11.3.2009

Hallitus perui eläkepäätöksensä

Välillä kyyninen idealistinuorikin on huojentunut ja iloinen. Hallitus on päättänyt perua eläkepäätöksensä, jossa eläkeikää olisi nostettu 63 vuodesta 65 vuoteen. Suunnitelmat saivat runsaasti arvostelua muun muassa siksi, ettei hallitus kuunnellut asiassa palkansaajatahoja, jotka vastustivat muutosta. Eläkepäätöstä vastustanut adressi keräsi lopulta noin 173 000 nimeä.

Oppositio teki eläkeasiasta välikysymyksen, ja loppu on Jutta Urpilaisen sanoin historiallista toimintaa. Työiän pidentäminen parantamalla työikäisten terveyttä ja työoloja on huomattavasti viisaampi pää lähteä tekemään muutoksia, kuin eläkeiän nostaminen ja ihmisten kituuttaminen. Kyllä ne, jotka pystyvät ja haluavat tehdä työtä, sitä luultavasti tekevätkin, vaikka olisivatkin jo oikeutettuja eläkkeeseen. Mitään mieltä ei ole pakottaa kaikkia.

Odotan jo seuraavia eduskuntavaaleja. Millaisen viestin nykyinen hallitus ja sen puolueet ovat antaneet kansalle, miten nämä ovat hoitaneet asioita ja miten hyvin saavuttaneet kansan luottamuksen? Se, että hallitus on valmis kävelemään demokratian yli ei arvatenkaan kovin positiivista viestiä sen jäsenistä anna.

15 kommenttia :

verbu kirjoitti...

Ööm, vaikka olen kanssasi jossain määrin samaa mieltä, niin miten miten hallitus on tässä kävellyt demokratian yli?

Maria kirjoitti...

Verbu, ei ole kävellyt tällä kertaa, mutta se, että asiasta ei keskusteltu palkansaajatahojen kanssa, vaan muutosta oltiin jo ajamassa täydellä häkällä, ei ollut arvatenkaan kovinkaan monen mieleen. Lex Nokian kanssahan se ylikävely tapahtui ihan täysin, joskaan siitä ei yksistään hallitusta ole syyttäminen.

Anonyymi kirjoitti...

Vasemmistoliitto juuri sanoi, että tällainen toiminta alkaa muistuttaa enemmän diktatuuria kuin demokratiaa, koska kaikki tehtiin aika salassa, eikä juuri kysytty palkansaajien eikä edes asiantuntijoiden mielipiteitä. Hallituksen esitys oli huonosti ja hätäisesti tehty, ja oli ihan oikein, että se peruuntui. Oli myös naurettavaa kun Vanhanen ei voinut myöntää tappiotaan, vaikka sitä häneltä monta kertaa tiedusteltiin. Kuten Urpilainen sanoi: "Tämä on kansanvallan voiton päivä."

Maria kirjoitti...

Anonyymi, joo, juuri tuossa katsottiin, kun Vanhasta haastateltiin ja hämmästeltiin siinä, että ei vaan myönnetä, että virheitä olisi tehty, vaikka päätöksiä vedetäänkin takaisin. Ei voi käsittää.

Anonyymi kirjoitti...

oon samaa mieltä sun kanssa. ja voi lollero, presientin kanslia -sarjssa käsiteltiin tätä aihetta hyvin, matti vanhanen rukan hangilla sai idean valkoiselta peuralta :D ootko seurannut sitä sarjaa, uppooko?

Maria kirjoitti...

Anonyymi, kuulostaa hyvältä :D En ole pahemmin katsonut, jokusen jakson, tuolloin ei jostain syystä uponnut. Ehkä mielentila oli väärä, pitäisi varmaan yrittää uusiksi. :>

Anonyymi kirjoitti...

Olen kyllä samaa mieltä siitä, että tämä asia oli kyllä melko köykäisesti hoidettu. Mutta jos kansalta kysytään, että haluavatko he, että eläkeikää nostettaisiin, niin mikä olisikaan vastaus? Eivät tietenkään halua. Mutta onko mahdollista säilyttää nykyinen hyvinvointivaltion malli, jos maassa on enemmän eläkkeen nauttijia kuin palkansaajia? Tilanne on melko pian se, että eläkeläisiä on aivan liikaa pienenevien ikäluokkien elätettäväksi. Eläkeikää on siis pakko nostaa ja lasten saantia tehtävä helpommaksi. Mutta niin kauan, kun nuoret naiset eivät yksinkertaisesti uskalla jäädä äitiyslomalle kovinkaan pitkäksi aikaa ja rahatilanne ei paljon lastentekoon houkuttele, vaihtoehtoja ei juuri ole.

Henkilökohtaisesti olen kyllä sitä mieltä, että ihmisten väheneminen tästä maailmasta on ehkä ihan hyvä asia, kun katselee väestöennusteita... Riittäähän niitä pallon tuhoajia. Mutta ympäristöongelmien kitkeminen ja väestönkasvun pysäyttäminen johtavat kyllä väkisinkin siihen, että nykyinen hyvinvointivaltiomallimme ei voi jatkua. Eipä sillä, ei tällä mallilla kauhen hyvin taideta voida kumminkaan...

Minusta koomisen tästä koko tilanteesta tekee se, että oppositiopuolueet olivat tässäkin asiassa kovaan ääneen vaatimassa oikeutta kansalle ja nälvimässä Vanhasta vaikka ja miten, mutta olisiko soraääniä kuultu, jos vaikkapa Jutta Urpilainen itse kanniskelisi ministerinsalkkua? No ei tietenkään. Tuntuu siis aika naurettavalta, että tässä maassa keskitytään riitelemään ja nälvimään toisia pikkuasioista ja oppositiopuolueet räksyttävät joka tilanteessa, olivatpa ne sitten itse ihan mitä mieltä hyvänsä. Ei se oikein demokratiaa ole sekään, että oppositio keskittyy vain etsimään väkisin jotain pientä naljailun paikkaa hallituksen toimista saadakseen omat kannatusluvut kasvuun. Oikeita asioita olisi kuitekin ihan hoidettavaksi asti, joten sen kaiken ilkkumistarmon voisi ehkä käyttää muutenkin... Ihminen toimii koko elämänsä ajan ihan samalla tavalla kuin kuusivuotiaana tarhan pihalla.. :D

Kuulisinpa mielelläni mielipiteesi siitä, kuinka tämä tilanne tulisi hoitaa, jos eläkeiän korottaminen ei toimi? Me nuoret ollaan kuitenkin niitä, jotka tämän kaiken tulevaisuudessa maksaa ja jotka itse tekevät töitä kuolemaan tahi työkyvyttömyyteen asti. Epäilenpä, että kansaneläke on lähinnä vitsi kun itse lähenen nykyisiä eläkeikiä...

Maria kirjoitti...

Anonyymi, sitä en ole vieläkään käsittänyt, että miten eläkeiän korottaminen kahdella vuodella ratkaisi millään tasolla eläkeläispommiongelmaa tai turvaisi hyvinvointivaltion mallia, kuten usein kritisoijat yrittävät vastakkainasettelua luoda. Sehän korkeintaan siirtäisi ongelmaa parilla vuodella, jos edes silläkään. Tämän jos joku minulle avaisi, niin sitten tälläkin keskustelulla olisi edes jokin perusteltu pohja. Tilannehan ei ole se, että nostamalla eläkeikää parilla vuodella kaikki länsimaisen hyvinvointivaltion suuren, ikääntyvän ikäluokan mukanaan tuomat ongelmat katoaisivat.

Kiintoisaa on toki sekin, että samalla kun kansallisella tasolla ollaaan kovasti huolissaan tästä työvoima-aukosta, kuitenkin ihmisiä lomautetaan, irtisanotaan, pätkätyöt ovat kovasti trendikkäitä ja työtä on välillä jopa vaikea löytää, eikä kaikista vähiten nuorten ihmisten parissa - iäkkäänkin työnhakijan on vaikea löytää itselleen paikkaa. Tilanteessa on jotain sysimustaa huumoria.

Olen samaa mieltä siitä, että ongelmia varmasti tulee olemaan - tilannetta pitäisi tasoittaa saamalla ihmiset lisääntymään, ja toisaalta ylikuormitettu luonto nitisee jo nyt ihmiskunnan alla. Mitä ihmettä siis tehdä? En tiedä, mutta soisin sen tapahtuvan mieluummin kansan tahtoa kuunnellen kuin totalitaristisesti demokratian ihanteet hyläten.

Maria kirjoitti...

Ai niin, kiitos muuten pitkästä ja mielenkiintoisesta kommentistasi! Näitä kun tulisi enemmän :)

Anu kirjoitti...

Itse asiassa kolmikantaneuvottelu on enemmän demokratian ihanteiden hylkäämistä kuin se, että hallitus päättäisi asioista yksinään - hallitus kuitenkin on demokraattinen elin, mitä työmarkkinajärjestöt eivät ole.

Eläkeikää korottamalla tuskin yritetään ratkaista kaikkia hyvinvointivaltion ongelmia, lähinnä se auttaa vain yhteen niistä, eli ns. eläkepommiin, joka kyllä on iso ongelma jo yksinään. Ns. huoltosuhteen parantamiseksi ollaan kyllä käsittääkseni suunnittelemassa muitakin muutoksia, esimerkiksi nuorison saamisesta nopeammin opiskelemaan ja opiskelujen kautta työelämään on puhuttu aika paljon.

Maria kirjoitti...

En tiedä kolmikanta-asioiden yksityiskohtia, mutta yhtäkkiseltään tuntuu vaikealta ajatukselta, että neuvotteleminen tai kansan mielipiteen kuunteleminen olisi epädemokraattisempaa kuin neuvottelemattomuus ja kuuntelemattomuus. Tässähän tapauksessa läsnä oli voimakkaasti myös se, mitä tavalliset tallaajat tuntuivat haluavan ja mitä eivät. Mutta kuten sanoin, en ole lopulta kovinkaan perillä kolmikannasta, joten saatan kärsiä vain tiedonpuutteesta.

Anonyymi kirjoitti...

Saatan olla ymmärtänyt jotain väärin, mutta mulle on syntynyt semmoinen kuva että työmarkkinajärjestöt ajavat lähinnä suurten alojen (metalli, raksa jne) työntekijöiden oletettua ja omien pomojensa havaittua etua, eivät "kansan" etua. Työmarkkinajärjestöjä ei kiinnosta lasten, eläkeläisten taikka opiskelijoiden asiat, eivät myöskään työttömät.

Työmarkkinajärjestöjen etu on pitää teollisuuteen ja rakentamiseen liittyvät pyörät pyörimässä ja jäsenensä (ne työssäkäyvät) tyytyväisinä. Miksi teollisuus ja rakentaminen? Koska ne tuottavat suoraan rahaa, ja suurimmat työmarkkinajärjestöt (lähinnä SAK) ovat suuria ja vahvoja juuri siksi, että niiden edustaman työvoiman lakkoase puree teollisuuden omistajien tuottoihin.

Hoivatoiminnat ja yhteiskunnan rakenteita ylläpitävät hommat ovat paitsi naisten aloja, ne eivät tuota suoraan mitään muuta kuin kuluja - tällaisissa laskelmissa ei koskaan oteta lukuun epäsuoria tuottoja kuten parempaa terveyttä -> terveitä, tuottavia työntekijöitä. Kuitenkin työmarkkinajärjestöistä heikoimmat edustavat juuri näitä aloja. Niiden lakkoase ei kiinnosta paitsi juhlapuheissa ja poliittisia pisteitä kerättäessä. Senpä takia niiden ääni ei kanna, ja ne joutuvat yhteisen rintaman muodostaakseen komppaamaan teollisuuden aloja edustavia järjestöjä.

Miksi työmarkkinajärjestöjä ei kiinnosta työttömät tai työttömyyden vähentäminen? Koska kun työttömyyttä on, töissäolevat ovat keskimäärin tyytyväisempiä siihen, että heillä ylipäänsä on työpaikka - vaikka sitten vähän huonommilla eduilla. Työmarkkinajärjestöt tietävät myös, että mikäli työnantaja voi palkata vähemmän porukkaa tekemään saman homman, sillä on varaa maksaa niille palkkaamilleen hieman enemmän, ja työntekijäpuolen edustajalla on silloin neuvotteluase nostaa työntekijöiden palkkoja... Tätähän ei kuitenkaan yksikään työntekijäpuolta edustava järjestö suoraan myöntäisi, se olisi poliittisesti huono veto.

"Kansa" on vielä sinänsä hassu käsite, että se on lähes aina väärässä. Populistinen mielipide antaa poliittista voimaa "kansan tuen" muodossa, mutta ei useinkaan takaa yhteisen edun kannalta järkevintä toimintamallia. Kansa kokee asiat yksittäisten ihmisten kannalta, eikä kukaan halua luopua saavutetuista eduista. en tietenkään minäkään - mutta silti ymmärrän, että en voi olettaa pystyväni viettämään elämäni 20 viimeistä vuotta reipasta harmaan pantterin elämää karibianristeilyillä jonkun muun maksaessa viulut. Se kun ei vaan enää mee niin.

Huoltosuhde on kääntymässä Suomessakin erittäin huonoksi suurten ikäluokkien eläköityessä, ja eläkepommi on seuraavien 10-20 vuoden aikana pamahtamassa ihan oikeasti. Mistä syystä voin olla tästä näin varma? Koska vaikka eläkerahastoja on jo olemassa, niiden hillittömät rahamäärätkään eivät riitä. Nykyisin vain n. 25 % maksetuista eläkemaksuista itseasiassa menee rahastoihin, lopuilla maksetaan jo nyt eläkkeellä olevien eläkkeitä. Rahastoihin ei kertakaikkiaan kerry rahaa riittävää tahtia, jotta niistä voitaisiin ottaa tulevien suurten eläkeikäluokkien eläkkeet, vaan eläkemaksuista yhä suurempi osa tulee menemään suoraan kädestä suuhun. Kehityssuunta on kestämätön, varsinkin kun ihmiset elävät helposti 15-20 vuotta eläkkeelle jäämisensä jälkeen...

Aktiivinen eläkeikä on myytti, joka on kehittynyt siitä että pikkuhiljaa elinaika on pidentynyt ja terveys parantunut, mutta eläkeikä pysynyt suunnilleen samana. Ihmiset kokevat nykyisin jotenkin, että eläkkeelle aktiivista rillutteluelämää viettämään pääsy on jotenkin ansaittu etuoikeus, kun kerran eläkettä on jo töistänsä maksanut... Töissä ollessaan ihmiset eivät kuitenkaan ole ehtineet maksaa omia eläkkeitään, koska ne rahat on jo käytetty aiempiin eläkkeisiin! Inflaatio ja muu kehitys takaa sen, että 40 vuoden aikana palkasta pidätetyt eläkemaksut eivät vaan kata kyseisen ihmisen tulevia 15-20 vuoden eläkkeitä, edes palkkaa pienemmällä eläkesummalla.

No, tämän purnauksen tavoite nyt vaan oli tuoda esiin, että on aika yksisilmäistä kehua työmarkkinajärjestöjä tästä "kansan etua ajavasta torjuntavoitosta", jona sen työmarkkinajärjestöt toki haluavat esittää, poliittisia pisteitä kerätäkseen. Myös työmarkkinajärjestöt tietävät faktat ja sen, että eläkeasialle nyt on kertakaikkiaan vaan pakko tehdä jatkossa jotain - muuten joudutaan luopumaan terveydenhuollosta, koulutuksesta tai muusta rahaa vievästä asiasta, jotta valtion kassa riittäisi eläkkeiden maksuun!

Vanhasen politiikasta en itse erityisemmin pidä, mutta eläkeasiassa kissan pöydälle nostaminen oli harvinaisen tärkeä ja oikea ratkaisu. Toki itse ehdotuksen sisällössä jäi paljon toivomisen varaan, tässäkin ketjussa mainitut lasten saaminen nuorempana ja työelämään aiempi siirtyminen olisivat tärkeämpiä kuin eläkeiän nosto parilla vuodella, mutta silti, pointsit edes asiaan tarttumisesta! Liian moni pistää päänsä nykyisin puskaan ja ajattelee, että ehtii itse eläkkeelle ennen kuin asialle oikeasti tarvitsee mitään tehdä...

Neuvottelemalla saavutetaan usein hyviä asioita, mutta joistain asioista ei vaan voi neuvotella, ja saada parasta lopputulosta. Ymmärrän hyvin, miksi Vanhanen totesi että on ihan sama neuvotteleeko työmarkkinajärjestöjen kanssa eläkeiän nostosta vai ei, kun se ei mene kuitenkaan läpi - niinhän se menee. :) Valistunut, altruistinen (ja valitettava utopistinen) diktaattori olisi joskus paljon parempi, kuin tällainen demokratia, jossa rahaa ansaitsevat tai suhdeverkon kehränneet saavat sanella asioiden sujumisen suunnan. Toisaalta vaikka demokratia on perseestä, parempaakaan emme ole pystyneet kehittämään, kuten joku ihan kuuluisakin älykkö jonka nimeä en nyt saa päähäni on todennut. :)

-nonna

Anonyymi kirjoitti...

Nonna kiteytti aika hyvin myös minun näkemykseni asiasta. Hallitukselta on asiallista rohkeutta tarttua eläkeasiaan -lasten ja eläkeläisten hyväksi.

Anonyymi kirjoitti...

Voe Nonna, veitpä kertakaikkiaan sanat suustani. Olen ihan samaa mieltä. Vanhasesta on moittiminen monestakin jutusta, mutta tässä asiassa oli kyllä ihan oikeassa. Ärsyttää vallan suuresti palkansaajajärjestöjen ja opposition keräämät poliittiset pisteet.

Ja olen myös samaa mieltä Nonnan kanssa siitä, että niin ideaali tilanne kuin demokratia teoriassa onkin, on se usein käytännössä aika huonosti toteutuva. Ihminen on kuitenkin eläin joka selviytyy ajattelemalla vain omaa etuaan. Se johtaa tämän tyyppisissäkin asioissa siihen, että vastarinta nousee, kun omia saavutettuja etuja otetaan pois. Tilanne nyt kuitenkin on se, että jos eläkeikää ei kasvateta tai asioille muuten tehdä mitään, joudutaan kohta uhraamaan aika paljon suurempia asioita, kuten terveydenhuolto tai koulutusjärjestelmä. En tiedä kyllä ketään, jonka näistä haluaisi karsia.

Ymmärrän toki kantasi, Maria. Eihän eläkeiän nosto yksin ongelmia ratkaise, mutta se on askel suuntaan, joka on pakko ottaa, mikäli hyvinvointivaltio halutaa säilyttää. Jos eläkkeitä halutaan jatkossakin maksaa, on ne rahat otettava jostain. Jos muista menoista ei voida säästää, on verotuloja kasvatettava lisäämällä ihmisten työssäoloaikaa, molemmista päistä. Eläkeikäuudistuksen rinnalla onkin pidetty koko ajan nuorten nopeampaa työllistymistä ja työolosuhteiden paranemista, kuten pätkätöiden vähentämistä. Silti vain eläkeuudistuksesta nousi kohu.

Yksittäisten ihmisten etu ei aina ole yhteiskunnan etu. Minustakin olisi kovin kiva elellä viimeiset vuosikymmeneni leveästi muiden kustantamana, mutta järki käteen: niin ei hyvin suurella todennäköisyydellä tule tapahtumaan. En toivo että ihmiset joutuvat raatamaan äärirajoilla tai elämään työuransa jälkeen äärimmäisessä köyhyydessä, mutta siksihän lakia voi soveltaa.

Anonyymi kirjoitti...

Yhteiskunta palvelee ihmisiä yleensä eikä sillä voi tai saa olla mitään omaa erityistä etuaan jos ei tässä jossain Hegeliläisessä valtiossa eletä. Eläkeikä taas koskettaa joka ikistä ihmistä tässä yhteiskunnassa joten on turha puhua jostain yksittäisten ihmisten edusta.

Jos ihmiset haluavat säilyttää mahdollisuuden päästä eläkkeelle niinkin laajasti kuin tässä asiassa näyttäytyi niin hallitus on viisas siihen taipuessaan. Asetelma on valheellisesti esitetty jos väitetään että joko eläkeikää nostetaan tai eläkeläispommi pamahtaa. Vaihtoehtoisia toimintatapojahan kyllä on olemassa, (leikkaukset jostain muusta, verojen nosto, keksitte varmaan lisää) ja suurien ikäluokkien eläköityminenkin on vain tilapäinen asia. Ettei asia pysyisi liian yksinkertaisena niin mainittakoon myös, että alhaisella syntyvyydellä lienee kansantaloudellisesti edullinen vaikutus eikä eläkeiän noston voi olettaa suoraan tarkoittavan että kaksi ikäluokkaa todella kykenee työskentelemään täysipainoisesti pitempään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...