8.10.2008

Muotiblogaajiin kohdistuvat kovat odotukset

Blogeissa on noussut keskustelua muotiblogaajiin kohdistuvista vaatimuksista joidenkin lukijoiden taholta. Milloin vaaditaan nopeampaa postaustahtia, milloin ryöpytetään blogaajaa siitä, ettei tämän tyyli ole riittävän omaperäinen, toisinaan ihmetellään miksi on postattu tästä ja miksi ei tuosta, miksi on tehty näin ja noin tai ei ole tehty sillä tavalla. Honey Junkie vastaa erinomaisesti postauksessaan Eihän se oo ees esitellyt Balmain SS09:ia vielä! näihin kommentteihin.

Palvontaa, ylistystä ja karvaita tunteita

Kommenttilootassa syntyi ajatuksia herättävää keskustelua ja Salka toi mukaan hyvän huomion: blogaajiin kohdistuu henkilöpalvontaa. Tämä viritti mielessäni ajatuksia. Jotkut todellakin näyttävät suhtautuvan joihinkin blogaajiin kuin julkkiksiin, laulajiin tai elokuvatähtiin. Blogaajaa voidaan fanittaa, tästä halutaan tietää kaikki, tämän tekemisiä ja liikkeitä seurataan suorastaan fanaattisella mielenkiinnolla. Kirjoittelevathan kotimaiset lehdetkin jo blogaajista (Ruotsissa ollaan peräti ehditty jo lööppeihin asti, kuten Bisquits havainnoi postauksessaan Muotibloggaajat kohujen kourissa ), mikseipä näillä julkimonpoikasilla olisikin omaa, uskollista ja paikoitellen jopa fanaattista fanikuntaansa. Fanituotteitakin on jo tavallaan olemassa blogaajien käsitöiden muodossa.

Tällainen henkilöpalvoja tulee kenties mustasukkaiseksi henkilön muulle elämälle, jos tämä vähentää blogaamiseen käyttämäänsä aikaa, siis antaa entistä vähemmän huomiota lukijoille, ja näille faneista kiihkeimmille. Tämä taas voi johtaa surullisen kuuluisiin syytöksiin ylpeydestä, lukijoiden huomioonottamattomuudesta ja ties mistä. Olinhan minäkin varhaismurkkuna kateellinen Backstreet Boysien jäsenten tyttöystäville (no, muiden paitsi Howien), naikkosilla kun oli se MULLE varattu paikka ihanuuden kainalossa.

Pata soimaa kattilaa

Mielenkiintoisia ovat myös paikoitellen lennelleet närkästykset siitä, että blogeissa postaillaan samoista aiheista. "Jos et keksi omia aiheita, älä blogaa", kaikuu niin joidenkin blogien kirjoittajilta kuin Demin keskustelufoorumeiltakin. Voin tässä yhtyä Honey Junkien kantaan: eiköhän se ole vain positiivista, että blogimaailmassa aiheet ja ideat leviävät, keskustelu rönsyilee ja reaaliaikaisuus jyrää. Ei ole keneltäkään pois, vaikka samasta asiasta kirjoitettaisiin samastakin näkökulmasta.

Koulussa esitelmien aiheita piti varata ("Mää varaan tän, sää et saa tehä nyt tästä!"), eikä kahta samaa aihetta saanut olla, mutta nyt ei olla koulussa vääntämässä esitelmiä ja saamassa arvosanoja ikiuniikista työstä (jonka sisältö muuten haettiin joko tietosanakirjoista tai netistä), vaan vapaassa maailmassa. Ajatukset ja ideat rakentuvat vuorovaikutuksessa menneen ja nykyisen kanssa, ja samoista aiheista kirjoittelu on täysin luvallista, siitä ei aiheudu haittaa. Opettaja ei ole antamassa huonoa arvosanaa. Kaikki me seisomme joka tapauksessa jättiläisen harteilla ja vain täydellinen idiootti haluaisi hypätä alas.

Minua kiinnostaisi kuitenkin silti tietää, mistä nämä omaperäisyysyrittelijät sitten itse blogaavat, onhan esimerkiksi päivän asun esittely jo ties kuinka moneen kertaan kierrätetty ja kulutettu juttu (turha väittää, että kukaan tällä hetkellä blogaava olisi sitä ihan itse keksinyt jossain tynnyrissä ideatyhjiössä elellessään), maailman tapahtumien kommentointi on ilman muuta poissa laskuista, kuitenkin jo joku on ehtinyt samasta ilmiöstä kirjoittaa puhumattakaan *gasp* muotiviikoista, julkkiksista tai vellovista trendeistä. Muotiblogaaminen jo itsessään on sekin tsiljoona kertaa käytetty idea, omaperäisyydestä kaukana. Keksikää hei jotain omaa tai olkaa sit vaikka blogaamatta, matkijat!1!1 Niin miten oli?

Suuret odotukset

Kaiken tämä keskeltä nousee ajatus siitä, että blogaajilta vaaditaan ja odotetaan hirvittävän paljon. Kuitenkin harva on ammattikirjoittaja ja vielä harvempi Suomessa elättää itseään blogailulla. Useimmille blogaaminen on hauska harrastus, eikä mikään pakkosuoritus tai esiintyminen näyttämöllä. Jokaisella on kiistämätön oikeus kirjoittaa siitä mistä haluaa silloin kun haluaa, tai hitot, olla vaikka kirjoittamatta.

Blogaajalla ei ole mitään muuta velvollisuutta lukijoitaan kohtaan minkään suhteen kuin se, jonka blogaaja itse asettaa, velvollisuus voi siis yhtä hyvin olla olematta, tai se voi poistua. Blogaaja ei ole kirjoittamisen ammattilainen tai toimittaja, joka on sitoutunut hyviin journalistisiin tapoihin, dediksiin ja lukijakunnan laatuvaatimuksiin. Blogaaja voi toki itse sisällyttää itsensä näihin kaikkiin ja erikseen ryhtyä ammattilaiseksi, mutta oletusarvoista se ei missään tapauksessa ole.

Kaikella tällä on sekä blogaajan että lukijakunnan kannalta puolensa ja puolensa, positiiviset ja negatiiviset näkökulmat. Sen puolen kuitenkin jätän tällä haavaa pohdittavaksi toiseen ajankohtaan (ja ehkä jonkun toisen blogiinkin?).

14 kommenttia :

Tarzan kirjoitti...

Nasevaa tekstiä täälläkin, Honey Junkien version kävin jo katsastamassa. Itse olen seurannut blogeja n. vuoden verran ja omani aloitin n. kuukausi sitten, ja on ollut jotenkin hupaisaa huomata nämä kaikki blogimaailman lieveilmiöt, kuten juuri tämä rutkuttaminen bloggajille. Mielipiteenne ovat kovin osuvia, joten en sen tarkemmin erittele omaani, joka on pitkälti saman suuntainen! :)

Salla kirjoitti...

Oon huomannut, että esimerkiksi mun blogilla on (onneksi) paljon vähemmän noita fanittajia kuin joillakin muilla. Muistaakseni olen joskus aikojen alussa tästä blogien fanituskulttuurista pari sanaa kirjoittanutkin. Luulen, että näitä fanittajia tulee eniten niille blogeille, jotka kertovat lähinnä omasta elämästään, tyylistään jne. Ovat siis hyvin henkilökeskeisiä blogeja.

Sitten tuosta samojen aiheiden käytöstä (littynee siihen Bisquitsin aiempaan postaukseen). Mielestäni on ok kirjoittaa samasta aiheesta eri näkökulmasta käsin, mutta sellainen on vähän tökeröä, että esitetään jonkun toisen ideat ominaan. Siis sillä tyylillä, että apinoi toisen idean suoraan suurinpiirtein sanasta sanaan, kun ei itse mitään muutakaan keksi.

Elsa kirjoitti...

Monet lukijoista eivät taida edelleenkään ymmärtää, etteivät tyyliblogit ole muotilehden nettiversio, vaan peilaavat kirjoittajansa kiinnostuksia. Jos ei innosta, etsikää inspiraationne muualta, sanoisin! Tilatkaa vaikka muotilehti, tai elämä.

Aamulehden lukijana olen tainnut tottua, että jos J Korhosen potkuistakin vaietaan, ei kiinnostavien blogienkaan tarvitse ihan ajan tasalla olla :D

Kiitos vain kaikille, jotka jaksavat kirjoittaa oman näköisiään blogeja, joita on kiva käydä lukemassa! Ja varsinkin kiitos sinulle Idhren,kun jaksat käyttää aikaasi näin laajoihin kirjoituksiin kuvien lisäksi.

Bisquits kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Bisquits kirjoitti...

Itse olen hyvin samoilla linjoilla tässä asiassa kuin Sallakin eli häntä lainaten: "Mielestäni on ok kirjoittaa samasta aiheesta eri näkökulmasta käsin, mutta sellainen on vähän tökeröä, että esitetään jonkun toisen ideat ominaan. Siis sillä tyylillä, että apinoi toisen idean suoraan suurinpiirtein sanasta sanaan, kun ei itse mitään muutakaan keksi."
Tämän asian sanoin jo aikaisemmin muutaman viikon takaisessa postauksessani, ilmeisestikin huonosti, koska moni ymmärsi (tai halusi tahallaan ymmärtää) pointtini täysin väärin.

Tuskinpa kukaan kirjoittaa blogiaan sellainen näkökulma mielessä, että ihan jokaisen asian on oltava Todella Omaperäinen. Sehän on täysin mahdotonta: jos asukuvien ottaminen ei ole "tarpeeksi omaperäistä", niin ei kohta ole enää ylipäätään vaatteiden päälle pukeminenkaan. Henk. koht. koen blogien omaperäisyyden juuri noin, kun Sallakin mainitsi: jos blogijuttuja ja -ideoita kopioidaan tyyliin sanasta sanaan, en juuri näe pointtia sellaisten postausten kirjoittamisessa.

En halua lähteä ruotimaan tätä asiaa nyt tämän enempää, tulin vain oikaisemaan mielipiteeni, ettei minulle taas laiteta sanoja suuhun.

Henkilönpalvonta on oikein hyvä huomio, olen itsekin miettinyt sitä joskus. Olen tosi tyytyväinen siihen, ettei minulla ole ns. faneja, heh. Jotenkin tuo ilmiö alkaa mennä jo suorastaan pelottavaan suuntaan: suosittujen bloggaajien "tulisi" omistautua blogille sataprosenttisesti. Eihän kenelläkään ole sellaiseen aikaa ja energiaa.

Idhren kirjoitti...

"Mielestäni on ok kirjoittaa samasta aiheesta eri näkökulmasta käsin, mutta sellainen on vähän tökeröä, että esitetään jonkun toisen ideat ominaan. Siis sillä tyylillä, että apinoi toisen idean suoraan suurinpiirtein sanasta sanaan, kun ei itse mitään muutakaan keksi."

On ihan eri asia esittää toisen ideat omina kuin vain apinoida niitä. Ei pidä sekoittaa näitä kahta asiaa. Ei sillä, sekin on mahdollista, että kahdella ihmisellä nyt on samoja ideoita. Eipä ole alkuperäinenkään lähde juurikaan kertonut mistä itse on ideat apinoinut, tyhjiössä niitä ei ole keksitty. Erotus on se, että jotkut pitävät apinointia negatiivisena asiana, minä en pidä. Koko elämä perustuu apinoinille, uudet ideat perustuvat apinoinnille, oppiminen perustuu apinoinnille.

Ei myöskään vahingoita toista mitenkään se, että toinen kirjoittaa omin sanoin lähes samanlaisen tekstin kuin joku muu. Ei yhden ajatuksen keksijälle kuulu kunniaa siitä, että muutkin kirjoittavat samasta asiasta lähes samanlaisia tekstejä, mutta kuitenkin omiaan. Jos mennään oikeasti sanasta sanaan kopioinnin puolelle, siinä tulee jo lakikin vastaan.

Ja vaikka Bisquits tätä asiaa käsitteli blogissaan, niin kyllä tämä sama idea on kuultu ennenkin, Demissä esimerkiksi useammin kuin kerran. Silloin tosin laukojina ovat olleet yläasteikäiset murkut, jotka kiljuvat toisilleen matkimisesta vähä väliä.

"En halua lähteä ruotimaan tätä asiaa nyt tämän enempää, tulin vain oikaisemaan mielipiteeni, ettei minulle taas laiteta sanoja suuhun."

Sikäli kun en ole edes viitannut sinuun tekstissäni, on aika hankalaa laittaa sinulle sanoja suuhun. Voit lopetta tuon marttyyrisoinnin, se alkaa pikkuhiljaa rasittaa.

Idhren kirjoitti...

Tarzan, lieveilmiöt ovat tosiaan kiinnostavia, noistahan saisi vaikka gradun joku aikaiseksi ;>

Salla, toki, onhan se luonnollista, että jos ihminen antaa itsestään jotain, tästä on helpompi pitää ja helpompi fanittaa. Täysin mauttomana ja hajuttomana, persoonattomana ja lähes epä-yksilönä pysyttelevästä kirjoittajasta ei saa otetta.

Elsa, hyvin sanottu. Ja ole hyvä - kirjoitteluun on aikaa varsinkin, jos odottaa aamuyöstä alkavaa presidenttiehdokkaiden väittely -streamia ;D

Idhren kirjoitti...

Lisäys vielä:

"Henk. koht. koen blogien omaperäisyyden juuri noin, kun Sallakin mainitsi: jos blogijuttuja ja -ideoita kopioidaan tyyliin sanasta sanaan, en juuri näe pointtia sellaisten postausten kirjoittamisessa.
"

Sanasta sanaan _kopioiminen_ on ja sellaisen tekstin omana julkaisu on laitonta, se on tekijänoikeusrikkomus. Minä en puhu tekijänoikeusrikkomuksista, vaan siitä, että on sama johtoajatus kuin jollain toisella, ja tuottaa oman tekstin omin sanoin, vaikka käsiteltäisiinkin samoja asioita samoista näkökulmista vaikka sitten samalla tekstirakenteella. Haasteet ovat hyvä esimerkki tällaisesta.

Bisquits kirjoitti...

Idhren - herran tähden, enhän minä _nimenomaan sinuun_ viittaa tuolla sanojen suuhun laittamisella! Tuo vanhempi postaukseni herätti niin paljon keskustelua, josta osa (EN siis tarkoita nyt juuri sinun kommenttejasi) oli virheellistä mielipiteideni tulkintaa. Osaa niistä en edes koskaan julkaissut. Koska täällä kommenttilaatikossa mainittiin tuo postaukseni, minulla on oikeus ottaa kantaa tuohon asiaan - muuten ei kyllä paljon kiinnostaisi keskustella enää tuosta.

Olipa tosi inhottavasti sanottu tuo "Sikäli kun en ole edes viitannut sinuun tekstissäni, on aika hankalaa laittaa sinulle sanoja suuhun. Voit lopetta tuon marttyyrisoinnin, se alkaa pikkuhiljaa rasittaa." Kun minun ajatukseni ovat kerran sinusta martyrisointia, otan toki vinkkisi vastaan, enkä tule enää kommentoimaan blogiisi.

Harmi, kun tämä meni taas tälle linjalle. Yritin ihan rehellisesti keskustella kanssasi, mutta en kai sitten osaa tehdä sitä "oikealla tavalla". Hyvää jatkoa sinulle kumminkin.

Idhren kirjoitti...

Ei kukaan muukaan kyllä nähdäkseni sanoja ollut sinun suuhusi laittamassa. Sulla on oikeus kommentoida mitä haluat, ja muillakin on oikeus kommentoida sinun sanomisiasi. Pahoittelen, mikäli ymmärsin väärin pointtisi.

Jos haluat keskustella, voimme keskustella, mutta se edellyttää perusteltuja ja sisäisesti loogisia mielipiteitä.

Ssu- kirjoitti...

Itsekin kirjoitin lähes tulkoon tästä samasta aiheesta (no, ennemminkin ilkeistä ja asiattomista kommenteista, mutta anyways) blogiini.

Hyvä postaus tämä ja hyvää tekstiä, olet kyllä valtavan taitava kirjoittaja :)

Totta kai sellainen aina kismittää, jos on juuri tehnyt jonkin tietynlaisen postauksen blogiinsa tai vaihtanut ulkoasua tmv., ja vielä samana iltana tai seuraavina päivinä joku toinen bloggaaja tekee juuri tismalleen samanlaisen jutun, mainitsematta, mistä sai inspiraationsa ja ettei se ole alunperin hänen ideansa.

Jotenkin tosiaan tuntuu, että bloggaajia on alettu palvoa kuin julkkiksia. Siitä sitten viilletään kateutta ja sen kautta sitten ilkeillään ja mesotaan kommenttibokseissa "ei oo tullut postausta kolmeen päivään!" -tyylillä.
Ehkä sitä blogittomat vaan helposti luulevat, että se blogin kirjoittaminen ei ole aikaavievää puuhaa, vaan ihan helppoa ja nopeaa se on päivässä edes yksi postaus väsätä. Mutta kun sitä postausta varten täytyy nähdä joskus jopa tunnin-parin vaiva, ja sitten kun kiireellä ottaa päivän asu -kuvia, jotta saisi postauksen kasaan, niin eikö jo silloinkin ehditä valittaa kuvien laadusta, bloggaajan ilmeestä, hiuksista jne. Äh, en nyt viitsi kirjoittaa tähän tämän enempää, ettei tästä kohta tule julkaisukelvoton haukkumiskirje ilkeille lukijoille tai jotain vastaavaa :D

Idhren kirjoitti...

Ssu-, totta, ei se mitään ihan helppoa ole aina postauksia vääntää. Itse käytän luultavasti eniten aikaa kuviin. Itse kuvaus ei välttämättä vie niinkään kauaa kuin kuvien muokkaus, sisäinen perfektionisti kun vaatii ja vaatii hiomaan. No, joskus tekstienkin tekemiseen menee kyllä aikaa. Joka tapauksessa, olet täysin oikeassa siinä, ettei se ainakaan kaikille ole mikään puolen tunnin juttu, jonka ehtii tehdä vaikka missä välissä.

muorra kirjoitti...

Huh, aika rankkaa sälytystä sun puolelta bisquitsille :o Hyvä sinänsä että on omat mielipiteet ja osaat ilmaista ne vahvasti, mutta ei aina tarvi olla ihan niin kärkäs... Ainakin omaan korvaan särähti tuo marttyroinniksi tuomitseminen jne...

Idhren kirjoitti...

Muorra, lue eteenpäin, saatat ehkä mahdollisesti huomata kohdan, jossa pahoittelen väärinkäsitystäni. Noin muuten seison kyllä täysin sanojeni takana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...