6.12.2008

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Tämänhän kuulee joka vuosi. Älkää ymmärtäkö väärin, arvostan Suomen itsenäisyyttä ja tapahtumaketjua, joka siihen johti, mutta nykyisin itsenäisyyspäivään liittyy kaikenlaista ylimääräiseksi turhuudeksi määrittelemääni sirkusta, joka kulminoituu erityisesti presidentinlinnan juhliin.

Jälleen rikkaat, elinkeinoelämän vaikuttajat ja pari julkkista on kutsuttu juhlimaan itsenäisyyttä, tai siis sosialisoimaan ja leveilemään lähinnä naisten puvuilla. Kaikki tietysti juovat, tanssivat Kultaista nuoruutta ja jossain välissä Toni Wirtaselta pyydetään älykäs kommentti. Lehdistössä kauhistellaan etikettivirheitä väärän värisestä solmiosta lähtien ja ihmetellään, miten Heinäsirkka ylipäätään kehtaa näyttäytyä julkisesti ylimääräisine kiloineen ja epäkonventionaalisine makumieltymyksineen. Lööpeissä Anna Abreuta pelottaa jo etukäteen mahdollinen murskakritiikki, joka näyttää joka vuosi saavan aina vain aivan uudet mittasuhteet. Milloinkahan koittaa se vuosi, että jopa Hesari nostaa etusivun jutukseen liian paljastavan tissivaon tai värimaailmaltaan yhteensopimattoman laukku-kenkäyhdistelmän?

Minusta olisi huikeasti kiinnostavampaa, mikäli linnan juhlat järjestettäisiin ihan tavalliselle kansalle. Vieraat voitaisiin vaikka arpoa, järjestää jonkinlainen "Haluatko presidentinlinnaan? Osallistu arvontaan Irc-Gallerian yhteisössä!" -kilpailu, jossa nimensä jättämällä saisi mahdollisuuden voittaa kutsun juhliin. Toki epätaviksetkin saisivat osallistua. Etikettivirheitä varmasti ilmestyisi huomattavasti nykyistä enemmän, kuin mäkäräisiä kesämökillä koiran turkkiin, mutta ainakin se palvelisi roskalehdistön ruokahalua: "SKANDAALI: Epäisänmaallinen juntti puki valkoiset sukat mustan puvun alle!"

Salainen toiveeni on, että etikettivirhepuinnin lomassa joku havahtuisi miettimään, että tämäkö on itsenäisyyspäivän syvin olemus tänä päivänä: vääränmallinen puvuntakki ja vääränlaiset sukat. Eliitti lipittämässä kuningas alkoholia. Näiden lisäksi itsenäisyyspäivästä tulee mieleen vain Tuntematon sotilas ja Antero Rokka, mikä tosin melkein korjaa vaa'an plussan puolelle. Itsenäisyyspäivänä varmasti olisi paikallaan käsitellä esimerkiksi itsenäisen Suomen kansan perusoikeuksia uhkaavia asioita, kuten vaikkapa Lex Nokiaa. Sen sijaan palstatilaa kuluu Tanja Saarelan Karpelan puvun ykstyiskohtaiseen käsittelemiseen.

Toivottavasti sentään Sofi Oksanen on tajuttu kutsua pirskeisiin. Hänellä sentään on pokkaa olla saleena oma itsensä.

Lue lisää:
Alas roskapuheet, kunniaan pukeutumisenvapaus!
Oma peilikuva kertokoon totuuden

47 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Mietinpä juuri ihan samaa asiaa ja kyllästyttää koko touhu. Itsenäisyyspäivää vietän kuntosalilla.

Sugar Kane kirjoitti...

Sofihan oli vieraana jo viime vuonna (toivottavasti tänäkin), kavaljeerinaan tyylikäs mun-entinen-työkaveri!

Mä myönnän katsovani linnanjuhlat, mutta tv-toteutuksen ala-arvoiset, kliseiset haastatteluosuudet kyllä wituittavat. Viime vuonna kuuntelin lähetystä RADIOSTA, ja siellä puhuttiin paljon fiksumpia, niinkuin ajankohtaisista asioista yleisRADION puolella yleensäkin.

llaura kirjoitti...

tanja karpela ;) :D

puhut ihan asiaa, mutta mä ehkä kuitenkin vaan kuulun niihin jotka seuraa linnan juhlia sen enempää niitä analysoimatta ja pitäen niitä lähinnä kivana perinteenä, vaikkakin täältä kotisohvalta katsottuna. onhan se ehkä vähän elitistinen tapa snobbailla hienoilla puvuilla vilahtaessaan presidenttiä kättelemässä, mutta mulle se on enemmän vaan itsenäisyyspäivän vastaanotto jossa enemmän tai vähemmän tunnetut ihmiset ovat edustamassa meitä taviksia boolia nauttien ja kamalassa ryysiksessä tanssien :)

Idhren kirjoitti...

Sugar Kane, vautsi, melkein sukua julkkikselle!

Mjoo, kylläpä noita juhlia kaikesta huolimatta kytätään täälläkin. Seuraavan päivän lööpit skipataan ihan suosiolla. Hmm, pitäsköhän viritellä radio sit täälläkin...

Llaura, what, joko se on muuttunut taas Karpelaksi :D Ei näistä pysy perässä ;D

Mut sori hei, mä en vaan pääse siihen mielentilaan, että pystyisin kokemaan Jorma Ollilan edustavan mua. No, joku Erkki Tuomioja ehkä... ;o

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni Linnan juhlat ja siihen liittyvä ruljanssi ei pois sulje itsenäisyyspäivän arvostusta. Alkaa tämä päteminen pikku hiljaa ärsyttämään. Ihan kuin jos arvostelee pukuja ja miettii mitä pukee päälle kyseisenä päivänä tarkottaisi sitä, ettei arvosta kyseistä päivää, arfgh..Joo, vetääähän lehdet välillä yli, mutta silti en näe viihteessä mitään pahaa. Ja itsenäisyyspäivähän mahdollistaa osaltaan, että kukin voi ajatella ja viettää Itsenäisyyspäivää miten haluaa...

Stazzy kirjoitti...

Mä en ole sinänsä koskan erityisesti ärsyyntynyt tai katkeroitunut Linnan juhlista, mutta ymmärrän pointtisi.
Täällä on vähän samaa meininkiä: Konsulaatissa Strasbourgissa pitävät itsenäisyyspäivän vastaanoton, mutta sinnehän ei tavallinen kuolevainen suomalainen pääse, ei vaikka olisi asunut vuosikymmenen kaupungissa.
Pitää olla tuottava ja niin edespäin, hyvä työpaikka auttaa asiaa, siinähän sitä Suomen mainetta edistää.

Enemmän minua itsenäisyyspäivässä häiritsee se jatkuva paatos. Vuosi vuoden jälkeen haastatellaan samoja sotaveteraaneja, itketään käsi sydämellä ja kauhistellaan kuinka sitä on pitänyt sotia ja kuinka kaikkien pitäisi olla velkaa sota-aikojen immeisille.

Itsenäisyyden pitäisi olla iloinen asia, karnevaali ja hauskaa, ei sitä masentavaa paatosta ja Karjala-ohjelmia televisiosta...

Idhren kirjoitti...

Stazzy, paatos on hyvä pointti! Oikeastaan juuri nuokin mainitsemasi asiat ärsyttävät. Ensi vuonna kirjoitankin sitten tuosta. ;o

Ylipäätään koko linnatouhussa tuntuu, että tosiaan sitä huomiota ja palstatilaa suodaan asioille, jotka eivät oikeastaan vaikuta... kovin tärkeiltä. No, kukas mä olen sitä päättämään mikä on tärkeää, mutta olisi virkistävää, jos lehtien pukuteema olisikin joskus jotain muuta. Ihmiset turrutetaan epä-älykkäällä viihteellä olemaan kiinnostuneita lähinnä siitä kuka pukeutui mihinkäkin, tai sitten tosiaan siihen Karjala-paatokseen ja veteraanien hekumointiin.

Itsenäisyys on niin paljon muutakin!

Sugar Kane kirjoitti...

Asiasta Erkki Tuomiojaan: Erkki edistyksenmerkki on mainio esimerkki siitä, että kansakunnan kaapin päälläkin voi pysyä uskollisena omalle tyylilleen - Tuomiojalla on varmasti monenkertaisena ministerinä kunniamerkkejä piironginlaatikko täynnä, mutta Linnan juhliin hän sonnustautuu mustaan pukuun ja rauhanpuolustajien merkkiin vai mikä se nyt oli. Siis ihan etiketin mukaisesti, mutta omalla tyylillä. Tuomiojan vaimokin on valinnut oman linjansa, eikä edusta miehensä rinnalla, ja näinä nykyisinä trophy wife -aikoina tää on mun mielestä virkistävää.

(Moni oli Erkin edustavuudesta monta mieltä esim ulkoministeriaikoina, mä arvostan, ja luen mm. sen blogista kirja-arvosteluja.)

Idhren kirjoitti...

Whoa. Nousi taas Ekin osakkeet mun silmissä :o Ehkä lähetän pian fanipostia sille.

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni itsenäisyyspäivän vastaanotto tulisi järjestää vain sotaveteraaneille ja lotille, hehän itsenäisyytemme ovat viime kädessä varmistaneet. :) Joka vuosi voitaisiin ottaa mukaan osa porukasta, seuraavana vuonna olisi toisten vuoro. Tätä voitaisiin jatkaa niin kauan kuin kyseisiä henkilöitä on elossa, tosin en tiedä keitä sen jälkeen linnaan kutsuttaisiin. Muut osanottajat olisivat presidentti ja ministerit. Voi kuulostaa tylsältä, mutta mieluummin katsoisin ehdottamiani juhlia kuin SaarelaKarpelamikälietä esittelemässä uutta elämänsä miestä! :D

Stazzy kirjoitti...

"Mielestäni itsenäisyyspäivän vastaanotto tulisi järjestää vain sotaveteraaneille ja lotille, hehän itsenäisyytemme ovat viime kädessä varmistaneet. :)"

Tässä taas tulee esille tämä paatososio.
Ok, toki sodat olivat tärkeitä, mutta (luojan kiitos) koko itsenäisyyden aikaa ei ole sodittu. Nykyään Suomi on paljon paljon muuta kuin sota-aika.

Ja eikös KarpelaSaarelaMikälie ole nimenomaan ministeri?

Viola kirjoitti...

Joo tehdäänpäs Itsenäisyyspäivän vastaanotostakin joku reality-puuhastelu, johon äänestetään parhaan profiilikuvan napannut nettinero. Ihan tavallisiahan suurin osa niistä ihmisistä siellä on, huomiota vaan yleensä kiinnitetään joihinkin muihin kuin esimerkiksi kuntien tai järjestöjen edustajiin. Joku sinne on kuitenkin kutsuttava. Enough already.

Anonyymi kirjoitti...

Stazzy, oli vaan ei ole enää. :)

Idhren kirjoitti...

Viola, mä en kannata reality-puuhastelua, sillä tavalla linnaan saadaan vaan turhia julkkiksia ja touhu menee entistä sietämättömämmäksi.

Joku linnaan on kutsuttava. Miksi ei täyttää presidentinlinnaa ihan tavallisilla ihmisillä? Statusilmaantuminen se nykyisellään on, ilman rahaa tai vaikutusvaltaa (tai molempia) tai jotakin julkisuuden urotekoa ei ole linnaan asiaa.

Idhren kirjoitti...

...Ja Karpela on nykysellään keskustan kansanedustaja.

llaura kirjoitti...

Mut sori hei, mä en vaan pääse siihen mielentilaan, että pystyisin kokemaan Jorma Ollilan edustavan mua. No, joku Erkki Tuomioja ehkä... ;o mut mites ois kansaa edustamaan noi itse eduskuntaan äänestetyt kansanedustajat ;--) + anna abreu voi sit vaik edustaa niit suomen alaikäsii :D

Idhren kirjoitti...

Llaura, mä missasin eduskuntavaalit :( Mut ehkä mä pidän sitä Ekiä sit niiku my guyna ;D

r kirjoitti...

Argh kohtahan se on varmaan Tanja Karpela-Saarela-Karpela-Erjola o.s. Vienonen. Se on saletisti joku -nen-päätteisten sukuniemien vihaaja kun ei oma nimi kelpaa vaan jahtaa noita -la-päätteisiä miehiä. Siks varmaan jäi Niinistökin naimatta kun sehän olis pilannut ton hienon nimirimpsun. (Ei ihan liity aiheeseen, mutta Linnan juhlat pyörii tossa vieressä kyllä, tylsää on.)

Anonyymi kirjoitti...

Itsenäisyys saatiin sotimalla. Ei ole mitään syytä, miksi se pitäisi unohtaa. Jos olisimme osa Venäjää, Lex Nokia ei varmasti paljoa päätä palelisi.

Entä mistä pirusta kumpuaa asenne, että Linnassa olisi pelkkiä porvari-pönöttäjiä?
Tunnen itseni idiootiksi, kun käytän "kateus-korttia", mutta alkaa vähitellen tuntua, että tuo tunteista turhin on todellakin vahva osa suomalaista sielua. Tai sitten sosiaalidemokratia on todella lyönyt itsensä läpi: kukaan ei ole parempi kuin toinen, missään. Muuten itkettää.

Sofi Oksanen voitti Finlandian, ja Hesarin keskustelupalstalle sateli kommentteja siitä, miksei "tavallinen suomalainen voi voittaa". Sofihan on oikein feministi ja bi-seksuaali ja sillä on rastatkin. Ei se sovi, kun se loukkaa meitä tavallisia ihmisiä. Jeah.

Seuraavaksi tavikset linnaan? Ikävä kyllä taviksia on Suomessa viisi miljoonaa, menestyjiä kourallinen. No, arpaonnea!
-A

Idhren kirjoitti...

Itsenäisyys on koko kansan asia ja päivä koko kansan juhla, ei vain ns. menestyjien (masentava ajatus, että tavallinen ihminen ei voisi itsessään olla menestyjä).

Sugar Kane kirjoitti...

Historiaa sotineen ei tietenkään ole syytä unohtaa, mutta parin viime vuosikymmenen kovaääninen patrioottinen pönötys näennäiseen veteraanien arvostukseen puettuna on Suomessa ollut omiaan estämään asiallisen, julkisen, moniäänisen keskustelun historiamme kipukohdista. Kyllähän nyt itsenäisessä Suomessa pitää voida puhua muustakin kuin sotiemme veteraaneista, myös itsenäisyyden juhlapäivänä! Tänä vuonna juhlissa näkyy 80 vuotta sitten käydyn sisällissodan muistovuosi, ns. sovituksen teema, ja jo oli aikakin.

Mun mielestä nykyinen linnajuhlijaakokoonpano on ihan ok, siellä on paljon esmes kulttuuriväkeä valtaapitävien joukossa. Suomessa ainakin pitäisi toimia edustuksellinen demokratia, joten voidaan ajatella, että virkansa puolesta kutsutut kansanedustajat on siellä edustamassa meitä äänestäjiä elikkäs kansaa.

Idhren kirjoitti...

Kansanedustajat hookoo, mutta noin muuten tuntuu, että tavalla tai toisella ansiot palautuvat aina rahaan tai valtaan, tai molempiin. Menestys on jotain, jolla on tekemistä näiden asioiden kanssa, siis luultavasti useimpien mielestä. Se korostaa yhteiskunnan kovimpia arvoja - tuota rahaa, tai et ole mitään, ole vallankahvassa, tai tule poljetuksi.

Olisi mukavaa, jos noteerattaisiin esimerkiksi ihmiset, jotka ovat vaikkapa onnistuneet voittamaan vastoinkäymisiä elämässään - eikö omille jaloilleen pohjalta nouseminen se jos mikä ole menestyksekästä ja kunnioitettavaa? Entä se, jos yksinhuoltajaäiti onnistuu pätkätöiden ja ties minkä keskellä silti pitämään perheensä ja yhteytensä omiin lapsiinsa, sekään ei ole niin helppoa.

Olisi mukavaa, että estradi annettaisiin toisinaan arkielämän sankareille, taviksille, joiden ansiot ovat jossain muualla kuin rahan tai vallan haalimisesta itselleen. Tai miksei myös taviksille, jotka eivät ole tehneet muuta kuin onnistuneet säilyttämään mielenterveytensä tässä suorituspaineisessa ja kylmässä yhteiskunnassa.

Ehkä menee jo yli, mutta pointti, pointti!

Sugar Kane kirjoitti...

Idhren, ymmärrän pointtisi, mutta itse en näe linnanjuhliin kutsuttua porukkaa noin kapea-alaisena. Etenkin Halosen aikana mun mielestä jengiin on mahdutettu lisää "oman elmänsä sankareiden" edustjia, lisää tosin esim. pakolaisten edustajia, mielenterveysasioista puhuvia, jne. voisi kutsua. Ja heidän kauttaan keskustella erilaisista tavoista olla suomalainen jne. Mikä siis ois tervetullutta vihdoin.

Mun mielestä presidentin its.päivävastaanotto ei ole se, missä meidän ajan nurinkuriset arvostukset räikeimmin näkyy, toki se on instituutiona kelpo ja ymmärrettävä kritisoinnin kohde.

Idhren kirjoitti...

Joo, ei linnan juhlat ole se paikka, missä ne pahiten on näkyvillä tai vaikuttamassa, mutta pitäähän tässä kättelyitä tiiratessa olla jotain mistä keuhkota ;D

Sugar Kane kirjoitti...

Juu, sen verran tylsiä riepuja jengillä päällä sitäpaitsi, että muutakin hupia tarvitaan... (Paitsi Sinnemäkija Sumuvuori näytti hyville, ja pari muutain)

Crislia kirjoitti...

Minulle on partiolaisten soihtukulkue paljon merkittävämpi itsenäisyyspäivän traditio. Äsken tulin kulkueesta, ja en jaksa keskittyä niin paljoa, että viitsisin aktiivisesti linnan juhlia katsoa, välillä käyn kurkkimassa.

Stazzy kirjoitti...

TV-kaista on hyvä olemassa :)
Näkee pitkästä aikaa Linnanjuhlat, tai itseasiassa saa rauhassa katsella jälkeenpäin.

Anonyymi kirjoitti...

Masentava ajatus, ettei menestyjä voisi olla ns. tavallinen ihminen. Edelleen kiinnostaisi, miten tavikset linnaan valittaisin. Joku "arjen sankari" - tosi-tv?

Linnan juhlat tuntuvat olevan helppo kritiikin kohde. Jos sinut kutsuttaisiin juhliin esim. kirjallisten ansioidesi vuoksi, kieltäytyisitkö?

-A

Anonyymi kirjoitti...

Musta suurin osa linnanjuhlien vieraista on ansainnut kutsunsa, niinkuin sotaveteraanit, nobelistit, kansanedustajat ja muut järjestöjen johtajat. Ovathan ne itse päässeet niinkin pitkälle elämässään ja menestyneet. Miltä SAK:n johtajasta olis tuntunut, jos joku sen alainen olisikin päässyt juhliin itse johtajan puolesta? Sillä pääjehullahan se suurin vastuu on, ja silloin mun mielestä hän on myös oikeutettu tämmöisiin "suurempiin" tapahtumiin. Tavallisten kansalaisten, jotka ei oo saavuttaneet mitään tämäntyyppistä, on vaan sopeuduttava siihen, että kaikkea ei voi saada.

Mutta joku Anna Abreu, jolla ei ole mielestäni mitään erityistä arvoa suomalaisen yhteiskunnan hyväks, ei tartteis päästä sinne. Mutta tokihan tässä pitää huomioida myös se, että suhteillahan nää kaikki pelaa.

Arvostan eniten (ainakin) sotaveteraaneja, meidän kansanedustajia ja presidenttejä, joilla on mielestäni ollu suurin vaikutus siihen, millaiseksi meidän yhteiskunta on muotoutunu.

Ja tietenkin oon kateellinen Annalle, kun se pääsee hienoihin juhliin, ja mä en, hah. Mutta ei sille vaan voi mitään. Jos haluun 5000 euroo palkkaa/kk en voi ruinata sitä ollessani esim. parturikampaaja. Sama pätee taviksiin ja julkkiksiin: Annan ammatti on antanu hänelle tällasia etuja, joita tavikset ei vaan voi saada. Jotkut saavuttaa suurempia juttuja ku toiset, ja siihen voit vaan sä itse vaikuttaa. Jos haluat päästä johonkin tavoitteeseen, se edellyttää tietynlaisia velvollisuuksia (kuten näissä linnanjuhlissa se, että oisit julkkis tai muuten vaan überporho ;), ellei sulla sitten ole vain hyvä tuuri!

linda kirjoitti...

se oli kyl kieltämättä aika upea se anna abreun puku, vaikken muuten koko henkilöstä oikee välitäkkään.

Ada kirjoitti...

No eipä minua ainakaan henkilökohtaisesti kiinnostaisi pätkän vertaa päästä linnan juhliin. Toki jos meillä kaikilla tavallisilla talliaisilla olisi mahdollisuus päästä kyseisiin juhliin, niin kyllä siitä varmastikin saataisiin enempi palstatilaa lehtiin aikaiseksi, kun ruodittaisiin mitä shokeeraavimpia ja "tyylittömämpiä" asukokonaisuuksia.

Mutta mitä noihin vieraisiin tulee, niin turhuuksiahan ne kaikki siellä on. Kyllä sinne kutsutaan muusikkoja (Joo, Anna Abreuhan kuuluukin maamme parhaimmistoon, WTF?), taiteilijoita, kansanedustajia, urheilijoita ynnä muita yhtä turhia ihmisiä, mutta eipä linnassa kovin paljoa nähdä esimerkiksi maamme fyysikkoja tai matemaatikkoja, josko peräti ollenkaan. Taas huomaa mitä tässä maassa arvostetaan ja mitä toisaalta ei.

Niin ja olihan tuo Sofi Oksasenkin kutsuminen linnan juhliin taas täysin tuulesta temmattua. Eihän se nainen osaa edes kirjoittaa. No mutta tervemenoa vain.

Turhaa hömpötystä sellainen, että linnan juhlat olis joku tosi upea juttu ja, että sinne kaikki varmasti haluaa. Sehän on täysin pinnallinen tapahtuma, jolla ei ole mitään tekemistä itsenäisyyden kanssa. Okei, joku saattaa löytää sieltä hivenen itsenäisyyteen viittaavia juttuja, mutta kuka siellä nyt oikeasti muistaa, miksi siellä ylipäätään ollaan juhlimassa?

Pinnallista paskaa suoraan sanottuna.

Ja tämä nyt ei varsinaisesti ollut mikään vastine sinun kirjoitukseesi, vaan ihan yleisesti vain kommentoin.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, jos luet postaukseni, näet, millaisen ehdotuksen heitin.

Tietenkään en kieltäytyisi, totta kai käyttäisin kaikki mahdollisuudet pönkittää statustani, olla esillä ja päästä osaksi elittiiä. En näe miten tämä liittyy aiheeseen.

"Jotkut saavuttaa suurempia juttuja ku toiset, ja siihen voit vaan sä itse vaikuttaa. "

Miksi suuruus pitäisi määritellän rahan ja vallan kautta? Miksi elämässä asioiden saavuttaminen tarkoittaa niin monen mielestä rahapussin lihottamista tai vallan käsiinsä haalimista? Huomaatko, millaisia arvoja tulet samalla arvostaneeksi kaiken muun ylle?

Rhia kirjoitti...

Itsenäisessä Suomessa ja sen historiassa on varmasti paljonkin ns. kipukohtia joista pitäisi keskustella itsenäisyyspäivänä. Veteraanit ovat kuitenkin niitä henkilöitä joiden ansiota nykyinen itsenäisyytemme pitkälti on. Monet heistä ovat maksaneet kovan hinnan siitä että saamme elää itsenäisessä kotimaassa. Ja hyvin harvalukuisena he enää saavat itsenäisyyspäivistä nauttia. Patrioottista paatosta tai ei, minusta he ansaitsevat meidän arvostuksemme ja siten ovat itseoikeutettuja vieraita linnassakin. Tiesittekö muuten että vasta Ahtisaari teki heistä vakituisia juhlavieraita.

Omat isovanhempani olivat rintamalla eivätkä he juuri koskaan siitä puhuneet. Voin kuvitella miten kipeitä muistoja se olisi tuonut mieleen. Heille Suomen itsenäisyys oli sydämen asia, hyvin henkilökohtainen sellainen. Itsenäisyys on iloinen asia mutta minusta ei ole ollenkaan pahaksi ymmärtää että kaikissa maissa ei asiat ole yhtä onnellisesti. Minusta itsenäisyyspäivä on juuri oikea aika muistaa sitä työmäärää joka itsenäisyyden saavuttaminen ja ylläpitäminen on vaatinut. Normaalistihan sille ajatukselle ei paljon aikaa uhrata kun muut tärkeämmät asiat menevät edelle.

kirsikka kirjoitti...

Ada,

kyllähän linnassa on joka vuosi professoreita, kirjailijoita, toimittajia, tutkijoita jne. Juurikin niitä toivomiasi fyysikkoja ja muita.
Jos siellä on 3000 vierasta ja yksi niistä on Anna Abreu, niin onhan se nyt selvää kenestä lehdet kirjoittaa. Kummasti ne loput vajaa 3000 vierasta jää sitten vähemmälle huomiolle.

Oikeastihan suurin osa niistä vieraista on ihan tavallisia, joskin omalla alallaan menestyneitä tai paljon aikaansaaneita ihmisiä eikä mitään "turhiksia" tai edes julkkiksia.

Idhren kirjoitti...

Anna Abreun paikka on nykysysteemissä tietysti perusteltu sillä, että hän on ollut yksi vuoden myydyimmistä kotimaisista artisteista ;)

Sugar Kane kirjoitti...

Rhia, kukaan tuskin nykypäivänä kyseenalaistaa veteraanien arvoa. Valitettavasti tämä arvostus tulee ilmi lähinnä juhlapuheissa kliseinä, ei esim. rahallisena panostuksena. Juuri tämä tekopyhyys mua ottaa päähän. Toki se on ymmärrettävä vastareaktio 60-70 -päinvastaiselle "isänmurha-ajalle", mutta tippasilmäinen hymistely ei kuntoutuslaitokseen jonottavaa lottaa paljon auta.

Moni sota-ajan kokenut ei tosiaan pystynyt puhumaan kokemastaan, sama vaikeneminen koski hyvin kauan myös maamme sisällissotaa - nykyään näistäKIN asioista voi onneksi puhua monelta kantilta. Itsenäisyysjuhla ei ole kuitenkaan ONNEKSI mikään pelkkä muistojuhla, on ihan sallittua iloitakin!

Elisa kirjoitti...

Kyllä minä pahastun, jos veteraaneja ei muisteta itsenäisyyspäivänä. Sodissa miehet ja osa naisistakin laittoivat oman henkensä ja terveytensä alttiiksi, ja tuloksena on se, että olemme saaneet kasvaa vapaassa maassa. Ilmeisesti tämän asian suuruutta on vaikea käsittää.

Idhren kirjoitti...

Niin, arvostuksen sijaan hoetaan latteuksia ja ihmetellään etikettivirheitä. -.-

Rhia kirjoitti...

Jos se tippasilmäinen hymistely innostaa jotakuta lahjoittamaan veteraanikeräykseen rahaa niin ei se minusta ole hukkaan mennyttä paatostelua. Ihmiset ymmärtävät asioita eri tavalla ja se mikä pistää toisen närkästymään voi herättää toisessa auttamisenhalun. Eiköhän kuitenkin ole hyvä että asioista puhutaan. Jos kukaan ei sanoisi mistään mitään ja asia unohdettaisiin totaalisesti niin eipä siitäkään paljon iloa veteraaneille olisi.

Idhren kirjoitti...

Rhia, tuo on täysin totta. Auttaminen on tärkeää, ja veteraanit tietysti osa niitä ihmisiä, jotka apua tarvitsevat.

Uutisissa oli muuten tuosta köyhille ja vähäosaisille lahjoitettavista ruokapusseista ja tarjolla olleesta keitosta. Jotenkin tuli hirveän surullinen mieli siitä toteamuksesta, että kaikki pussit menivät ja samoin tarjottu soppa viimeistä kauhallista myöten. Sehän tarkoittaa aika suoraan sitä, että jotkut jäivät yhä ilman.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän asian voisi kääntä ylösalaisin - Suomessa jokaisella on mahdollisuus päästä sinne juhliin ja olla oman elämänsä sankari lähtökohdista huolimatta. En oikein jaksa tuota ainaista kitinää eliitin juhlista, etenkin kun Halosen aikaan linnaan on tosiaankin kutsuttu porukkaa laidasta laitaan. Minusta on erinomainen kommentti tässä keskustelussa, että ne nykyisetkin vieraat ovat niitä tavallisia suomalaisia.

Paitsi tietty Samuli Vauramo <3

Idhren kirjoitti...

...Niin, jos haluaa uskoa, että se tosiaan edes Suomessa on niin yksinkertaista, että huolimatta mikä on tilanne, niin aina kaikki voi ja pystyy jos vaan oooooikein kovasti haluaa. Teoriassa näin, ja se on hyvin kaunis ajatus, mutta käytännössä se on aika yksinkertaistettu ja epärehellinen kuva tilanteesta. Ihmisellä voi esimerkiksi olla ongelmia jo ihan ensimmäisistä elinvuosista lähtien, jo peruslähtökohdat voivat olla hyvin perseestä.

Kuten on niin monta kertaa jo todettu eri medioissakin, aina ei ole helppo myöskään saada apua ongelmiinsa, eikä toisaalta resurssejakaan ole riittävästi esimerkiksi mielenterveystyöhön. Ongelmat kasautuvat, seinät nousevat vastaan, oravanpyöri pyörii ja jos kärryiltä on pudottu, ei kenelläkään ole aikaa pysähtyä auttamaan.

Stazzy kirjoitti...

"Eiköhän kuitenkin ole hyvä että asioista puhutaan. Jos kukaan ei sanoisi mistään mitään ja asia unohdettaisiin totaalisesti niin eipä siitäkään paljon iloa veteraaneille olisi."

Homma on siis itsenäisyyspäivänä sama kuin jonain äitienpäivänä? Voidaan puhua asiasta yhtenä päivänä vuodessa, niin sitten muut 364 päivää se saa olla unohduksissa?

Tottakai itsenäisyyspäivänä pitää muistaa veteraaneja. Välillä vain tuntuu, että se on se ainoa asia josta itsenäisyyspäivänä puhutaan. Sota, sota ja sota. Ihan kuin päivässä ei olisi kyse paljosta muustakin.

Nykymallisen Suomen rakentamiseen ovat osallistuneet monet muutkin kuin sotilaat. Tuntematon sotilas kakkosen illassa ok. Viisi tuntia "Muistojeni Karjalaa" Teemalta jokseenkin bof.

Puhuisivat vaikka ensimmäisistä naispoliitikoista ja äänioikeudesta. Peruskoulusta ja lukutaidosta. Kekkosesta ja Kylmän sodan ajoista. Helsingin olympialaisista tai EU:hun liittymisestä...

Muutaman (kymmenen) vuoden päästä ei ole enää sotaveteraaneja, joille rahaa pitäisi lahjoittaa. Mahdettaisiinko silloin viimeinkin kyetä siirtymään itsenäisyyspäivän juhlimiseen kansallispäivänä? Sota-ajat ja niiden muisto on tärkeitä pitää mielissä, mutta itsenäisyydessä on monta muutakin juhlittavaa asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Miksi suuruus pitäisi määritellän rahan ja vallan kautta? Miksi elämässä asioiden saavuttaminen tarkoittaa niin monen mielestä rahapussin lihottamista tai vallan käsiinsä haalimista? Huomaatko, millaisia arvoja tulet samalla arvostaneeksi kaiken muun ylle?"

Jep, niinhän se on. Ja voin suoraan sanoa, että mä arvostan rahaa todella. Suomessakin on niin paljon esim. materialisteja, joihin mäkin kuulun, että ilman rahaa tulee melkein onnettomaks. Kyllähän sitä näki uutisissakin, kun soppajonossakin köyhiä oli, niin ei ne kauheen ilosilta näyttäny. Ei me vaan voida tyytyä siihen, mitä meille on annettu tai mitä ollaan saatu aikaan, aina me halutaan vaan lisää. Sellanen se ihmisluonto on pohjimmiltaan. Oon huomannut, että turha moralisointi tässä elämässä on turhaa. Olen itsekäs ja voin myöntää tämän ihan suoraan.

Ja täähän ei liity sitten ollenkaan mitenkään noihin linnanjuhliin! :-D

Anonyymi kirjoitti...

Laatujournalismin pää-äänenkannattaja Hesarikin oli btw eilisen numerossaan alentunut pukujen arvosteluun. Että se siitä sitten..
T. Saatna

Anonyymi kirjoitti...

Turhaa jeesustelua koko aihe. En ymmärrä, miksi näistä juhlista vuohkotaan joka vuosi suuntaan ja toiseen. Varsinkin kun ei näköjään oikeasti ymmärretä yhtään mistään yhtään mitään.

bubble kirjoitti...

Mulla oli Googlen hakukentässä "samuli vauramo linnan juhlat" ja päädyin tänne. En siis ollenkaan normaalia kauttani :D Kummaa!

Mut Samuli on nam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...