28.1.2009

Kosmetiikka on enimmäkseen humpuukkia

Kosmetiikka puhututtaa jälleen. Pupulandian Jenni ja Evil Dressmakerin Rhia ovat molemmat katsoneet samaa dokumenttia, jossa brittiläinen, arvostettu (nais)professori Lesley Reagan lähti ottamaan selvää kosmetiikkateollisuuden hurjien väitteiden ja lupausten paikkaansapitävyydestä. Katsoin pätkän itsekin ja mainiohan se on. Voiko marketinhyllyltä ostaa ikuisen nuoruuden ja silottaako reipas sata euroa rypyt?

Tuloksissa oli mukana muutama yllätys ja vahvistus monen mielessä kyteneeseen epäluuloon ryppyvoiteita ja selluliittia poistavien voiteiden tehosta: suurin osa kosmetiikasta ei tee juuri mitään, varsinkaan täytä suuria lupauksiaan. Ikääntymistä estävien voiteiden teho perustuu ihan tavalliseen aurinkosuojaan, joka löytyy jokaisesta putelista (tosin, kuka tarvitsee aurinkosuojaa keskellä yötä? Tsek yövoiteet.) ja ihoon vaikuttavat voiteet eivät voi vaikuttaa siihen kovin merkittävästi, koska ne eivät saa imeytyä kovinkaan syvälle - jos ne imeytyisivät, ne luokiteltaisiin lääkkeiksi ja edessä olisi lakien mukaan jopa kymmenen vuoden tutkimuskierre ennen tuotteen saamista markkinoille, ja sehän haittaisi suurten lafkojen rahanpyöritystä. Mainosten ja mullistavien lupausten vieressä taas lukee pienellä präntillä "Btw, tämä ei sitten toimi." Kosmetiikan arvo on aurinkosuojan ja muutaman vitamiinin lisäksi herkullisissa tuoksuisssa ja mielikuvissa.

Vaan ei pahaa ilman jotain hyvääkin: yksittäiset antioksidantit korjaavat tehokkaasti ihon vaurioita, jotka aiheuttavat ryppyjä, joten ryppyvoiteissa saattaa olla jotain perääkin. Tässä ei tosin kannata hintalappua tiirata, testissä halpa markettivoide pieksi ökyluokan supervoiteen mennen tullen. Meidänkin kaappimme sai jo vahvistusta c-vitamiinia sisältävästä miestentuotteesta.

Lukekaa itse.

13 kommenttia :

Noora kirjoitti...

Tämä tulee nyt kyllä ihan randomina ja kommenttikyyläyksen johdosta.. XD (MouMoun Tigi-postaus) mutta siis! Minkä nimistä se käyttämäsi Osiksen lämpösuoja on? Itselläni on kanssa karheat luonnonkiharat hiukset ja käytän fööniä/suoristusrautaa mutta aikaisemmat kokeilemani lämpösuojat on jättäny sellasen ilkeän tahmasen tukan.

Idhren kirjoitti...

Noora, Flatliner on sen nimi :) Kampaajat sitä ovat mulle tasasesti aina kehuneet kun olen kertonut käyttäväni, kampaajatuttu sitä alunperin suosittelikin :) Jonkun reilun kympin taitaa maksaa sellainen suihkepullo.

Noora kirjoitti...

Loistavaa, kiitos kovasti! :)

Anonyymi kirjoitti...

Missä ja milloin tuo dokumentti tuli?

Idhren kirjoitti...

Prismassa ykkösellä oli öö... Hmm, mikähän viikonpäivä se oli. >_< "Joskus menneellä viikolla". Sori :D

SunSun kirjoitti...

Perhana, olin ajastavinani tuon dokkarin, mutta ei sitten tullut kovolle. >.< Joko boksi bugitti tai meikä töpelsi (epäilen jälkimmäistä syyksi).

Eli siis kalliit voiteet ei toimi sen paremmin kuin halvatkaan, vai? Ja kannattaa siis hommata vitaminoitu voide, jos jotain käyttää. Oliko siinä muuta mielenkiintoista? :)

Idhren kirjoitti...

SunSun, kantsii lukea Jennin ja Rhian postaukset, niissä tuli aika hyvin sitä sisältöä esille :) Siinä testattiin ryppyvoiteista jokin kallis antioksidanttijuttu ja sitten kasa halvempia, jokin halpa markettituote pieksi siinä asiassa superkalliin vastaavan. :)

sugarfrosted kirjoitti...

Olisi ollut mielenkiintoista, jos olisivat listanneet ihan nimeltä ne "toimivat" vaihtoehdot (..ja saaneet kasan haasteita kosmetiikkafirmoilta),
Jotenkin länsimaisena naisena itsellä kaikki kosmetiikkaan liittyvä menee kyselemättä ja automaattisesti ns. hevonpaskafiltterin läpi. Tuskinpa kukaan sentään usko kun L'Orealin malli tekoripset päässä photoshopatussa kuvassa lässyttää jotta nyt ne 398287% säkeinöivämmät ripset 10 eurolla?

linda sofia kirjoitti...

"Btw, tämä ei sitten toimi."
olis aika siisti siin printillä ;D

Idhren kirjoitti...

Sugarfrosted, sepä se olisikin. Nivean purkki oli vilahtavinaan jossain välissä...

Kyllähän sitä ainakin fiksu ihminen suurimman osan mainonnasta osaa suodattaa sen hevonpaskafiltterin läpi, mutta toisaalta, koskaan ei pidä aliarvioida ihmisten tyhmyyttä tai kiltimmin sanottuna hyväuskoisuutta ;o

Linda Sofia, kyllä ;>

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Katoin, että olit tuolta MouMoun blogista lukenut sen Tigi -postauksen.

Kannattaa tehä sillain, että meet johonkin kampaamoon kysymään ja juttelemaan, että mikä olis hyvä tuote sun hiuksille siihen pörröisyyden poistoon. Sitten kun kampaaja esittelee ja kertoo tuotteesta, kauhistelet hintaa, lähdet (ilman tuotetta) ja menet koneelle tilaamaan sen saman tuotteen netistä puolet edullisemmin ja kotiin kannettuna. ;)

Nimittäin näin etänä on tosi vaikea sanoa, mikä tuote toimisi kenenkin tukkaan, koska hiukset on niin erilaisia, ja ne käyttäytyvät eri tavalla eri tuotteiden vaikutuksesta. Kampaaja siis näkee ja voi kokeilla vaikka hiuksiasi, että miltä ne tuntuvat ja sen mukaan suositella sitten oikeaa tuotetta. Jos joku asiakas soittaa ja kysyy hintaa ni ei mekään ikinä töissä sanota mitään ennen ku se asiakas on sit käyny ja on nähny sen hiukset, koska puhelimessa "puolipitkä" voi oikeasti tarkoittaakin yli lapaluiden ulottuvaa paksua hiuskuontaloa, jota on sitten tylsä värjäillä ja leikelleä "puolipitkän" hinnalla vain sen takia, että asiakkaalle on puhelimessa em. hinta annettu.

Tai jos jossain yksittäisessä kampaamossa tällaisen tarkoituksellisen ilmaisen konsultaation hakeminen askarruttaa ja tuntuu kiusalliselta, niin mene vaikka Stockalle kosmetiikkaosastolle kyselemään. Ne yksi, kaksi Tigin pulloa, mitä jätät sieltä ostamatta, eivät nimittäin tee minkäännäköistä lovea yhtiön liikevaihtoon. ;)

-T

Idhren kirjoitti...

T, joo, tottahan se, mulla on vaan se, että jos kampaaja alkaa suositella ja ehdotella jotain, mun on vaikea sanoa ei ;D Vinkki vinkki jos joskus sun parturituoliin istahdan x)

Huomenna kampaaja, ehkä vois samalla kysellä ovelasti sivulauseissa :P Hiustenhoitotuotteissa ärsyttää se, että itsekin on tosi vaikea arvioida mikä tekee mitäkin ja mikä sopii - jos kolme tuotetta ilmoittaa eri sanamuodoissa taistelevansa pörröisyyttä vastaan, niin mistä sitä mitään osaa päätellä, valkkaa sit pullon ulkomuodon mukaan :D

Rhia kirjoitti...

Se dokkari tuli viime sunnuntaina ja se taisi olla viimeinen esitys, ainakaan tällä viikolla ei enää sitä ollut ohjelmatiedoissa. Tuotteita ei juuri nnimeltä mainittu mutta mikäli ymmärsin oikein niin se halpa marketti antioksidanttivoide oli käsittääkseni Bootsin No7, sitä ei taida enää suomesta saada vai saako?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...