8.1.2009

Stubbkaan ei pidä anonyymeistä ilkeilijöistä

Blogeissaan anonyymiä ilkeilyä kestäneillä on nyt valtiojohtotason kohtalontoveri. Ulkoministeri Alexander Stubb ilmoitti eilen blogissaan, että aikoo tästä eteenpäin sallia kommentoinnin vain omalla nimellä. Aiemmin "liberaalilla julkaisulinjalla" ollut Stubb kirjoittaa, ettei aio enää julkaista kommentteja, joiden tarkoitus on "tölväistä tai solvata toista". Samalla hän toivoo keskustelun jatkuvan vilkkaana ja yrittää itsekin osallistua siihen ahkerammin.

Sananvapauteen kuuluu oikeus ilmaista mielipiteensä, vastenmielinenkin sellainen. Vihanlietsontaa ei sen sijaan Suomessa sallita, eikä myöskään toisten kiusaamista. Itsetarkoituksellinen toisen loukkaaminen ei ole asia, jota edes nousisin puolustamaan. Olenkin jo ennen Stubbin ratkaisua päättänyt, etten minäkään aio jatkossa julkaista rakentamattomia ilkeilyjä. Kiitos sananvapauden, jokaisella on kuitenkin mahdollisuus perustaa ikioma bloginsa, jossa ilmaista tyytymättömyytensä näistä ratkaisuista.

On mielenkiintoista huomata, että sähköisesti valveutuneet poliitikotkin joutuvat painiskelemaan samojen asioiden ja ongelmien kanssa, kuin muutkin ihmiset. Tokihan kaikki ovat tienneet, että jopa Stubb on leveässä virneessään ja lähes hyperaktiivisessa elämänrytmissään pohjimmiltaan kuin kuka tahansa tavallinen pulliainen, mutta silti sitä tuppaa ajatella valtaapitävistä "nuo" ja tavallisista ihmisistä "me". Toiseus on läsnä, ja valtasuhteet jakavat kuiluja ihmisten välille, pieniä ja suuria. Joku voi tietysti epäillä kansaa maailman demokraattisimman viestintävälineen kautta lähestyvän politiikon aikeita pr-tempuksi, aina anonyymivalitusta myöten. Hieman vähemmän kyyninen kenties uskaltaa iloita siitä, että tällainen keskustelukanava on ylipäätään olemassa.

Entä mikä takaa sen, että keskustelu säilyy avoimena, ja että siitä eliminoidaan vain puhtaan loukkaava materiaali? Kysymys, jota varmasti ainakin Stubbin politiikan kritisoijat voivat kysyä, kuten muutenkin mitä tahansa kulloisenkin kontekstin valtavirrasta poikkeavia mielipiteitä esittävät. Kysymys on perusteltu, kun puhutaan julkaisutoiminnasta. Sananvapaus ei kuitenkaan ole uhattuna, vaikka julkaisijalla onkin oikeus päättää täsmälleen mitä julkaista tuossa omassa julkaisussaan. Tämähän kun ei rajoita sitä, mitä muut julkaisevat. Kiitos sananvapauden (ja Internetin, joka mahdollistaa tämän käytännössä) jokainen voi perustaa oman julkaisukanavansa.

Tsemppiä Stubb, älä anna anonyymien pyyhkiä virnettäsi ruskettuneilta kasvoiltasi!

9 kommenttia :

winda kirjoitti...

Mahtava postaus, parasta oli tuo viimeinen lause, herätin räkätykselläni nukkuvan vauvani :D

Ihana kestohymyinen Stubb <3

Idhren kirjoitti...

Winda, haha, pahoitteluni siitä :D Joo kyllä se aikamoinen persoona näyttää olevan. Epeli mieheksi.

Rhia kirjoitti...

Minusta Stubb on piristävän erilainen poliitikoksi. Pesee kertalaakista väyryset, vanhaset ja lipposet. Monet nuoretkin poliitikot ovat usein kovin vakavan ja jäykän oloisia. Stubbissa on jotakin hyvin rentoa ja samalla kovin vakuuttavaa. Ehkä se on se hohtava hammasrivistö jonka sanomaa vaan ei voi epäillä. Sympaattinen kaveri.

Idhren kirjoitti...

Onhan se sellainen show-mies ;)

Tero (täydellinen isä) kirjoitti...

Tuli mieleen, että anonyymius ja sen ylläpito voi olla jossain päin maailmaa tärkeää sananvapauden ja jopa kirjoittajan hengen säilyttämisen kannalta. Ei ehkä Suomessa, mutta en kuitenkaan kannata sitä, että säädöksellä kiellettäisiin anonyymina tai nimimerkillä bloggaaminen. Tämä varmaan kapeuttaisi keskustelua: kaikkia mielipiteitä ja näkökantoja ei ehkä uskallettaisi artikuloida.

Minun blogiini saavat tulla kaikki koulukiusaajatkin ruikuttamaan, mutta se onkin erilainen kuin Idhrenin tai Stubbin. Jokainen bloginpitäjä määrittelee omat sääntönsä, joten Idhrenkin on aivan oikeutetusti tämän blogin valtiatar.

Idhren kirjoitti...

Tero, toki, en minäkään anonyymiutta kieltäisi tai ole kieltämässä. Anonyymius on kätevää missä tahansa aiheessa, josta olisi keskusteltavaa, mutta jota ei syystä tai toisesta kehtaa tai uskalla omalla nimellään puhua. Mistä oikeastaan itse puhuin, oli typerä tölvistely. Anonyymit ovat edelleen tervetulleita kommentoimaan, mutta ilkeilyt ja muu typerä materiaali tullaan tästä edespäin poistamaan - itse asissa myös nimellään kommentoiviin pätee sama ;o Siinä mielessä linjani eroaa Stubbin linjasta -.-

Tero (täydellinen isä) kirjoitti...

Tiedän, Idhren, ettet sinä kieltäisi anonyymiutta. Stubbin ratkaisu toi vaan mieleeni sen Julkisen sanan neuvoston sedän, joka vaati taannoin nimimerkkipohjaisen verkkokirjoittelun lakkauttamista.

Idhren kirjoitti...

Gahh, no se ukkelihan nyt onkin ihan pihalla kaikesta >_< Fantasioi jostain Internet-valvonnasta ja sensuurista.

Anonyymi kirjoitti...

:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...