25.1.2009

Manchurian kandidaatti on tyylikäs kuvaus mielipuolisesta salaliittoteoriasta


The Manchurian Candidate - Trailer


Vallankaappauksia, salaisia rahavirtoja yrityksiltä poliitikoille, muistinmenetyksiä, piilotettuja huoneita, aivopestyjä salamurhaajia ja valtaapitävien juonitteluja valtansa kasvattamiseksi. Näistä aineksista olisi naurettavan helppoa tehdä ö-luokan toimintapläjäyksiä, latteita jännäreitä ja toinen toistaan surkuhupaisempia scifivirtyksiä, ja varmasti niitä onkin tehty. Denzel Washingtonin ja Liev Schreiberin tähdittämä Manchurian kandidaatti on malliesimerkki siitä, miten mielipuolisimmastakin salaliittoteoriasta voi älykkäällä käsikirjoituksella ja harkitulla kuvauksella saada tarinan, joka on suorastaan uskottava, ja jonka katselu ei aiheuta myötähäpeän tunteita näyttelijöitä kohtaan.

Persianlahden sodan aikaan Kuwaitissa joukko kapteeni Ben Marcon johtamia sotilaita joutuu väijytykseen. Heidät pelastaa kersantti Robert Shaw, tai niin kaikki muistavat. Vuosia myöhemmin Shaw on varapresidenttiehdokas ja Marco näkee kamalia painajaisia Kuwaitin tapahtumista, unia, jotka tuntuvat todellisimmilta kuin hänen muistikuvansa. Marco ryhtyy selvittämään mitä heille todella tapahtui. Onko heidät kaikki aivopesty vai ovatko miehet tulleet hulluiksi sodan kauhuista? Katsoja tietysti tietää vastauksen jo elokuvan alkumetreillä.

Elokuvan on ohjannut Jonathan Demme, joka on ohjannut myös Uhrilampaat ja juuri ilmestyneen Rachel getting married -elokuvan. Manchurian kandidaatissa onkin Uhrilampaiden painostava ja uhkaava tunnelma läsnä aina leikkauksia ja musiikkia myöten. Jälki on tyylikästä ja näyttelijät suoriutuvat hyvin rooleistaan. Meryl Streep loistaa Shawn dominoivana äitinä ja Jon Voight vilahtaa elokuvassa kilpailevana varapresidenttiehdokkaana.

Juoni on äärimmäisen epätodennäköinen, mutta maltillisen ja vähäeleisen kerronnan ansiosta epäuskottavimmatkin tapahtumat vaikuttavat uskottavilta ja tunnelma tihenee. Melodraamaa tai ärsyttäviä kliseitä ei Manchurian kandidaatista löydy, sanoman poliittisen vehkeilyn läsnäolosta ja suuryritysten vaikutusvallasta sen sijaan elokuvasta voi lukea. Hyytävä tunnelma pitää katsojan otteessaan alusta loppuun.

Idhren suosittelee.

10 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Kandidaatti, ei kanditaatti.
Attentaatti on eri asia.

Idhren kirjoitti...

Haha, tänks :D

Anonyymi kirjoitti...

Tämä elokuva on pitkään ollut katsottavien listalla. Taidanpa tänään väsätä poppareita ja pitää leffaillan!

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, kuulostaa mukavalta illalta :) Tässähän alkaa tehdä mieli poppareita.. lähikauppa, lähikauppa.. ;o

2112 kirjoitti...

Moi, pakko sanoa, että hyviä viestejä sinulta FoFin Sallan Heruux-postauksessa. Olen kanssasi täysin samoilla linjoilla ja pisti inhottamaan koko jeesustelu.

Kiitos siitä, on hienoa, että uskallat olla erilainen mielipiteinesi. :) On myös ilahduttavaa, kuinka usein päivität ja miten monipuolisia asioita käsittelet. Silmissäni sinun uskottavuutesi on roimasti korkeammalla kuin esimerkiksi Sallan.

Idhren kirjoitti...

2112, kiitos näkemyksestäsi - joskus ärsyttää itseänikin joidenkin asioiden suhteellisen pinnallinen päivittely ja kauhistelu, vaikka joissakin asioissa sorrun varmaan samaan itsekin. Hauska myös kuulla, että pidät blogistani :).

Anonyymi kirjoitti...

Hei hei, pakko kommentoida sen verran, että tuo leffahan on uusi versio samannimisestä klassikosta vuodelta 1962. Sen ohjasi John Frankenheimer, sota käytiin Koreassa ja pääosassa loistaa legendaarinen Frank Sinatra. Jos ei muuta niin ihan vertailun vuoksi kannattaa silmäillä.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, kyllä, näin on. Ilmeisesti tämä uudempi versio ei ole suora filmatisointi ja sen takia se olisikin erityisen kiinnostavaa nähdä. Sinatra, Sinatra ;>

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole ei, aika pitkälti asiaan vaikuttaa mm. luonnollisesti se että sota on vaihtunut toiseen. Pahoittelen mahdollisia spoilereita, mutta elokuvan nimihän tulee siitä että ilkeät pahat kommarit vie hyvät amerikkalaiset nimenomaan Manchuriaan aivopesulle, mikä oli mielestäni ovelasti siirretty yrityksen nimeksi tässä uudessa. Puhumattakaan siitä että nykyversion pahiksena oli kommunistien sijaan suuryritys...
Frank oli hottis... ;)

Idhren kirjoitti...

Pitää saada tuo käsiinsä ja katsoa jossain välissä kyllä ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...