2.1.2009

Miten tehdä varjostuksia Gimpillä

Minulta kysyttiin poladroideihini liittyen, miten tehdä Gimpillä varjostuksia. Lyhyt vastaukseni kuuluu näin: Hankin kuva-alueen muotoisen mustan alueen, jonka sumennan (blurraan) ja siirrän sopivasti kuvan reunoille.

Tätä pidemmän ja yksityiskohtaisemman selostuksen voi lukea ja katsella alta. Esittämäni tapa on vain yksi monista mahdollisista. En tiedä onko se helpoin tai nopein mahdollinen, mutta se toimii, ja kun homman hoksaa, vie se hädin tuskin puoli minuuttia. En tosin ole ottanut aikaa.


Image and video hosting by TinyPic
Klikkaa kuva tarvittaessa suuremmaksi!

Ihan alkuun laajennetaan poladroidi-kuvan kuva-aluetta, mikä on kätevää erityisesti silloin, jos haluaa myös pyöräyttää kuvaa hieman vinoon. En siis suurenna itse käsiteltävää kuvaa, vaan kuvatiedoston tilaa, jossa kuva on, "canvas". Valikosta: Image -> Canvas size (ks. kuva yllä). Kokoa ilmaisevaan laatikkoon voi heittää vaikka prosentteina jonkin reilun koon, esimerkiksi 140 prosenttiin lisää kuva-aluetta, mikä jo sekin on aika reippaasti. Center ja resize. (ks. kuva alla)

Image and video hosting by TinyPic

Nyt kuva-alueen ympärillä on runsaasti läpinäkyvää tilaa, mitä ilmaisee harmaan ruudullinen kuvio taustalla (ks. kuva alla).

Image and video hosting by TinyPic

Tämän jälkeen heitetään taustalle uusi, valkoinen taso. Tähän on kaksi keinoa. Joko napsautetaan oikealla olevan työkaluikkunan alaruudussa näkyvää valkoista paperiarkin kuvaketta (1.) tai valitaan valikosta Layer -> New layer. Teki kummin vain, seuraavaksi avautuu dialogi (2), jossa valitaan layer fill typeksi white, jolloin taustatasosta tulee automaattisesti valkoinen, ja tietysti asetetaan valkoinen tausta -taso kuvatason alapuolelle, jotta kuva jää näkyviin.

Valkoinen taso on kätevä työstettäessä itse varjoa, sillä sitä vasten yksityiskohdat tulevat paremmin esiin. Loppuvaiheessa kuvansa voi tallentaa sen kanssa tai ilman, erityisesti, jos haluaa taustasta läpinäkyvän. Tällöin kuva tulee huomata tallentaa .png -kuvaformaatissa. Kuitenkin jos aikoo käyttää kuvaa valkoisella pohjalla, ei valkoisesta taustatasosta ole haittaa.

Tämän jälkeen monistetaan kuvataso (3), jolle halutaan varjo. Nyt nämä tasot ovat allekkain. Siirrytään käsittelemään näistä kahdesta alimmaista tasoa. Valitaan valikosta Layer -> Layer to Image size, tämä laajentaa käsitellyn tason kuva-alueen rajat vastaamaan koko kuvan tilaa.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Colors-valikko, nelisuuntainen nuolinäppäin ja Filters-valikko. Huomaa myös tasojen järjestys!

Sitten värjätään taso mustaksi (esim. Colors -> Colorize, saturation ja lightness -vetopalkit hinataan aivan vasempaan reunaan, ks. kuva alla). (Vaihtoehtoisesti mustan kuva-alueen voi tuottaa myös luomalla uudelle tasolle katkoviivatyökalun avulla suunnilleen alkuperäisen kuvan kokoisen, mustan nelikulmion.) Nyt meillä pitäisi olla kuvan kokoinen, musta kuva-alue. Sen voi jo hivuttaa nuolinäppäimillä siten, että se pilkistää esiin kuvan reunoilta. Se tapahtuu siten, että aktivoidaan vasemmalla olevasta työkaluvalikosta nelisuuntainen nuolinäppäin ja klikataan sitten takaisin tasoa, jota halutaan hivuttaa.

Koska varjot harvemmin ovat veitsenteräviä, tarvitsemme pientä sumennusta, eli blurria. Filters -> Blur -> Gaussian Blur, arvoksi mitä tahansa viidestä ylöspäin oman maun mukaan. Itse olen tässä (ks. kuva alla) käyttänyt tasan viittä.

Image and video hosting by TinyPic
Reuna on nyt pehmeämpi.

Sitten enää vain hienosäätöä varjon asettelun kanssa, rajataan (crop) kuvasta ylimääräiset ympärykset pois ja valmista on!

Halukkaat voivat myös lisätä kuvaansa tekstiä ja pyöräytellä kuvaansa ennen ylimääräisen taustan karsimista. Kaikki edellämainitut ominaisuudet rajaustyökalu mukaan lukien löytyvät vasemmanpuoleisesta työkaluvalikosta nelisuuntaisen nuolinäppäimen läheisyydestä. Ks. kuva alla. Muista tallentaa!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

15 kommenttia :

Idhren kirjoitti...

Jos on kysymyksiä, korjauksia tai muita vinkkejä, niin saa kertoa! ^^

Shoppaile ilmaiseksi! kirjoitti...

Kiitos ohjeesta!

Anni kirjoitti...

Oi kiitos kiitos paljon tästä! Olen kovasti miettinyt että millaisilla reunuksilla voisin piristää kuviani..
Deviantartista löytyy kivoja photoshop actionseja, mutta mun versiossa ne ei toimi

Nelliina kirjoitti...

Ooh tälläisiä ohjeita enemmänkin :) mutta yksi juttu, oma kone vetää ihan juntturiin kun avaan gimppiä, mikä hitto siinä on että ko. ohjelma ei toimi kun joskus ja jouluna! mahdatko tietää jotain kikkavitosia millä sen avaamisen saisi sujumaan vähän nopsemmin. Laskin eilenkin että avaaminen kesti nimittäin 20 minuuttia, mikä on jo vähän liikaa. Minkään muun ohjelman kanssa ei ole tälläistä takkuamista.

veerra kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Äsh, kaikki meni (suht) hyvin tuohon blurraukseen asti, mutta nyt ei etene mitenkään! En siis saa sitä mustaa aluetta sumeaksi, vaikka noudatinkin ylläolevia ohjeita :/

Idhren kirjoitti...

Nelliina, hoh, mullakin hetken ohjelman avaus kestää, mutta ei sentää ihan noin kauaa :D En valitettavasti osaa sanoa tuosta mitään, jos nyt ei ihan todella todella vanha kone ole :F Googleile Gimpin tukifoorumeja? :F

Anonyymi, oletko iiiihan varma, että olet tehnyt ohjeiden mukaisesti? Blurraatko oikeaa tasoa? Oletko kokeillut erilaisia lukuja? Jos nyt ohjelmassa ei jotain todella outoa bugitusta ole, niin sen pitäisi kyllä toimia nikottelematta :P

Anonyymi kirjoitti...

Pitänee vain kokeilla uudestaan :S :D

Idhren kirjoitti...

Peukut ja etusormet pystyyn yritykselle :P

Caramels kirjoitti...

Tälläset ohjeet on tosi hyviä, varsinkin kun on ihan aloittelija. Muuten onnistui, paitsi että mun varsinainen kuva jäi sen mustan taustan taakse. Vaatii vielä vähän harjoittelua noiden tasojen ymmärtäminen. Kiitos tästä! :)

Idhren kirjoitti...

Caramels, juu en tullut erikseen maininneeksi tuosta tasojen järjestelystä enää taustan käsittelyn jälkeen :) Mutta kun ymmärtää vaan sen periaatteen tasojen eli layereiden takana, niitä on tosi helppo käsitellä ja sumplia :) Nehän on vaan periaatteessa kuin askartelisi paperista kuvioita päällekkäin :P

Emmanuelle kirjoitti...

Kiitos tästä. Gimpin asennin koneelle jo joskus syksyllä, mutta en ole vieläkään tajunnut miten se toimii. Ja se sentään on vielä suomeksi! No onneksi on Paint Shop Pro. Vaikka se on englannin kielinen ja varmasti paljon vaikeaselkoisempi, osaan sentään sitä käyttää. Ehkä sitten joskus hamassa tulevaisuudessa opin käyttämään gimpiäkin. :D

Idhren kirjoitti...

Emmanuelle, mähän en osannut Gimpiä myöskään suomeksi käyttää, jo senkin takia, että olin tottunut sitä ennen englanninkieliseen kuvankäsittelyohjelmaan, ja lisäksi tietysti suurin osa tutorialeista on englanniksi englanninkielisen version termeillä :D Oli ihan mahdotonta yrittää lukea ohjeita ja pähkätä, että mitä mikin on suomeksi, joten vaihdoin kielen englantiin ja heti alkoi sujua :P

Googlella löytää aika hyvin erilaisia ohjeita ja step-by-step -ohjeita, samaan tapaan kuin tuo minun. Niitä lueskelemalla ja niiden mukaan kokeilemalla saa vähän tuntumaa mitä kaikkea voi tehdä :)

Pötkylöitä kirjoitti...

Varjonhan saa helpomminkin kuvaan kun valitsee kuvan yläpuolella olevasta valikosta:
suotimet -> valo ja varjo -> varjo

Idhren kirjoitti...

Näköjään juu, käytännössä saman tekee automaagisesti. Tosin säädöt näyttävät vähän hankalilta, gaussian blur sentään tarjoaa preview-mahiksen :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...