5.1.2009

Päihdeäidit pakkohoitoon?

Päihteitä raskausaikanaan ongelmakäyttävät äidit saattavat pian joutua pakkohoitoon. Raskaana olevien päihdeongelmaisten naisten hoitokeinoja pohtiva työryhmä aikoo ehdottaa pakkohoidon mahdollisuutta, joskin viimeiseksi vaihtoehdoksi. Tätä ennen tarjotaan vapaaehtoista vieroitusta, kuten nytkin. (Lue uutinen Helsingin Sanomien sivuilta.) Vaikka jo vain alkoholille altistuu Suomessa vuosittain jopa yli 3 000 sikiötä, pakkohoito tulisi silti koskemaan vain murto-osaa. Vain vaikeimmat tapaukset hoidettaisiin äidin tahdosta riippumatta sikiön hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Päihdeongelmaisten äitien pakkohoitoa sekä kannatetaan, että vastustetaan. Pakkohoitoa puoltaa se, että päihteet alkoholista huumeisiin ja tupakkaan voivat vahingoittaa ja jopa vammauttaa sikiön, vapaaehtoisesta hoidosta lähdetään usein pois ja hoito jää kesken sekä se, että mahdollisesti jo peräti kolmannen sukupolven päihdeongelmista kärsivä ei välttämättä kykene ottamaan apua vastaan, mutta sikiön terveydestä pitäisi silti yhteiskunnan huolehtia.

Pakkohoitoa vastustavat taas vetoavat siihen, että tahdosta riippumaton hoitoon ottaminen voi karkottaa naisia neuvolapalveluista ja pelottaa ottamasta ajoissa yhteyttä viranomaisiin. Päihdeäitejä tutkinut synnytyslääkäri Erja Halmesmäki huomauttaa tähän: "Tahdonvastaisen hoidon kohteina olevat ihmiset eivät muutenkaan noudata niin sanottua hyvää terveyskäyttäytymistä. He eivät saavu vastaanotolle, kun heille on varattu aika. Saatamme törmätä heihin ensimmäisen kerran, kun poliisi on löytänyt heidät sammuneena jostain Rautatieasemalta ja tuonut meille." (Lue Halmesmäen haastattelu Helsingin Sanomien nettisivuilta.)

Oma pohdinnanaiheensa on sekin, mistä sitten saada hoitopaikkoja näille äideille? Mistä rahat, kun jo muutenkin on terveydenhuolto tiukilla ja kunnat henkihieverissä?

45 minuuttia -ohjelmassa MTV3:lla esitettiin 26. 11. 2008 jakso, jonka toisessa osiossa käsiteltiin päihdeäitejä, joskaan ei tarjottu ratkaisuehdotuksia. Jakson esittämisen jälkeen ihmiset olivat järkyttyneitä ohjelmassa näytetyistä vauvoista, jotka huusivat ja tärisivät vierotusoireista. Keskustelufoorumeilla vaadittiin lasten huostaanottoa ja jopa päihdeongelmaisten pakkosterilisaatiota. Tunteita herättäneen jakson voi katsella MTV3:n nettitelevisiosta.

City-lehden nettisivuilta on luettavissa vieroitukseen lähtevän päihdeäidin vaiheita kertaava artikkeli, "Sekaisin raskaana".

Mitä mieltä olet? Pitäisikö päihdeongelmaisia äitejä pakkohoitaa?

29 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Vastustan pakkohoitoa, koska ihmisellä on oikeus edelleenkin päättää omasta ruumiistaan, ja mielestäni sikiö on vielä osa sitä eikä erillinen elävä olento omine oikeuksineen. Totta kai ajatus päihteiden käytön vaikutuksesta sikiön kehitykseen on enemmän kuin ikävä, mutta niin se vain on. Minusta kannattaisi ennemminkin yrittää jotakin äidinkin oikeuksia kunnioittavaa keinoa.

zache kirjoitti...

Aika jäävuoren huippu tuo pakkohoito, jos nuo luvut yli 3000 pelkästään alkoholille altistuneista pitää paikkansa. Se on palttiarallaa 5%- ikäluokasta ja koskee vastaavasti joka kymmenettä synnyttäjää. Ei onneksi joka kymmenettä naista, kun ongelmat varmaan kasaantuu tietyille ihmisille, mutta silti ihan käsittämättömän suurista luvuista puhutaan.

zache kirjoitti...

Miksi muuten ei vain tarjota ilmaista pitkäikäisvaikutteista ehkäisyä riskiryhmille?

Olisi aivan varmasti halvempaa kuin pakkohoito ikinä, helposti purettavissa, eikä vapaaehtoisena olisi edes hirveän epäeettistä ja on muutenkin sellainen juttu jota ihmiset tekee normaalisti. (toisin kuin esim pakkohoito)

pinja2 kirjoitti...

Tää on hirveen monipiippuinen juttu. En ite osaa edes oikein päättää, olenko pakkohoitoa vastaan vai sen puolesta. Mun mielestä vielä syntymättömän lapsen itsessään pitäisi olla jo niin suuri motivaation lähde, että voisi olla edes sen raskausajan päihteittä. Toisaalta helppohan se on sanoa, kun itsellä ei päihdeongelmaa ole. Jokaisella on tietystä vapaus päättä itse omasta ruumiistaan, mutta väärin on sekin, että vatsassa kasvavaa vauvaa voi vahingoittaa sen varjolla.

Ne vauvat oli järkyttävää nähtävää. Niin raukkoja ja pieniä. Kieltämättä heitä katsellessa tuli sellainen olo, että heitä pitäisi suojella kaikin keinoin. En silti kyllä pysty sanomaan, että pakkohoito olisi oikea keino.

Idhren kirjoitti...

Tähän voi tietysti tehdä sellaisen huomion, että kyllähän ihmistä voidaan pakkohoitaa nytkin mielenterveyden osalta, jos esimerkiksi on vaaraksi itselleen tai kyvytön itse päättämään. Tuolla jommassakummassa artikkelissa heitetiin ilmoille ajatus kyvyttömyydestä vastaanottaa apua. Jos äiti on tällaisessa tilanteessa, niin miksi hän olisi pätevä päättämään itse asiasta, jossa tällä ei oikeastaan ole kykyjensä puolesta mahdollisuutta kuin kieltäytyä avunsaannista? Eikö valinnanmahdollisuus tulisi antaa ihmiselle, joka kykenee aidosti valinnan tekemään?

Minusta on suorastaan rikollista, että viattomat sikiöt ja myöhemmin vauvat joutuvat kärsimään itsestään riippumattomista asioista ja äitinsä virheistä. Äitihän suoraan aiheuttaa vahinkoa, ei se kovin paljoa eroa siitä, että myrkyttäisi lastaan tämän synnyttyä. Silti pakkohoito on tosiaan ajauksena sellainen, että se laittaa miettimään, eikö todellakaan muita keinoja olisi. Zachen ehdottama ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen riskiryhmille voisi olla yksi vaihtoehto. Toisaalta pakkohoito aivan viimeisenä vaihtoehtona ei ehkä olisi niin paha...

Joy kirjoitti...

Hienoa Idhren, välillä on hyvä tuoda esiin myös hiukan vakavampia aiheita!
Näin äkkiseltään sanoisin, että kannatan pakkohoitoa tässä kohtaa, mutta mihin kaikkeen se tulisi välillisesti vaikuttamaan? Ja mietin myös tuota rahoituspuolta, kun ei valtiolla/kunnilla ole varaa hoitaa edes jo olemassaolevia lapsia (etenkin henkinen puoli)... Rumasti sanottu, mutta niin se vain on. Tässä riittää miettimistä ja suremistakin :(

Idhren kirjoitti...

Joy, toki! Hankala on aihe ja käytännön toteutuskin on sitä. Resursseja tehdä mitä pitäisi on liian vähän jo nytkin.

winda kirjoitti...

Luin justiinsa puolet tosta hesarin artikkelista poikkikselle ääneen :)

Mä en oikein tiedä mitä mieltä tosta pakkohoidosta oon, toisaalta se on musta väärin, mutta se sisäinen äiti (ja kai se ihan ulkoinenkin on) joka mussa elää, kiljuu että pakkohoitoon vaan.

Tunsin erään tytön joka oli kanssani samaan aikaan raskaana, ei onneksi ollut päihdeäiti, mutta poltti ja litki ernergiajuomia ja söi todella surkeasti yms. raskausaikansa. Pelotti hirveästi että lapsi joutuu kärsimään äitinsä tyhmistä valinnoista. Onneksi heille syntyi pieni terve tyttö, mutta toisinkin olisi voinut käydä.

Musta on jotenkin niiiin väärin että ihminen joka ei kykene huolehtimaan itsestään, saa hankkia jälkeläisiä joista ei myöskään kanna vastuuta. Sille lapselle pitäis ainakin antaa mahdollisuus terveeseen ja päihteettömään elämään, vaikka sitten sen äidin pakkohoidon kautta.

Tää on kyllä vaan mun mielipide, jotkut fiksummat voi tietää asiasta enemmän. :)

Anonyymi kirjoitti...

Pakkohoito tulee varmasti halvemmaksi, kuin vuosia jatkuva vammautuneen lapsen hoitaminen.

Terv. kylteri / kauppakorkeakouluun.com

stazzy kirjoitti...

Henkilökohtaisesti olen ehdottomasti pakkohoidon kannalla. Eihän äidillä ole lupa syöttää syntyneelle lapselleenkaan myrkkyjä, miksi lapsen oikeudet olisivat olemattomat muutamaa viikkoa aiemmin?

Anonyymi kirjoitti...

On todella järkyttävää, että syntymättömät lapset joutuvat kärsimään äitinsä valinnoista voiden lainkaan vaikuttaa niihin. Eli puollan kyllä pakkohoitoa, vaikka se hieman moraalisesti arvelluttavaa onkin. Tässä kohtaa uuden elämän terveys menee kuitenkin kirkkaasti moraalikysymysten edelle.

Tero (täydellinen isä) kirjoitti...

Kiinnostava kysymys: Omistaako äiti kehonsa silloin, kun sen sisällä on toinenkin elävä olento?

Abortinhan saa tehdä vain alle 3 kk sikiölle.
Tämän jälkeen sikiön elämää ei enää lain mukaan saa äidin päätöksellä lopettaa.

Saako äiti kuitenkin elintavoillaan systemaattisesti heikentää sikiön tulevia elämänedellytyksiä?

Minusta ei saa. Olen eittämättä päihdeäitien pakkohoidon kannalla.

Idhren kirjoitti...

Kylteri, totta.

Stazzy, tuota itsekin kelailin, muutama viikko sinne tai tänne ei käytännössä lapsen kannalta tee yhtään mitään eroa. Ja muutenkin, jos lapsi ollaan maailmaan pukkaamassa, niin totta ihmeessä sitten on velvollisuus olla tarkoituksellisesti vahingoittamatta ja vaurioittamatta sitä kasvavaa sikiötä. Asiaa tietysti tuolta osin hankaloittaa se, että aineidenkäyttäjien kuukautiskierto voi olla täysin ulalla ja menkkujen poisjäämisen huomaamiseen voi mennä aikaa... Mutta joka tapauksessa.

Anonyymi, kyllä.

Tero, hyvä pointti tuo aborttiasia. Olen samaa mieltä.

Lizzie kirjoitti...

Tää nyt ei liity asiaan niin mitenkään, mutta :) huomasin että olit tonne yhteen blogiin maininnu että etsit platform-nilkkureit, mulla olis ainakin sen tyyliset myynnissä. koko 36, ei kai vaan liian pieni? :/ jos kiinnostaa, ni tsekkaa ne tyylitaivaasta, mun löydöistä.

Idhren kirjoitti...

Lizzie, kiitos kovasti vinkkauksesta! Valitettavasti jalkani on kokoa 38-39, joten ei taida olla varsinaisesti toivoa :D

Niina kirjoitti...

Vaikka mulla ei tähän aiheeseen mitään hienoa perusteltua vastausta tule niin sanon, että ehdottomasti pakkohoitoon jos vauva on muuten vaarassa. Ei ole vauvan vika jos äiti käyttää huumeita/alkoholia ja sitä kautta saattaa vaikka vammautua, lapsi kärsii siitä sitten koko elämänsä. Jatkakoon äiti vaikka synnyttämisen jälkeen huumehörhöilyjään (ja vauva parempaan kotiin tietty), mutta pakko se touhu on lopettaa raskauden ajaksi.

ps. Miksi en ole aiemmin seurannut blogiasi, ihan huippu suoraansanottuna ja ehdottomasti lisää noita kuvanmuokkausohjeita!

colajuoma kirjoitti...

Ei nyt liity mitenkään postaukseesi, mutta uskotko että toi polaroidohjelma toimisi myös linuksilla pienen laittamisen jälkeen? vai onko valmiina jo joku linuksversio?

poster kirjoitti...

Mun mielestä tuo pakkohoito on ihan hyvä ratkaisu, sillä vaikka varsinaisesti pakkohoito itsessään ei ole moraalisesi välttämättä maailman helpoin toimintamalli, on sikiön oikeus terveeseen elämään suurempi kuin äidin oikeus päättää kehostaan. Kuten jo todettiinkin, nämä äidit, jotka pakkohoitoon määrättäisiin, olisivat todennäköisesti sellaisia tapauksia, jotka eivät pysty esim. huumeaddiktionsa takia tekemään rationaalisia päätöksiä tms. Tuskinpa he pystyvät edes huolehtimaan itsestään, joten miten voitaisiin olettaa, että he pystyisivät huolehtimaan sikiöstään?

Taloudellisia seikkoja pohdittaessa on hyvä ottaa huomioon, että tokihan pakkohoidon toteuttamiseen kuluisi varoja yhteiskunnalta, mutta yhtä lailla rahaa kuluu jatkuvasti siihen, että päihdeäitien lapsia hoidetaan terveydenhuollon ja esimerkiksi erityisopetuksen kautta. Päihdeäitien pakkohoito onkin mun silmissä ainakin hyvin paljon juuri ennaltaehkäisevää työtä - käytetään rahaa siihen, että sikiöistä kasvaville lapsille ei tulevaisuudessa tule jopa elinikäisiä ongelmia äitiensä holtittomasta käytöksestä.

Ela kirjoitti...

Arvostan sitä, että kirjoitat tästä mieltä kuohuttavasta aiheesta asiallisesti ja kiihkottomasti.

Vaikka arvostan ihmisen oikeuden päättää omasta elämästään hyvin korkealle, on minun mielestäni myös tilanteita, joissa ihminen omalla toiminnallaan osoittaa, ettei ole kykenevä kantamaan kyseisen oikeuden käyttämisestä seuraavaa vastuuta. Näissä tilanteissa pidän asiallisena ja oikeana, että yhteisö tai jopa yhteiskunta puuttuu tilanteeseen varsinkin jos ihminen vastuuttomalla toiminnallaan aiheuttaa vaaraa tai haittaa muille ihmisille tai heidän omaisuudelleen.

Päihteitä liikaa käyttävät ovat yksi näistä ihmisistä, ja päihdeäidit ovat heistä ehkä vakavimmin toisen ihmisen henkeä vaarantava ryhmä. Asiaan puuttumiseen on siten mielestäni painavia syitä. Onkö pakkohoito sitten suositeltava menettelytapa?

Tietyissä tilanteissa mielestäni vastaus on myönteinen. En kuitenkaan pidä pakkohoitoa keinona, jota tulisi käyttää systemaattisesti jokaisessa tapauksessa. Pakkohoidon lisäksi tulisi viranomaisilla olla muitakin keinoja käytössään.

whatevernights kirjoitti...

3000 alkoholille jo sikiöiässä altistunutta on todennäköisesti Suomeen 3000 alkoholistia lisää?

Olen samaa mieltä suurimman osan kanssa, ettei ketään voi pakottaa mutta toisaalta, en usko pakkohoidon jälkeen kyseisen henkilön hirveästi katuvan jos pelastaa lapsen lisäksi myös itsensä.
Toisaalta, omakohtaisia kokemuksia tuskin keneltäkään meistä löytyy...

Maija kirjoitti...

Minun kommentti ei mitenkään aiheeseen liity, mutta laitoin jo kommenttia tuonne postaukseen missä kerroit että Poladroid on myös windowsille. Niin ja et välttämättä sitä olisi sieltä löytänyt (ehkä) niin siis mitä teen niille kuvile sen jälkeen kun ne on valmistuneet? Tai siis miten saan ne kuvat nettiin muittenkin nähtäväksi tai vaikka photobuckettiin ym.? pitääkö ladata joku ohjelma?

Maija kirjoitti...

Ongelma hoitui, taisin vaan hätiköidä :D

Idhren kirjoitti...

Niina, kiitos :)

Poster, kyllä. Pakko on tosiaan ajatuksena hankala ja sellainen, ettei sitä kovin helposti tai heppoisesti soisi käytettävän. Mutta tosiaan, pystyykö sitten äiti, joka ei edes kykene ottamaan vastaan apua, tekemään muutenkaan siiön kannalta hyviä päätöksiä?

Ja tosiaan, yhteiskunnalta menee rahaa sitten kuitenkin myös sitten niiden vaurioituneiden lasten hoitamiseen...

Ela, kiitos, pyrinkin kirjoittamaan postauksesta asiaa esittelevän keskustelunavauksen ja vasta kommenteissa esittelemään oman kantani. :)

Eipä muuten ole lisättävää tuohon mitä sanoit.

Whatevernights, hyvä pointti. Ongelmakäyttäytyminen voi helposti siirtyä vanhemmilta lapsille, ja niin tapahtuukin. Pelottava oli toteamus tuossa toisessa artikkelissa kolmannen sukupolven päihteiden ongelmakäytöstä...

Colajuoma, mahdollista, mahdollista!

Maija, hyvä juttu :)

Stazzy kirjoitti...

"Ei nyt liity mitenkään postaukseesi, mutta uskotko että toi polaroidohjelma toimisi myös linuksilla pienen laittamisen jälkeen? vai onko valmiina jo joku linuksversio?"

Linuxversiota en ole nähnyt, mutta Winen avulla voisi pyöriä. En ole itse jaksanut kokeilla.

myytinmurtaja kirjoitti...

Länsimainen demokratia perustuu sille, että syntyneellä yksilöllä ja vain hänellä on päätösvalta ruumiistaan. Jos nainen voidaan viedä pakkohoitoon vain koska hän on raskaana, kuka on seuraava?

Minusta jokaisella lapsella on oikeus syntyä toivottuna. Jos nainen ei tahdo lastaan tai ei voi sitä hoitaa, hänen on parempi tehdä abortti. Jos pakkokeinoihin todella olisi tarvis mennä, niin pakkohoidon asemesta parempi ratkaisu olisi pakkoabortti. (Sitäkin parempi olisi tietsyti etukäteen asennettu ehkäisykapseli. Neuvonta jne toki kaikkein paras.)

Muutenkin päihdeäitien pakkohoidon ajatus on ontuva. Viina tekee pahinta tuhoa raskauden alkuvaiheessa. Siinä vaiheessa kun päihdeäiti raijataan hoitoon, viina on jo ehtinyt runnella sikiötä. Minusta olisi erittäin naiivia ajatella, että pahassa viinaputkessa oleva äiti mitään raskaustestejä hommailisi heti kuukautistensa jäätyä pois...

Idhren kirjoitti...

Myytinmurtaja, toisaalta, mikä oikeus kenelläkään on vahingoittaa lasta vain siksi, että lapsi sattuu vielä olemaan naisen kropan sisäpuolella ulkopuolen sijaan? Itselleen tehköön mitä lystää, mutta raskaana oleva nainen ei aineita vetäessään tee mitään vain itselleen, vaan myös toiselle. Se minun mielestäni muuttaa tilanteen täysin.

Olen samaa mieltä siitä, että abortti on fiksu ratkaisu, jos yhtään tuntuu siltä, että lapsen pyöräyttäminen maailmaan ei ole fiksu veto. Kuitenkin esimerkiksi aineita käyttävien äitien kohdalla asiaa ongelmoittaa sekin, että hormonikierto voi olla ihan sekaisin, ja raskautta voi olla vaikea huomata tarpeeksi ajoissa. Ja noh, kyllähän aineäitikin voi kuvitella pääsevänsä kuiville tai haluta sitä, mutta epäonnistua...

Vaikea on asia, sitä ei ole kieltäminen vieläkään :>.

Idhren kirjoitti...

...Ja toisaalta, miksi pakkoabortti olisi sitten vähemmän ontuva ajatus kuin pakkohoito? Toisen itsemääräämisoikeuttahan sekin pakko samalla tavalla rikkoo.

Anonyymi kirjoitti...

http://demi.fi/keskustelut/79517/nuoret-auml-idit-amp-odottajat-28

Anonyymi kirjoitti...

Tuo "myytinmurtaja" on joku raivohullu femakko, jonka mielestä se, että nainen pakotetaan ottamaan vastuu tekemisistään on naisten sortamista. Itse en antaisi moisen sanoille paljoa arvoa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...