26.1.2009

Onko Nina Mikkosella asiaa?17. 1. Ylen Aamu-TV:ssä esiintynyt Nina Mikkonen keskusteli (tai oikeastaan paasasi) kotiäitiydestä ja päivähoidosta Jarkko Tontti keskustelukumppaninaan. Mikkosen mukaan hyvä äiti on yhtä kuin kotiäiti ja päiväkodit lapsia turmelevia laitoksia, joihin itsekkäät vanhemmat sysäävät lapsensa silloin, kun eivät itse jaksa täysillä vanhemmuuden tehtävälleen antautua. Mikkonen leimaa ruotsalaiset tutkimukset päivähoidosta "sammuvan kansan" höpölöpöksi tavalla, jonka voi tulkita jopa rasistiseksi. Hän myös puhuu tunneälykkyyden puolesta ja näyttää väheksyvän koulutusta ja kirjaoppineisuutta. Mikkonen demonstroi omaa tunneälyään puhumalla lakkaamatta keskustelukumppaninsa päälle eikä suostu antamaan tälle puheenvuoroa.

Vaikka Mikkosen höyryämisen keskellä olisikin pieni asiankipinä, nimittäin se, että vanhempien tulisi olla nykyistä kiinnostuneempia lapsistaan ja viettää näiden kanssa enemmän yhteistä aikaa, se kieltämättä hukkuu suohon katsojan päivitellessä Mikkosen käyttäytymistä ja Tontin kärsivällisyyttä.

Saammeko tästä kuitenkin jotakin älykästä irti (Mikkosen touhuja ensin tarvittavan annoksen päiviteltyämme)?

EDIT klo 16.16: Kissanpäiviä-blogissa kirjoittaja on saanut tästä älyttömyydestä aikaiseksi älykästä pohdintaa. Idhren suosittelee lämpimästi.

Nina Mikkonen oli Arto Nybergin vieraana 25. 1. Uusinta ohjelmasta nähdään tänään 26. 1. klo 13.45. Ohjelman voi myös katsoa Yle Areenalta.

43 kommenttia :

hile kirjoitti...

Luoja tuota naista :D Olen kanssasi ihan samaa mieltä, vanhempien tosiaan tulisi viettää lastensa kanssa aikaa, mutta tuollainen paasaaminen.. Eipä minun silmissäni vakuuttanut olevansa kovin järkevä ja "tunneälykäs". Enkä kyllä vastusta päiväkotihoitoakaan.Minun nähdäkseni se on jo sosiaalistumisenkin kannalta ihan positiivinen asia. Ja hatunnosto Jarkko Tontille, ei mitenkään helppo keskustelukumppani...

mangolisa kirjoitti...

Heh, äitini on töissä tarhassa. Hän on sanonut, että on paljon kahdenlaisia vanhempia - niitä, jotka vaikuttavat sysäävän lapset tarhaan niin pian kuin mahdollista, ja haluavat kasvatuksen tapahtuvan siellä. Ja sitten on niitä, jotka haluaisivat olla kotona, mutta eivät rahallisista syistä voi. Ei tämä yhteiskunta hirveästi kannusta kotiinjäämistä.

Suurin osa vanhemmista lienee kuitenkin niitä, jotka menevät massan mukana ja laittavat lapsen tarhaan, koska niin vaan yleensä tehdään.

Olen oman päiväkotiharjoittelun perusteella tullut siihen tulokseen, että vanhemmilla ei ole muiden velvoitteiden jälkeen enää energiaa olla lapsen kanssa. Eli kyse ei välttämättä ole kiinnostuksen puutteesta, vaan uupumuksesta. Kyse on myös yhteiskunnan muutoksesta - lapsen tarvitsema aika ei kohtaa täysin yksilöajattelua.

Mutta ei sitä ennen vanhaan lasten kanssa niin silti leikitty. Lapset leikkivät lasten kanssa, ja kakaroiden jutut kiinnostivat ehkä nykyistä vähemmän. Aika romanttinen käsitys monilla entisaikojen vanhemmuudesta. Sitä ei voi kuitenkaan kieltää, että tänä päivänä lapsen hoito on sysätty vanhemmilta päiväkodille ja koululle. Aina se ei toimi.

Idhren kirjoitti...

Hile, niin, ei minunkaan käsittääkseni päiväkoti nyt kuitenkaan ihan niin saatanasta ole kuin Mikkonen yrittää ihmisille vakuuttaa ;o

Mangolisa, niinpä, vanhempia on erilaisia ja yhteiskuntakin on mitä on. Ja entisaikojen romantisointi on muutenkin aika yleistä, "ennen kaikki oli paremmin", vaikkei olisi ollutkaan. Kiitoksia monipuolisista ajatuksistasi!

Anonyymi kirjoitti...

Luoja mikä nainen.. Tuollainen hullu paasaaminen syö totisesti uskottavuutta..

Itse en varmaan jaksaisi olla ~seitsemää vuotta kotona odotellen, että lapsi menee kouluun.. Eihän niin pitkän tauon jälkeen voi mitenkään olla enää perillä työmaailman menostakaan..
Lisäksi lapsi saa tarhassa olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa ja oppii pärjäämään toisten kanssa. Vaikka Mikkonen itse olisikin kotikasvatuksesta huolimatta sosiaalinen, ei se tarkoita että kaikilla olisi mahdollisuus samaan. Sosiaalisuuskin on paljon persoonasta kiinni ja jos lapsi on luonnostaan ujo, kontakteja syntyy varmasti helpommin isossa ryhmässä kuin omassa pihapiirissä.

Rhia kirjoitti...

En ole koskaan pitänyt Rva Mikkosesta, ja viimeaikaisten lausuntojen perusteella pidän yhä vähemmän. Tämähän ei ole suinkaan hänen ainoa julkinen mielipiteensä. Mulla kilahti siinä kohtaa kun päiväkotia verrataan instituutiona Hitlerin diktatuuriin, ja sulkin joko videon. En siis kuullut mitä muuta yhtä älykästä Mikkonen kommentoi. Mutta on se hyvä puhua hyviä tuloja nauttivan miehen vaimona kun on varaa jäädä kotiin hoitamaan lapsia. Eri asia on vaikkapa opiskelevilla pariskunnilla ja vähätuloisilla perheillä joilla äidinkin tulot painavat tilipussissa huomattavan paljon. Mutta ei se mitään, kielletään vaan äideiltä opiskelu, työnteko ja muu itsensämäärämisoikeus ja pakotetaan ne kotiin. Ihmiset ovat erilaisia, joku haluaa jäädä kotiin, joku toinen ei. Ja se mitä haluaa ei aina ole se mikä on mahdollista. Asiaa voi toki miettiä myös yhteiskunnallisista näkökulmista. Jos yhtäkkiä kaikki äidit jäisivät kotiin niin mitä tapahtuisi maamme infratstruktuurille kun kaikki työssäkäyvät äidit eivät enää tekisi töitä. Siinä sulkeutuisi aika moni sairaala, pankki ja muu laitos. Tervetuloa todellisuuteen Nina Mikkonen.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, niinpä, lapsetkin ovat erilaisia keskenään. Huvittaahan tuossa oli juuri niiden ruotsalaisten päiväkotitutkimusten teilaaminen ihan täysin - ei kelpaa asiantuntijoiden mielipiteet, elleivät ne ole yhteneväisiä rouva Mikkosen mielipiteen kanssa.

Rhia, Mikkonenhan oli sitä mieltä muutenkin, että kun äidiksi tulee, niin sitten ei elämässä saa olla muita päämääriä tai tärkeitä asioita kuin lapsen hoito ja lapsen kanssa oleminen. Unohtaa suunnilleen itsensä ja omistautua vain täysillä äitiydelle. Varmasti se joillekin sopii ja hyvä heille, mutta kaikki eivät varmastikaan ole yhtä halukkaita määrittelemään itseään vain lastensaannin kautta.

Joy kirjoitti...

Pakko minunkin on vielä täälläkin paasata... Olen Mikkosta nimittäin kauhistellut jo yhdelle jos toiselle ystävälle ja sukulaiselle (Ja naiivisti liityin myös facebookin ninamikkonenhaistapaska-ryhmään, oikein barrikaadeille siis nousin, hehehheheheh).

En muista koska olisin nähnyt yhtä asialleen omistautuneen ihmisen paasaavan asiansa puolesta, tai yhtä imbesillin. Toivon kaikella sydämelläni ettei hän ole kasvattanut lapsistaan yhtä epäkohteliaita ja kovaäänisiä. Niinkuin täälläkin jo todettiin, totuuden siemen hänen puheissaan saattoi olla (jossain tosi syvällä), mutta jos Tontti olisi saanut puheenvuoron olisimme varmasti saaneet kuulla hänen suustaan ihan saman asian, tärkein on lapsi, eikä päiväkoti estä vanhempia antamasta hänelle kaikkeaan. Tavallaan säälin Mikkosta, mutten niin paljon etten ottaisi osaa julkisiin hirttäjäisiin!

Oliko Mikkonen muuten jo Arto Nybergissäkin, tietääkö joku? Nyberg on fiksu kaveri, olisi ihan mielenkiintoista kuulla mitä heillä olisi "juteltavaa"?

Idhren kirjoitti...

Ilmeisesti Mikkonen oli eilen Nybergin ohjelmassa, hitsit kun meni ohi >_<

Idhren kirjoitti...

...Mutta se ilmeisesti tulee tänään uusintana klo 13.45.

Joy kirjoitti...

Haaa, kiitän, taidanpa ottaa opiskeluista taukoa tsekatakseni sen. Mikä ihme siinä on, että tietää nyt jo oman reaktionsa ja silti on pakko katsoa?! Vähän kuin kävisi kakkalla ja kurkkaisi että mitä sieltä nyt tuli!!! Sori vaan kaikille ;)

Juliet kirjoitti...

Poikaystävä on töissä päiväkodissa, ja mitä sieltä oon kuullu niin liian monella lapsella päiväkoti On parempi paikka kuin koti.

juliet xxx

winda kirjoitti...

No siis mähän räjähdin eilen ihan täysillä kun luin sen haastattelun hesarin sivuilta. Sen jälkeen kun poikkis ei enää jaksanu kuulla mun avautumista päätiin siirtyä anonurkkaan valittamaan :)Saa toki ihminen olla tota mieltä asioista, mutta se että julistaa omien mielipiteidensä olevan ainoita oikeaita saa mut ärtymään. Rouva Mikkosella voi olla varaa jäädä kotiin hoitamaan niitä lapsiaan, mutta aika monelle se ei ole vaihtoehto. Mä en suostu hyväksymään että se että laitan lapseni tarhaan vuoden ikäisenä, tekisi musta yhtään huonomman äidin kuin niistä jotka hoitavat lapset kotona. Tarhassa kun oppii sellasia juttuja mitä ei kotona välttisti äiti osaakaan opettaa.

Tuleeko kohta joku sanomaan että lapset koulusta pois ja kotiopetukseen vaan, kyllä se äiti voi unohtaa oman elämänsä siinä vaiheessa kun on lapsia erehtynyt tekemään :)

Muualla kirjoitti...

Vastakkainasettelu keskustelussa ärsytti, eikö lasta voi kasvattaa sekä tarhassa että kotona? Ja Mikkonen varmaan hyvin tietää, että päiväkoteja oli lapsille jo 1850-luvulla, ennen Himmler & co:n metkuja...

Mikkosen kanssa olisi varmasti ihan mielekästä väitellä, kunhan saisi suunvuoron. Tosin, fundamentalistin kanssa keskustelu on kuin runoja hevoselle lukisi.

Lähinnä video taas osoittaa YLEn keskusteluohjelmien tason. A-Talk yms. ohjelmissa keskustelu menee liiankin usein toisten päälle huutamiseksi ja aikuiset ihmiset eivät osaa argumentoida.

ritu kirjoitti...

Samaa mietin noita videoita nyt (mukavasti myöhässä..) katsoessa, kuin mistä jo kirjoititkin. Eihän tuo nainen tosissaan vaan kuvittele saavansa asiaansa esille ainakaan myönteisessä valossa, jos käyttäytyy noin? Muutenkin juuri noin "keskustelevat" ihmiset venyttävät hermot äärimmilleen. Antaa kaikkea muuta kuin hyvän kuvan mielipiteistään ja ennen kaikkea itsestään, jos ei pysty edes vastaväitteitä kuuntelemaan ja tyrmää eriävät mielipiteet heti.

Anonyymi kirjoitti...

Mä otin viime viikon alussa hirveet raivot jo lukiessani ko. "keskustelusta" lehdestä, saati sitten kun yritin urhoollisesti katsoa pätkää netistä. Hiaaaarrgghhh. Ollakseni asiaton: kyllä mä tiesin, että Timo T.A.:n, tuon militanttivermeissä keikistelijän, kanssa pariutuva henkilö ei voi olla ihan tikissään mutta että... Mut mää olenkin sietämätön natsimulq kun laitoin viattoman lapseni 2v7kk iässä perhepäivähoitoon ja tään ovelan puolihimmeljärjestelmän avulla tuuppasin vaille 4-vuotiaana tarhaeläimeksi. Ja kaikki vain sen takia, että menin yhteiskunnan ja itseni rahoittaman korkeakoulututkinnon mukaiseen työpaikkaan, aloin maksaa rutkasti veroja ja lapsi sai kavereita ja askartelu/leikki/muutaitoisia aikuisia ihmisiä lähelleen. Kyllähän sitä muksua maanantaisin vituttaa lähteä tarhaan, mutta niin muakin töihin. Mutta enemmän vituttas olla kotona päivästä toiseen ilman aikuista seuraa ja tuntea, miten kyvyt kuihtuvat pikku hiljaa. Mulla ei oo muita kykyjä kuin hyvin teoreettinen ajattelu, jos menetän sen niin mitä mulle jää?

- Wandabe

Kate kirjoitti...

Aika mielenkiintoinen aihe, kiva kun nostit tämän esille! :) Tässäpä minun himppuisen pitkä mielipide asiaan...

Ensinnäkin yhdyn siihen, että "sosiaalisesti taitavaksi" itseään tituleeraava rouva tekee itsensä melko naurettavaksi sanomalla keskustelukumppanilleen toistuvasti "puhut hölmöjä", koska keskustelukaverilla on eriävä mielipide. Kaiken kruunasi mielestäni Mikkosen maininta: "minut on kotikasvatettu, olen sosiaalisesti taitava..". Eiköhän viimeistään tuossa vaiheessa aika moni vanhempi alkanut miettiä, millaisia suupaltteja ja itsekkäitä kotikasvatetuista lapsista oikein tulee, jos Mikkonen on kerran mielestään malliesimerkki...

Myös päiväkodin vertaaminen fasistiseen laitokseen oli aika ylilyönti: eihän Suomea johda Hitler vaan rouva presidentti Tarja Halonen ja arvoisa eduskunta. Vaikka en mitenkään erityisesti palvo kaikkia maamme päättäjien tekemiä ratkaisuja, niin olen silti varma siitä etteivät he ole rakentamassa päiväkotien avulla uutta natsi-Saksaa... Siinä mielessä laitosmaininta oli naurettava ja asiaan kuulumaton. Ja samaan kategoriaan voidaan kai luokitella Ruotsin haukkuminen sammuvaksi yhteiskunnaksi, joka on sinänsä mielenkiintoinen heitto, mutta ei oikein liity suomalaisiin päiväkoteihin millään tapaa...

Siitä olen kuitenkina samaa mieltä, että lapset tarvitsevat rakastavan ja turvallisen ympäristön. En kuitenkaan menisi vannomaan että ko. ympäristö löytyy kaikilta sieltä omasta kodista. Toki useimmille lapsille on suotu hyvät ja rakastavat vanhemmat, muttei tätäkään asiaa saisi pitää itsestään selvyytenä.

Tälläkin hetkellä katselen viereiseen kerrostaloon, jossa on kotiäiti, työssäkäyvä isä ja kaksi lasta. Nina Mikkosen unelma siis. Mielestäni ei kuitenkaan ole kovin upeaa, että kotiäiti ja työisä koostavat perheen aamiaisen, päivällisen ja illallisen pääasiallisesti kossupullosta ja parista mäyräkoirasta kaljaa (lapset ostavat kaupasta aina lakupatukat, joten kyllä hekin saavat vatsansa täyteen). Kun perheen päivällispöytäkeskustelu alkaa kuulua ulos asti, kuluu muutama minutti ja lapset juoksevat itkien pihalle. Toisinaan he ovat ehtineet ottaa takin ja lapaset mukaan, toisinaan eivät.

Kyseisen perheen parhaat hetket vaikuttavat olevan sunnuntai-aamuisin, kun vanhemmat nukkuvat koko viikon krapulaa pois ja lapset leikkivät pihalla. Lasten leikki koostuu nyrkkitappelusta ja suoranaisesta hakkaamisesta, sekä sellaisista rakastavista sisarusten välisistä lauseista kuten: "Vitun huora tapan sinut" ja "Anna tulla saatanan paskapää". Mainitsinko että lapset ovat kypsässä ala-asteiässä?

Kotona ei siis aina ole se rakastavin ympäristö, ja vaikka olisikin, niin silloin lapsi kasvaa äidin helmoissa ja Mikkosen suosittelemalla "lapsen omalla aikataululla". Kertokaas miten tämä yhdistyy saumattomasti koulun aloitukseen? Lapsi tulee kyllä toimeen opettajien ja muiden aikuisten kanssa, muttei osaa toimia ikäistensä kanssa, koska ei ole saanut harjoitella sitä ennen kouluun tulemista. Ja mitenkähän iloisia opettajat ovat siitä, että lapsi on tottunut hoitamaan kaiken omassa aikataulussaan, esimerkiksi ilman tarkkoja ruoka- ja ulkoiluaikoja?

Suoranaisesti en ole kotihoidon puolesta enkä vastaan, sillä pääasiassa on kuitenkin lapsen kasvaminen yhteiskunnan täysipainoiseksi jäseneksi. Jos lapsi kasvaa vain ja ainoastaan mamin kanssa kotona, hänen on vaikea luoda ihmissuhteita koulussa. Jos lapsi viettää päiväkodissa puolet vuorokaudesta, hän ei ehdi saamaan riittävää rakkautta vanhemmiltaan, ja alkaa hakemaan huomiota kyseenalaisinkin keinoin (kaupasta varastelu ja kotona tavaroiden hajottaminen tulevat ekana mieleen).

Kirjailijalla oli kuitenkin mielestäni keskustelun paras argumentti: nykyinen perhemalli on aika tuore juttu ja isot yhteisöt ovat kasvattaneet lapsia aiemmin. Nykyään on itkeskelty kouluammuntojen jälkeen, miten yhteiskunnassa ei enää välitetä toisista ja niin moni lapsi ja nuori syrjäytyy yhteiskunnasta. Mielestäni lapsen tulevaisuutta rakennetaan ihan sieltä tarhaikäisestä lähtien, ja on vanhempien velvollisuus tarjota lapsille mahdollisuus kasvaa sosiaaliseksi ja yhteiskunnassa pärjääväksi henkilöksi. Tietyissä perheissä asiaa palvelee parhaiten kotihoito, toisissa taas päiväkotihoito.

Loppuun vielä esimerkki kotihoidon puolesta. Oma kummini kasvatti ja kasvattaa edelleen lapsiaan kotiäitinä, ja mielestäni lapset ovat todella fiksuja, aktiivisia ja sosiaalisia. Tämä ei ole kuitenkaan vain sen ansiota että kummini on hyvä äiti, vaan hän näkee todella paljon vaivaa sen eteen, että lapset leikkivät päivittäin ikäistensä kanssa. Lapset käyvät kerhoisa ja harrastuksissa ja yökyläilevat kavreidensa luona. Jos lapsille annetaan siis sosiaalistumisen avaimet, niin mielestäni kotihoidossakaan ei ole mitään vikaa.

Idhren kirjoitti...

"Ja Mikkonen varmaan hyvin tietää, että päiväkoteja oli lapsille jo 1850-luvulla, ennen Himmler & co:n metkuja..."

Tuossa Nybergin haastattelussa Arto toi asian esille, mutta Mikkonen kehoitti "lukemaan historiankirjat paremmin".

Mielenkiintoista keskusteluahan tästä ollaan saatu aikaiseksi ja paljon monipuolisia huomioita on noussut esiin, kiitos kaikille tasapuolisesti siitä! Kiva juttu, ettei tämä nyt ihan ole jäänyt Mikkosen päivittelemiseksi kuitenkaan :P

tiina kirjoitti...

Huh huh.. Sain vihdoin katsottua tuon videon kokonaan ja hakkasin kyllä päätä seinään koko ajan. Mitä noi argumentit on olevinaan?

Itse olen sangen syrjäisestä asuinpaikasta johtuen viettänyt lapsuuteni lähinnä kotona. Osan aikaa oli äiti muistaakseni työttömänä ja jossain vaiheessa käytiin pikkuveljeni kanssa jonkin sortin päivähoidossa (kun äiti luojan kiitos sai töitä..), samanikäisiä ei kodin lähellä todellakaan asunut. En sit tiedä lieneekö nykyiseen ujouteeni ja toisinaan iskevään sosiaalisten tilanteiden pelkoon syynä just se että en kauhena sosiaaliseksi ole oppinut (en kyllä ole samalla tavalla "sosiaalinen" kuin Mikkonen, ei sen puoleen), koska no helvetti, jos muita ihmisiä kuin omaa perhettä näkee muutaman kerran kuukaudessa tai harvemmin niin miten ihmeessä sitä yhtäkkiä pitäisi osata toimia kuin muut: olla äänekäs ja äh, sosiaalinen? Ala-asteen aloittaminen oli sangen mielenkiintoinen kokemus enkä kyllä edelleenkään tunne oloani kauhean kotoisaksi isossa ryhmässä. En siis todellakaan toivoisi mahdollisille omille lapsille vastaavaa, vaatii nimittäin oman aikansa oppia ne kirjaamattomat pelisäännöt yms yms. Jokainen tosin toki reagoi omalla tavallaan, mä selkeästi aika vahvasti.. :D

Äh, sekavaa ja ihme avautumista.

suke kirjoitti...

Huhhuh. Jos meikälikka joskus penikan pyöräyttää, nii tarhaan vaan, ja pyrin eliminoimaan kaikki loputkin riskit, jottei lapsestani tulisi samanlaista sosiaalitanttahirviötä kuin tuosta hunajakurkusta.

Anonyymi kirjoitti...

Mikkonen puhui täyttä asiaa!
Nostan hattua hänen rohkeudelleen puuttua seikkaan josta ei kertakaikkiaan saa pukahtaa itsekkäiden femakoiden aikakaudella.

iinap kirjoitti...

Yritän nyt vain todeta mahdollisimman kauniisti: Jos tämä on kotikasvatuksen tulos niin mun mahdolliset tulevaisuuden lapset menee kyllä poikkeuksetta tarhaan..

Ottaa kyllä niin pattiin tuollainen päälle puhuminen ja ehdottomuus. Ei siinä mitään, mielipiteitä pitää ja saa olla, mutta kyllä toisten vastaväitteitä pitää kuunnella ja kunnioittaa. Asioita pitäisi osata nähdä yhden sijaan useasta näkökulmasta..

Fanni kirjoitti...

Omasta mielestäni päivähoito on lapselle ja perheelle hyvä asia. Ensinäkin lapsi saa jo pienenä sosiaalisia kontakteja. Päiväkoti on myös suuri helpotus perheille, joissa molempien vanhempia on vain pakko käydä töissä.
Tietenkin olen myös sitä mieltä, että vanhempien pitää viettää aikaa lasten kanssa, mutta tämä ei estä mielestäni päivähoitoa, sillä onhan sitä aikaa muutenkin.
Kumma miten aina puhutaan naisten kotiinjäämisestä. Entä koti-isät? Eikö lapsen kanssa aikaa viettäminen ole ihan yhtälailla isän velvollisuus?

Meflen kirjoitti...

Idhren ja muut: tämä kannattaa käydä vilkaisemassa http://suggero.vuodatus.net/blog/1769508 Siellä on kasvatusalan ammattilaisen mielipiteitä asiaan.

Idhren kirjoitti...

Vaikuttaa ensivilkaisulta hyvin asialliselta ja hauskaltakin kirjoitukselta, linkkaan sen postaukseni jatkeeksi!

Joy kirjoitti...

Hmph, olihan Mikkonen hiukan tsempannut tuohon Nybergiin, mutta edelleen käytöksen kultainen kukka oli kadoksissa.
Ja viimonen kuitti, "eihän mies voi imettää", OMG ihan tosi, onko näin?
Toivotaan nyt kuitenkin että tämä herättäisi keskustelua lapsistakin, eikä vain Mikkosesta, mihin allekirjoittanut myöntää syyllistyvänsä!

Idhren kirjoitti...

Mikkoselta puuttuvat käytöstavat. Ei anna edes Nyberg-raasulle suunvuoroa. "Kuule MINÄ puhun nyt!"

Joo onhan tää omaltakin osalta mennyt aikamoiseksi taivasteluksi :D Onneksi sitä aiheellisempaa pohdintaankin on kuitenkin tullut :)

katja kirjoitti...

Siis ihan kamala toi Mikkonen! Ennen en tiennyt omaa mielipidettäni tästä asiasta, mutta nyt olen ehdottomasti sitä mieltä, että päivähoito on hyvä asia! Mikkonen siis puhui itsensä pussiin :D

Anonyymi kirjoitti...

Näin tuon, ja päivittelemisen lisäksi minun täytyy sanoa, että tuon kaltaiset ihmiset aidosti pelottavat minua. Eriävät mielipiteet on ok, kunhan niistä voidaan keskustella kaikkien maailmankuvaa laajentaen, mutta tuollainen kiihkomielinen sokea paasaus oman "ihanteen" puolesta ja välinpitämättömyys tosiasioille yksinkertaisesti pelottaa minua. En voi ymmärtää sitä, ja siksi se todella aidosti pelottaa minua.

Lapset ovat lapsia, ja heitä tulee sellaisina varjella ja rakastaa ja suojella, mutta silti - heistä kaikista kasvaa kovaa vauhtia pieniä aikuisia, ja minusta sekin pitäisi huomioida. Minusta on jotenkin hieman huolestuttavaa, kun välillä lapsista puhuttaessa on kuin kyseessä olisi aivan eri laji. Lapset ovat ihmisiä myös. Pieniä ihmisiä, joista kasvaa näitä vähän isompia ihmisiä. Kotiin piilottaminen ei välttämättä anna parasta kasvualustaa tähän.

Sitä paitsi, päiväkodissa voi olla tosi kivaakin. Ainakin minulla oli. Tosin, itse en koskaan ollut koko päiväisessä päiväkodissa.. Äitini ei kuitenkaan onneksi eristänyt minua muusta maailmasta vaan kävin aina erilaisissa kerhoissa yms. Tosin sitten eräänä päivänä kuulemma yksinkertaisesti ilmoitin äidilleni, että minä menen päiväkotiin eskariin ja niinhän se sitten aika nopeasti hoituikin... :D Olin siellä kuitenkin aina vain puolta päivää.. Toisaalta oli ihan mukava päästä jo iltapäivällä kotiin, mutta noh.. Kavereilta kuuli aina juttuja päiväkodin päiväunista ja muista, mitkä kuulostivat minulle ihan vieraalta maailmalta ja olisin ehkä halunnutkin olla päiväkodissa enemmän.

Uskon sitä paitsi vakaasti, että lapselle on terveellistä saada vaikutteita muiltakin kuin vain yhdeltä aikuiselta. Voisi vähän avartaa sitä ajatusmaailmaa.. Päiväkodeissa on kuitenkin koulutettua vastuullista henkilökuntaa (ja huonoja vanhempia löytyy valitettavasti niin paljon, että voisin väittää, että tarhatädeillä on enemmän valmiuksia hoitaa lasta kuin näillä vanhemmilla). Päiväkodeissa on paljon hauskaa tekemistä ryhmissä, virikkeitä ja kaikkia jänniä asioita, joita ei kotona välttämättä voisi järjestää.

Ja tämä tietysti saattaa kuulostaa äärimmäisen itsekkäältä, mutta ... Minä en yksinkertaisesti olisi valmis ryhtymään kotiäidiksi. Olen lapsirakas ja haluan uskoa, että olisin hyvä äiti vielä jonain päivänä, mutta minä en suostuisi jäämään vuosikausiksi kotiin hoitamaan jälkikasvuani - minulla on muitakin unelmia ja tavoitteita kuin lisääntyminen, enkä aio niistä sukupuoleni vuoksi luopua. En myöskään voisi kuvitella kasvattavani tytärtäni kotona, ihan vain että hänkin voisi sitten omistaa elämänsä seuraavan sukupolven kasvattamiseen. Minä haluaisin lasteni saavan monipuolisen onnellisen elämyksiä täynnä olevan elämän, ja haluan, että he saisivat myös itse päättää millaisen elämän he elävät. Olisi myös ihan kiva ajatella, että itselläni olisi myös oikeus elää oma elämäni, vaikka ehkä kenties mahdollisesti päättäisinkin hankkia lapsia.

+ kallistuisin helposti sen puolelle, että päiväkoti on parempi paikka (ainakin sitten osa-aikasesti) lapselle kasvaa. Toki kasvatuksen peruspilareiden tulee rakentua kotona, mutta aina näin ei valitettavasti ole - ja silloin edes päiväkotikasvatus olisi ehdottomasti lapsen etu. Päiväkodissa olisi paljon virikkeitä lapsille ja kokemuksia, jotka jäisivät muuten kokematta. Itsellänikin olisi varmasti enemmän motivaatiota olla hyvä äiti, kun en olisi kahlehdittuna lapseen 24/7.

Ja miksi tosiaan aina korostetaan kotiÄITIYTTÄ, miehet eivät pysty lasta synnyttämään, mutta kotihoitoon he kykenisivät aivan siinä missä äiditkin. Eikä kun hei, kyllähän ne lapset ansaitsevat kaksi vanhempaa kasvunsa tueksi, miksei kukaan väitä, että KOKO PERHEEN tulisi vetäytyä yhdessä jonnekin mummonmökkiin muusta maailmasta eristyksiin, kunnes lapset olisivat kouluikäisiä? Ruoka ja polttopuut kasvaa siinä pihassa, autot ja kaupunkiasunnot voi myydä ja ottaa vähän lainaa tämän vastuullisen kasvatuksen ja oman lapsen parhaaksi, eikös? 7 vuotta tälläistä elämää olisi varmasti kaikkien pariskuntien ulottuvilla, kunhan kaiken muun uhraisi, mutta siis tottahan toki omien lapsien parhaaksi.

Lapsista tulisi välittää enemmän, kyllä! Lapsille pitäisi antaa enemmän aikaa, kyllä! Kaikilla tulisi olla oikeus turvalliseen onnelliseen hyvään lapsuuteen. Mikään ei suututa minua niin paljon kuin välinpitämättömät vanhemmat. Silti, en missään nimessä rinnastaisi tätä asiaa päiväkotien demonisointiin. Kotiäiti ei ole aina hyvä äiti, eivätkä töissäkäyvät vanhemmat ole automaattisesti kauheita itsekkäitä ihmisiä, joille omien lapsien hyvinvointi ei olisi maailman tärkein asia..

T kirjoitti...

En millään muotoa epäile Mikkosen rakkautta lapsia kohtaan ja paloa heidän etujensa ajamisesta, mutta jotenkin haiskahtaa siltä, että Mikkonen on niin kovin huolissaan kotiäitien (ali)arvostuksesta itsensäkin takia. Nojaa, who knows...

Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että tässä maassa (ja toki ympäri maailmaa) on liian monta lasta, jotka eivät saa tarpeeksi aikaa ja rakkautta vanhemmiltaan. En vain ymmärrä, miten päiväkoti korreloi vanhemmuuden laadun kanssa, sillä näitä niin kutsuttuja huonoja isiä ja äitejä löytyy niin koti- kuin työssäkäyvissäkin vanhemmissa. Itse olin päiväkodissa monen vuoden ajan, mistä olen äärettömän kiitollinen vanhemmilleni. Päiväkodissa muodostin ihmissuhteita, joista pari on kestänyt tähän päivään saakka ja opin muutenkin korvaamattomia sosiaalisia taitoja, jolloin kouluun meno oli aika vaivatonta. Iltaisin ja viikonloppuisin vietin laatuaikaa vanhempien kanssa, ja seuraavana päivänä menin taas innolla päiväkotiin. Mummini taas kasvatti äitini ja tämän sisarukset kotona, mutta oli melkoisen kylmä ja välinpitämätön äiti. Ja kyseessä oli ulkoisesti menestyvä perhe, jossa ei ollut esimerkiksi alkoholiongelmia. Tiedän myös usemman tapauksen, jossa lapset ovat kasvaneet kotona, ja ovat niin sosiaalisesti taitavia kuin muutenkin elämässään menestyneitä.

Mielestäni siis kotiäiteys/ -isyys ja päiväkoti ovat kummatkin hyviä vaihtoehtoja, joista kukin valitkoon omalle perheelleen parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Mikkosten lasten puolesta olen hyvin pahoillani etteivät he ole päässeet päiväkotiin, jos vanhemmat ovat opettaneet heille samanlaista kapeanäköisyyttä, vuorovaikutustaidottomuutta ja rasismia (videon ruotsalaisuuskommentit...).

Idhren kirjoitti...

Erinomaisia kannanottoja, johan tässä omakin kanta selkiytyy pointteja lueskellessa :) Kiitos jälleen tässä välissä kaikille ajatustenne jakamisesta!

Lapset ja vanhemmat, perheet, ovat erilaisia ja mikään yksi kaava ei varmasti kaikkii sellaisenaan päde - senkin takia on ajattelematonta kenen tahansa tarjota vain yhtä tiettyä ratkaisua ainoana oikeana ja vaatia, että kaikki tekisivät näin. Lapsen hyvinvointi on tärkeintä, mutta senkin voi saavuttaa useammalla kuin yhdellä tavalla.

Kissanpäiviä-blogin kirjoituksesta nousi hyvin ajatus siitä, että mustavalkoinen joko/tai -ajattelu tulisi hylätä ja nähdä asioissa niitä harmaansävyjä. Se pätee moneen asiaan, myös tähän.

Emmanuelle kirjoitti...

On niin hyviä mielipiteitä ettei tänne enää meinaa uskaltaa laittaa mitään... Mutta joo olen ollut mediapimennossa aika pitkään ja vaikka kuulin Mikkosen aika radikaaleista kommenteista en tajunnu että ne oli noin yliampuvia. Ihan kuin hän eläisi jossain omassa maailmassaan, jossa sosiaalisuus tarkoittaa agressiivista käyttäytymistä, ehdottomuutta ja päälle puhumista. Toivottavasti hän on ainoa, jolla on tollaisia mielipiteitä.

Ite olen ollut äidin hoidossa, mummin hoidossa, isän hoidossa, päiväkodissa ja kiertävässä päiväkodissa(eli siellä sai olla muutama päivä viikossa ja loput kotona). Jos joskus saan lapsia niin kotiäidiksi en rupea. Se on niin vanhanaikainen systeemi, että äiti on kotona ja isi tekee töitä. Oikeasti jos miettii, että ensin käy lukion(3 vuotta) ja sitten opiskelee itelleen maisterin tutkinnon(+5 vuotta) ja sitten hoitaa koko loppuelämänsä lapsia kotona. Mitä järkeä siinä sitten on? Tosin en tarkoita ettei kotiäideillä saisi olla koulutusta. Mutta jokainen tehkööt niinku parhaaksi näkevät.

Aika sävähdyttävä Mikkosen pointti oli myös se, että kotona olevat äidit tekevät enemmän lapsia. Tulee jotenkin vanhoillislestadiolaismeininki mieleen...

Rhia kirjoitti...

Oli pakko vielä palata kommentoimaan omasta näkökulmasta. Olen kotona kasvanut enkä koskaan päässyt tarhaan vaikka olisin halunnut. Kävin kyllä säännöllisesti päiväkerhossa joten kaveruussuhteet eivät ihan kokonaan jääneet saamatta. Maalla pitkien välimatkojen takana lähin kaveri oli kilometrin päässä ja siitä seuraavat kaverit kuuden kilometrin päässä. Alle kouluikäisenä ei leikkikavereita siis juurikaan ollut ja aktiviteetit oli löydettävä omasta pihasta. Oma pikkuveli oli melkein ainoa leikkikaveri ennen kouluun menoa. En moiti vanhempiani, lapsuuteni oli onnellinen enkä vaihtaisi maalaiselämää pois. Kaverien puute kuitenkin teki minusta ujon ja hiljaisen. Eli samanlaisia kokemuksia kuten jo muutkin ovat maininneet. Molemmissa tavoissa on hyvät ja huonot puolet ja on jokseenkin kypsymätöntä ja rajoittunutta väittää että vain toisella tavalla voi kasvattaa onnellisia ja sosiaalisesti taitavia lapsia.

Olen monen muun kanssa samaa mieltä siitä että vaikka pohjalla oli hyvä ja tärkeä asia, sen kokolailla nollasi henkilön kykenemättömyys mielipiteiden vaihtoon ja asialliseen keskusteluun. Jos keskustelu on henkilön mielestä höyryjyrän lailla oman mielipiteen läpivientiä ja sitä että muiden mielipiteitä ei olla valmiita kuuntelemaan niin koko keskustelu on hedelmätöntä eikä edistä asiaa millään tavalla.

brokk kirjoitti...

Jep, tästä aiheesta itsekin kirjoitin taannoin blogissani. On siinä naisella hieman pasmat sekaisin. Perustelut uupuvat, eikä väittelytaidoissakaan ole kehumista.

Ja tuossa kun sanoit, että Mikkonen näyttää väheksyvän koulutusta ja kirjaoppineisuutta, niin kyllä hän ainakin Arto Nybergin ohjelmassa kovasti peräänkuulutti sitä, että ihmisten tulisi lukea historiankirjat, jotta voisivat asioista jotain tietää. Aikamoinen ristiriita vallitsee Mikkosen puheissa, koska toisaalta hän kuitenkin juurikin väheksyy koulutusta, kuten jo mainitsitkin. Liekö nainen sitten tarkoittanut Raamattua puhuessaan historiankirjoista, sillä uskonnollisuudestaan nainen on ainakin tunnettu.

Idhren kirjoitti...

Brokk, Mikkoselle näyttää kelpaavan kirjaviisaus vain silloin, kun se tukee hänen mielipiteitään, kuten voi huomata siitä, että hän torppasi Nybergin näkemyksen siitä, mitä ne historiankirjat sanovat lastentarhajärjestelmän perustamisajankohdasta. Toisaalta hän lainasi muutamia asiantuntijalähteitä tukemaan omia näkemyksiään ja toisaalla leimasi kertaheitolla ruotsalaiset, häntä miellyttämättömät tutkimukset sammuvan kansan höpölöpöksi ;o Kuten sanoit, pasmat on sekaisin.

brokk kirjoitti...

Niinpä juuri:) Oli kyllä huvittavaa kuinka Mikkosen täytyi lainata muiden lausuntoja, kun omat eivät enää riittäneet. Arto Nybergin ohjelmassakin kun Mikkosen haastatteluosio (lue: Mikkosen paasauspuheosio) kesti vain vaivaiset 15 minuuttia ja jo sinäkin aikana Mikkonen joutui turvautumaan paperilappuihin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä mun mielestä päiväkoti ja lasten vieminen päivähoitoon on ihan facismiin ja Hitlerin saksaan verrattavissa. <3

Ja ruotsalaiset: sammuva yhteiskunta! Onneksi me suomalaiset lisäännymme kuin kanit, toisin kuin ruotsalaiset, koska Ruotsissahan "ei lisäänny ku maahanmuuttajat." :'D

Voiko ihminen oikeasti olla tuota mieltä?!

Koska Helsingin huudeille?

-T

Idhren kirjoitti...

T, helmikuun 20. päivän viikonloppuna ja siinä main olis tiedossa Helsingissä ohjelmaa, mielenososoituksen aikaan huudeille pääsemisestä en vielä tiedä! :)

LauLau kirjoitti...

Päällimmäisenä tunteena mulla oli videota katsoessa yllättäen lähes pohjaton helpotus siitä, etten ole Mikkosen lapsi. Sitten seurasi sääli niitä sen olemassaolevia lapsia kohtaan, ja lopulta kaikenkattava hämmennys siitä, miten täysin vailla käytöstapoja ja älyä ihminen voikaan nyky-Suomessa olla. Itse en usko, että tässä kysymyksessä on yhtä oikeaa vastausta, vaan paras vaihtoehto on tilannekohtainen. Jos joutuisin valitsemaan toisen, valitsisin kyllä päiväkotivaihtoehdon.

Anonyymi kirjoitti...

Mikkonenhan aikanaan kun väännettiin kättä hedelmöityshoidoista ja asiaa koskevasta lainsäädännöstä ilmaisi voimakkaan vastustuksensa. Hedelmöityshoidot kun vertautuvat naisen silmissä suoraan natsien rodunjalostukseen... Sillä on siis joku isompikin natsi-fiksaatio.

Uudessa Perho tuli taloon -sarjassa Perho vierailee muuten tällä viikolla juurikin Mikkosten luona, joten jos haluaa lisää tunnekuohua, kannattanee katsoa (torstaina, 29.1.). Ohjelmassa Nina Mikkonen mm. kertoo heidän elämästään median vihaamana...

Anonyymi kirjoitti...

Tätä on vähän vaikea kommentoida kovinkaan sivistyneesti, joten mä jätän sen kohdan väliin - moni täällä on muutenkin jo sanonut oikeastaan kaiken sanomisen arvoisen. On aika selkeää, että jos Mikkosella ei muka oikeasti viiraa hiukkasen päästä, niin kasvatuksessa ainakin on mennyt jokin pahasti pieleen - jos ei muuta niin tapakasvatuksessa.

Niin joo, kaikkein kamalinta katsottavaa keski-ikäisen naisen paasauksessa (mä muuten oikeasti suosittelisin sille puheterapeutin istuntoa ennen seuraavaa julkista "lausuntoa") on se herttainen mustavalkoisuus - miten esimerkiksi perhepäivähoito, lasketaanko sekin kovin "fasistiseksi"?

Kiitos hei vielä superhyvästä blogista, en oo ennen kokenut mitenkään kovin palavaa tarvetta kommentoida mutta tää tuli hyvään saumaan. Eli iso kiitos ja kumarrus sun kirjoitustaidoille, älylle ja viitsimiselle tän blogin suhteen tietysti!

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, kiitos ohjelmavinkistä!

Anonyymi, kiitos kommenteistasi, ja ole hyvä :)

Kaikille asiaa kollektiivisesti kommentoineille: minäkin hämmästelen samaa mitä te. On suuri vahinko, että tärkeää asiaa on lähtenyt ajamaan ihminen, joka saa käytöksellään suuren osan ihmisistä kavahtamaan itseään ja siinä sivussa myös ajamaansa asiaa. Menee hetki, ennenkuin Mikkosen muisto pyyhkiytyy ihmisten mielestä ja seuraavaa päivähoidon ongelmakohdista ja kotiäitiydestä puhuvaa ei jo heti kättelyssä rinnasteta Mikkoseen saman aihepiirin kautta.

Joissakin kouluissa tuota Aamu-Tv:n pätkää on näytetty äidinkielentunneilla esimerkkinä siitä miten ei tule keskustella. Kieltämättä tuo on hyvää opetusmateriaalia, siitä varmasti löytyy paljon keskusteltavaa ja analysoitavaa.

Anonyymi kirjoitti...

En nyt pysty sanomaan tähän muuta kuin -pardon my French- vittu toi on hullu ämmä. Musta tuntuu että Suomen muksut on turvassa niin kauan ku ne pysyy kaukana Nina Mikkosen kaltaisista naisista.

Anonyymi kirjoitti...

HYVÄ LUOJA >:DDDD Eihän tolla muijalla ollut yhtään kunnollista argumenttia. Pakko katsoa Mikkoset tämän jälkeen. Kiitos muuten tuosta videosta, en ollut tajunnut tuon haastattelun löytyvän youtubesta =)

-Matti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...