15.2.2009

Suuri musiikkipostaus

Useampikin arvontaan vastannut on toivonut minulta jonkinlaista musiikkimakupostausta. Se onkin haastava tehtävä, minulla nimittäin ei varsinaisesti ole musiikkimakua, en tunne artisteja kovinkaan hyvin tai laajasti, enkä suhtaudu musiikkiin ollenkaan yhtä intohimoisesti kuin elokuviin, sarjoihin ja peleihin, joskin hyvä musiikki on aina merkittävä osa näitä. Vaan yritetään silti.

Varhaisteiniydessäni olin kova Nylon Beat ja Backstreet Boys -fani. Spice Girls ei koskaan hetkauttanut minua kovin paljoa, vaikka minulla levy olikin. Sittemmin rakastuin palavasti Savage Gardeniin ja Darren Hayesiin (sillä tiellä ollaan vieläkin), ja siinä, missä teinipoppi on jo poistunut tykkäämistasoltani nostalgiaosastolle, Savage Garden kuuluu edelleen suosikkeihini.

Truly Madly Deeply on ikisuosikkini, mutta Crash'n Burn on sekin loistava:


Jossain vaiheessa teinivuosiani löysin konemusiikin ihmeellisen maailman - ja eurodancen myös. Chorale ja Hausmylly olivat ultrakovia, sivussa pyörivät satunnaiset Dj Orkideat, Tïestot, ATB:t ja yhtenä kestosuosikkina Infected Mushroom.

Kukapa ei muistaisi tätä ala-asteen ja yläasteen diskoista...

Hausmylly: Ikävä lokakuu


Yhdistän erään ystäväni ansiosta Infected Mushroomin aina ja ikuisesti Terry Pratchettin Discworld-kirjoihin. Olen lukenut itse niitä vain yhden, tai no, puolet siitä, mutta en osaa kuvitella, mikä musiikki sopisi paremmin niiden kanssa yhteen, kuin IM:n psytrance.

Infected Mushroom: I wish


Jossain vaiheessa ihastuin myös Enyan new age -viboihin, ja kun ensimmäisessä Lord of the Rings -elokuvassa nainen esitti haltiamaisella äänellään leffan tunnarin, pyörin onnessani. Tapanani oli suihkussa ja saunoessani hyödyntää kotini kylpytilojen kaikuominaisuuksia... Kävin muuten katsomassa Fellowship of the Ringin ainakin viisi kertaa paikallisessa elokuvateatterissa. Parina arki-iltana olin suunnilleen ainoa yleisö. Viggo Mortenssen on ihku. Tosin tuolloin vielä fanitettiin Elijah Woodia ja hobittikumppaneita.

Enya: May it Be


Sitten minulla oli Jani Wickholm -kauteni. Kuuntelin biisejä toistolla päiväkausia, lauloin, piirsin niiden innoittamana ja kirjoittelin fanikirjeitä. Pääsin jopa kerran ihkaoikalle keikalle ja sain Janilta nimmarin käteeni! Sittemmin enenevissä määrin kasvava humppalinja on vieroittanut minut suhteellisen tehokkaasti. Idols-aikoinaan Jani oli sentään vielä rokkari.

Jokunen vuosi sitten poikaystävä tutustutti minut kahvi.orgin kautta löytämiinsä, musiikkiaan netissä ilmaiseksi ladattavaksi antaviin artisteihin, yhtenä niistä Bad Loop, jonka Lumme-biisi on äärimmäisen kaunis. Olemme jopa raahautuneet aamu seitsemältä kuuntelemaan Bad Loopin konserttia Assemblyillä, ja olihan se aikamoinen trippi nuokkua neonvaloissa ja savukoneen huuruissa puolinukuksissa Lummetta kuunnellen.

Bad Loop & Recue: Lumme


Kahvi.orgin tuttuja on myös Alpha Conspiracy. Pitkän metsästyksen jälkeen levykin viimein löytyi hyllyyn Amazonin kautta. Kyllä näin taitavia ihmisiä haluaa tukea, vaikka musiikkia ilmaiseksi suorastaan tyrkytettäsiinkin.

Alpha Conspiracy: Close


Assemblyillä tuli myös uutena tuttavuutena vastaan vihreäkypäräisten miesten hurja bittipoppi, jota tehosti tyyppien ihan hillitön heilunta ja pompinta lavalla. Yleisö oli aivan täysin villinä. Suomalainen Desert Planet esiintyi taas viime syksynä Assyilla, ja tällä kertaa minä olin tärppinä kamerani kanssa.

Desert Planet: Return of the Ninja Droids


Poikaystävälleni Linkin Park on kuulemma toiminut erinomaisena treenimusana, ja vaikka en itse yhtä intohimoisesti asiasta tunne, niin Numb on jotain, minkä melkein voisin tatuoida itseeni. Lisäksi olen aina heikkona erityisesti tuolla videolla Chesteriin - pehmeä ääni, joka vaihtuu hetkessä tuskastuneeseen kurkkuärjyntään... Siihen tiivistyy moni angstinpoikanen. Myös uudemman tuotannon edustaja Leave out All the Rest on erittäin kaunis.

Linkin Park: Leave out All the Rest


Jos se ei vielä käynyt selväksi, niin merkitykselliset ja aidolta vaikuttavat sanoitukset vetoavat minuun. Mikään genre ei sulkeudu tältä osin mielenkiintoni ulkopuolelle, joskin suomalainen iskelmä kulkee tiukasti rajoilla... Eminemin Stan, Loose Yourself ja When I'm Gone ovat hyviä esimerkkejä tästä - rap ja hiphop eivät itsessään vetoa, mutta hyvä sanoitus tekee biiseistä ihan huippuja. 8 Mile on muuten suorastaan yllättävän hyvä leffa.

Eminem: Loose Yourself


Kerran käydessäni kasvupaikkakunnallani Saarijärvellä tapaamassa ystäviäni, eksyimme paikalliseen seurustelu- ja musiikkipubi Green Dooriin, jossa sattui tuona iltana esiintymään suomalainen rockyhtye Beagon. Pojat vetivät mahtavan keikan, minä olin myyty fanityttö ja viikkoa myöhemmin ostin levyn netistä.

Beagon: Face my Fears (ei lempparini, mutta ainoa, jonka tähän hätään löysin minkäänlaisessa muodossa, Control of My Mind, Follow My?.. ja What Means to Be in Love rokkaavat)


Jossain välissä olen myös ehtinyt olla innokas Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -fani, nyt on ne biisit jo täysin puhkikulutettua kamaa loistavista sanoituksista huolimatta. Myös Lordi miellytti korvaa jo ennen Euroviisuvoittoaan. Olen kumartanut myös Darudea ja Bomfunk MC's:ia. Modern Talkin säilyy myös aina sydämessäni ja kiitos ystäväni Mian, nykyisin lämpeän myös vanhoille Michael Jackson -biiseille.

Musiikkimaussani korostuvat sanoitukset tai muuten fiiliksiä luova (ihan sama millaisia, kunhan ne eivät ole samantekeviä) tunnelma. Se voi olla joko unelias tausta-ambientti tai mukaansa tempaava mosh-syke, mutta jonkin pitää päästä ihon alle.

Heitetään loppuun vielä biisi, joka on tullut minulle erityisen tutuksi Miami Vicen ensimmäisestä jaksosta ja Grand Thft Auto: Vice City Storiesin lopputehtävästä... Video on artistin jäähyväiskiertueelta, ja kyllä pistää herkäksi tuo esiintyminen.

Phil Collins: In the Air Tonight


Tyydyttikö tämä tiedonnälkäänne?

12 kommenttia :

kilvia kirjoitti...

Pratchettin Magian Väri -kirjan pohjalta tehty tv-elokuva muuten tänään teevee kakkosella klo 19:10. Se on niitä harvoja Pratchettin kirjoja, joita olen ehtinyt lukea. Poikaystävä odottaa leffaa jo hartain mielin. :)

Natalia kirjoitti...

Olin just alottamassa kirjottamaan samantapaista postausta, kun päätin vielä nopee tsekata Heijastuspinnan. Jokatapauksessa oli kiva lukea sinun musiikkimieltymyksistäsi! (;

Idhren kirjoitti...

Kilvia, aijaa, täytyypä vilkaista sitten ehtiessään sitäkin :)

Natalia, kiva juttu :)

Ssu- kirjoitti...

Oi, Phil Collinsin biisit<3 Ei ehkä ihan heti arvaisi, että tämänikäinen tyttö kuuntelee Philiä, mutta :D

Anonyymi kirjoitti...

mulla on ihan sama kun sulla: mikä tahansa genre käy, jos on vaan hyvät sanoitukset.
kehottaisin sinua kuuntelemaan nämä kappaleet (tai ainakin itse olen tykännyt näistä eminemin when i'm gone:n lisäksi)
aviation - you were my everything
edorf - hetki vaan aikaa

Anna kirjoitti...

Rakastan musiikkipostauksia. :)

Truly madly deeply on the ultimate love song, mutta Savage Garden suosikkin on silti Crash 'n burn: se on niin sydäntäsärkevä! Varsinkin toi video, kun Darren viittoo viimeisen kertsin. :,)
Oon katsonut Youtubesta livevetoja, joissa se tekee samoin. Voi että kun meinaa pieni sydän ihan pakahtua :D

Linkin Park oli meikän teiniangstibändi, ja siksi edelleen lähellä sydäntä. Uudet biisit on ihan jees, mutta kyllä ne on ne kahden ekan levyn biisit joista täälläkin on tatuointeja suunniteltu.

Kävin muuten katsomassa Fellowship of the ringin 6 kertaa ;D

kilvia kirjoitti...

Eih, se onkin jo toinen osa viime viikolla alkaneesta kaksiosaisesta minisarjasta. Innostus lopahti sekunnin murto-osassa..

Idhren kirjoitti...

:(

vzio kirjoitti...

\o/ desert planet! vaikka mun true original kuusnepapuristiexäni onkin aivan tuohduksissaan mun laaduttomasta bittipoppiharrastuksesta "ohjelmoisivat ees omat sidinsä!"

sansku kirjoitti...

Tyydytti! Arvasinkin että sulla on paljolti samanlainen musiikkimaku kun minullakin. Tutustun juuri noihin itselle tuntemattomiin artisteihin/bändeihin. :)

Idhren kirjoitti...

Vzio, o/

Sansku, hauska kuulla :) Joo kyllä siellä niitä tutustmisenkin arvoisia on pari ;P

babooshka kirjoitti...

Seuraavaksi jään odottelemaan suurta pelipostausta :) *laittaa nörttilasit päähän*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...