22.2.2009

Stephen King ei pidä Stephanie Meyeristä

Kiinnostuin blogeissa vilkkaasti pyörineestä, Stephenie Meyerin kirjasta Houkutus luettuani, hassua kyllä, erään suosikkikirjailijani lytättyä Meyerin täysin lyttyyn. Nykykauhukirjallisuuden suurmies, Stephen King haukkuu Meyerin käytännössä kirjoitustaidottomaksi, jonka kohderyhmää ovat nuorten tyttöjen sukupolvi, joka tutustuu seksin ja romantiikan yhdistelmään kirjojen avulla. Vertauksia lentelee myös J. K. Rowlingiin, ja velhotehtailijakin saa Kingiltä paremmat paperit kuin Meyer.

Siis mitämitä, eikö Houkutus olekaan vain höpsö vampyyritarina höystettynä kaikenlaisilla yliluonnollisilla okkultismielementeillä ja söpöillä pojilla takavuosien Sweet Valley High -kirjojen meiningillä? Lisäksi, jos kirjailija kirjoittaa huonommin kuin Rowling, niin siinä tapauksessahan on lähes pakko ottaa selvää mikä ihme tässä vetoaa parikymppisiin ihmisiin. Viimeinen Potter oli kuitenkin aikamoinen rimanalitus, ja tuskin voin edes vedota ikäkorttiin.

Koska luonnollisesti olen huippuälykäs ja sivistynyt ihminen, joka käyttää aikansa hömppäilyä paremmin ja katselee muita lähinnä norsunluutornistaan käsin, on vain luonnollista, että olen haalinut kirjahyllyyni Barack Obaman Dreams From My Fatherin. Olkoonkin, että en ole päässyt vielä ensimmäistä lukua pidemmälle. En itse asiassa ole lukenut edes ensimmäistä lukua loppuun asti. Mutta hyvin Obama kirjoittaa! En vain ole päässyt vielä sisälle elämäkertateoksiin, toisin kuin niitä ahmiva mummuni (terkkuja hei!).

Barack Obama: Dreams From My Father (Cover)

Kauhukirjallisuudesta kiinnostuneiden kannattaa muuten ehdottomasti tutustua myös H. P. Lovecraftiin. Kenties ainoa olemassa ollut ihminen, joka saa yliluonnollisenkin toimimaan kohdallani. Oma Necronomiconini vain valitettavasti jatkaa pölyyntymistään kirjahyllyssä... Mutta Charles Dexter Wardin tapaus oli aika hyytävä! Onko tuttu?

P.s. Ai perkele. Pitäisikin saada aikaiseksi vihdoin käydä taas vaihteeksi papa-kokeessa. Milloin oli sinun edellinen kertasi?

11 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Täysin postaukseen liittymättä tuli yhtäkkiä mieleen että ootkohan joskus vinkannut jostain bloggareiden keskustelupalstasta täällä blogissasi, vai keksinköhän nyt ihan jotain omiani? No kumminkin, onkohan sellasta olemassa tiedätkö? Oon ehkä nähnyt unta..

Anonyymi kirjoitti...

En todellakaan oo sitä mieltä, että älyköt lukisivat Barack Obaman elämäkertaa, sorry vaan ;--)... vaikka tiedänkin, että tarkoitit huumorilla... Kivaa kuulla pian blogimiittifiiliksiäsi! :--) <3

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, bloggareiden foorumi löytyy täältä: http://anonyyminurkka.foorumit.fi/

Anonyymi, miittifiiliksiä tulee kuhan saa muiltaki kuvia :) Väsäilen just sponssilahjontapostausta :D

Anonyymi kirjoitti...

Aika paksua sanoa Rowlingia huonoksi kirjailijaksi. :D

r kirjoitti...

Necronomicon on kyllä Lovecraftin ideoima mielikuvituskirja, mutta sitähän ei oikeasti ole olemassa. Jotkut muut ovat kyllä tehneet sen nimisiä kirjoja, mutta mikään niistä ei ole "oikea" Necronomicon. Ainakin nk. Simon Necronomicon löytynee suomalaisista kirjakaupoista, mutta se siis ei tosiaan ole Lovecraftin kirjoittama, kuten ei mikään muukaan sillä nimellä kulkeva opus.

Oli pakko viilata pilkkua :P Mutta Charles Dexter Wardin tapaus on kyllä klassikko, voisikin pian lukea sen taas.

Ssu- kirjoitti...

Heh, ihan pakko korjata: ei Stephanie, vaan Stephenie :D

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, en ole väittänyt Rowlingia huonoksi kirjailijaksi.

R, hyvä pointti, hyvä pointti ;)

Ssu-, ihan hyvä korjaus :D

Lena kirjoitti...

H. P. Lovecrafti on kyllä loistava. Se on kyllä jännä että kun on lukenut stephan kingin kirjoja, houkutus sagan ja myös kaikki harry potterit ja niitä kaikkia pitää hyvänä ja sitten kirjailijat ei tykkää toistensa teoksista.

Anonyymi kirjoitti...

Rowling milestäni nimeomaa osaa kirjoittaa. Siitä tosin olen kanssasi samaa mieltä, että viimeinen Harry Potter oli floppi... Mutta esimerkiksi HP ja Azkabanin vanki on hyvä esimerkki Rowlingin tarinankertojan lahjoista.

Meyer puolestaan... Hänellä on käsissään hyvä juoni ja henkilöt, mutta tarinankerronta ns. kusee silmään. Liikaa toistoa ja samojen asioiden vatvontaa. Bellan kompastelee, palvoo Edwardia ja Edward kärsii itsesäälissään kuinka Bellan olisi parempi olla ilman häntä *huokaus* Ihana Edward tosin uppoaa teineihin ja kirja myy.

Idhren kirjoitti...

Lena, hehe, aina ei mene yksiin :P

Anonyymi, en tiedä pidinkö aikaisemmista Rowlingin kirjoista sen takia, että olin muksu vai siksi, että ne oli myöhempiä teoksia paremmin kirjoitettu (mun on hankala päästä muksunostalgian ulopuolelle, pidän yleisesti huonona pidetyistä äksönpätkistäkin siksi, että olen tykännyt niistä lapsena), mutta viimeisten kirjojen kohdalla olin lähinnä erittäin pettynyt. :/

Kliseistä, tylsää, imelää ja mikä juttu on käyttää monen monta lukua kuvailemaan kahdesta kolmeen ihmisen kyykkimistä teltassa >_< Juonenkäänteetkin ovat olleet pitkin linjaa tyypillisen hollywoodmaista sokerikuorrutusta ja tyhjästä ilmestyviä pelastuksia. Lapsille ja nuorillekin voi kirjoittaa tätä paremmin ja ansiokkaammin.

Rowlingin ansioksi voi lukea kyvyn luoda kiinnostava ja seikkailuntäyteinen maailma ja omalaatuisia hahmoja, sitä ei voi kiistää. Ansioksi voi lukea myös kyvyn temmata lukija mukaansa ja ylipäätään saavuttaa niin mielettömän suuri suosio lasten-/nuortenkirjojen avulla. En tiedä tarkoittaako suuri suosio ja menestys sitä, että on hyvä, vai sitä, että on vain onnistunut laskelmoimaan mistä kansa pitää (ja kansan tykkäämiset eivät kuvasta laatua, vrt. Britney Spears).

Mutta joo, en tiedä, ei mua huvittaisi hirveästi lukea kirjaa, jonka arvaan huonoksi, mutta ainahan sitä voi yllättyäkin :D Ja kohta tästä tulee jo yleissivistyskysymys.

bladerunner kirjoitti...

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn (...aDSAD' fd'sf'a'SSADSADJASJasdfa'asf'a)ja sillee. Cthulhu pwns.

Suosittelen Lovecraftiin tutustumista ihan novellienkin kautta, ne vaan toimii. Jostain syystä.

Ja elettyäni muutaman kuukauden kaveripiirissä, jossa Edward on ihq ja piste, niin vastustan Twilighia ihan periaatteesta. Lollahtavaa tässä on se, etten ole edes lukenut koko teosta, mutta laatukirjallisuuslukulistalleni se nyt ei vaan mahdu. Luenhan pelkästään Laadukasta ja Arvostettua kirjallisuutta. Aina.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...