18.1.2009

Vaarallista säteilyä?

Viikoittaiset ruokakauppareissut Cittariin säästävät kätevästi rahaa, aikaa ja energiaa. Valitettavasti pakkaskeleillä kävelyosuudet vain eivät ole niin hauskoja, ja reissu vaatiikin huolellista varustautumista villahousukerroksilla ja villapaidalla. Poikaystävän neule kelpaa siis edelleen.

homie1

homie3

homie4

homie2

Helsingin Sanomat on ilmeisesti päättänyt ryhtyä lietsomaan turhaa pelkoa ihmisten keskuuteen. Lehti uutisoi, että langaton tietotekniikka lisää säteilyä kotona ja työpaikoilla. Aiemmin jo julkaistiin Säteilyturvakeskuksen huterasti mihinkään perustuva suositus, joka kehoittaa rajoittamaan lasten kännykänkäyttöä. Johonkin keskelle artikkelia sivulauseeseen sitten hukutetaan se pieni faktanpalanen, ettei matkapuhelinsäteilyn terveyshaitoista ole suoraa näyttöä, langattomista tukiasemista nyt puhumattakaan.

Kansa kuitenkin pelästyy helposti, kukkahattuilijat takertuvat jokaiseen oljenkorteen saada puuttua muiden asioihin, salaliittoteoristit haluavat kaataa teollisuuden ja pian mekin saamme kasan kansallisia suosituksia ja kännyköihin lätkäistään K-18 -tarra ihan vain varmuuden vuoksi. Hysteria kukoistaa ja Hesari iloitsee uusista sensaatio-otsikoista. Saa nähdä mikä taho tällä kertaa tarttuu ihmisten pelkoon ja kääntää sen omaksi edukseen. Saammeko mahdollisesti kokonaan uusia, säteilyvapaita kännykkämalleja tai aletaanko meille myydä luontaiskosmetiikan kännykkävastinetta. Säteilymittareiden myynti nyt vähintään kasvaa.

Battlestar Galactican ensimmäinen kausi on pulkassa. Aloitan ensi tilassa toisen.

14 kommenttia :

kitti kirjoitti...

Voi että tuo Kaipauksen koru on niin ihana! Olen harkinnut sellaisen ostamista, mutta Sokoksella nuo korut ovat hieman kolhiintuneita. Onko toi sun koru kolhiintunut käytössä? Se pinta ei kuitenkaan vaikuta miltään kaikkein kestävimmältä. :/

SunSun kirjoitti...

Niin no, tuosta säteilystä... Itsekin suhtauduin hieman epäilevästi koko sähkömagneettisen säteilyn vaarallisuuteen, kunnes katsoin kesällä Teemalta dokkarin sähkömagneettisesta säteilystä ja sille herkistyneistä ihmisistä. Jotkut ihmiset vain ovat sille herkempiä kuin toiset, dokkarissa oli mm. mies, joka sai oireita, kun 200 metrin päässä laiva käytti tutkaansa. Lisäksi faradayn häkki ilmeisesti auttaa sähköallergikkoja, joten jotkut ihmiset ilmeisesti vain kestävät vähemmän sähkömagneettista säteilyä. Ihmiset myös tarvitsevat tietyn määrän sähkömagneettista säteilyä; esim. jotkut astronautit ovat sairastuneet oltuaan pitkään kiertoradalla, eli siis ulkona maan sähkömagneettisesta kentästä.

En itsekään tykkää paniikinlietsonnasta lehdissä, mutta toisaalta taas en aio tyrmätä ajatusta esim. kännyköiden potentiaalisesta vaarallisuudesta lapsille/kasvaville nuorille.

Ja Galactica hallitsee. Justiinsa imutan nettiteeveestä neloskauden uusinta jaksoa. (Kaikki kaudet kyllä löytyy dvd:llä ja tämänkin aion ostaa heti kun se ilmestyy). En siis ole paha ihminen, en vain jaksa odottaa, kunnes neloskauden boksi julkaistaan joskus ensi lokakuussa. Pakko saada tietää miten siinä käy!

Kolmoskausi on kaikista heikoin, älä masennu siinä, vaan jatka katsomista, nelonen on taas timanttia! Mielestäni BSG pesee jopa Farscapen ja Fireflyn, jotka olivat tähän asti suurimmat scifisuosikkini.

slux kirjoitti...

Eipä taida sellaista asiaa kuin sähköallergia olla olemassa, YLEnkin dokumenttivalinnat on joskus vähän kummallisia... http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6allergia

Eli siis sähköallergia on samaa sarjaa vaikkapa ajatustenluvun kanssa, missään kontrolloiduissa testeissä ei ole voitu sellaista todeta ja esimerkiksi valesähkölaitteet ovat aiheuttaneet oireita siinä missä oikeatkin. Muutenkin jos mitään fysikaalista perustaa jolla jokin voisi vaikuttaa ei tunneta niin ollaan aika heikoilla hangilla.

Idhren kirjoitti...

Kitti, olen ollut aika varovainen omani kanssa, mutta silti onnistunut kolauttelemaan sen pari kertaa ties mihin. Ei naarmuja tähän mennessä! Vaan eihän tuota keraamista korua kovin fiksua ole pahoinpidellä :P

SunSun, sähköallergiasta tulikin jo kommentti. En minäkään sulje pois sitä mahdollisuutta, etteikö vaaraa voisi olla, en vain näe mitään mieltä erityisesti pelätä tai ryhtyä rajoitustoimiin niin kauan, kuin näyttöä haitallisuudesta ei ole. Jos haittoja on olemassa, ne täytyy voida todistaa.

Ja hei, aika monethan tuota latailua ja myöhemmin ostamista harrastaa ;) Kivempihan se on etukäteen tietää kuin ostaa sikaa säkissä, ja toisaalta omasta mielestä hyviä juttuja sitten mielellään hankkiikin hyllyynsä :)

Mä kuulin kaverilta, että hänen Babylon 5 -fanaattinen isoveljensä oli nauranut kaverini kertoessa minun hehkuttaneen BSG:tä :P B5:sta on niin tsiljoona vuotta, että en kyllä mitään siitä muista :P Fireflysta taas en itse hirveästi pitänyt, mutta taidankin olla allerginen kaikenlaisille länkkärijutuille :P

SunSun kirjoitti...

Joo, suhtaudun minäkin lähdekriittisesti tv:n dokkareihin (esim. MOT on ihan vitsi), mutta se kesäinen dokkari vaikutti ihan pätevältä. Siinä mm. haastateltiin erästä suomalaista tutkijaa (muistaakseni HYSistä), ja dokkari vaikutti muutenkin ihan pätevältä. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että lääketiede menee kokoajan eteenpäin, esim. kymmenen vuotta sitten lääkärit pitivät maitohappobakteerien syömistä antibioottikuurin yhteydessä täytenä huuhaana, mutta nykyään lääkärit nimenomaan suosittelevat maitohappobakteereja käytettäväksi antibioottikuurin aikana. Eli en tuota varoitusta säteilystä ihan huuhaaksi tuomitsisi, mutta en myöskään menisi täyteen paniikkiin. KOhtuus kaikessa, sanon minä. :)

Ja kyl miusta BSG on B5:sta parempi sarja. B5:sta tapitin silloin aikanaan ihan sutena, mutta Straczynskin ihmiskuvaus ja dialogi vain jäävät BSG:n vastaavasta ja PALJON. Toki B5 on ihan hyvä sarja vieläkin, mutta viimeisen kauden teletappifiaskon jälkeen en ainakaan minä kehtaisi väittää, että B5 on maailmankauden paras sarja ikinä. Toki makuja on monenlaisia... ;)

Idhren kirjoitti...

...Sitä odotellessa, että sähköallergiaa esiintyy todistetusti vaihteen vuoksi valvotuissa oloissa, eikä vain näyttävästi ja sopivasti televisiokameroiden edessä -.- Kohtuus on hyvä, mutta mielikuvitus ei sitä ansaitse. Muutan kantani välittömästi, kun se todistettu tapaus lääketieteen piiriin ilmaantuu ;)

Mä en pysty ottaan B5:een kantaa, olin tosiaan ehkä jotain 10 x)

Emmanuelle kirjoitti...

Aika yllättävää että BG kolmas kausi olisi heikoin, ainakin nämä 10 ekaa jaksoa ovat olleet parhainta ikinä. No scifi jää vähemmälle ja ihmissuhteet plus jumalahöpinät saavat enemmän tilaa, mutta en silti sanoisi että se on huono asia.

Fireflyita en koskaan kattonu, mutta tykkään siitä leffasta(Serenity) todella paljon.

Itse pääaiheeseen: jos säteily olisi oikeasti vaarallista niin tuskinpa kellään olisi kännyköitä. Sitä paitsi luulivathan tiedemiehet ennen että mikroaaltouunien säteily on vaarallista lapsille ja siksi niiden lähettyvillä ei saanu olla...

SunSun kirjoitti...

Emmanuelle, ne kymmenen ekaa jaksoa kolmoskaudesta ovatkin tosi hyviä. Valitettavasti sitten se toinen puolikas notkahtaa ja pahasti. Woman King on huonoin BSG:n jakso ikinä, jopa huonompi kuin Black Market kakkoskaudelta... ;)

Jos Serenity kolahtaa, katso ihmeessä Fireflykin. Kapteeni Mal on vaan niin kunkku. :D

Emmanuelle kirjoitti...

SunSun, hmmm no se selittää kaiken. Harmi ku kerkisin jo vakuuttua että parempaan suuntaan ollaan menossa. Neloskautta odotellessa pitää varmaan sitten kattoa uudestaan eka ja toka kausi. Ja ehkä vielä kolmaskin. Onneksi BG on niin hyvä että notkahdukset voi antaa anteeksi. :D

Saakohan Fireflyita dvdboksina? Koska nettiyhteys on niin huono ettei tällä pysty mitään oikein lataamaan.

SunSun kirjoitti...

Juu, saa Fireflyn dvd:llä. Playlta saisi näköjään hintaan 19.49 €, ei tuu tulleja tai postikuluja päälle, ja on luotettava firma. Tarttet tosin luottokortin...
http://www.play.com/DVD/DVD/4-/150418/Firefly-Complete-Series-1/Product.html

Ja kyllä se kolmoskausi siitä notkahduksesta paranee, Maelstrom on ihan pakkojakso katsottavaksi. Woman King on vaan niin käsittämättömän huono, että oikeastaan suosittelen hyppäämään sen yli. Muuten kolmoskaudessa ei ole oikeastaan mitään vikaa, jaksoissa 13-16 ja 18-20 vaan ei oikein tapahdu mitään (lukuunottamatta viimeisen jakson viimeistä 15 minuuttia, jolloin sitten tapahtuukin paljon)...

Stazzy kirjoitti...

Kaikenlainen säteily (wifi, kännykät, jne) on lisääntynyt niin paljon ihan 4-5 viimeisen vuoden aikana, ettei jatkuvan altistumisen mahdollisista haitoista pitkällä aikavälillä voikaan vielä olla tutkimustuloksia.

Siksipä minusta onkin ihan hyvä, että esim. wifi-verkkojen rakentamista kouluihin/päiväkoteihin rajoitetaan tietyissä maissa. Jos 15 vuodenkaan päästä ei ole huomattu minkäänlaisia haittoja, rakentakoot sitten. Parempi katsoa kuin katua. Tuskin lapsoset jäävät kehityksestä paljoakaan jälkeen, jos koulussa nyt ei langatonta verkkoa olekaan...

slux kirjoitti...

No, säteilyä on aika monenlaista. Valo on säteilyä, sitten on lämpösäteilyä ja molemmat on aika tärkeitä meille.

Radiot, televisiot ja tutkat on säteillyt ympäriinsä tässä jo melko pitkän aikaan. Toisaalta vaikkapa röntgenin ja UV:n haittavaikutukset on aika selkeästi tiedossa. WLAN ja Bluetooth -säteily sijoittuu aika lähelle televisiolähetysten taajuusaluetta joten aika samanlaisesta säteilystä tässä on nautittu jo melko pitkään.

Voihan sitä aina tutkia, ilmeisesti pään vieressä pidetystä kännykästä on sentään jonkinlaista näyttöä, että se aiheuttaa ainakin jotain muutoksia solun toimintaan. En kyllä itse lähtisi millekään varovaisuuslinjalle sellaisessa tapauksessa että mitään näyttöä minkäänlaisesta vaikutuksesta ei ole löydetty eikä teoreettisesti voida ajatellakaan olevan.

Stazzy kirjoitti...

"eikä teoreettisesti voida ajatellakaan olevan."

Ihan pakko tarttua tähän fraasiin.
Miten niin "ei voida teoreettisesti ajatella olevan"?

slux kirjoitti...

No tarkoitin vain, että jos ei ole minkään näköistä mekanismia joka edes teoreettisella tasolla voisi johtaa haittavaikutuksiin, niin tilanne on vähän samanlainen kuin siinä lehtijutussa jossa nainen väitti sen, että onko pistorasian reiät vaakatasossa vai pystyssä vaikuttavan hänen sähköallergiaansa. Tai jotain sinne päin. Kaikenlaisia väitteitä on helppo keksiä, mutta ei nyt ihan mitä tahansa ole edes tarvetta tutkia.

Ei tilanne varmaan WLAN/BT/GSM tapauksessa ole aivan yhtä selvä, mutta kahden ensiksimainitun osalta kyllä alkaa liipata melko läheltä ja tuon kännykkäsäteilynkin kanssa vaikka jokin vaikutus sentään on joissain tutkimuksissa todettu niin minkäänlaista teoriaa jolla tämä vaikutus voisi olla haitallinen ei ole kukaan tainnut esittää.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...