25.11.2008

Hiivatun mummelit

"Grandma II" - kalidoskopika Flickr.comissa tällä lisenssillä

Kuten varmasti niin moni muukin, myös minut on kasvatettu siihen asenteeseen, että itseä vanhempia ihmisiä tulee oletusarvoisesti kunnioittaa, erityisen kohteliaasti tulee kohdella Hyvin Vanhoja ihmisiä. Jonossa mummeli on kohteliasta päästää edelle, sukulaismummeleille tulisi soitella usein ja vieraita mummeleita ei ole sopivaa sinutella, ellei tee sitä hyyyvin kohteliaalla tavalla. Kyseenalaistaminen keskustelussa ei tule kuuloonkaan, eikä vanhojen kanssa oikeastaan edes käydä keskustelua - heitä kuunnellaan ja heitä myötäillään. Vanha on viisas ja täten aina oikeassa, ja mitä useampi ruuminosa makaa puolittain haudassa, sen suuremman kunnioituksen seniori ansaitsee. Vain vanhan ihmisen kohdalla voi olla epäkohteliasta tuomita tämä tekojensa ja puheidensa mukaan.

Kas tässä pääsemmekin siihen käytännön asiaan, joka on nyppinyt mieltäni jo päiväkausia. Bussia pysäkillä odotellessa on yleensä tapana, että kulkuneuvoon noustaan sisälle siinä järjestyksessä, kun on satuttu pysäkillä rivissä olemaan. Paikkansa voi odotellessa valita täysin vapaasti. Kun bussi tulee, on kätevää kääntyä 90-180 astetta oikeaan ja muodostaa sujuva jono. Tämä ilmeisesti ei muutamalle paikalliselle, kävelevälle haudanasukille sovi, vaan bussiin kiilataan sisälle jonon perukoilta täysin häpeilemättä. Kaupassa katsotaan aiheelliseksi maatua keskelle ahdasta käytävää mahdollisimman leveästi kärryjen kanssa ja taas bussipysäkillä nämä mätäneviä raajojaan sätkyttelevät ikäloput katsovat oikeudekseen pitää bussikuskia yleisenä infopisteenä ja näin viivyttää aikataulua.

Keskusteltaessa vanhus on kuin juuri elämänsä ensimmäisen filosofisen ajatuksen käsitellyt varhaisteini - selkeästi muita älykkäämpi ja tiedostavampi, vaikka kukaan muu ei sitä tajuaisikaan.

Mikä ihme minussa on vialla, kun kaikesta tästä huomattavan ärtyneenä vielä itse kerjään verta nenästäni ja päästän vapaaehtoisesti mummelin ohitseni ja käytännössä luovutan istumapaikkani, ja vielä keskellä ruuhka-aikaa? Tässähä piti olla missiolla kostamassa kaikille mummeleille näiden tekopyhää valitusta nuorien tapojenpuutteesta itse kyvyttömänä noudattaa yksinkertaisimpiakin, kaikkien elämää helpottavia käytöstapoja. On eräillä pokkaa.

16 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy kyllä yhtyä rajusti..
Eräskin kaveri oli välitunnilla lähikaupassa kun jonon perältä kiilasi mummeli täysien kärryjen kanssa edelle. Kaveri otti paikkansa takaisin ettei myöhästy tunnilta ja sai mummolta saarnan nykyajan nuorten huonosta käytöksestä ja vanhempien kunnioituksesta..

Shandi kirjoitti...

Tästä asiasta usein hiiltyneenä... Samat käytävät täyttävät mummelit valittavat kun yrität kaupassa mennä rattaiden kanssa ohi, ei kuulemma ole mitään käytöstapoja, pitäisi kiertää heidät. Mitenköhän kierrät kun arvon ladyt valtaavat juuri sen ainoan aukon, josta pääsee kissanmuonaa noutamaan. Ja markkinoille ei heidän mukaansa olisi mitään asiaa lapsilla. No, itse kyllä harvoin käyn torilla, mutta periaatteen vuoksi valitan tästäkin, onhan mulla kavereita, jotka tykkää siellä lasten kanssa hengailla.

Ja sitten ne vanhat papat, jotka heittävät sellaista läppää jonka takia yksi ulkoministeri sai potkut.

babooshka kirjoitti...

Kyllä minäkin elettyäni niin kauan ja niin hartaasti aion käyttää hauraita luitani nuorten etuilemiseen. Jotkut ilot sitä täytyy olla vanhoillakin ihmisillä :)

Lisäksi meinaan pukeutua ihan järkyttävän kirkuviin väriyhdistelmiin ja puhista nykyajan nuorista ainakin joka toinen minuutti.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, näitähän on tosiaan kuultu enemmänkin ;< Kiltit mummelit on selkeesti joku urbaani legenda ainakin kaikissa jonotustilanteissa ;D

Shandi, näinpä. Valitusta kyllä löytyy siitä miten maailman pitäisi järjestyä heidän mielensä mukaan, mutta tosiaan paljoa ei joustoa näy toiseen suuntaan :D No, onneksi noita kivojakin mummeleita on, joitakin vähän... vähemmän pihalla olevia.

Baboosha, haha, joo kun se hauta lähestyy uhkaavasti vuosi vuodelta lähmmeäs, niin totta kai pitää tehdä muidenkin elämä mahdollisimman hankalaksi ;D Mä aion mummona pukeutua mustaan nahkatakkiin. Näin yks päivä mummelin pinkissä sellaisessa, ja se oli jo aika rokki näkynä. Jos takki olisi ollut musta, olisin varmaan mennyt halaamaan mummelia :D

Vendeta kirjoitti...

Mulla vaan sikäli vähän pärähtää tässä iänikuisessa mummokeskustelussa siihen, että yleistäminen on niin törkeää. Vedetäänhän me nuoretkin leegopalikat heti nenään, jos ihan vaikka vain puheen tehostamiseksi yleistetään kaikki teinit huonokäytöksisiksi syljeskelijöiksi. (vaikka ehkä mäkin alan jo vähitellen kasvaa yli siitä rankimmasta teinikategoriasta)

Joo, on niitä törkeitä mummojakin, mutta niin on myös törkeitä keski-ikäisiä. Ja sitten on ihan törkeitä ala-astelaisia puhumattakaan niistä syljeskelevistä yläastelaisista. Eikä toki sovi unohtaa niitä karmeita opiskelijoitakaan! Jokaisessa ryhmässä on ne oma hönttinsä. Mulla vain kalahtaa tällainen heti korvaan (oli pilke silmäkulmassa tai ei), vaikka itse olenkin monissa asioissa yleistäjien yleistäjä. Varsinkin, kun kaksi kesää vanhainkodilla muutti käsityksen kaikista vanhuksista aivan päälaelleen. Aina olen vanhempiani arvostanut, mutta nykyään arvostan todella paljon enemmän. Niissä hoitoloissa rikotaan niin törkeästi ihmisoikeuksia, että voisin kirjoittaa kilokaupalla saarnaa aiheesta.

Yksi kaveri muuten kerran luonnehti, että musta tulee juuri törkeä bapurinkyttääjä- ja etuilijamamma, joka tulee kimittämään jokaisesta epäkohdasta :D Toivottavasti ei ole oikeassa...

Idhren kirjoitti...

Vendeta, yleistäminen on tehokas keino puhua massoista, olkoon sitten vaikka vastaiskuna mummojen "nykynuoret ne on niin..." -puheille. ;>

Kaikista ikä- ja ihmisryhmistä löytyy törkeitä ja töykeitä ihmisiä, mutta mummelit ja paapat ovat ainoita, joihin pitäisi suhtautua sillä Suurella Kunnioituksella hällä väliä mitä ovat tai mitä tekevät, ovathan he sentään Ikäloppuja. Vain vanhusten kohdalla pidetään huonotapaisena tuomita ihminen tekojensa ja sanojensa mukaan. Se on kuin käänteistä ikäsyrjintää, ja se rassaa käsittämättömä paljon. Multa ei ihmiselle herkiä kunnioitusta vain siksi, että on sattunut ehtimään Vanhaksi ja Maatuvaiseksi, varsinkaan tällaisten kokemusten jälkeen :D

Rhia kirjoitti...

Itse olen taipuvainen uskomaan että nämä ns. häirikkö-mummut ja -papat ovat jo hieman latvasta lahonneita. Eli kaikki kammarit eivät ole enää ihan lämpöisinä. Muistan elävästi eräänkin päälle 70-vuotiaan rouvan joka kulki kaupungilla aina punaisissa verkkareissa ja heti jonkun kulkiessa ohi alkoi jumalattomaan ääneen haukkua ryssiä mitä mielikuvituksellisimmilla kirosanoilla. Viikonloppuna kuulin tarinan toisesta iäkkäästä rouvasta joka kävi joka päivä kahvilassa ostamassa katkarapuvoileivän ja aina seuraavana päivänä haukkui leivän lyttyyn ja osti taas uuden. Myöhemmin selvisi että rouva oli ostanut voileivät miehelleen joka sitten oli käskenyt rouvan aina haukkua kahvilassa miten surkea leipä taas oli ollut. Mitä tulee papparaisten verbaaliseen naisten ahdisteluun, heillä kun ei taida enää paukkuja löytyä sieltä alapäästä niin pitää sitten suusanallisesti yrittää päteä ja näyttää mieskuntoisuus. Tiedän kyllä niitäkin joilla se ei ole jäänyt puheiden asteelle.

Itseänikin raivostuttaa joidenkin iäkkäämpien törkeä ja ala-arvoinen käytös. Pitää kumminkin yrittää muistaa että ehkä he eivät itse edes tajua miten typeriä ovat. Olen minä niitä herttaisiakin mummeleita ja pappoja tavannut.

Idhren kirjoitti...

Hehe, itse olen suoriltaan tavannut vähemmän herttaisia kuin käytöshäiriöisiä vanhuksia, mutta en toki väitä, etteikö niitä pullantuoksuisia ja kilttejä (myrkyn?)keittelijöitäkin ole ;) Kummallisilta kuulostavat kyllä kuvailemasi tyypit.

Anonyymi kirjoitti...

Eräskin mummeli yleisn vesan jonossa kiilasi ohi, ja kovassa hädässä ollessani huomautin mummolle hänen vessasta palattuaan olleeni jonossa ensin. Ja mummo totes siihen että haista sinä pitkä vittu!

Näin hyväkäytöksistä toimintaa!

kullanmuru kirjoitti...

Olen aikalailla samaa mieltä. Tuohon lisäilisin vielä, että kun vanhukset pitävät meitä nuoria huono käytöksisinä, he itse tulevat tuuppimaan kaupoissa ja sen jälkeen mulkoilevat perään, kuin se olisi minun syy, kun olin tiellä. Hohhoi.. Pari kertaa olen meinannut sanoa jotain perää, mutta kyllä pokka ainakin vielä pitää.

Rhia kirjoitti...

Sekopäitähän toki mahtuu jokaiseen ihmisryhmään. Olen eräältä vanhainkodissa työskentelevältä ystävältä kuullut juttuja vanhuksista ja siellä vasta niitä sekopäitä riittää. Hommahan on niin että kun dementia alkaa vaivata ja muutenkin kroppa alkaa prakata joka puolelta niin hyvin usein vanhukset muuttuvat kiukkuisiksi, katkeriksi ja jopa väkivaltaisiksi. Vanhainkodin työntekijät joutuvat päivittäin heidän taholtaa niin henkisen kuin fyysisenkin väkivallan kohteeksi. Huorittelu saattaa olla heille arkipäivää. Kaupungilla satunnaista haista vittua huutelevat mummut ovat siis pientä siihen verrattuna mitä se voi pahimmillaan olla. En ihmettele että hoitajat väsyvät ja henkilökunnasta on pulaa.

Kun puhutaan vanhempien ihmisten kunnioituksesta, minä suon kunnioitukseni niille vanhuksille jotka sen ansaitsevat. Satunnaiset huutelijat jääkööt omaan arvoonsa.

Idhren kirjoitti...

Kullanmuru, no huh huh...

Rhia, hyvin sanottu. En tiedä onko eräs mummoutuva sukulaisnaiseni myös päästään jotenkin sekaisin, mutta kovasti on vaatimassa kaikilta kunnioitusta antamatta sitä itse koskaan kenellekään - ikäänhän sitä siinäkin aletaan vetoamaan. Kunnioitus niille keille se kuuluu, sairaat saakoon hoitonsa ja törkyilijät olkoon omassa arvossaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kun aluksi luin tuon tekstisi en voinut olla kuin samaa mieltä asiasta. Rupesin kuitenkin sitten pohtimaan asiaa vähän enemmän, ja tulin siihen tulokseen, että (kuten Vendeta jo sanoikin)törkeäkäytöksisiä arkipäivänterroristeja löytyy jokaisesta ikäryhmästä.
Minusta tuntuu, että suurin osa näistä vanhuksia pitää kunnioittaa-paatoksista on tullut jonkun aivan muun, kuin vanhuksien suista! Luultavasti tämä vanhukset ovat aina oikeassa, eikä heidän kanssaan voi keskustella vakavasti, tai ainakaan väitellä-keskustelut ovat vain vanhentuneita ja roskikseen joutavia nuorien ihmisten ennakkokäsityksiä. Ainakin monet vanhukset, joiden kanssa olen keskustellut ovat olleet vain mielissään, kun heille on annettu vähän vastusta keskusteluissa, eikä vain myötäilty ja nyökytelty päätä ymmärtävästi;D

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, ja kuten Vendetallekin vastasin, vain vanhoja ihmisiä pitäisi kunnioittaa siitäkin piittaamatta, vaikka nämä olisivat törkeäkäytöksisiä ja itse muita kunnioittamattomia. Miksi ikä olisi peruste kunnioittaa yhtään ketään? Ei ikä takaa yhtään minkäänlaista fiksuutta, elämäntaitoa tai oikeaa tietoa.

Ja kuten aloitin postauksen ensimmäisen virkkeen, puheet kunnioituksesta luonnollisesti tulevat ensisijaisesti kotoa, joskin kuten myös kirjoitin, on tuotakin kuultu ikään vedottavan. "Mä olen 50 vuotta sinua vanhempi, enköhän minä tiedä sinua paremmin että homot ovat saastaisia lapsenraiskaajia, selitä sinä vaan tutkimuksista mitä haluat, minä tiedän että tämä on näin".

r kirjoitti...

Mä oon aika paljon dementoituneita vanhuksia nähnyt ja ne kyllä on ihan omaa luokkaansa... Vois hyvin kuvitella että ne huonokäytöksiset vanhukset kaupoissa ja muualla ovat vaan matkalla laitoksiin, mutta omaiset eivät ole vielä ihan kunnolla tajunneet mitä niille tapahtuu.

Yhdessä vanhainkodissa missä mun vaari oli oli joku vanha mummeli joka oli koko elmänsä ollut harras kristitty ja sitten dementian myötä oli päästänyt vuosikymmenien patoutumat valloilleen, jutut oli niin härskejä ja kipeitä ja kielenkäyttö niin kamalaa ettei sitä kyllä heikoimmat olis kestäny :D Yhdelle mun kaverille oli taas vanhainkodissa dementiapappa raivonnut jotain että "saatanan kinkki ammun sut alas!", mitä lie sotamuistoja oli tyypin vinohkot silmät herättäny :P Ja yhdessä dementiakodissa jonkun ennen tärkeässä asemassa olleen miehen vaimo varasti multa ja mun isältä ulkovaatteet naulakosta, ja tekee niin kaikille vieraille siellä, ja toisten vanhusten huoneista taitaa myös varastaa tavaraa.

Eli jos dementia tekee hienostorouvista kleptomaaneja ja uskiksista pahempia törkysuita kuin Manaaja-leffan kersa, niin ehkä ne ennen hyväkäytöksiset ja toisia väistelevät ihmiset päästää vuosien pidättelyn jälkeen valloilleen sen persoonan, mitä ei täysissä mielen voimissa ole kehdannut olla. Tulee luurangot kaapeista rytinällä sitten, pelottaa ihan millanen ite vanhana oon jos muisti alkaa pettään ja oma persoona katoaa kokonaan. Laulan varmaan jotain ylistysvirsiä samalla kun sikailen kännissä :)

Idhren kirjoitti...

R, voihan se tuotakin olla. Tai sitten ne ovat ihan vaan tylyjä ja vittumaisia ilman mitää sairautta selittämään sitä. Kuten sanottua, onhan noita tylyjä ja tympeitä ihmisiä muissakin ikäluokissa.

Hehe, on se vanheneminen mielenkiintoinen prosessi ;o

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...