12.11.2008

Mustat jalanjäljet

Olen vähintään semiekologinen elämäntavoiltani, mikäli siis nettitestiä uskominen. Helsingin Sanomien hiilijalanjälkimittarin mukaan hiilipäästöni vuodessa ovat noin 6115kg, mikä mittaushetkellä oli vielä reippaasti alle keskiarvon. Mikäs tässä kaupungissa tiiviisti asuessa, julkisilla liikkuessa, kasviksia paljon puputtaessa ja ainakin silloin tällöin kirpparilla shoppaillessa.

Olen kyllä lievästi yllättynyt tuloksesta siinä mielessä, etten ole koskaan kokenut edustavani millään tavalla vihreitä arvoja, tai no, ainakaan energiansäästölamppuja enempää, ja nekin hankittiin ennenkaikkea rahansäästön takia. Ekologinen elämä ei siis sittenkään ole mikään hankala ja vaikeasti tavoiteltavissa oleva asia, kun kerran ajattelematonkin ihminen voi vahingossa elää ainakin semivihreästi. Mikäli siis nettitestiä uskominen.

Mikä on sinun hiilijalanjälkesi koko?

Kuva: "Footprints" - andy_5322 Flickr.comissa tällä lisenssillä

Jalanjäljistä sukupuolenvaihdokseen

Jutusta, joka on otsikoitu "Sukupuolenvaihdos jätti papin työttömäksi" huomion kiinnitti seuraava lainaus sukupuolta vaihtavalta papilta, Olli Aallolta: "Tällainen asia on joillekin liian vaikeaa hyväksyä". Lisäksi silmään pisti Mikkelin hiippakunnan piispan Voitto Huotarin kommentti: "En osaa sanoa sellaisia seurakunnan virkoja, joissa hän voisi toimia. En tiedä, olisiko sellaisia tehtäviä, joissa hän ei työskentelisi seurakuntalaisten välittömässä keskuudessa."

On oma asiansa olla eri mieltä jostain, kuin rajoittaa toisen mahdollisuuksia näiden erimielisyyksien takia. Vaikka kirkon muut tahot yrittävät sovitella sanomisillaan tilannetta (ks. Liisa Tuovisen haastattelu), niin jo se, että asiasta tarvitsee edes keskustella on käsittämätöntä. Koko jutussa ikään kuin vedotaan seurakuntalaisten kyvyttömyyteen kohdata erilaisuutta - kai vielä muistamme, miten Lapin ihmiset reagoivat, kun heidät leimattiin ennalta suvaitsemattomiksi Johanna Korhosen tapauksessa.

Lain edessä kyse on vastaavasta asiasta kuin naispappeudenkin kohdalla - seksuaalisen suuntauksen perusteella syrjiminen ei ole lainmukaista, eikä mikään usko anna siihen erioikeutta maallisten tuomioistuinten edessä.

4 kommenttia :

Rhia kirjoitti...

Mielenkiintoinen testi. Oma jalanjälkeni on siinä keskiarvossa, noin 8878 kiloa. Tätä nostaa se että omistan auton. Osaan kysymyksistä oli aika vaikea vastata joten tyydyin keskiarvoon.

Tuohon toiseen asiaan en edes kommentoi, se nostaisi vaan verenpainettani =)

Vasiliisa kirjoitti...

Niin, kyllähän usko nähtävästi antaa kaikenlaisia erioikeuksia lain edessä, ortodoksienkaan ei ole mikään pakko palkata naispappeja.

Ikävä kyllä taitaa olla niin, että lain edessä syrjintää ei muutenkaan tapahtunut, jos kerran osapuolet tulivat "yhteisymmärryksessä" tähän lopputulemaan. Itsesyrjintä kun ei taida olla rangaistava teko.

Jos nämäkään kohdat eivät pätisi, muistettakoon vielä että transsukupuolisuus ei ole määritelmän mukaan ole seksuaalinen suuntautuminen vaan sukupuoli-identiteetti. Mietin, tunteeko syrjintälainsäädäntö edes sukupuoli-identiteetin käsitettä? Jos ei, sen totta vie pitäisi.

Oli miten oli, aivan helkkarin väärin tämä meni.

Idhren kirjoitti...

Vasiliisa, tuon uutisen jälkeen kuulin televisiosta, että tämä kaveri "harkitsee" asian oikeuteen viemistä. Joka tapauksessa, jossain on vikaa, jos tällaisia asioita otsikoihin nousee, enkä tarkoita sitä, että pitäisi vaieta vääryydet pois ;>

Stazzy kirjoitti...

6979 kiloa näytti olevan. Nykyinen semi-autoilu lisää painoa, kuten myös lentomatkustus, kerran - kaksi vuodessa. (Haluu käydä kotona!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...