20.1.2009

Tutkimus: tiedostojen jakamisesta merkittävä hyöty maan taloudelle

Hollannissa on juuri julkaistu uusi tutkimus, jossa on kartoitettu musiikin, elokuvien ja pelien nettijakamisen taloudellisia ja kulttuurillisia vaikutuksia. Tekijänoikeusjärjestöt ovat jo vuosia pyrkineet vakuuttamaan päättäjät ja kansan piratismin haitallisuudesta ja levittäneet propagandaa sen kulttuuria tuhoavasta vaikutuksesta, mutta kansallisen tutkimuslaitos TNO:n tutkimus osoittaa, että tilanne onkin suorastaan täysin päinvastainen.

Tutkimuksessa todetaan, että tiedostojen nettijakaminen tuottaa vuosittain Hollannin liikevaihdolle 100 miljoonan euron kokonaishyödyn. Vaikka viihdeteollisuus kärsii lieviä tappioita, ovat kokonaisuudessaan piratismin taloudelliset hyödyt suuremmat kuin sen aiheuttamat haitat. Tämä perustuu siihen, että esimerkiksi musiikkia ahkerasti ilmaiseksi lataavat ostavat musiikkia ja käyvät konserteissa ahkerammin kuin ei-lataajat. Sama toistuu myös pelien kohdalla - pelejä imuttavat myös ostavat pelejä enemmän kuin ne, jotka eivät niitä imuta. Laajan kulttuurikirjon saatavuus lisää sen kulutusta. Tämä on tietysti ollut jo kirjastoalalla työskentelevien tiedossa iät ja ajat, mutta viihdeteollisuus luonnollisesti haluaa vaieta visusti asiasta.

Mielenkiintoista on myös seurata nouseeko tutkimustulos yhdenkään sanomalehden uutisotsikoihin.

Nyt on erinomainen hetki nousta vastustamaan jättiläismäisten yhtiöiden valtaa ja suoranaisia valheita, jotka ajavat meitä kohti valvontayhteiskuntaa ja tuottavat meille yhä järjettömämpiä lakeja vastoin ihmisten ilmeistä oikeustajua. Nyt on hyvä hetki tukea piraattipuoluetta esimerkiksi allekirjoittamalla kannattajakortin, jos puolueeseen liittyminen ei itsessään nappaa.

Lue myös:
Piraattiliitto: Tuore tutkimus: tiedostojen jakamisesta 100 miljoonan vuotuinen hyöty Hollannille
Heijastuspinta: Suurin osa nuorista on rikollisia

14 kommenttia :

vzio kirjoitti...

älä ruoki lamaa - wareta! \o/

Anni kirjoitti...

Tämäpä oli mielenkiintonen, kiitti! Oon odottanutkin että jotain tällasta ilmenee.. Saa nähdä päteekö tämä muuallakin.

Heatn kirjoitti...

Tästä samasta oli artikkeli Keski Suomalaisessa, siis piratismista ja pirattipuolueesta. Siinä haastateltiin puolueen puheenjohtajaa ja avattiin hieman toiselta kantilta musiikin, leffojen ja pelien lataamista netistä sekä tekijänoikeuksista. Tämä oli mielenkiintoinen uutinen ja varmasti tulevaisuudessa keskustelua herättävää. Onhan monen muunkin asian hinnoitteluperiaatteet muuttuneet, miksei niinkin muuttuvan alan kuin viihdebisneksen?

Mä tykkään sun blogista ihan mielettömästi. Siis tästä ulkoasusta sekä tyylin ja ajatusten tasapainosta.

Jenna kirjoitti...

Kyllähän se nyt käy järkeen, että innostaa ostaakin musiikkia, kun on ensin päässyt kunnolla tutustumaan siihen mitä on ostamassa. Ei tule ostettua sikaa säkissä.

Idhren kirjoitti...

Vzio, ratkaisu kaikkeen o/

Anni, tosiaan, viitteitä tästä on ollut muissakin tutkimuksissa, mutta nyt ilmeisesti on ihan suora tutkimustulos. Odotellessa sitä, että muutkin maat tutkivat asiaa oman taloutensa kohdalla...

Heatn, niin, tekijänoikeushan on aika lailla ongelmallinen systeemi tätä nykyä, se palvelee lähinnä viihdeteollisuutta ja suurten yhtiöiden Herra Isoihoja, edes artistit itse eivät läheskään aina hyödy nykyisenmallisesta tekijänoikeudesta. Ongelmia on paljon muitakin, piraattipuolueen sivuilla niitä on hyvin eritelty.

Hauska kuulla, että pidät blogistani :)

Jenna, nimenomaan, ja juuri vastoin sitä, mitä jotkut väittävät, että latailijat eivät arvostaisi muiden työtä ladatessaan ilmaiseksi. Niinhän se on, että paljon kokeillaan asioita ja ne, joista ihmiset pitävät, ne myös itselle ostetaan. Huonot tuotteet jäävät ostamatta ja menestyvät siis huonommin kuin hyvät.

zache kirjoitti...

Suomessa ainakin Teosto on teettänyt "tutkimuksen (Tuomas Kallio, 2006), jonka mukaan laittomasti musiikkia lataavat ostavat enemmän musiikkia kuin ne jotka eivät. Samoin HIIT:n tutkimus päätyi viime vuonna yleisemmin samaan.

Pitäis melkeistä tsekata et olisiko suomessa jokin ei perinteinen taho (luultavasti jonkun YO:n kulttuurin/filosofianlaitos) tehnyt tutkimusta siitä, että kannattaako tekijänoikeuksista pitää tiukasti kiinni vai ei. Jotenkin meinaan tuntuu et olisi, mutta se on mennyt vain off-radar kun fokus ei ole ollut tiukan kaupallinen tai lakitekninen.

Minna kirjoitti...

Eräässä Pop.kultin jaksossa puhuttiin piratismista ja kuultiin myös Piraattipuolueen jäsentä. Täytyy sanoa, että oli kuitenkin samaa mieltä studiovieraiden kanssa: se, että varastaminen on helppoa, ei tee siitä oikeutettua.

On hassua, että monen mielestä on ihan ok lisätä kaupassa hedelmiä sinne heldelmäpussiin punnitsemisen jälkeen. Se on helppoa. Eihän se muka ole edes varastamista. Kuitenkaan monelle ei tulisi mieleen, että voisi irroittaa yhdestä vaatteesta varashälyttimen ja kätkeä sen muiden vaatteiden sekaan ja yrittää saada ilmaiseksi. Sehän olisi varastamista, vaikka kyse olisi halvasta ale-tuotteesta.

On sama asia, varastaako sen levyn kaupasta vai netistä, kumpikaan ei ole mielestäni moraalisesti oikeutettua. Yritin tällä hedelmä-varkaus kohdalla havainnollistaa sitä, että ihmisten käsitys rikoksen luonteesta ja vakavuudesta mielestäni riippuu paljolti siitä, kuinka helppo se on tehdä. Tietysti suunnitelmallisuus, jota vaikea rikos tarvitsee, tietyllä taoaa pahentaa rikosta, ja erottaa esim. tapon murhasta. Samaa kaavaa ei voi kuitenkaan soveltaa varkauteen eikä mielestäni teon helppous ei tee siitä oikeutettua.

Tietysti verotukset, korkeat hinnat jne. ovat asioita, joita pitäisi pyrkiä muuttamaan. Minä kuitenkin mielummin maksan artistille tai taitelijalle kuin varastan.

(Emmin kovasti, kirjoitanko tänne, koska pelkään sellaista "käännytysvastausta", jossa yrität argumentoida minun mielipiteeni vääräksi ja omasi oikeaksi. Tämä on kuitenkin minun mielipiteeni, ja minulla oli tarve se ilmaista.)

slux kirjoitti...

On täysin eri asia "varastaako" kaupasta vai netistä. Netistä teoskappaleen lataamalla itselleen tuottaessa se alkuperäiskappale josta itselleen kopion otti ei katoa minnekään. Kaupasta esineen varastaessa sen sijaan kaupassa on sen jälkeen yksi kappale vähemmän sitä levyä. On se tekijänoikeuspropaganda purrut hyvin juu, mutta teoskappaleen laiton tuottaminen omaan käyttöönsä ei nyt vaan ole sama asia kuin varastaminen.

Kaupasta musiikkia varastavien kohdalla jos tehtäisiin tämän postauksen mukainen tutkimus niin ei todennäköisesti päädyttäisi samaan tulokseen koska ne ihan oikeasti varastavat tuskin ostelisivat enemmän kuin keskivertokuluttaja ja aiheuttaisivat todellista, suoraa ja mitattavissa olevaa tappiota varkaudellaan.

Ranna kirjoitti...

Itse asiassa musiikin suurkuluttajana (ja bändipaitanatsina! :D) allekirjoitan tuon tutkimuksen omalta kohdaltani täysin.

Olisi nimittäin ihan pirun moni levy jäänyt hankkimatta ja artisti löytämättä, jollen olisi ensin viekkaudella ja vääryydellä warettanut musiikkia koneelleni.
Olen ostanut jokaisen oikeasti hyvän lataamani levyn kiltisti kaupasta myöhemmin, ja poistanut huonot vähin äänin kovalevyltäni. Uskaltaisin väittää että ilman mahdollisuutta ladata musiikkia netistä omassa hyllyssäni olisi pari-kolmesataa äänitettä vähemmän.

Warettaminen tekeen musiikin ostamisesta helpompaa, koska levyihin voi tutustua ilman pelkoa virheostoksista.
Huonosti istuvan tai nopeasti käytössä nuhjaantuneen vaatteen voi palauttaa kauppaan. Paskojen levyjen kohdalla ei valitettavasti olla yhtä joustavia.

Ranna kirjoitti...

Ai niin,
oon myös warettanut viinyylillä omistamiani levyjä iPodilleni.

Terv. Roisto

Idhren kirjoitti...

Minna, voit pohtia miksi varastaminen on väärin, tai mitä haittaa varastamisesta on. Sitten voit pohtia päteekö tämä musiikin/elokuvien/pelien latailuun ja kun ei päde, voit siirtyä pohtimaan mikä siitä latailusta tekee väärää, jos mikään. Jos ajattelet loogisesti, päädyt samaan lopputulokseen, jonka slux tuossa jo esittikin. Sitten ehkä voit myös vilkaista mitä siellä piraattipuolueessa ja piraattiliitossa oikeastaan sanotaankaan ja mitä tämä tutkimus käsitteli.

"Minä kuitenkin mielummin maksan artistille tai taitelijalle kuin varastan."

Tällä hetkellä maksat enimmäkseen suurille viihdeteollisuuden yhtiöille ja niitä pyörittäville tahoille. Artistit ja taiteilijat saavat hyvin vähän.

Idhren kirjoitti...

Ranna, allekirjoitan saman leffoista, leffaihmisiä kun tässä enemmän ollaan ^^

kylteri kirjoitti...

Tuossa on mielestäni yksi metodologinen ongelma: kuinka voidaan osoittaa, että piratismiin syyllistyvät ostavat piratismin ansiosta enemmän mediatuotteita, kuin jos he eivät piratisoisi tuotteita? Korrelaatio sinällään ei kerro vielä syy-seuraus-suhdetta.

Koska ihmisen käytetttävissä olevat varat ovat niukkoja, rationaalisesti toimiva ihminen vähentää musiikin ostamista saadessaan musiikin ilmaiseksi.

Otsikkosi "valtiontalous" on epäilemättä väärä sanavalinta. Todennäköisesti tutkimuksessa puhutaan kansantaloudesta.

Idhren kirjoitti...

Kylteri, ensinnäkin, kiitos paljon tarkennuksesta, muutin otsikkoa vastaamaan paremmin sitä, minkä olen tutkimuksesta suomeksi lukenut.

Pointtisi korrelaatiosta ja kausaalisuudesta on totta, joskaan kukaan ei käsittääkseni ole väittänyt, että "että piratismiin syyllistyvät ostavat piratismin ansiosta enemmän mediatuotteita, kuin jos he eivät piratisoisi tuotteita". Tutkimus ei tutkinut tätä ja minäkin käsittääkseni puhuin moisesta lähinnä anekdoottien tasolla. Tutkimuksessa vertailtiin piratismia harjoittavien ja harjoittamattomien kulutusta, ei tutkittu kulutustapojen syitä, joskin tässä olen toisen käden tietojen varassa, hollanti kun ei kuulu kielitaitooni. :/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...