9.2.2009

Idhren <3 piraattipuolue

idhren supports piraattipuolue

Kuten mainitsinkin, ostin piraattipuolueen ständiltä Traconissa kannatuspaidan (ja kangasmerkin). Siitä tuleekin nyt virallinen happening-univormuni, sillä aion pukeutua tähän Assyilla, coneissa ja missä sitä nyt sattuukaan tapahtumanomaisesti pyörimään. Paidalla on paitsi sanomaa, se on myös ihan mielettömän makea. Tulen varmasti ilmojen lämmettyä yhdistelemään paitaa ainakin jakkuun, ja tulipa tuota myös farkkuliiviä sen kanssa testattua.

Entä miksi olen valinnut piraattipuolueen? Koska tällä hetkellä se on Suomessa ainoa kansalaisten sähköisten oikeuksien ongelmista todella perillä oleva ja niihin(kin) keskittyvä puolue. Muistakin puolueista löytyy kyllä tietoteknisesti ei-retardeja ihmisiä, jotka eivät kuvittele Internetin sensuroinnin olevan 1) mahdollista 2) toivottavaa, mutta mukana tulee myös kasa muuta agendaa, jota ei välttämättä allekirjoita. Piraattipuolue ajaa kulttuurin ja tiedon vapautta, sekä pyrkii turvaamaan kansalaisoikeudet - tietoyhteiskunnan kehityksen mukana ei auta huuhdella yksityisyyttä tai sananvapautta vessanpöntöstä alas. Huomattavaa on se, että puolue ei pyri vaikuttamaan laittamalla kapuloita kehityksen rattaisiin, vaan selkeyttämällä ja järkiperäistämällä pelisääntöjä yksityisyyden ja muiden oikeuksien osalta.

Myös patenttijärjestelmää pyritään uudistamaan - nykyisellään esimerkiksi lääkepatentit ovat vaarallisia ja tappavat ihmisiä joka päivä köyhissä maissa lääkkeiden korkeiden hintojen takia. Piraattipuolueella on rakentava vaihtoehto nykymallille.

Piraattipuolueen napakan mittaisen puolueohjelman voi lukea täältä. Ruotsissa vastaavanlainen puolue on piratpartiet, joka on toiminut esikuvana poliittisen aktiivisuuden käynnistämiselle myös Suomessa. Puolueita on sittemmin syntynyt ja on syntymässä mm. Tanskaan, Saksaan, Ranskaan, Italiaan, Hollantiin, Venäjälle, Etelä-Afrikkaan, Brasiliaan, Yhdysvaltoihin... Tavoitteena puolueilla on kansallisen tason ohella päästä vaikuttamaan kansainvälisesti - esimerkiksi lääkepatenttien tapauksessa eurooppalaisten puolueiden on tärkeää päästä vaikuttamaan EU-tasolla, jotta muutos saadaan aikaan. Yhdessä voimme vaikuttaa.

idhren supports piraattipuolue 2
Jakku - second hand, paita - piraattipuolue, hame ja leggingsit - American Apparel

Mitä mieltä olet piraattipuolueesta?

54 kommenttia :

Saraseeeni kirjoitti...

Tunnustan, en lukenut tekstiä ihan antaumuksella, mutta jäi sellainen olo, että kyseessä on melkolailla populistipuolue.. suppeaa, mutta nasevaa..

Toimiiko se? En tiedä. En ole tällä hetkellä vakuuttunut minkään puolueen erinomaisuudesta.

Idhren kirjoitti...

Saraseeeni, populismi on läsnä ehkä ennenkaikkea omassa tekstissäni, joka nimenomaan pyrkii yksinkertaistamaan puolueen tavoitteita :) Itse puoluehan on vain muutamaa asiaa ajava täsmäpuolue, jolla kyllä on asialliset ja rakentavat argumentit ja kattavat perustelut niille.

Tommy kirjoitti...

"Itse puoluehan on vain muutamaa asiaa ajava täsmäpuolue"

Eipä tuohon paljoa lisättävää ole. :D

Näiden kuuluu olla kansalaisjärjestöjä, ei puolueita. Täysin kestämätöntä pyrkiä politiikkaan yhden tai parin asian etujärjestönä. Varmasti tulee tiettyä kannatusta, mutta mahdollisen valtaan pääsyn jälkeen ei pystytä kantamaan vallan mukana tuomaa vastuuta.

Vähän sama kuin Perussuomalaiset. Populistinen puolue, moni tykkää, mutta hallituspaikkaan kaikki kaatuisi. Pysyviä oppositiopuolueita.

Idhren kirjoitti...

Tommy, näyttäähän tuo homma vihreilläkin toimivan. Toisaalta mikä nykypuolueista edes on aloittanut yleispuolueena?

http://www.piraattipuolue.fi/puolue/useinkysyttya/28-esimerkkia-ideologia-puolueesta

Idhren kirjoitti...

Sitten täytyy tietysti huomata, että demokratiaan kuuluu se, että kuka tahansa voi perustaa mitä tahansa asiaa ajamaan puolueen. Politiikka ei kysy pätevyyttä, minkä voi päätellä jo siitäkin, että kansanedustajat valitaan annettujen äänten, ei meriittien perusteella. Kansanvaltaa, ju nou, niin hyvässä kuin pahassakin. Omituista puhetta noin kaiken kaikkiaan.

Niko kirjoitti...

"Muistakin puolueista löytyy kyllä tietoteknisesti ei-retardeja ihmisiä, jotka eivät kuvittele Internetin sensuroinnin olevan 1) mahdollista 2) toivottavaa, mutta mukana tulee myös kasa muuta agendaa, jota ei välttämättä allekirjoita."

Minulla ainakin on muitakin mielipiteitä kuin Internetiin liittyviä, ja siksi haluan tietää sen ehdokkaani agendan niistä muistakin asioista. Jos edustaja valitaan (Piraattipuolueen ollessa kyseessä riski on tosin varsin pieni), niin päätettäväksi tulee iso liuta tärkeitä asioita, jotka eivät millään lailla liity Piraattipuolueen teemoihin.

Kyllä minä haluan tietää ehdokkaideni ja puolueeni linjasta sen verran, että osaan edes jotakuinkin ennakoida, minkälaisia kantoja he asioihin ottavat.

Vihreät on huono vastaesimerkki, sillä vihreä agenda on alusta alkaen ollut paljon muutakin kuin ympäristöasiaa. Perussuomalaisetkin voivat olla populisteja, mutta kyllä puolueella silti melko koherentti ja laaja-alainen agenda on. EU-vastaisuus on puolueen kulmakivi, mutta ei se siihen rajoitu.

RKP voisi olla aikalailla vastaava esimerkki. Se on kielipuolue, ja muuten hajalla laidasta laitaan. Enkä minä kyllä ymmärrä, miksi joku kyseistä puoluetta viitsii äänestää.

Mutta demokratiaa se on niin RKP:n kuin Piraattipuolueenkin kannattaminen. Saa niitä kannattaa, jos haluaa - ja ihan yhtä paljon saa esittää myös kritiikkiä niiden kannattamista kohtaan. Ei yhdenasianpuolueiden kritiikki ole "Omituista puhetta noin kaiken kaikkiaan" vaan osa demokratiaa ja sananvapautta.

Idhren kirjoitti...

Niko, mikään ei estä sinua kysymästä ehdokkaalta itseltään mitä mieltä tämä on asioista, mikäli ne eivät hänen vaalikampanjastaan käy ilmi. Ongelma ei ole oleellisesti eri millä tahansa muullakin puolueella - jos haluaa varmistua siitä, että oma ehdokas on varmasti "oikeaa mieltä", sitä pitää tehdä vähän muutakin taustatyötä kuin valkata puolue.

"Vihreät on huono vastaesimerkki, sillä vihreä agenda on alusta alkaen ollut paljon muutakin kuin ympäristöasiaa. Perussuomalaisetkin voivat olla populisteja, mutta kyllä puolueella silti melko koherentti ja laaja-alainen agenda on."

Sananvapaus, kulttuurin asema ja kansalaisoikeudet eivät mielestäsi ole laaja-alainen agenda? Asioita voi listallla olla vain pari, mutta aiheena ne ovat aika julmetun laajoja.

"RKP voisi olla aikalailla vastaava esimerkki. Se on kielipuolue, ja muuten hajalla laidasta laitaan. Enkä minä kyllä ymmärrä, miksi joku kyseistä puoluetta viitsii äänestää."

Keskusta aloitti maanviljeliöiden asian ajamisella, SDP työläisten. Miksi kukaan viitsi äänestää heitä? Elä viitti, tiiät itekin.

"Ei yhdenasianpuolueiden kritiikki ole "Omituista puhetta noin kaiken kaikkiaan" vaan osa demokratiaa ja sananvapautta."

Jos kritiikki perustuu ajatukselle "ei tuollaisia puolueita kuulu olla", ei se ihan demokratian ihanteiden kannattamiselta kuulosta.

MouMou kirjoitti...

Tuossahan nuo kortit lojuvat pöydällä, pitäisi lähettää takaisin.:)

Idhren kirjoitti...

MouMou, hyvä homma ;)

slux kirjoitti...

Joissain kommenteissa haiskahtaa myös vähän sellainen oikeasti tärkeiden asioiden (tm) määrittely muitten ihmisten puolesta. Eivät ne vasen-oikea akselilta pääasiassa ideologiansa ottavat puolueetkaan tarjoa mitään täydellistä ja kattavaa ideologista järjestelmää kannattajilleen ja ole niiden ainoiden "oikeiden asioiden" ympärille perustettuja.

On täysin mahdollista, ettei joku ole kiinnostunut paljon muusta yhteiskunnassa kuin vaikkapa ympäristöasioista. Äänestysprosentin ollessa mitä on erittäin merkittävää osaa täysi-ikäisistä kansalaisista ei edes näytä kiinnostavan ne asiat joita tämänhetkiset suuret puolueet ajavat. En myöskään usko, että tarvitsee pelätä mahdollisilta tulevilla piraattipuoleen ehdokkailta puuttuvan kokonaan näkemyksiä muissa kuin puolueen pääalueelle kuuluvissa asioissa.

Varsin monenlaisia mielipiteitähän kaikenlaisista aiheista sitä löytyy nykypuolueidenkin edustajilta ja yleensä ehdolle asettunut myös ne tuo ihan vapaaehtoisestikin jo esille. Eikä se vihreät niin huono esimerkki ole siinä mielessä, että kyllä sieltä ainakin oman kokemukseni mukaan ehdokaskunnasta nimenomaan löytyy aika kirjavia näkemyksiä muista kuin ympäristöasioista.

Johanna kirjoitti...

Hauskasti olet saanut kytkettyä piraattiasian muotiin tuon paitasi avulla:)

Itse olen asiasta melko samalla kannalla kanssasi. Omien linssieni läpi nuo Piraattipuolueen kannattamat asiat osuvat suurimmilta osin aika nappiin.

Satuin muuten tarttumaan samaa sivuavaan aiheeseen myös blogissani tänään. Linkkasin tämän onnistuneen kirjoituksesi omani kylkeen.

Idhren kirjoitti...

Slux muotoilikin ajatukseni aika hyvin, komppaus.

Kokemuksen kirjavista näkemyksistä voin allekirjoittaa täysin, nimimerkillä eduskuntavaaleissa ja kunnallisvaaleissa oli työn ja tuskan takana yrittää valita omaa äänestettävää, vaalikoneiden listatkin oli ehdokkaiden osalta iloista sillisalaattia. Tyyliin: "kokoomus, SKP, vihreät, perussuomalaiset, SDP"... Ja kaikilla tietty ihan väärät mielipiteet vääristä asioista ja joistakin asioista ei mielipidettä edes löytynyt. Esimerkiksi kiinnostusta ja kannanottoa sananvapauteen ja tietoyhteiskuntaan liittyviin ongelmiin olisin kaipaillut...

Johanna, great minds think alike ;) Kiitti linkkauksesta!

Elsa kirjoitti...

Mulle piraattipuolueesta tulee mieleen lateksileggarit, tohkausta tänään, huomisesta ei varmuutta.

Olen Tommyn kanssa samaa mieltä, että ehkä tässä olisi ainekset kansalaisaktivismiin ja järjestöön, mutta puolue...itse vaadin kannattamaltani puolueelta enemmän ja laajemmin. Onkohan puolueesi lähtenyt liikkeelle siitä, että jotkut kakarat ovat halunneet puolustaa harrastamaansa piratismia? Kuulostaa jotenkin siltä.

En tiedä harpoinko vastaukset liian nopeasti, mutta sain kuvan että mielestäsi piraattipuolue on muutaman asian täsmäpuolue ja vertasit puoluetta vihreisiin. Ikäänkuin vihreät olisivat myös muutaman asian täsmäpuolue. Kannattaa vilkaista myös heidän linjauksensa ennen vertailuja...en myöskään ymmärtänyt kommenttiasi "Keskusta aloitti maanviljeliöiden asian ajamisella, SDP työläisten. Miksi kukaan viitsi äänestää heitä? Elä viitti, tiiät itekin."

Ehkä toi patenttien sun muitten vastustaminen tulee kaikille koodaajille äidinmaidossa, mutta se ei valitettavasti riitä mulle syyksi äänestää.

Sitten vielä tällainen naiivi lopetus: Vastustan piratismia. Vastustan sitä niin vaateteollisuudessa, musiikkiteollisuudessa ja kaikessa mahdollisessa, jota vain ymmärrän vastustaa. Tietämättömyyttäni uskoisin siihen sortuvani itsekin, mutta ajatusmaailmani on piratismin vastainen.

Elsa kirjoitti...

ps. Kulttuurituottajana kulttuurinvapaus kalskahtaa korviini pahasti. En tunne yhtäkään taiteilijaa, jolla olisi varaa tehdä palkatta ja korvauksetta taidetta/musiikkia ym. En ymmärrä miksi esimerkiksi kaiken musiikin pitäisi olla vapaasti netistä saatavilla, ethän sä kävele kansallisoopperaankaan ilman lippua sisään.

Idhren kirjoitti...

Elsa, kakarat ei varmaan ole perustamassa minkäänlaisia puolueita, viimeksi tarkistaessani tähän demokraattiseen päätöksentekoon saavat osallistua vain täysi-ikäiset henkilöt.

Monissa asioissa millään puolueella ei ole mitään yhteistä puoluelinjausta, vaan jäsenet päättävät itse mitä mieltä mistäkin asiasta ovat. Tuskin sinäkään ehdokastasi arvot silmät ummessa valitsemasi puolueen ehdokaslistalta, vai?

Jos olet kiinnostunut muustakin kuin oman tietämättömyytesi esittelystä, suosittelen tutustumaan piraattipuolueen puolueohjelmaan, ehkä sitä on vaikeampi tulkita täysin pieleen kuin minun tekstiäni.
http://www.piraattipuolue.fi/puolue/puolueohjelma

"En tunne yhtäkään taiteilijaa, jolla olisi varaa tehdä palkatta ja korvauksetta taidetta/musiikkia ym."

Onneksi kukaan ei sellaista ehdotakaan.

"En ymmärrä miksi esimerkiksi kaiken musiikin pitäisi olla vapaasti netistä saatavilla, ethän sä kävele kansallisoopperaankaan ilman lippua sisään."

Tämän minä uskon, nimittäin sen, ettet ymmärrä. Et, vaikka varmasti olet elämäsi aikana käyttänyt kirjastoa.

Idhren kirjoitti...

Mikäli olet kiinnostunut paikkaamaan aukkoja ymmärryksessäsi, voit lukea esimerkiksi tämän postauksen JA siihen liittyvän keskustelun:
http://heijastuspinta.blogspot.com/2008/11/suurin-osa-nuorista-on-rikollisia.html

Linkitkin kannattaa tutkia.

Keskusteluun otti osaa mm. musiikkia tekevä artisti Älymystö-yhtyeestä.

 Roxy kirjoitti...

Leggarit on hienot!!

Idhren kirjoitti...

Kiitti ^^

Rieppa kirjoitti...

Elsa totesi oikeastaan kaiken, mitä meikäläiselläkin olisi ollut aiheesta sanottavaa. Yhden asian parissa näpertelyä ja nörttien hiekkalaatikkoleikkiä. Tokihan tässä maassa saavat kaikki kukat kukkia, onhan se mukavaa, että nuorisokin innostuu vaikuttamaan. Trendit muuttuvat ajan myötä: esimerkiksi vihreillä oli omassa toiminnassaan kestävä pohja, mutta uskon tämän piraattitouhun kuolevan yhtä nopeasti kuin 90-luvun joogalentopuolueenkin (jota piraattiporukka ei varmaan edes muista :)

Idhren kirjoitti...

Toki mikä tahansa puolue voi kuolla, jos ihmiset eivät viitsi ottaa selvää asioista tai saa tietoonsa yhteiskunnassa olevia ongelmia. Siksi niitä pitääkin nostaa ihmisten tietoisuuteen.

http://www.piraattipuolue.fi/puolue/hallitus

Emmanuelle kirjoitti...

Siitä lähtien kun kuulin Piraattipuolueen perustajan haastattelun Yle-X:llä, niin olen pitänyt sitä ihan hyvänä "asiana". Jos seuraavissa vaaleissa jaksan lähteä äänestämään, niin puolueelle voisi antaa äänensä. Jos Oulussa sillä on edes yhtään ehokasta...

lpktk kirjoitti...

Itse en ole - vielä - valmis Piraattipuoluetta äänestämään. Yhden asian puolue, jne. Vedän kuitenkin rajan tähän, ja pidän pelkästään hyvänä asiana, että Piraattipuolue järjestäytyy ja saa kannatusta. Sen ajamat asiat on saatava laajempaan kansalaiskeskusteluun, jolloin muut puolueet kenties varastavat (samaan tapaan kuin immateriaalia muutenkin varastetaan! ;) ) hyvät asiat ohjelmiinsa. Ja ellei niin tapahdu, Piraattipuolue varmasti ennen pitkää löytää enemmän kannatusta ja joutuu ottamaan kantaa kaikenlaisiin asioihin.

Minusta on typerää vähätellä yhden asian liikkeitä. Demokratiassa jokaisella on oikeus ajaa asiaansa laillisin keinoin ja pidän sitä kunnioitettavana asiana jos joku perustaa asialleen kansalaisjärjestön tai puolueen. Ja vaikka olisin eri mieltä ihmisten kanssa, puolustan heidän oikeuttaan olla väärässä. :)

Idhren kirjoitti...

Emmanuelle, saa nähdä, katsotaan :) Mä luonnollisesti haluaisin tosi kovasti antaa ääneni pp:lle, mutta kun ei tuota etukäteen tiedä ketä on ehdolla ja millaisia tyyppejä tyypit ovat, niin eipä tuota nyt uskalla vielä kiveenkään hakata. Vaan olen silti optimistinen ja haluan uskoa, että piraateista löytyy muissakin asioissa fiksuja ihmisiä. :)

lpktk, nimenomaan, keskustelun herättäminen on jo itsessään arvokas asia. Jos pitämällä asioista mölyä saa vaikutettua asenneilmapiiriin, niin se on jo valtavan paljon se. :)

Suomessa muuten vaikuttaa järjestötasolla piraattiliitto, ja erityisesti sähköisiin oikeuksiin erikoistuneena Effi. Järjestöt ovat hyvä juttu ja niillä ehdottomasti on funktionsa, mutta lakeihin pääsee parhaiten vaikuttamaan lähinnä siellä eduskunnan puolella. Olemmehan huomanneet myös sen, miten hyvin kansalaisjärjestöjä kuunnellaan päättäjien taholta. -.-

Mars kirjoitti...

"Monissa asioissa millään puolueella ei ole mitään yhteistä puoluelinjausta, vaan jäsenet päättävät itse mitä mieltä mistäkin asiasta ovat."

Päinvastoin - näitä ovat pelkästään ns. omantunnonasiat ts. esim. parisuhdelaki ja ydinvoima.

Anonyymi kirjoitti...

Mars on oikeassa, olet varmaan kuullut Idhren puolueiden ryhmäkurista? Eli ryhmäkurin mukaan on äänestettävä puolueen kannan mukaisesti, vaikka olisikin henkilökohtaisesti eri mieltä, poislukien tosiaan nuo omantunnon asiat.

-S.

Anonyymi kirjoitti...

"Tämän minä uskon, nimittäin sen, ettet ymmärrä. Et, vaikka varmasti olet elämäsi aikana käyttänyt kirjastoa."

Tiesitkö, että kirjastonkin kirjat ja levyt ostetaan sinne? Eivät ne ilmaiseksi ilmesty hyllyihin ihmisten lainattaviksi. Työstä on maksettava korvaus, ja Piraattipuolue polkee artistien ja taiteilijoiden oikeuksia mm. ehdottamalla tekijänoikeuslain rajoittamista.

Tästä aiheesta voisi paasata vaikka kuinka, mutta itse aihe on niin turha, ettei edes jaksa vaivautua. Eikä onneksi tarvitsekaan, sillä ajatuskin siitä, että puolue pääsisi Europarlamenttiin (joka on puolueen ensimmäinen tavoite), on täysin absurdi. Onneksi.

Jos asiat ovat niin hyvin tässä yhteiskunnassa, että suurin huolenaihe on musiikin internetistä lataamisen laillistaminen, niin hyvin menee.

Niin kauan, kun ei elätä itseään esimerkiksi musiikkia tekemällä, on helppo vinkua.
- miina

Idhren kirjoitti...

Mars ja anonyymi, se riippuu puolueesta, kaikilla ei ole ryhmäkuria.

"Työstä on maksettava korvaus, ja Piraattipuolue polkee artistien ja taiteilijoiden oikeuksia mm. ehdottamalla tekijänoikeuslain rajoittamista."

Nykyisen tekijänoikeuslain mukaan työstä maksetaan korvaus monta kertaa, vaan ei mitenään tasaisesti - toisille se maksetaan useammin uin toisille. Nykyinen tekijänoikeuslaki polkee paitsi kansan oikeuksia, myös artisteja. Lue se tekstini, jonka linkkasin.

Jos todella kuvittelet, että asia on niinkin yksinkertainen kuin "musiikin internetistä lataamisen laillistaminen", niin siinä taas huomaa sen, ettei olla asioihin perehdytty, yhden ensimmäistäään linkkiä avattu, eikä oikeastaan tiedetä aiheesta yhtään mitään. Se on aika surullista, ettei ihmisiä kiinnosta, miten heitä kusetetaan.

Anonyymi kirjoitti...

Miten meitä sitten kusetetaan? Mikä Suuri Tuntematon meitä uhkaa?

Ja toiseksikin, olen perehtynyt puolueen toimintaperiaatteisiin, mutta kuten kirjoituksessani totesin, en viitsi sen enempää vaivata päätäni turhaakin turhemmalla pikkudataajien puolueella, jolla ei ole tulevaisuutta.
-miina

Anonyymi kirjoitti...

"Nykyisen tekijänoikeuslain mukaan työstä maksetaan korvaus monta kertaa, vaan ei mitenään tasaisesti - toisille se maksetaan useammin uin toisille."

Vai että ihan monta kertaa. Tiedätkö, kuinka pienistä kertakorvauksista on kyse? Et taida tietää, kun et itseäsi taiteita tekemällä elätä.
Case closed.
-miina

Idhren kirjoitti...

Miina, sensuuri ja valvonta yhtenä. Jos olet uutisia seurannut, olet perillä mm. Lex Nokiasta ja erinnäisten tahojen halusta päästä valvomaan nettikeskusteluja. Olet myös tietoinen KRP:n salaisesta suodatinlistasta, jonka tarkoitus on filtteröidä lapsipornoa, mutta joka käytännössä filtteröi myös täysin laillista materiaalia. Tätä nyt sitten operaattoreille tarjotaan, ja varmaan pian keksitään tehdä pakolliseksi. Siinä meillä on ennakkosensuuri.

Onko kohtuullista, että laadukasta musiikkia työstävä pienartisti voi saada vain murusen siitä, mitä vaikkapa Britney Spears tai muu vastaava mega-artisti? Ovatko työstä saadut korvaukset tässä reiluja? Tämä sama keskustelu on käyty tuon linkkaamani artikkelin keskusteluboksissa. Entä miksi "tehdystä työstä" pitäisi maksaa korvauksia vielä senkin jälkeen, kun artisti itse on kuollut?

Piraattipuolue ei vastusta tekijänoikeutta itsessään, ainoastaan nykyisenmallista ylipitkää ja ihmisten kannalta epäreilua sellaista. Tekijänoikeushan koskee oikeutta kopioida, ei oikeutta saada työstä korvaus. Tällä hetkellä vallitsee kopiointimonopoli, jossa kuluttajille sanellaan miten he saavat kuluttaa jo sitä maksamaansakin tuotetta. Onko se reilua?

Idhren kirjoitti...

Huomattavaa on myös, että taiteilijoilla on kyllä muitakin mahdollisuuksia elää taiteellaan kuin nykyisen malliset rojaltimaksut, enkä tarkoita pelkästään keikkailua ja oheistuotteita. Yhden vaihtoehdon voi löytää tuosta linkkaamastani artikkelistani.

Ace of Base on tätä mieltä:

"Tapahtuman toisen musiikkitähden Ace of Basen perustaja, tuottaja ja lauluntekijä Ulf "Buddha" Ekberg pamautti SIME:ssä pienoisen uutispommin kertoessaan yhtyeen tulevasta musiikin jakelusta. Yhtye tulee jatkossa laittamaan biisiensä alkuperäiset moniraitaversiot vapaaseen nettijakeluun fanien vapaasti remiksattavaksi. Parhaat remixit otetaan sitten mukaan tulevalle albumille. "Jos minun on valittava sadan miljoonan musiikkiani ilmaiseksi kuuntelevan ihmisen tai sadan tuhannen sitä ostavan ihmisen välillä, valitsen mielummin sata miljoonaa kuulijaa", Ekberg kertoi kuulijoilleen. Eikä hänen näkökulmansa perustu suinkaan mihinkään idealistiseen hyväntekeväisyyteen vaan puhtaan käytännölliseen businessajatteluun. "Uskon, että voin tienata paljon enemmän rahaa näiden sadan miljoonan kuulijan avulla", Ekberg paukautti."

http://piraattiliitto.org/uutiset/2008/11/ace-of-basen-musiikki-jatkossa-vapaaseen-nettijakeluun-fanien-remiksattavaksi

Siinä sinulle esimerkki artistista. Maailmalta löytyy lisää, jos vain aihe oikeasti kiinnostaa puusilmäisen meuhkaamisen sijaan.

Lisäksi on huomattavaa, että tutkimusten perusteella ne, jotka latailevat netistä musiikkia ilmaiseksi, myös kuluttavat musiikkia enemmän kuin ei-lataajat. Ostavat siis enemmän levyjä, käyvät enemmän konserteissa ja sitä rataa. Pätee myös pelien puolelle. Hollannin valtiolle tämä kuvio on tuottanut messevän kokoisen rahakakun.

http://heijastuspinta.blogspot.com/2009/01/tutkimus-tiedostojen-jakamisesta.html

Tästä voisikin vielä todeta, että jottapa tiedostojen jakamisesta ei näytä olevan mitään haittaa, päinvastoin. Pallo pomppaa siis sinne päin: miksi tiedostojen epäkaupallinen jakaminen olisi pidettävä laittomana? Mikä siis tekee epäkaupallisesta jakamisesta eettisesti väärää?

Idhren kirjoitti...

Ja mitä tulee kirjastoihin, sinnehän voit kävellä ja lainata sieltä ilmaiseksi kirjoja ja elokuvia. Kirjasto on maksanut fyysistä teoksista, mutta sinun ei niistä tarvitse maksaa. Kerran ostettua kierrätetään uudelleen ja uudelleen ilman lisämaksuja, kaikki on kaikkien saatavilla.

Kirjastoista ja tiedostojenjakelusta lisää Heikki Poroisen (kirjastonhoitaja ja informaatikko Vantaan kaupunginkirjastossa) vieraskirjoituksessa piraattipuolueen blogissa:

http://blog.piraattipuolue.fi/2008/10/vertaisverkko-kirjaston-ylivilkas-serkkupoika/

Anonyymi kirjoitti...

"Olet myös tietoinen KRP:n salaisesta suodatinlistasta, jonka tarkoitus on filtteröidä lapsipornoa, mutta joka käytännössä filtteröi myös täysin laillista materiaalia."

Kyllä, olen tietoinen. Mutta olen myös sitä mieltä, että vaikkei internetiä pystytä koskaan täysin valvomaan, on mielestäni pienempi paha, jos lapsipornosivustoja kitkiessä muutama laillistakin tavaraa sisältävä sivusto hetkeksi sulkeutuu.

"Onko kohtuullista, että laadukasta musiikkia työstävä pienartisti voi saada vain murusen siitä, mitä vaikkapa Britney Spears tai muu vastaava mega-artisti?"

Onko reilua, että Angelina Jolie saa yhdestä elokuvasta yhteensä niin paljon kuin Laura Malmivaara koko uransa aikana? Ei varmasti, mutta pieni reality check olisi nyt paikallaan.

Muusikoille maksetaan esim. radiosoitosta niin, että säveltäjä ja sanoittaja keräävät potin. Itse esittäjälle ei hiluja juuri jaella. (Jollei tämä siis ole ollut mukana joko säveltämässä/sanoittamassa.) Mutta esim. Britney Spears saa jo yhdestä esiintymisestä (oheistavaramyynti yms.) niin paljon rahaa, ettei itse musiikkipuolen muiden työksi jättäminen palkkapussissa paina.

Toisaalta, jos häet on biisien kreditteihin merkitty esim. sanoittajaksi, kilahtaa kirstuun mukavasti rahaa kun Womanizer pauhaa radioissa ympäri maailmaa. Niin, onhan se epäreilua, ettei oikeasti hyvää musiikkia tekevä saa työstään samaa korvausta, mutta eipä se saa myöskään koskaan yhtä paljon julkisuutta ja soittoa. Niin kuin ei Suomikaan koskaan muutu Hollywoodiksi (vrt. Jolie ja Malmivaara).

Ja Ace of Base, c'moon. Kuka edes kuuntelee sitä?! Mutta Piraattipuolueen käyttämät Radiohead-esimerkitkin tyssäävät siihen, että saadakseen voittoa ilmaisjakelun jälkeen, on artistinkin/yhtyeen oltava megatunnettu jo entuudestaan, kuten Radiohead.

Ja tiesitkö, että tätä nykyä, laittoman lataamisen kiihtyessä, levy-yhtiöt tekevät artistien kanssa sopimuksia, jotka kattavat levymyynnin lisäksi keikka- ja oheistavaramyynnin. Siinä meni nekin.

Mutta osaltani lopetan vääntämisen tähän. Mielipide-eroista voi toki kiistellä, mutta se ei vie minnekään. Kysymys kuului, mitä mieltä Piraattipuolueesta, ja omani olen jo tuonut julki. Antaa kaikkien kukkien kukkia.
-miina

Idhren kirjoitti...

Ja mitä tulee nuoriin ja piratismin tulevaisuuteen, suomalaisen tutkimuksen mukaan 74 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista on ainakin kerran elämässään ladannut netistä luvattomasti tiedostoja, kolmasosa tekee sitä päivätahdilla. Lintsaaminen ja kiusaaminenkin ovat harvinaisempia aktiviteetteja kuin waretus. Voisi helposti kuvitella, että prosentit eivät ole juurikaan erilaisia hieman vanhempienkaan nuorten tai edes nuorten aikuisten kesken. Uskaltaisin jopa arvata, että kolmekymppisetkin ja vielä tätäkin hieman vanhemmat warettavat oikein ahkerasti.

Se tulevaisuus. Suurin osa nuorista warettaa ainakin silloin tällöin. Se on arkista, sitä ei nähdä vääränä, siitä ei ole kokonaisuudessaan mitään haittaa. Mennään 20 vuotta eteenpäin - mitä syitä meillä on olettaa, että waretus loppuisi johonkin ikään, tai että siitä tulisi nykyistä epäsuositumpaa? Sehän vain kasvaa ja paisuu koko ajan!

Yhä useampi ymmärtää tiedostonjakelun merkityksen kulttuurille ja sivistykselle, se ei yksinkertaisesti ole asia, jonka voi vain lakaista maton alle - se on osa useimpien nuorten ja merkittävän osan aikuisistakin arkipäivää. Näissä nuorissa kasvaa tulevaisuuden päättäjiä, piraattipuolueessa on jo potentiaalinen edustus tämän päivän päättäjistä. Mitä luulette tulevaisuudessa waretukselle tapahtuvan? Mikä olisi se muutoskohta tai muutosvoima, joka kääntäisi nykyisen kehityksen päälaelleen?

Idhren kirjoitti...

"Kyllä, olen tietoinen. Mutta olen myös sitä mieltä, että vaikkei internetiä pystytä koskaan täysin valvomaan, on mielestäni pienempi paha, jos lapsipornosivustoja kitkiessä muutama laillistakin tavaraa sisältävä sivusto hetkeksi sulkeutuu."

Miksi lapsipornosivustojen kitkeminen on tärkeämpää kuin sananvapaus? Lapsipornoa sensuuri ei vähennä, lapset eivät kärsi vähemmän sensuurin ansiosta.

"Niin, onhan se epäreilua, ettei oikeasti hyvää musiikkia tekevä saa työstään samaa korvausta, mutta eipä se saa myöskään koskaan yhtä paljon julkisuutta ja soittoa."

Vaan juuri tässä kohtaa vertaisverkot tulevat mukaan. Internetissä kenen tahansa hengentuote pääsee kenen tahansa kuultavaksi, pienartistin ei tarvitse tyytyä paskaan asemaansa ja riittämättömyyteensä Britneyn rinnalla, vaan netitse on mahdollista nousta suuren yleisön tietoisuuteen ja lopulta - tehdä myös rahaa. Star Wreck kotimaisena elokuva-alan esimerkkinä on mainio.

"Mutta Piraattipuolueen käyttämät Radiohead-esimerkitkin tyssäävät siihen, että saadakseen voittoa ilmaisjakelun jälkeen, on artistinkin/yhtyeen oltava megatunnettu jo entuudestaan, kuten Radiohead."

Kaksi sanaa: Star Wreck. Jos ilmaisella jakelulla saadaan järkättyä rahoitus seuraavalle elokuvaprojektille ja iso kasa julkisuutta, ei se kovin paha tilanne ole.

"Ja Ace of Base, c'moon. Kuka edes kuuntelee sitä?!"

Osoittaa epätoivoisuutesi.

Tähän lainaan vielä Älymystö-yhtyeen Honkosen näkemyksen, jonka tämä kirjoitti linkkaamani artikkelin keskusteleuosioon:

"Olemme bändimme parissa tehneet alusta asti kaiken itse nettiä vahvasti hyödyntäen - promoamisen, keikkojen hakemisen jne. Mikäli olisimme jääneet kellariin odottelemaan sitä, että levy-yhtiö tarraa demosta kiinni, odottaisimme tätä vieläkin.

Otimme jo pari vuotta sitten kantaa tekijänoikeustilanteen järjettömyyksiin, mutta kirjoitus on edelleen ajankohtainen:

http://www.alymysto.com/2006/11/20/on-mp3s-digital-distribution-and-the-industry/

Musiikin levittämisestä netissä ei ole meille ollut kuin hyötyä ja netti on ollut loistava tapa solmia kontakteja faneihin, sopia keikkoja ja järjestää klubeja kotimaassa. Sitävastoin Teostoon tai Gramexiin liittymisestä olisi ollut meille konkreettisesti haittaa: menettäisimme vapauden päättää siitä, missä ja miten omaa musiikkiamme käytetään. Emme esim. saisi antaa biisejämme promotarkoituksessa vaikkapa indie-leffan taustamusiikiksi, vaan niistä olisi pakko maksaa pienprojektien kannalta täysin absurdit tekijänoikeusmafian taksat.

Samalla tavalla absurdia on esimerkiksi se, että pienet nettiradiot joutuvat tälläkin hetkellä maksamaan tekijänoikeuskorvauksia siitä, että soittavat meidän tai jonkun muun Teostoon/Gramexiin kuulumattoman bändin biisejä. Jännää myös on, että tällaisilta pienradioilta ei soittolistoja kerätä vaan rahat jaetaan muille artisteille. Eli käytännössä, jos perustat nettiradion joka soittaa venäläistä noisea ja puolalaista punkkia, maksat tekijänoikeusmaksut, jotka menevät Britneylle, Nightwishille ja Sillanpäälle."

Tommy kirjoitti...

Kuka tahansa voi kyllä perustaa puolueen. Tiedän sen ja kannatan sitä oikeutta. Kritiikkini kohdistui kuitenkin siihen, että puolueina näillä ei yhden asian etujärjestöillä ei ole mitään konkreettista mahdollisuutta vaikuttaa esimerkiksi maamme hallituksessa. Ne voivat vaikuttaa mielipiteisiin siinä yhdessä asiassa, mutta muuten niiden vaikutus jää hyvin pieneksi.

Vihreät (ja myös esim. perussuomalaiset) erottuu Piraattipuolueesta sillä tavalla, että puolueella on paljon laajempi puolueohjelma. Piraattipuolueen puolueohjelma on hyvin rajoittunut, enkä voisi ikinä kuvitella äänestäväni sellaista puoluetta.

Oma mielipiteeni on, että näiden kannattaisi vaikuttaa kansalaisaktivismin kautta.

Niko kirjoitti hyvin:

"Minulla ainakin on muitakin mielipiteitä kuin Internetiin liittyviä, ja siksi haluan tietää sen ehdokkaani agendan niistä muistakin asioista. Jos edustaja valitaan (Piraattipuolueen ollessa kyseessä riski on tosin varsin pieni), niin päätettäväksi tulee iso liuta tärkeitä asioita, jotka eivät millään lailla liity Piraattipuolueen teemoihin."

Vaikka voisinkin kysyä Piraattipuolueen ehdokkaan mielipipiteitä, ja ne vastaisivat omiani myös muissa asioissa, en voi ikinä olla varma, mitä Piraattipuolue puolueena päättää äänestää tietyissä asioissa. Jos tämä äänestämäni edustaja ei ole samaa mieltä kuin puolue(en enemmistö), ei hänen mielipiteellään ole juurikaan väliä.

Ryhmäkuri on paha juttu siinä vaiheessa. Ryhmäkuria vailla olevaa puoluetta, jolla ei edes ole kunnollista puolue- tai periaateohjelmaa, en äänestä, koska silloin edustaja voi tehdä ja olla mitä mieltä tahansa. On esimerkiksi mahdoton ajatella, että ehdokas tulee todennäköisesti olemaan samaa mieltä kanssani muissakin asioissa.

On paljon helpompaa löytää ensin puolue, jonka linjaukset vastaavat omiani, ja sitten siitä valita se ehdokas, jonka mielipiteet vastaavat parhaiten omiani tai joka ajaa vahvasti eteenpäin niitä asioita, jotka ovat minulle erityisen tärkeitä.

Tietysti, jos ei välitä muista asioista kuin Piraattipuolueen ajamista asioista, niin sitten on varmaan ihan ok äänestää Piraattipuolueen ehdokkaita. En vain ymmärrä, kuka oikeasti näin voi ajatella. Politiikka saattaa tuntua hyvin etäiseltä, mutta se vaikuttaa meidän jokapäiväiseen elämäämme.

Idhren kirjoitti...

Ryhmäkurin takia taas moni valtapuolue saa minulta miinusta, en ole jokaisesta asiasta puolueen kanssa kollektiivina samaa mieltä, mutta voi, kun siellä pari tyyppiä kuitenkin omine mielipiteineen olisi niin fiksuja kavereita. Minua ei haittaa se, että ajetaan tiettyjä asioita ja muissa asioissa äänestetään oman mielipiteen mukaisesti - jos kansa on halunnut sellaisen tyypin häntä edustamaan, niin annettaisi tämän sitten edustaa.

Yhden ainoan puolueen valitseminen ei ole aiemmin minulta ainakaan onnistunut. Yksilötasolla hyviä tyyppejä löytyy vähän joka suunnasta. Perinteinen oikea-vasen -ajattelu ei yksinkertaisesti riitä kaikille, eivätkä kaikki ihmisiä koskettavat asiat edes ole asetettavissa vasen-oikea -skaalalle.

Sanon tämän taas: Sananvapaus ja kansalaisoikeudet (näiden turvaaminen) ovat sen verran laaja aihepiiri, että kyllä sen sisälle mahtuu hyvin paljon äänestettävää.

Idhren kirjoitti...

Tuossa muuten tuohon, mitä slux sanoi: nuoria kyllä kiinnostaa politiikka, mutta nuoret ovat kiinnostuneita eri asioista, kuin vanhemman sukupolven edustajat. Ohessa Ruotsin oman piraattipuolueen ikäjakaumaa nuoret piraatit mukaan luettuna:
http://rickfalkvinge.se/2009/02/10/vadda-svart-att-rekrytera-unga-till-politiken/

Maia kirjoitti...

Hm.. Tulinpa vain ajatelleeksi, että löytyyköhän puolueista nykyään enää selkeää oikea-vasen -ajattelua? Tarkoitan, että voitko todella sijoittaa kaikki puolueet tälle akselille?

Itse piraattipuolueesta olen samaa mieltä kuin Tommy, joten jääköön toistaminen.

Se asia, jota haluaisin kommentoida, on se, että vastaat kyllä hiukan törkeästi asioista eri mieltä olevien kanssa. Täällä on useampikin kirjoittaja esittänyt vastakkaisen mielipiteensä varsin hyvin perustellen, ja sinä aina kohtalaisen tylysti ohitat nuo perustelut. Olet sitä mieltä, että kaikki eri mieltä olevat ovat vain tietämättömiä (kommenttisi miinalle) eivätkä he ole ottaneet piraattipuolueesta selvää. No, noita linkkejä availlessa ei monenkaan mielipide muutu, sillä siitä ei pääse mihinkään, että piraattipuolueen puolue-ohjelma ei todellakaan käsitä kaikkia tarpeellisia aiheita, ainakaan valtaosan tarpeisiin. Jos tärkeimmät ajettavat asiat oikeasti ovat joku vapaa waretus ja sananvapauden buustaaminen niin ilmeisen hyvin ne asiat on.

Täytyy myös muistaa, että sananvapaus ei yksinään ole muiden asioiden yläpuolella. Se on perustuslaillinen oikeutemme, mutta sitä määritetään tarkemmin muualla esim. rikoslaissa. Sananvapaus ei siis oikeuta meitä mihinkään, mikä muualla on kiellettyä. Eli kyllä, minusta lapsipornon kieltäminen on tässä yhteydessä oleellisempaa kuin sananvapaus. Tässä yhteiskunnassa nämä sananvapausasiat on kuitenkin niin pientä nyhväystä. Tilanne olisi luonnollisesti toinen, jos eläisimme jossakin muualla kuin länsimaisessa demokratiassa.

Mutta joka tapauksessa, toivoisin pientä kunnioitusta lukijoitasi, myös niitä eri mieltä olevia, kohtaan. Kiitos.

Idhren kirjoitti...

Maia, olen vastannut asiallisesti jokaiselle asiallisen mielipiteen esittäneelle. En ole vastannut täysin asiallisesti, joskin silti ilmeisen kärsivällisesti ja kantaani edelleen selventäen, niillekin, jotka ovat asiaan ottaneet kantaa naurettavan lapsellisin sanakääntein ja selkeästi aiheesta juuri mitään oikeasti tietämättä. En näe, miksi minun pitäisi vastata asiallisesti epäasiallisiin heittoihin kakaroiden wareztuspuolueesta tai olkinukkeihin siitä mitä piraattipuolue mukamas ajaa.

"Jos tärkeimmät ajettavat asiat oikeasti ovat joku vapaa waretus ja sananvapauden buustaaminen niin ilmeisen hyvin ne asiat on."

...Kuten esimerkiksi tässä. Kuka tahansa näkee, että asialista on tätä karikatyyriä laajempi, enkä näe, miksi minun tai kenenkään muunkaan pitäisi sietää tällaista pilkkaa ja vääristelyä.

"Eli kyllä, minusta lapsipornon kieltäminen on tässä yhteydessä oleellisempaa kuin sananvapaus. "

Lapsiporno on jo kiellettyä, sensuurilista pyrkii estämään vain sen levityksen netissä. Pälleinkin tajuaa, ettei levityksen estäminen yhtä kanavaa pitkin estä yhdenkään lapsen hyväksikäyttöä.

"Tilanne olisi luonnollisesti toinen, jos eläisimme jossakin muualla kuin länsimaisessa demokratiassa."

Jos oikeuksista aletaan tinkiä ja niiden tallominen sallitaan, siihen ei ole kovinkaan pitkä matka.

"Mutta joka tapauksessa, toivoisin pientä kunnioitusta lukijoitasi, myös niitä eri mieltä olevia, kohtaan. Kiitos."

Kunnioitus ansaitaan omalla kunnioittavalla käytöksellä.

Anonyymi kirjoitti...

Olen itsekin kiinnittänyt huomiota kärkkääseen ja paikoin loukkaavaankin kommentointityyliisi niin tässä kuin aikaisemassa Lähes jokainen mies on syrjitty -postauksessakin. Vastailet paikoin todella ikävästi mielipiteestäsi eroaviin kommentteihin.

Blogia voivat lukea myös esimerkiksi nuoremmat tai osaamattomammat, joilla ei ole vielä käsitystä oikeaoppisesta väittelytekniikasta tai loistokkaasta ulosannista, mutta olisi reilua suoda myös heille mahdollisuus osallistua keskusteluun ilman ilkeilyä.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, asiallisuutta asiallisuudella ja asiattomuutta asiattomuudella. Keskusteluja tarkkaan seurattuasi ja analysoituasi olet varmasti huomannut tämän tasaisesti johdonmukaisena toistuvan kuvion.

Stazzy kirjoitti...

Uuuh, täällähän aletaan lähestyä sisälukutaidottomuudessa HS.fi:n keskustelupalstoja.

"Blogia voivat lukea myös esimerkiksi nuoremmat tai osaamattomammat, joilla ei ole vielä käsitystä oikeaoppisesta väittelytekniikasta tai loistokkaasta ulosannista, mutta olisi reilua suoda myös heille mahdollisuus osallistua keskusteluun ilman ilkeilyä."

En tiedä minkä sorttinen ihminen on "eihän Ace of Basea kuuntele kukaan" -heittelijä, mutta eihän tuon tasoisiin itse asiaan liittymättömiin idiotismeihin voi vastata fiksusti. Ja jos kerran Ace of Basea ei kuuntele kukaan, niin eikös siinä sitten ole mainio merkityksettömän ja pienen artistin mielipide asiaan..? kun sellaisten oikeuksia Miina niin kovin puolustaa.

Kun osoittaa, että on ensin kykeneväinen lukemaan annetut linkit ja sen jälkeen kykeneväinen perustelemaan mielipiteensä ilman toistuvia demikortteja (esim. tätä ja tätä), saattaa saada ihmisten kunnioituksen.

Idhren kirjoitti...

Tuohon Stazzyn kommenttiin voisi parin muun keskustelijan osalta vielä jatkaa sluxin aloittamaa hämmästelyä siitä, ettäpä mikä kukaan on määrittelemään niitä Oikeasti Tärkeitä Asioita toisten puolesta.

On selvää, että ihmisillä on erilaisia intressejä, eikä erilaisten intressien pilkkaaminen ole asiallista keskustelua. Myöskään toistuvat, valheelliset väittämät puolueen agendasta tai motiiveista eivät ole asiallista keskustelua. Sitä eivät ole myöskään halventavat kommentit puolueen jäsenistä tai perustajista. Asiallista keskustelua harjoitti mm. Tommy viimeisimmässä viestissään, ja ylläripylläri, oli kanssani yhä eri mieltä. Ja kas kummaa, vastasin asialliseen kommenttiin asiallisesti. Miinalle vastasin paljon asiallisemmin, kuin plikka olisi omilla kirjoituksillaan ansainnut.

...Keskustelu tästä aiheesta loppuu tähän ja palaa takaisin piraattipuolueeseen. Analyysit ja pseudoanalyysit vastaustekniikastani voi molemmat siirtää kukin ikiomaan blogiinsa.

lpktk kirjoitti...

" "Olet myös tietoinen KRP:n salaisesta suodatinlistasta, jonka tarkoitus on filtteröidä lapsipornoa, mutta joka käytännössä filtteröi myös täysin laillista materiaalia."

Kyllä, olen tietoinen. Mutta olen myös sitä mieltä, että vaikkei internetiä pystytä koskaan täysin valvomaan, on mielestäni pienempi paha, jos lapsipornosivustoja kitkiessä muutama laillistakin tavaraa sisältävä sivusto hetkeksi sulkeutuu."

Tähän on aivan pakko vielä kommentoida, sillä ihmisillä on edelleen aivan vääriä käsityksiä lapsipornon internetsuodatuksesta Suomessa.

Lapsipornofiltteri EI SULJE ainuttakaan sivustoa missään, koskaan. Filtteri VAIN lakaisee viranomaisen määrittelemät sivustot maton alle ilman valitusoikeutta.

Filtteristä on vain haittaa:

1. Tuudittaudutaan hyvänolontunteeseen, kun nyt on ratkaistu lapsiporno-ongelma.
2. Resurssit kohdistetaan maton alle lakaisemiseen sen sijaan, että tehtäisiin kansainvälistä yhteistyötä ja SULJETTAISIIN rikollisia sivustoja.
3. Perustetaan länsimaiseen demokratiaan täysin vieras sensuurikoneisto, jota ei valvo kukaan.

Lisäksi ennalta arvattu sensuurin leviäminen näyttäisi olevan tapahtumassa: http://www.effi.org/blog/2009-02-08-Mika-Kivilompolo.html

Kerran kun filtteri saadaan pystyyn, sitä on helppo laajentaa muihinkin epämukaviin (kenen kannalta?) asioihin.


"Eli kyllä, minusta lapsipornon kieltäminen on tässä yhteydessä oleellisempaa kuin sananvapaus. Tässä yhteiskunnassa nämä sananvapausasiat on kuitenkin niin pientä nyhväystä."

Sinä et ymmärrä että nyt puhutaan sensuurista, eikä lapsipornon kieltämisestä. Lapsiporno on kiellettyä ja siitä ei tarvitse keskustella.

Sananvapaus on "pientä nyhväystä" sen vuoksi, että sen puolesta on taisteltu ja se on saavutettu etu.

Sensuuri on paha asia. Lapsipornofiltteri on lasten suojelun kannalta paha asia ja se on sananvapauden kannalta paha asia, sillä se lakaisee ongelmat maton alle ja kohdistaa resurssit väärin. Pidän täysin mahdollisena, että Suomen lapsipornofiltteri lisää lasten kärsimystä sen sijaan että se auttaisi mitään.

lpktk kirjoitti...

Ryhmäkurista voisin todeta pikkuisen.

Minun mielestäni ryhmäkuri on eräänlainen kuluttajansuoja politiikassa. Kun käytämme suhteellista vaalitapaa, ääni menee aina ensisijaisesti puolueelle. Tällöin kukaan ei oikeastaan äänestä henkilöä, vaan henkilöä edustamaan puoluetta (listaa). Kun puolueella on olemassa ryhmäkuri, äänestäjä voi rauhallisin mielin antaa äänensä puolueelle sillä periaatteessa kuka tahansa puolueen ehdokas äänestää suurelta osin samalla tavalla. Käytännössä eroja edustajien välillä löytyy joka puolueesta.

Asia mutkistuu kun ei löydy vaihtoehtoja. Kaikki nykyiset puolueet tuntuvat olevan levittäjänoikeuslobbareiden talutusnuorassa ja kaikkihan tiedämme mitä politiikassa saa aikaan lapsipornokortilla.

Jos ei ole vaihtoehtoja, täytyy perustaa vaihtoehto ja niinhän Piraattipuolue on tekemässä. Toivottavasti tekee itsensä tarpeettomaksi pian, mutta en ryhdy pidättämään hengitystäni.

Idhren kirjoitti...

lpktk, kiitos kattavasta ja asiantuntevasta viestistäsi tuohon filtteriin ja sananvapauteen liittyen!

Minäkin toivon, että piraattipuolue tekisi itsensä siinä mielessä tarpeettomaksi, että päättäjät olisivat laajemmin tietoisia ja kiinnostuneita niistä epäkohdista, jotka paikoitellen lainsäädäntöä vaivaavat. Se vaatii isoa muutosta asenteissa ja ymmärryksessä, ja tietysti myös arvomaailmassa - jos päättäjistä on tärkeämpää runnoa yhden yrityksen vaatima laki kuin pitää huoli siitä, ettei ihmisten oikeuksista tingitä, eivät asiat hirveän hyvin sillä puolella ole.

Ansku kirjoitti...

"Tämän minä uskon, nimittäin sen, ettet ymmärrä. Et, vaikka varmasti olet elämäsi aikana käyttänyt kirjastoa."

Kirjastosta saa kirjoja ja levyjä lainaan. Jos tykkää niin paljon, että haluaa oman, voi kannattaa hyvää tuotetta ostamalla sen. Se on vähän eri asia, kuin ladata netistä ilmaiseksi, koska sitten ei tarvitse ostaa, kun omistaa voi kerran korvauksettakin.

Aika outoa, että ihmiset kopioivat lempimusiikkiaan netistä (tai kavereidensa levyiltä) itselleen, muttei kukaan ala kopioimaan lempikirjaansa kopiokoneella itselleen.

Millä perusteella juuri kulttuurin, esimerkiksi musiikin, on oltava vapaasti saatavilla ja ilmaista? Ei ruokakaan ole ilmaista, vaikka se on hengissä pysymisen ja elämästä nauttimisen kannalta lähes yhtä tärkeä asia. Tai no voisimmehan me myös perustaa puolueen, jonka mielestä perunoiden hakeminen suoraan maanviljelijän pellosta on ihan ok. Ai mikä korvaus työstä? Täähän kuuluu kaikille!

Moni suomalainen muusikko ei voi keskittyä musiikilliseen työhönsä, kun pitää ravata hanttihommissa elättämässä itseään. Mielestäni on äärimmäisen itsekästä olla tukematta kulttuuria tekevien ihmisten työtä, koska ei vain huvita maksaa.

Idhren kirjoitti...

Ansku, tutkimusten mukaan silti latailijat kuluttavat kulttuurituotteita (no, ainakin musiikkia ja pelejä) enemmän kuin ne, jotka eivät lataile. Kulttuurin saatavuus lisää sen kulutusta.

On tuo lähipiirissäkin huomattu, että jos jotain kivaa sattuu löytämään, sen haluaa mielellään omistaa myös kivoissa kansissa tai tyylikkäässä boksissa. Toki sitä myös haluaa tukea mielestään lahjakasta taiteilijaa tai muuta osaajaa. Huonoja ei tee mieli tukea.

"Millä perusteella juuri kulttuurin, esimerkiksi musiikin, on oltava vapaasti saatavilla ja ilmaista?"

Ei välttämättä joka suhteessa ilmaista, mutta vapaata. Epäkaupallisen kopioinnin täydelliseen vapauttamiseen löytyy kuusi perustelua:

1. Tiedostonjakaminen on todellisuutta, ja sen kitkeminen vaatisi rajua kansalaisoikeuksien polkemista.

2. Tiedostojen jakamisesta ei näytä olevan kokonaisuudessaan mitään haittaa - suurten artistien myynti saattaa laskea, mutta pienten vastaavasti nousee.

3. Nykyiset liiketoimintamallit eivät ole ainoita mahdollisia, niille löytyy vaihtoehtoja. Kukaan ei halua viedä leipää taiteilijalta tai kieltää ansaitsemasta kulttuurilla.

4. Vapaa tiedostonjakaminen toisi kulttuurin kaikkien saataville ja mahdollistaisi kaikenlaisen kulttuurin säilymisen nykyistä tehokkaammin. Sen merkitys olisi suunnilleen sama kuin muinoin kirjastolaitoksen merkitys.

5. Epäkaupallisen kopioinnin kieltäminen vahingoittaa muitakin tiedostonjakajia: eräs yleinen tapa käyttää muiden tuottamaa materiaalia on remiksata sitä, erilaiset fanikulttuurit harrastavat tätä innokkaasti, animefanit varmasti yhtenä laajimmista ryhmistä. Kuvan ja musiikin sekä efektien yhdistelmistä syntyy kiistatta jotakin uudenlaista, mutta nykyisten lakien (joita ei ole säädetty tällaiset asiat mielessä pitäen alkuunkaan) vallitessa tällainen on useimmiten laitonta. Sen ei tarvitsisi olla.

6. Tiedostonjakaminen tuottaa enemmän hyötyä kuin haittaa.

Sama virallisemmassa muodossa lähdeviitteineen:
http://www.piraattipuolue.fi/kulttuuri/epaekaupallinen-kopiointi

"Moni suomalainen muusikko ei voi keskittyä musiikilliseen työhönsä, kun pitää ravata hanttihommissa elättämässä itseään. Mielestäni on äärimmäisen itsekästä olla tukematta kulttuuria tekevien ihmisten työtä, koska ei vain huvita maksaa."

Miksi pitäisi tukea omasta mielestään huonoa työtä? Ansaintakeinoista sitten jos puhutaan, niin Internet ja tiedostonjakaminen tarjoavat mahdollisuuksia, eivät riistä niitä. Ainoastaan nykyisenlaiset, kuluttajan oikeuksia tallovat liiketoimintamallit voivat kadota ja tilalle nousta uusia.

Idhren kirjoitti...

Typo kohdassa 5: Pitäisi lukea "muitakin kuin tiedostonjakajia".

Idhren kirjoitti...

Plus täytyy muistaa se, että tekijänoikeuden tarkoitus ei ole taata kulttuurintuottajien tienistiä, vaan kannustaa kulttuurin tuottamiseen. Nykyisellään laki ei ole tarkoituksen kannalta optimaalinen.

Oma lukunsa on sekin, että mitä ideaa ylipäätään on laissa, jota harva noudattaa ja jota on käytännössä mahdotonta valvoa oikeuksia julkealla tavalla tallomatta?

On myös väärin rinnastaa musiikkikappale perunoihin. (Tähän sopisikin artikkeli materiaalioikeuksista vs. immateriaalioikeuksista: http://blog.piraattipuolue.fi/2008/06/tekijanoikeus-ja-omistusoikeus/)

Kun perunan ottaa maasta, sinne ei jää sitä perunaa, vaan pellossa on yksi peruna vähemmän. Se on yksi peruna vähemmän viljelijälle. Kun kopioi itselleen biisin, alkuperäinen ei häviä minnekään. Kopioiminen ei siis ole varastamista. Lisäksi kun perunan ostaa, sille saa tehdä aivan mitä mieli tekee. Kun ostaa biisin levyllä, ostaa vain käyttöoikeuden siihen (koska vallitseva kopiointimonopoli). Tämä käyttöoikeus ei välttämättä edes siirry laitteelta toiselle, vaan usein jos haluaa kuunnella levyä kahdessa eri soittimessa, saattaa joutua ostamaan molemmille soittimille oman levyn. Joissakin on myös kopiointiesto, jottei ostamaansa biisiä voi edes kopioida vaikkapa tietokoneelle. Missä muissa tuotteissa rahan siirtymisen jälkeenkin vielä rahankerääjä sanelee, mitä kuluttaja saa ostamalleen tuotteelleen tehdä tai miten tuotetta saa kuluttaa?

Idhren kirjoitti...

Suosittelen myös lukemaan tuohon valvontaan liittyen tämän artikkelin Tanskan antipiratismin musta historia: yksi itsemurha, miljoonien kiristyssaalis, ei lanttiakaan artisteille!

Elsa kirjoitti...

Suosittelen myös tutustumaan kulttuurityöläisen arkeen ja mielipiteisiin tästä "kulttuurin vapaus" asiasta. Heitä, esim.muusikoita, joiden työhön olet puolueinesi puuttumassa, löytyy esimerkiksi Klubilta ihan elävänä. Voin järjestää tapaamisen.

Ei tarvitse sitten enää pohjata kaikkia ajatuksiaan netistä löytyneeseen tietoon ja muiden artikkeleihin.

Janne Paalijarvi kirjoitti...

Eksyin mediaseurannan kautta lukemaan postauken kommentteja ja kiinnitin huomioni ryhmäkurikysymyksiin. Näin Piraattipuolueen aktiivina vakuutan, että puolueella ei ole lainkaan ryhmäkuria varsinaisen agendan ulkopuolisista asioista. Jokainen edustaja voi näissä muissa asioissa ajatella ja äänestää omaa sydäntään kuunnellen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...