12.1.2009

Verenpaine koholla?

Verenpaineeseensa on syytä kiinnittää huomiota. Liian korkea verenpaine rasittaa sydäntä ja altistaa sydänkohtaukselle, aivohalvaukselle ja sepelvaltimotaudille. Korkeaa verenpainetta voi selittää paitsi perinnöllinen alttius, myös verenpainetta kohottavat elämäntavat (tupakointi, liiallinen alkoholinkulutus, ylipaino, liian rasvainen tai suolainen ruokavalio, vähäinen liikunta, stressi) ja jotkin sairaudet. Kohonnutta verenpainetta saa yleensä laskettua merkittävästi jo pelkillä elämäntapamuutoksilla.

Miksi Idhren kirjoittaa verenpaineesta?

Oma verenpaineeni on ollut lukion terkkarikäynneistä lähtien aina mitattaessa lievästi kohonnut. Yleensä se on aina laitettu jännittämisen tai käyntiä edeltäneen liikuntasuorituksen, kuten ripeän kävelyn, piikkiin, mutta vuosi sitten lääkärikäynnillä lääkäri ehdotti kotimittausta asian varmistamiseksi. En tuolloin ottanut vaarista neuvoa, mutta koko seuraavan vuoden stressasin verenpaineestani, ahdistuin ja muutin ruokavaliotani astetta terveellisempään suuntaan. Taustalla kummitteli myös äitini puolella yleinen trendi verenpainetaudista ja muista sydän- ja verisuonisairauksista. Olin lähes paniikissa.

Kävin viime viikolla taas ehkäisyasioiden tiimoilta YTHS:n terveydenhoitajalla vaihtamassa ajatuksia, ja otin samalla verenpaineasiat esille. Käynnillä suoritettu kaksoismittaus antoi tuttuja tuloksia - alapaine huiteli lähellä sataa. Minulla on kyllä tapana jännittää tällaisia käyntejä aivan mielettömästi etukäteen, tälläkin kertaa lähes oksensin ja pyörryin jäätyäni bussipysäkille ja alkaessani hiihtää kohti yliopistoa. Koska huoli oli kova ja perusteltu, ehdotettiin minulle taas verenpainemittarin ottamista kotiin. Tutussa ja turvallisessa ympäristössä rauhallisissa olosuhteissa ei pitäisi olla mitään verenpainetta turhaan kohottavaa.

verenpaine1

Miten mitataan?

Tuntia ennen verenpaineen mittausta ei tulisi nauttia kofeiinipitoisia juomia eikä ponnistella fyysisesti, eikä myöskään tupakoida. Mansetti kierretään olkavarren ympärille (ylläolevaa kuvaa otettaessa se jo pääsi valahtamaan kyynärtaipeen päälle, normaalisti sitä pidetään siis himpun verran ylempänä) siten, että ilmaa pumppaava letku on ranteen puolella. Elektronisella mittarilla mittaaminen on naurettavan helppoa puuhaa: yhdestä napista laite päälle ja pois päältä, toisesta napista käynnistetään mittaus. Sitten vain odotetaan tuloksia.

Ohjeet neuvovat istumaan kymmenisen minuuttia rauhassa aloillaan mansetti käsivarressa ja kyynärvarsi pöydällä suunnilleen sydämen korkeudella, mutta riittää, kun on ollut rauhassa ja ottanut rennosti ennen mittausta. Mittauksen aikana ei saa puhua eikä "kuormittaa itseään psyykkisesti tai fyysisesti". Mielessäni kävi, että mitäs jos vain yksinkertaisesti jännittää ja pelkää itse mittaustoimenpidettä järjettömän paljon? Verenkierron kädestä seisauttava puristus paitsi puuduttaa kättä epämiellyttävästi, se myös suorastaan sattuu!

Mittauksia tehdään aina kaksi parin minuutin välein ja tulokset (tai niiden keskiarvo) kirjataan ylös. Minua ohjeistettiin mittaamaan paineet viikon ajalta aamuin illoin ja tuomaan tulokset varsinaiselle lääkärikäynnilleni. Ensimmäisenä iltana suoritin testimittauksen, ja vähän jännitin sitäkin. Tulokset olivatkin hyvin yllättäviä, ja sitä ne ovat tasaisesti olleet siitä eteenpäin jokaisella mittauksella.


Mikä on Idhrenin tuomio?
verenpaine2

Kotimittauksissa verenpaineeni on reippaasti alle ihanteen, eikä suinkaan huolestuttavasti koholla. Ajattelin, että olisin sydämeni ja verisuonieni osalta huonossakin kunnossa ja leposykkeeni takoisi ylenmääräisen kovaa olemattoman liikkumiseni takia, mutta verenpaineeni onkin suorastaan erinomaisessa kunnossa ja leposyke on kuin parhaallakin sunnuntailiikkujalla.

Tämä havainto on tuottanut minulle suunnattomasti iloa jo useamman päivän ajan, huoleni on ollut aiheetonta ja terveydentilani parempi kuin kuvittelin! Mikä vapauttava tunne! Aion silti pitää terveellisen ruokavalioni ja yrittää pitää verisuonistani jo nyt huolta, jotten sitten parinkymmenen vuoden päästä joudu ikävästi kohtaamaan pohjattoman suklaanhimoni ja liiallisen suolankäytön aiheuttamia vaurioita. Vielä kun saisi aloitettua aktiivisen liikkumisen.

Vaikka en yleensä pidä tulevaisuuden suunnittelusta seuraavaa kuukautta eteenpäin (lähinnä siksi, että tilanteet ja elämä muuttuvat, ja uusiksi menneet suunnitelmat ovat vain turha stressin lähde) ja pyrin elämään hetkessä kiinni, en silti halua ylimääräistä stressiä itselleni tieten tahtoen. Koska olen terveydestäni suorastaan vainoharhainen, näin on minulle helpompaa.

Mitä tästä opimme? Välillä kannattaa tarkastella omaa terveyttään mittareiden ja apuvälineiden kanssa. Tällöin voi paitsi yllättyä iloisesti, myös puuttua ajoissa mahdollisiin ongelmiin.

8 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Tervetuloa meidän valkotakkihypertensiosta kärsivien joukkoon:)

Idhren kirjoitti...

Kiitoksia! Kuuluuko tähän jonkinlainen juhlamalja ja juhlapuhe ;>

pinja2 kirjoitti...

Mullakin on ollut alapaine koholla aina mitattaessa. Nykyään jännitänkin sitä mittaustapahtumaa hirveesti, kun oon varma, että taas on koholla ja se johtaa joskus vielä johonkin pahaan jne. Ja varmaan osaksi jännityksestäkin johtuen se verenpaine on sitten koholla. Pitäisi varmaan munkin kokeilla tota kotimittausta.

Idhren kirjoitti...

Pinja2, tuopa juurikin on se oravanpyörä, jossa mäkin olen ollut. Mittausta vaan jännittää kamalasti, kun jo sitä itse terkkari-/lääkäriäyntiäin jo meinaa jännittää :P Suosittelen kyllä tuota kotimittausta, saa totuudenmukaisemman kuvan tilanteesta.

Rubio kirjoitti...

Mä olen perinyt äidiltä aika tavalla normaalia matalamman verenpaineen. En muista juuri tähän hätään (plus tähän epäinhimilliseen kellonaikaan) mitä se on viimeksi mitattaessa ollut. Pientä heikotusta ja isompaa pyörtyilyäkin esiintyy aina välillä ko. asian takia, mutta toisaalta voi ainakin ajoittain hitaan aivotoiminnan selittää aivojen hapensaannin vähyydellä. :P

Noissa haasteen ohjeissa taisi olla käsky, kertoa haastajalleen, kun haaste on suoritettu. Tehtävä onpi nyt täytetty! (:

Idhren kirjoitti...

Rubio, hyvä homma! :)

Ranna kirjoitti...

Minulla on Rubion tavoin normaalia huomattavasti alhaisempi verenpaina, jonka takia pyörtyilen melko säännöllisesti aina jos järkytyn kovasti / jännitän jotakin liikaa / unohdan juoda / rasitan itseäni turhan paljon fyysisesti.
Tästä ei loppujen lopuksi ole ollut minulle itselleni kovin suurta haittaa, mutta toiset ihmiset olen onnistunut säikäyttämään muksahtelullani useasti!

Idhren kirjoitti...

Ranna, huh, kyllähän se pelottavalta kuulostaakin, jos noin voi käydä :o Varmaan mielenkiintoisia tilanteita tuosta saatu aikaisesi :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...