kuten sanoin, tämä on yhä hyvin kesken.

books5

Keskeneräisillä jatkuu. Douglas Adamsin kokoelmateoksesta Linnunrata luettuina on vasta Linnunradan käsikirja liftareille ja suurin osa Maailmanlopun ravintolaa. Kieltämättä viimeksi mainitussa mieleen on jäänyt elävästi kohtaus ravintolassa, jossa puhuva nauta kävelee pöytään esittelemään paistikelvollisia ruumiinosiaan ja haluaa tulla syödyksi. Se on jalostettu sellaiseksi. Se jopa ampuu itse itsensä. Eräs kirjamme päähenkilöistä kokee tämän vastenmieliseksi, ja kieltäytyy syömästä elävää olentoa, joka haluaa tulla syödyksi. Kun hänelle huomautetaan, ettei ole parempi syödä sellaista, joka ei halua tulla syödyksi, ja että kasvitkin ovat eläviä ja ajattelevia olentoja, päähenkilömme päätyy syömättömyyslinjalle. On se elämä maailmankaikkeudessa vaikeaa.
books7

Paras ja lienee ehkä myös ainoa lukemani runokirja on Arno Kotron Sanovat sitä rakkaudeksi. Lyhyen ja ytimekkään teoksen lukee helposti puolentoista tunnin junamatkalla.

books8

Lisää Muumi-kirjoja. Parasta suomalaista lastenkirjallisuutta, sanon minä. Myös sarjakuvat ovat varsin viihdyttäviä niin lapsille kuin aikuisillekin, joskin kukkahattutädit ja -sedät kyseenalaistanevat niiden sopivuuden keskenkasvuisille. Sentään sellaisia elämän realiteetteja kuin pilvenpössyttelyä ja erilaisia huijausbisneksiä niissä esitellään. Ehkä joku Hesarin foorumilla tärkeilevä keksii vielä keinon syyttää kouluammuskeluja Muumien lapsia ja vanhempia turmelevasta vaikutuksesta.

books9

Tämä on itse asiassa ihan täysin poikaystävän kirjallisuutta, sattui lojumaan jossakin pahvilaatikossa. Jonkinlainen elämäkerta sekin. Liittyy jollain tavalla kehon ja mielen voiman rakentamiseen ja hallintaan.

books6

Ja lopuksi vessalukemistona tuorein Image. Kilpailussa voitettu vuosikerta on tullut hyvään tarpeeseen, kerrankin vessassa jaksaa istua juuri niin pitkään, kuin asia vaatii. Lehden lueskelee sopivasti kuukauden vessaistunnoilla läpi, kun taas uusi numero kolahtaa ovesta sisään.

books11

Kirjahyllyn kätköistä löytyy lisäksi myös Richard Dawkinsin God Delusion, Esko Valtaojan Kotona maailmankaikkeudessa, Barack Obaman Dreams From My Father, Philip Pullmanin Universumin Tomu -trilogia, Neil Gaimanin Sandman-sarjakuvia (keräily kesken), Jonathan Gloverin Ihmisyys (sekin kesken), Frank Herbertin Dyyni lukuisine jatko-osineen sekä joitakin sekalaisia Oscar Wilde -teoksia, joiden päälle poikaystävä selkeästi ymmärtää enemmän kuin minä, joka en kovin Dorian Grayn muotokuvasta lukiossa vaikuttunut. Ehkä olen vain vähän tyhmä. Vaihtoehtoisesti olen liian nuori ymmärtämään moista. Mummun kirjahyllystä sen sijaan voisin ryöstää itselleni Mika Waltarin Sinuhe, egyptiläisen, josta pidin jo yläasteikäisenä. Lukemista ja hieman kypsempää ikää odottaa hyllyssä niin ikään syntymäpäivälahjaksi anoppikokelaalta saatu Virginia Woolfin kootut teokset -kokoelma.

Oma lukunsa ovat myös useat, hyllyyn ajautuneet ruokateokset, joista löytyisi tsiljoonittain erinomaisia reseptejä, mutta joiden selailuun ei koskaan ole aikaa tai kärsvällisyyttä puhumattakaan suunnitelmallisesta ruuanteosta. On suorastaan naurettavan helppoa vain kumauttaa pannulle kasa pakastevihanneksia, mausteita ja kiehauttaa riisit. Hyvä jos edes vahtia tarvitsee. Yritäpä siinä sitten saada ihminen keskittymään edes erilliseen sipulin pilkkomiseen ;o

Löytyykö kirjasamiksia?

9 kommenttia :

linda sofia kirjoitti...

arno kotro <3____<3
maailman paras

Maria kirjoitti...

Se on kyllä aika hyvä, mutta en maailman parhaasta tiedä... ;) Runoilija ehkä! Ainoa runoilija, jota olen jaksanut lukea ;D

Anonyymi kirjoitti...

Luin Coralinen läpi pari vuotta sitten, ja se oli niin tylsä. Taisin lukea sen turhan nopeaa läpi siitä kun jäi vain mieleen "cheap trick". Lapsellinen, ennalta arvattava, tusinatavaraa. Ehkä kannattaa yrittää lukea kirja uudestaan, ehkä omaan pienoisen asennevamman vain.

Tom ja keskiyön puutarha on samantapainen kirja ja se oli aivan ihana. Kokeile jos aikaa löytyy.

Oletko muuten lukenut Poika raidallisessa pyjamassa? Ja mitä tykkäsit? En rupea nyt enempiä haukkumaan kirjaa, hyvinhän se oli kirjoitettu, mutta mutta.. Pikku ihmiset eivät ole tyhmiä, ja poika kirjassa ei ollut vain naivi vaan jälkeenläänyt.

Uuh, ja olen vannoutunut tomu-trilogian fani.:)

Maria kirjoitti...

En ole lukenut mainitsemiasi kirjoja, mutta ehdottomasti pistän muistiin kyllä nuo nimet :) Kiitos siis kirjavinkeistä :)

Tomu oli aika hyvä suurimmaksi osaksi, loppu oli ehkä vähän lattea, mutta kokonaisuus ehdottomasti plussan puolella :)

Rieppa kirjoitti...

Samis-sisältöä: Sandman ynnä muu Gaiman, Adams, Woolf, Dawkins, Valtaoja, Lovecraft, Sinisalo. Niin ja tuo Adamsin vierestä blurrattu Poiksalon Digitaalitekniikan perusteet ;) Lisäksi minulla on open source -uskovainen mies, joka saarnasi juuri hyvän tovin Stallmanista ja näytti hauskan videon "vapaan lähdekoodin laulusta".

patentti kirjoitti...

Kirjasamis ilmoittautuu! Eniten yllyttäisin sua lukemaan hetinyt Hyperionin ja Linnunradan loppuun, omia ikisuosikkejani. Hyperionista löytyy ainoa rakkaustarina joka saa kerta toisensa jälkeen kyyneliin, aika lähellä aikamatkustajan vaimoa :)

Muumit on aivan loistavaa kirjallisuutta. Varsinkin kaksi viimeistä osaa onnistuu joka lukukerralla ällistyttämään, ei niitä mitenkään voi lastenkirjallisuudeksi lukea. Oletko muuten lukenut niitä alkuperäisiä muumisarjakuvia? Aivan loistavaa sisältöä myös.

Nykyään on lukeminen jäänyt tenttikirjallisuuden takia sivuun, sen jälkeen on kivempi rentoutua pelien tai telkkarin kanssa, harmi sinänsä :/

Maria kirjoitti...

Patentti, aww, nyt kiinnostuin! Poikkis on hehkuttanut paljon Hyperionia, muttei ole maininnut mitään rakkaustarinasta :D Pitääpä alkaa kahlata loppuun heti kun Stallman ja tenttikirjallisuus on pois alta!

Alkuperäisiä muumisarjiksia on tullut luettua joo, ne vasta onkin hauskoja :) En ole varmaan mistään sarjakuvasta nauttinut niin paljon kuin niistä :D

Tiiti kirjoitti...

Luin tuon Herkmanin kirjan pari kk sitten tenttiin.. Hyvin selkeä ja nopealukuinen kirja, ei paljoa uutta informaatiota viestinnän perusteista jotain tietävälle :o) Aika paljon triviaalia tietoa, mutta muutamia ihan mielenkiintoisia esimerkkejä ja pointteja. Poikkesi monista muista tenttikirjoista lukiomuistot mieleenpalauttavalla oppikirjamaisuudellaan.. Helpoin tenttikirja ikinä, iske kiinni vaan! ;D

Maria kirjoitti...

Mahtavaa, kerrankin siis ehkä läpihuutojuttu jos mikä :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...