26.2.2009

Sananen politiikkaa, toinen ympäristöasiaa

silpperywhenwet
Villatakki - Filippa K, t-paita - Cittari + DIY, nahkahousut - Vila, kengät - Global Essentials, nahkaranneke - H&M Men

Suurin osa vihreistäkin päätyi sitten puoltamaan nykyisenmallista urkintalaki Lex Nokiaa. Muutosehdotuksista äänestettiin eilen, eikä yksikään mennyt läpi. Alkaa näyttää hyvin synkältä, ettäkö lakia saataisiin enää kaadetuksi, mutta ei lyödä hanskoja tiskiin ennen finaalia. Mikäli laki astuu voimaan, en voi edes läpällä uhata muuttavani Ruotsiin, kas kun Ruotsissa asiat ovat vähintään yhtä huonosti sähköisten oikeuksien osalta. Siellä tosin piraattipuoluetoiminta on huomattavasti suuremman skaalan juttu kuin toistaiseksi Suomessa.

Sitten vaihteeksi ympäristöasioihin. Kansainvälisen polaarivuosi -raportin mukaan Antarktiksen napajää sulaa odotettua nopeammin ja kiihdyttää ilmastonmuutosta. Tästä aasinsillan kautta päästäänkin pohdintaan onko mitään enää tehtävissä, elleivät maailman suurimmat päästövaltiot tee jotakin suuressa mittakaavassa ja pian. Tavallisen tallaajan kierrätys ja joukkoliikenteen hyödyntäminen ei varmastikaan enää maailmaa pelasta, joskin hyödyttää toki ympäristöä pienemmässä mittakaavassa, ja jo senkin takia kannattaa ekoilla, edes vähän, edes joskus. Kaikkea ei tarvitse kenenkään yhdessä yössä tehdä. Vaan vaikka ekoilu olisikin turhaa (mitä se ei ole!), en minä luopuisi kangaskasseistamme tai energiansäästölampuista, ne hyödyttävät myös meitä itseämme rahansäästön muodossa.

Tässä yhteydessä voinkin päätyä muutaman muun blogaajan tavoin vakaaseen, ainakin kuukauden mittaiseen ostoslakkoon. Pyrin normaalistikin välttämään turhia ostoksia (krhm) ja perustelemaan hankintani itselleni mahdollisimman hyvin, mutta lisälakkoilu ei tee pahaa. Lakosta huolimatta haaveilu ja suunnittelu on täysin sallittua. Palataan niihin kesäkenkiinkin sitten kesemmällä. Tosin jos löydän ne imagoarskat, ne tarttuvat niin heti matkaani.

Tänään takaisin Tampereelle ja huomenna alkaa viikonlopun mittainen kaverimiitti. Postauksia siis tiedossa varasto-osastolta. Luvassa on ainakin postaus vanhoista tyyleistäni... ;)

15 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Eräässä lehdessä oli taanoin vertailtu eri ostoskassien ekologisuutta. Kangaskassi ei suureksi yllätyksekseni ollutkaan se ekologisin, sillä materiaalin kasvatuksesta, kassin valmistuksesta ja kuljetuksesta koituu huomattava määrä haittaa ympäristölle. Ekologisin ostoskassi on lehden mukaan kierrätysmuovista valmistettu muovipussi.

linda sofia kirjoitti...

luin kans eilen tota tän hetkist päätöst lex nokiasta ja oikeesti suututtaa jos se nyt tulee oikeest voimaan :D mä muutan johonkin venäjälle sit dsfsd.

ps ihana asu jälleen <3!

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, oho, aika mielenkiintoinen tulos! Tässähän pitää alkaa harkita asiaa uusiksi. Et sattumoisin muistaisi, mikä lehti oli kyseessä? :)

Linda Sofia, heha, täällä just kelailtiin, että varmaan pitäisi muuttaa jollekin saarelle, jos haluaisi elää yhteiskunnassa, jossa ei ole huonoja lakeja :F Ja kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Tutkin asiaa ja kyseessä on Suomen ympäristökeskuksen teettämä Optikassi -tutkimus. Asiasta on kirjoitettu muun muasssa Taloussanomissa. En tosin muista, oliko se juuri se lehti, josta luin asiasta... mutta kuitenkin :). Tässä vielä linkki:


http://www.taloussanomat.fi/kauppa/2009/01/28/ostoskassien-parhaat-valittu/20092436/12

Idhren kirjoitti...

Kiitos siitä! Hyvin mielenkiintoista :)

Sunna kirjoitti...

Ekologisin valinta on kierrätysmateriaalista valmistettu kangaskassi. Sitä ei tuossa tutkimuksessa ole huomioitu. Kannattaa myös nähdä metsä puilta, eli samaisessa mainitussa tutkimuksessakin todettiin, että vuoden kauppakassit, olivatpa ne nyt sitten mitä materiaalia hyvänsä, tuottavat saman verran päästöjä, kuin yksi viiden kilometrin kauppamatka autolla... Että kannattaa enemmänkin kiinnittää huomiota siihen, että mitä sinne ruokakassiinsa ostaa...

On ennustettu, että pohjoisnavan jäätikkö tulee sulamaan kesän ajaksi kokonaan noin kolmenkymmenen vuoden päästä. Tämä tarkoittaa sitä, että samassa ajassa jääkarhut kuolevat sukupuuttoon. Vaikka kyseessä onkin vain yksi laji muiden joukossa, toivon todella, että sympaattiset, nälkään kuolevat jääkarhunpennut herättäisivät edes jotakin toimintaa ihmisissä. Ironisinta tässä jutussa on se, että pohjoiset maat, Suomi muiden muassa, suunnittelevat jo tuolloin Jäämeren pohjasta vapautuvien uusien öljy- ja maakaasuesiintymien käyttöönottoa. Uskomatonta!

Olen kyllä sitä mieltä, että yksittäisten ihmisten valintoja ei tule vähätellä. Maailma koostuu yksittäisistä ihmisistä, ja ihmiset vaikuttavat toisten ihmisten asenteisiin ja toimintaan. Siis jos useat meistä ryhtyvät toimimaan, se jälkijoukko tulee väkisinkin joskus perässä. Voi olla, että taulapäät heräävät liian myöhään, mutta toivottavasti silti edes jossakin vaiheessa. Ja vaikka yksittäisen suomalaisen, hyväosaisenkin, ekoilut eivät ole mitään USA:n ja Kiinan kasvihuonekaasupäästöjen rinnalla, on silti meidän jokaisen velvollisuus tehdä edes se oma, pieni osamme. Teollisuus ei ole mikään erillään yksittäisistä ihmisistä toimiva koneisto, vaan teollusuus valmistaa tuotteita meidän yksittäisten kuluttajien käyttöön. Emme siis voi sanoutua irti vastuustamme, kun jokainen meistä kuluttajana rahoittaa tuotteita ostamalla teollisuutta ja voi omilla roposillaan vaikuttaa siihen, mitä ja miten tässä maailmassa valmistetaan.

Aamen.

Sugar Kane kirjoitti...

Mua hämmentää toi kassitutkimus, kun siinä ei otettu huomioon, että kangaskasseja tai ainakin niiden raaka-aineita ihmisillä ON JO nurkat väärällään. Ts. uutta puuvillaa esim. ei tarvita niiden valmistukseen, eikä valmistukseen mene energiaa (niinkuin kierrätysmuovista tehtyjen muovipussien).

Biopussit muuten hajoaa mun hitaassa käytössä jo keittiön kompostiroskikseen, kiedon ne jätteet mieluummin paperiin.

Niin ja olen todella pettynyt vihreisiin tuon Lex Nokian suhteen, "oma edustajanikin" toimi väärin, mun näkökulmasta. Ketä tässä enää uskaltaa äänestää.

Tero (täydellinen isä) kirjoitti...

Tässä on sitten vielä se, että jos kieltäytyy kuluttamasta, niin sitten ruokkii lamaa (ja sehän oli kiellettyä, vai?)

Tekee mitä tahansa, niin aina menee väärin.

Anonyymi kirjoitti...

Öh, jos mietitään kuinka monta kertaa kangaskassia voi käyttää biopusseihin verrattuna, niin tottahan kankaiset ovat ekologisempia. Tietysti jos niitä ei jaksa säilyttää pitkään, kannattaa ostaa biohajoavia versioita.

Anonyymi kirjoitti...

niin, kangaskassihan on tarkoitettu sitä varten että se otetaan kauppaan mukaan aina eikä osteta joka kerta uutta.. mut mut, haluan nahkahousut, näyttää niin makeilta :)

Idhren kirjoitti...

Sunna, kiitos pohdinnastasi, täytyy hankkia tuo tutkimus käsiin, niin voi perehtyä itsekin mitä siellä oikeastaan todetaan ja miten on tutkittu. :) Kiitos myös muista, erittäin hyvistä ja ajatusia herättävistä pohdinnoistasi!

Ja on erittäin hyvin sanottu, ettei yksittäisten ihmisten toimia kannata vähätellä. Kyllä niillä merkitystä on, jos nyt ei niiden kaikista kunnianhimoisimpien unelmien tasolla (realiteetit pop), niin ainakin muuten merkittävässä mittakaavassa. Jokaisen kannattaa tehdä edes niitä pieniäkin valintoja :)

Tero, haha, joo, sepä se. Asioilla on niin monta puoltaa, kaikesta löytyy kyllä niitä miinuksia. Se on viidakon laki, kun valitaan, minkä huonojen puolien kanssa on valmis elämään.

Rubio kirjoitti...

Tuo ilmastonmuutos on kyllä vaikea asia. Ensinnäkin raivostuttavaa, että Suomessakin, jossa tietoa on äärimmäisen helppo saada, on paljon ihmisiä, jotka ajattelevat koko ilmastonmuutoksen olevan "niiden Arkadianmäen pellejen" keksimää propagandaa, jolla vain haluttan jostain syystä huijata pientä kuluttajaa. Ärh.

Sitten se, että kehitysmaiden päästörajoitukset ovat periaatteessa olemattomat ja kyllähän tämän sinänsä ymmärtääkin, ettei ihminen ajattele ensisijaisesti kaukaisten napajäätikköjen sulamista, kun oma ja perheen muiden jäsenten vatsat huutavat tyhjyyttään. Sitten kuitenkin tätä hyödyntäen teollisuusmaiden suuret yritykset siirtävät teollisuutensa näihin päästövapaisiin valtioihin.

Nyt kun pääsin vauhtiin ja ajatusvirtaa näyttää syntyvän (toivottavasti edes vähäsen selkeää sellaista :P) niin täytyy avautua vielä siitä, kuinka raivostuttavaa on kuulla jonkun vastakommentti ilmaston lämpenemiseen: "Kyllä mä ainaki haluan, että Suomeen tulee ympärivuotinen kesä - vihaan talvea!" Pyydän lupaa ikuistaa kämmenen kuvani seuraavan tropiikki-Suomea julistavan poskelle.

Idhren kirjoitti...

Rubio, haha, omalla vastuullasi voit sen tehdä :D Enmäkään kyllä niin talvesta välitä.... ;D No ei, vitsi vitsinä. Ajatusvirta on hyvä!

Stazzy kirjoitti...

Vink. Lainasin kuvaasi Tapaan. Olen ilkiö enkä edes pyydä lupaa, kun kerran olet pikkusormesi Creative Commonsille antanut.

Idhren kirjoitti...

Stazzy, aah, vihdoinkin joku hyödyntää sitä <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...