4.11.2008

Ei pulaa mäkkiohjelmista

Vielä joitakin vuosia sitten oli suoranainen sääntö, että Mac OS -käyttöjärjestelmille löytyi heikonlaisesti ohjelmistoa, minkä moni tavallinen käyttäjä laskikin syyksi valita Winkkari Mäkin sijaan. Ajan mittaan ohjelmatarjonta on kuitenkin selkeästi monipuolistunut, ja tänä päivänä tavallinen käyttäjä ei jää mistään tärkeästä paitsi. Kerään tähän postaukseen muutamia hyviksi havaitsemiani ohjelmia, joita itse käytän armaalla Powerbookillani ja Mac OS X Tigerillani.

Firefox. Tämän avoimen lähdekoodin ilmaisesta nettiselaisemasta pääsevät nauttimaan muutkin kuin mäkittelijät - Tulikettu on vallannut markkinoilta jo 17 prosentin markkinaosuussiivun, ja Suomessa se jyrää huimalla 45,9 prosentilla, mikä on suurin markkinaosuus, joka Firefoxilla on missään maassa. (lähde: Wikipedia) Heijastuspinnassa kävijöiden parissakin Firefox on suosituin selain - se on ollut käytössä noin 65 prosentilla kaikista kävijöistä. Toisena listalla hiihtää Internet Explorer noin 26 prosentilla.

Adium. Meseily onnistuu yllättäen muillakin ohjelmilla kuin MSN Messengerillä, ja kuten Firefoxissa, tässäkin avoin lähdekoodi takaa sen, että tietoturva-aukot eivät ammota suuruuttaan ja bugitkin korjaantuvat pikavauhtia. Lisäksi Adiumilla voi kytkeytyä myös muihin pikaviestinverkkoihin, kuten esimerkiksi Google Talkiin, ICQ:hun, AOL:iin ja Jabberiin. Sillä voi jopa yhdistää itsensä Facebookin pikaviestinviritelmään (tämän sain tietooni itse asiassa vasta juuri tätä kirjoittaessani).

Rautalankamalli: Adiumilla voi yhdistyä kätevästi näihin kaikkiin verkkoihin yhtäaikaisesti, kuten kyllä muutamilla muillakin ohjelmilla. Lisäksi Adiumiin saa kaikennäköistä hauskaa lisähärpäkettä, kuten kuvakkeita, teemoja ja skriptejä. Ollapa jotain hauskempaa, kuin Yodaksi pukeutunut vihreä ankka Dock-palkissa heiluttelemassa räpylöitään uuden viestin saapumisen merkiksi. Adium on saatavilla tällä hetkellä vain Mac OS X -käyttöjärjestelmille. Adium ottaa vastaan lahjoituksia ilmaisesta latausmahdollisuudesta huolimatta.

Colloquy. Kommunikointi ei aina tapahdu vain pikaviestimissä, vaan jotkut riittävän nörtit viettävät aikaansa myös Internet Relay Chatissa, eli irkissä. Ei Irc-Galleriassa, vaan irkisssä. Tähän tarkoitukseen on toki muitakin ohjelmia, jotka soveltuvat mäkittelijän käyttöön, mutta itse olen jumittunut Colloon. Miksi? En enää edes muista. Eiköhän se ihan kätevä ja hauska, kaunis ohjelma ole, ainakin tuo kanavilla idlailu onnistuu sillä hyvin kätevästi. Colloquylla voi lisäksi yhdistää itsensä myös SILC- ja ICB-verkkoihin, mitä ikinä sitten lienevätkään.

Gimp. Jos Photoshop on liian kallis kukkarolle (kuten se useimpien kukkarolle on), ja omatunto soimaa warettamisesta, on tässä ratkaisu murheisiin. Gimp on niin ikään avoimen lähdekoodin Photaria vastaava kuvankäsittelyohjelma, joka myös on ilmaiseksi ladattavissa, mutta joka myös ottaa enemmän kuin mielellään vastaan lahjoituksia. Käyttöliittymä ja perustoiminnallisuus on Gimpissä hyvin samankaltaista Photarin kanssa, joten jos osaa käyttää toista, osaa hyvin todennäköisesti viimeistään pienen alkukangertelun jälkeen käyttää myös toista. Ohjelmalla saa tehtyä aika lailla kaiken saman, mitä hinnakkaalla esikuvallaankin, joten mistään väärissä piirissä leikkivästä, omiin jalkoihinsa kompastelevasta irvikuvasta ei missään tapauksessa ole kysymys.

Gimp on saatavilla niin Mäkille kuin Winkkarillekin, myös Linuxia syleilevät saavat osansa. Mäkin kanssa on kuitenkin pieni ongelma, joka vaatii aavistuksen säätöä. Täysin toimivaa, tyydyttävää natiiviversiota ei Gimpistä vielä Mäkille ole, joten parhaimman tuloksen eteen on mäkittelijän suoritettava ohjelma X11-ohjelman kautta. X11 löytyy koneen mukana tulleelta asennuslevyltä. Tämä on kuitenkin pieni riesa siitä, että saa käyttöönsä ilmaiseksi ammattitasoisen kuvankäsittelyohjelman. Idhren suosittelee.

Blender. Ne, jotka hallitsevat 3d-mallinnuksen monimutkaisen maailman (itse olen jumittunut tehokkaasti tasolle yritän-opetella-pikakomentoja-jotta-saisin-perehdytysoppaista-paremmin-selkoa), eivät hekään tarvitse välttämättä kalliita ohjelmistoja. Avoimen lähdekoodin ilmainen ohjelma Blender tarjoaa ammattitasoisen mallinnusohjelman, ja ainakin esimerkkikuvista päätellen jälki on komeaa. Jos tässä vielä itsekin "sitten joskus" jaksaisi perehtyä asiaan paremmin. Ohjelma on saatavilla useille käyttöjärjestelmille.

Poladroid. Jos joltain meni ohi edellinen esittelyni polaroidkehyksiä luovasta pikku ohjelmasta, sen voi edelleen lukea. Ohjelmasta muutama jo innostuikin, näkyvimmin Honey Junkie, joka pisti ohjelman avulla bloginsa bannerin uusiksi. Helppoa kuin hiprakassa huitominen.

NeoOffice. Sarjassamme avoimeen lähdekoodiin perustuvia, ilmaisia ohjelmia seuraavana toimisto-ohjelmapaketti, joka korvaa kyllä täysin Microsoft Wordin ja kumppanit. Open Officesta Mäkille natiiviksi käännetty NeoOffice sisältää mm. tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja Powerpointin-vastineen teksti- ja grafiikkaesitysten luomista varten. Tiedekunnan yhteisiin opintoihin kuuluvalla tietotekniikan perusteet -kurssilla käytin omavaltaisesti Mikkisofta-ohjelmien sijasta NeoOfficea, ja ainoastaan yhden asian jouduin jättämään tekemättä sen takia, että Neon taulukkolaskennasta ei löytynyt samaa ominaisuutta kuin Excelistä, nimittäin pilkullista taustaa taulukon soluille. Josko tuo pikkuvika olisi jo tähän päivään mennessä korjattu.

VLC. Tällä pyörivät kaikki videot ja dvd:t, muuta ei tarvita. Tässä onkin jo kaikki oleellinen sanottu. No, tämäkin on ilmainen ja avoimen lähdekoodin ohjelma. Tarjolla myös muille käyttiksille.

Azureus. Sinisen sammakon kuvakkeella varustettu torrentinlatausohjelma, joka on ilmeisesti päättänyt vaihtaa nimekseen Vuze, on tämäkin ilmainen ja avointa lähdekoodia edustava. Nimenvaihdoksen myötä ohjelma on myös ottanut uuden suunnan, lisännyt ohjelmaan erilaisia härpäkkeitä kuten videontoiston, ja tämän takia monet ovatkin valittaneet ja vaihtaneet muihin ohjelmiin. Transmission on vaihtoehto siniselle sammakolle, ja sekin on sammakon tavoin saatavilla myös muillekin käyttiksille.

Tässä siis joitakin erinomaisia mäkkiohjelmia. Listaa voidaan tarvittaessa jatkaa.

Mäkkikäyttäjät, nyt on teillä tilaisuus kertoa käyttämistänne, hyviksi havaituista ohjelmista!

12 kommenttia :

Janne J kirjoitti...

Kiitti vinkistä, tuo Polaroid oli uusi tuttavuus! Alla muutama pikkunäppärä softa, joista voi olla muillekin hyötyä:

Cyberduck (FTP/SFTP ohjelma)
TigerLaunch
MenuCalendarClock (pikku kalenteri menuun)
Combine PDFs (pikkunäppärä ohjelma, jolla voi helposti yhdistellä pdf:ä)
Smultron (monikäyttöinen tekstieditori)
Perian on codec -paketti Quicktimeen (VLC:tä tosin tulee itse käytettyä)

Ja "bubling under" musta hevonen on TVShows.

Tuolta lisää jos kesken loppuu. :)

Idhren kirjoitti...

Janne J, kiitos oivista linkeistä, pitää niihin perehtyä paremmalla ajalla :)

patentti kirjoitti...

Jei! Kaikki taisivatkin olla tuttuja tai käytössä (miksi ihmeessä mulla ei ollut adiumia kuitenkaan ompulla?!).

Oma irkkailu hoituu Päätteen turvin, oon jo ajat sitten päätynyt shellin ylläpitoon, ei oo parempaa idlailuvälinettä keksittykään :))

Rhia kirjoitti...

En kuulu Mäkkeilijöihin, mutta siitä huolimatta Firefox on ainoa selain jota suostun käyttämään =)Joskus muinoin opiskeluaikana tuli Mäkkiäkin käytettyä aika paljon kun koulussa ei ollut juuri muita koneita. Gimpiä en ole testannut, ehkä pitäisi... Ja pitäisiköhän taas alkaa irkkaamaan...
PS. jos et ole vielä törmännyt tähän niin käy ihmeessä katsomassa, meillä se jaksaa naurattaa vaikka miten usein kuuntelisi =) http://video.google.com/videoplay?docid=2514730680283477734

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän Azureus (Vuze/whatever) toimii windowsillakin. Tekstistä sai kuvan, ettei toimisi.

Idhren kirjoitti...

Patentti, hoh, tollanen ei olekaan mulle tuttu :P

Rhia, Tulikettu jyrää :) Pitää katella toi video pikapuoliin :P

Anonyymi, hieman epäselvästi tuli joo ilmaistua nuo sopivuudet, en kaikkien kohdalla määritellyt sitä mille kaikille alustoille ohjelma on tarjolla. Tämän voisikin korjata.

Pilli kirjoitti...

voi kiitos, tämmöstä postausta olenkin tarvinnut!
tuntuu välillä että meitä mäkkeilijöitä ei tahdo löytyä, kaikki käyttää wintoosaa ja minä en taas oikein osaa enää käyttää sitä.

pitääpä heti imuttaa tuo collo ja alkaa käyttämään sitä, koska kaikki löytämäni tommoset on ollu jotain "käytä 30pvää ilmaiseksi ja osta sitten 10000000eurolla" ja phuuh! ja tuon gimpinkin voisin ladata;)

firefoxia käytän myös, operan ja safarin hylkäsin koska ne ei oikeen toiminu ainakaan mulla, ja messengerinä mulla on joku microsoftin mese josta on vaan tehty mäkkiversio, ja joka jopa toimii!

Idhren kirjoitti...

Mulla oli kans Operan, Safarin ja tais olla peräti Caminonkin kanssa (Firefoxin Mäkki-versio, jostain syystä käännetty erikseen) jotain, mikä ei toiminut ihan halutulla tavalla, joten Firefox oli selkein ja helpoin ratkaisu kaikkiin murheisiin :P :)

Markku kirjoitti...

Kuka nyt koodia tykkäisi vääntää? Jos pakko kuitenkin on, Coda (http://www.panic.com/coda/) tekee siitä lähes hauskaa. Handlaa myös ftp-yhteydet, ei ole järin kallis ja trialia ehtii räplätä rauhassa ennen umpeutumista.

Muistiinpanot tallentaa Things (http://www.culturedcode.com/things/ beta-vaiheessa ilmainen).

Muista edellämainituista käytössä Ankka, Kettu ja Transmission. Ei todellakaan voi valittaa, etteikö Macille löytyisi hyviä softia kaikkeen tarvittavaan.

Idhren kirjoitti...

Markku, kiitos näistäkin hyvistä vinkeistä ja linkeistä! :)

Ciara kirjoitti...

...ihan pakko tulla tänne pätemään, itse käytän toista vähemmistökäyttistä eli linuxia, että noista suuri osa oli alunperin linux-yhteisön ohjelmia jotka sitten on käännetty winkkariin ja mäkkiin... =)

Idhren kirjoitti...

Ciara, tiedän kyllä :) Poikkis on kans unix-intoilija :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...