23.2.2009

Keravalaisessa koulussa poljetaan oppilaiden perusoikeuksia

Suomen perustuslaki, 10 § 2: "Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton."

Keravalainen koulu rikkoo perustuslakia. Rehtori oikeuttaa oppilaidensa perusoikeuksia vastaan rikkomisen omistusoikeudella taustallaan ajatus siitä, että jokainen on lähtökohtaisesti väärintekijä - ei suinkaan syytön, kunnes toisin todistetaan, vaikka sivistyneet oikeusvaltiot tällaiselle ajatukselle pohjaavatkin.

Kyseessä on koulun oppilaiden tietokoneen käytön reaaliaikainen seuranta - valvova opettaja näkee omalla ruudullaan kaiken, minkä oppilaskin. Toisin sanoen oppilailla ei ole tietokoneella mitään yksityisyyttä ja heidän sähköpostejaan ja muuta yksityisyydensuojan piiriin kuuluvaa viesintää voidaan seurata. Siihen kuuluu mm. Internetissä surffailu ylipäätään. Tätä perustellaan sillä, että valvonnasta ilmoitetaan, ja että näin pyritään estämään väärinkäyttöä koulun omistamilla koneilla.

Tehtäkööt siis vielä selväksi: tämä on aivan selkeästi perustuslain vastaista toimintaa ja se rikkoo yksityisyydensuojaa vastaan, sitä ei mikään plakaati tai omistusoikeus poista.

Saa nähdä kuka ehtii ensin tekemään rikosilmoituksen. Ainakin piraattipuolue on jo julkisesti tulistunut asiasta.

Asiasta raportoi Helsingin Sanomissa Nuorten ääni -toimituksessa kirjoittava lukiolainen.

Lue myös: Tuhat sanaa: Viestintäsalaisuuden uhkana tietämättömyys ja osaamattomuus

14 kommenttia :

Maikki kirjoitti...

Samaa järjestelmäähän voisi soveltaa yritysten käyttöön. Ei tässä mitään Lex Nokioita tarvita, kun voitaisiin valvoa koko työpöytää!

Samalla lyötäisiin yhdellä iskulla parikin pörriäistä: kukaan ei vahingossakaan lipsuisi väärille sivuille työaikana ja tuleva suurtyöttömys ennaltaehkäistäisiin, kun työttömät voitaisiin valjastaa valvomaan muita \o/.

Pitäisi varmaan pyrkiä mukaan politiikkaan, kun näitä älyvapaita ideoita alkaa pulpahdella mieleen tuon tuosta. Saisi sitten koko kansa nauttia... =D

aleksi kirjoitti...

sama homa toiminut joka koulussa missä oon yläasteikäsenä ollut.. eli varmaan toi on kaikkialle

Ssu- kirjoitti...

Krhm, ihan sama juttu meidän koulussa... Vaikka tunnilla, jolla ollaan tietokoneella jotain juttua tekemässä, ei tietysti saisikaan omia juttujaan surffailla, niin on se kyllä aika epäreilua, että opettaja sitten pääsee omalta koneeltaan katselemaan ihan milloin vain, mitä oppilas koneellaan tekee.

Idhren kirjoitti...

En muista meidän koulusta tuollaista, mutta yhtä laitonta se on silti, vaikka se olisikin joka koulussa käytäntö. Sitten vain joukolla rikosilmoituksia tekemään.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä oli yläasteella aivan sama juttu! Opettaja näki suoraan päätteltään mitä tietokoneella tehtiin. Oikeastaan käytiin myös keskustelu tämän lainmukaisuudesta opettajan kanssa. Hän ilmotti ykskantaan olevansa oikeassa eikä pieni yläasteikäinen perusoikeuksista mitään tiedä, joten asialle ei tapahtunut mitään. En mä tästä ketään/mitään oikeuteen kehtaisi haastaa, mutta onhan tuo noin tapetille nostettuna törkeän kuuloista. Kuulostaa silti vähän enemmän vain muurahaispesän sörkkimiseltä. Vähän sama kun meidän lukiossa piti vastata kyselyyn tasa-arvon toteumisisesta. Lopputuloksena se, että jokainen oppilas luuli olevansa väärin kohdeltu. Mielenkiintoinen aihe tää on, alkaa ajatukset lentelemään ja vaeltamaan. Hankala sanoa, mitä mieltä olen. Perustuslaki on totta kai ehdoton noudatettava, mutta kyllä netin käytön valvomisen yläasteen tunneilla jotenkin ymmärtää: opetusta on koko ajan tapahduttava.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, johan on markkinat O_O Tässä alkaa itsekin miettimään, että mites se tarkkaan ottaen olikaan meillä... Selkeästi ilmiö on yhtä koulua rutkasti laajempi. Ansaitsee tutkituttaa tämä juttu, koulun kun nimenomaan pitäisi opettaa oppilaita tuntemaan oikeutensa...

Toki voi varmasti olla niin, että jos opetustietokoneella on käytössä Internet, siellä luokassa tapahtuva opetus voi mennä monelta ohi Demissä tsätätessä, mutta onhan siihen nyt löydyttävä muitakin ratkaisuja kuin lainvastainen kyttääminen. Esim. opettaja katkaisee netin koneista opetuspuheiden ajaksi? Kyllähän koneisiin voidaan käyttörajoituksiakin asentaa.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä oli tuo sama systeemi sekä ala- että yläasteella ja vielä lukiossakin - ATK-luokissa opettajat kyttäsivät omalta koneeltaan oppilaiden puuhia... Kaiken huippu oli se, että opettajan ruudun sai heijastettua koko luokalle, joskus sielä näkyi se näkymä, josta näkee kaikkien luokan koneiden näytöt. (Ymmärsiköhän tuosta kukaan mitään? Siis kaikkien tietokone puuhat sai näytettyä koko luokalle. Argh.)

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän ongelman ja olen vahvasti tuollaista kyttäämistä vastaan, mutta positiivisiakin puolia käytännössä on... esimerkiksi yläasteella netissä matematiikan tehtäviä tehtäessä oli ihan kätevää kun opettaja pystyi katsomaan koneelta, mitä olen tekemässä ja siten ohjaamaan oikeaan suuntaan. Opetuksen ulkopuolellahan tällainen on täysin käsittämätöntä.
-K

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, kuulostaa aika... kammottavalta. >_<

K, toki tuollaisesta voidaan löytää positiivistakin. Ongelmiahan tulee tosiaan siinä kohtaa, kun niitä arkaluontoisia asioita voidaan saada selville, vaikkeivat ne opetustunnille kuuluisikaan...

Anonyymi kirjoitti...

Meillä myös ammattikoulussa sama käytäntö.. :<

linda sofia kirjoitti...

toi on kyllä niin törkee juttu! meillä ei koskaan peruskoulussa ollu tollasta, eikä onneks oo vieläkään.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi kummassa oppitunnin aikana atk-luokassa oppilaan pitäisikään saada tehdä mitään "salaista"? Atk-luokka koulussa on pääsääntöisesti opiskelua varten, ja mikäli opettaja on luokassa, kyseessä lienee opetustapahtuma.
Ei se, että koulussa pääsee tietokoneelle oppitunnilla, tarkoita sitä, että siellä saisi mitä lystää tehdä. Ne tietokoneet on siellä opetusta varten, ei lasten ja teinien irkkigaltsutsättäyksen vuoksi.

Idhren kirjoitti...

Aonyymi, tsättäily oppitunnilla ei vaaranna kenenkään perusoikeuksia, toisin kuin se toisten sähköpostiviestien lukeminen. Ja kuten sanottua, tsättäilyn ehkäisemiseen on muitakin keinoja kuin perusoikeuksien rikkominen.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi:
Esimerkiksi sähköposti voi olla käytössä koulun atk-tunneilla. Monesti kouluaikani palautettavat atk-työt palautettiin opettajalle sähköpostilla tunnin lopussa/töiden valmistuessa.

Pidän äärimmäisen kierona tilannetta, jossa toisella ihmisellä on mahdollisuus valvoa koneeltaan keneltä kukin on saanut ja kenelle toinen on lähettänyt sähköpostia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...