1.2.2009

Lex Nokia on kännykkäyhtiö Nokian uhkailun tulos

Urkintalaki Lex Nokia sai alkunsa kännykkäyhtiö Nokian uhkailusta: jos laki ei muutu, yhtiö lähtee Suomesta 1,3 miljardin verotulot ja 16 000 työpaikkaa mukanaan. Tietovuotoja yrityssalaisuuksista metsästänyt Nokia on penkonut alaistensa tietoliikennettä vastoin lakia, ja lopulta on tultu siihen pisteeseen, että Nokian mielestä laki on tässä kohtaa väärässä. Niinpä lain on muututtava. Tapahtumista vuodesta 2005 lähtien raportoi Helsingin sanomissa Petri Sajari.

Poliitikot haluavat luonnollisesti pitää Nokian Suomessa, joten demokraattiselle päätöksenteolle uhkaa tulla nyt ihan julkisestikin tyly loppu. Varmaa on, että tapaus ei ole Suomessa ensimmäinen eikä viimeinen. Ei kansan tahtoa, vaan yhden, riittävän varakkaan yrityksen tahto.

Entä mikä olikaan lain ongelma sen lisäksi, että se kuvastaa suurten toimijoiden tahtoa kansan tahdon sijaan? Lex Nokia antaa kaikille yhteisötarjoajille oikeuden valvoa verkossaan olevien käyttäjien tietoliikennettä, tarkoittaen yritysten lisäksi kirjastoja, virastoja, yliopistoja ja jopa taloyhtiöitä, joilla on oma verkko. Edes poliisilla ei ole valtuuksia tällaiseen urkintaan - yksityiset tahot siis saisivat valtaa, jota ei lakia valvovalla taholla ole. Ihmisten oikeuksia poljetaan häpeämättömästi, ja sille on tultava loppu. Haluaisitko sinä, että vuokraisäntäsi voisi kysymättä tulla kotiisi penkomaan ja tutkimaan tavaroitasi?

Urkintalaki.fi esittää maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona vapaaehtoisvoimin ja -lahjoituksin kuvaamansa Lex Nokia -vastamainoksen Mtv3:lla Huomenta Suomen ja uutisten yhteydessä. Tarkemmin sanoen aikataulu on seuraava:
 • maanantaina 2.2.
  Huomenta Suomen yhteydessä klo 08:00 ja 08:45
  Seitsemän Uutisten yhteydessä klo 19:00.
 • tiistaina 3.2.
  Huomenta Suomen yhteydessä klo 07:00 ja 08:00
  Uutisten yhteydessä klo 16:55
 • keskiviikkona 4.2.
  Huomenta Suomen yhteydessä klo 06:25 ja 07:30
  Uutisten yhteydessä klo 16:55

Aikoja lukiessa kannattaa huomioida se, että kyseessä on sen ohjelman alkamisaika, jota ennen mainos ajetaan ulos.

Muistakaa myös Lex Nokia -vastainen mielenosoitus Helsingissä 5. 2.!

6 kommenttia :

Tiiti kirjoitti...

Idhren, kiitos blogista! Toinen viestinnän opiskelija ilmoittautuu! Vihdoin löysin sen etsimäni, täydellisen blogin, jossa yhdistyvät suomalaisten muotiblogien parhaat puolet sekä yhteiskunnallinen ruotiminen! Ah tätä iloa! Sunnuntai ja influenssa voi joskus olla tuoteliaskin yhdistelmä

Idhren kirjoitti...

Tiiti, kiitos kovasti, olet iltapäivän piristys :) Pikaista paranemista influenssasta, saa nähdä onnistunko itse sitä välttämään :D

Anonyymi kirjoitti...

Tämä pistää kyllä päässä vähän kiehumaan. Että osaakin olla selkärangatonta toimintaa, oikein hävettää asua Suomessa.

Idhren kirjoitti...

Jep, välillä näinkin.

Uusimpien uutiste mukaan Vanhanen aika ympäripyöreästi kieltää hallituksen uhkailuja kuulleen ja Nokian suunnalta tietysti ei kukaan asiasta tiedä mitään. Just joo -.-

Tommy kirjoitti...

"Haluaisitko sinä, että vuokraisäntäsi voisi kysymättä tulla kotiisi penkomaan ja tutkimaan tavaroitasi?"

Eihän kysymys ole ihan tuosta kuitenkaan. Laki antaisi työnantajille mahdollisuuden tutkia työntekijöiden sähköpostien tunnistetietoja, ei itse sähköpostien sisältöä. Totuudenmukaisempaa olisi siis kysyä esimerkiksi: "Haluaisitko sinä, että vuokraisäntäsi voisi kysymättä selvittää, kenelle olet antanut jotain?"

Mutta juu, jos tuo Helsingin Sanomien artikkeli pitää paikkaansa, eikä kyse ole ihan normaalista lobbaamisesta, niin ei kovin hyvää kuvaa Nokiasta anna...

Itse lakihan nyt on... No, jätän sanomatta. :)

Heidi kirjoitti...

Mun mielestä koko lain perusidea on järjetön. Jos olisin töissä Nokiassa ja haluaisin vuotaa liikesalaisuuksia Kiinaan, tekisin jonkun nokiansalaisuudet@hotmail.com-meiliosoitteen ja hoitaisin viestiliikennän kotona.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...