12.10.2008

Kuukupin arvoitus

Kuten monet kuva-arvoituksen ratkaisivatkin, kyseessä oli siis kuukuppi. Tarkemmin ottaen kuvassa möllötti kotimaisen Luneten pienempi kuukautiskuppi ylösalaisin käännettynä. Kävin apteekista hankkimassa tämän kapistuksen, kunhan ensin olin vajaan vuoden asiaa päässäni pyöritellyt ja sulatellut. Suoraan sanottuna keräsin rohkeutta.

Mikä ihme sitten on kuukuppi tai kuukautiskuppi? Mitä on kupittelu? Nyt puhutaan keksinnöstä, joka on ollut ihmisten ilmoilla jo vuosikausia, jopa vuosikymmeniä, mutta joka on vasta viime vuosien aikana noussut varsinaiseksi buumiksi naisten keskuudessa. Kyseessä on siis silikonista tai luonnonkumista valmistettu pehmeä kuppi, jonka alaosassa on antenni, jota voi lyhentää saksilla leikkaamalla. Kuppi asetetaan emättimeen keräämään kuukautisvuotoa, toiminta perustuu alipaineeseen. Kun kuppi täyttyy, se käydään tyhjentämässä ja huuhtelemassa huolellisesti vessasssa tai kylpyhuoneessa, ja sitten asetetaan takaisin.

Materiaalinsa ansiosta kuppiin ei liity esimerkiksi toksisen sokkioireyhtymän riskiä, toisin kuin tamponeihin, eikä housuihin tarvitse asennella minkäänsortin siteitä. Vetoisuutensa ansiosta kuppia ei myöskään tarvitse vaihtaa yhtä usein kuin tamponia tai sidettä, ja kuppia voi käyttää jopa 12 tuntia yhteen menoon. Materiaali ei myöskään hankaa tai muutenkaan järkytä sisäsynnyttimien tasapainoa, joten kuppia voi käyttää milloin vain, esimerkiksi varmuuden vuoksi jo ennen kuukautisten alkamista.

Lisäksi yksi kuppi kestää käytössä vähintään viitisen vuotta - sen hankkiminen ja käyttäminen on siis merkittävä rahansäästö kertakäyttöisiin suojiin verrattuna, ja onhan se huomattavasti ekologisempaakin. Kuukuppeja on eri kokoisia, eri merkkisiä ja hieman eri mallisia, mutta kaikki toimivat samalla periaatteella.

Kuppi on sisältä sileä. Ulkoreunassa on Lunetessa merkintöjä, esimerkiksi kaksi mittaviivaa ja teksti "Made in Finland". Antenni lyhennetään omaan anatomiaan sopivaksi.

Kaikki nämä kuukupin hyvät puolet pyörivät pitkään päässäni, ennenkuin tein lopullisen päätöksen hankkia oma kuppi. Sen päätöksen jälkeen kului vielä yhdet kuukautiset, ennenkuin uskaltaduin Tampereen keskustan Yliopistolliseen apteekkiin ostamaan oman Lunetteni. Hintaa tällä läpikuultavalla esineellä oli noin 30 euroa - maksaa varmasti itsensä takaisin, jos jokakuukautisesta kertakäyttösuojien ostamisesta luopuu. Alunperin aikeeni oli hankkia kuppi Ruohonjuuresta, mutta apteekki tuli ensimmäisenä vastaan. Käyttöä on tullut vasta harjoiteltua pikaisesti, joten varsinaisia käyttökokemusia ei tässä vielä ole hehkuttaa. Olen kuitenkin varma, että kunhan tätä tekniikkaa tässä hiotaan ja parit paniikki-itkut ährätessä asiaankuuluvasti väännetään, tulen tuskin huomaamaankaan verisiä päiviäni.

Lisätietoa kuukupista löytyy kattavasti Kuukuppikunnan sivuilta osoitteesta kuukuppikunta.net. Kuukuppikunnalla on myös laaja keskustelufoorumi, josta voi lukea ihmisten kokemuksia kupin käyttöönotosta, käsittelystä, ongelmista, eduista ja ylipäätään elämästä kupin kanssa. Foorumilta löytää helposti vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin, ja ilmapiiri on kannustava. Suosittelen lämpimästi tutustumaan kumpaankin sivuun.

Tiedänkin jo, että lukijoistakin löytyy ainakin joitakin kupittelijoita, joten sana on tältä osin vapaa. Jos joku nyt kiinnostui kuukupista, niin tietoa ja henkistä tukea kyllä on tarjolla yllin kyllin.

27 kommenttia :

poster kirjoitti...

Ensin "velvollisuudet": onko ihan tahallaan tullut kirjoitettua "parit paniikkiitkut", vai onko väliviiva tehnyt katoamistempun? ;)

Itsekin oon pohtinut kupitteluun siirtymistä, ja varmaan ensi vuoden puolella muutan pohtimisen käytäntöön. Ihan jo taloudellisista syistä. Nyt on vielä liian helppoa elää äipän siivellä.

r kirjoitti...

Jes hyvä juttu tuli, toivottavasti inspaa monia kokeileen. Kuukuppikunnan saitti ja foorumi on kyl tosi hyödyllisiä, en tiä voiko keksiä aiheesta mitään kysymystä, johon noista ei löytyis vastausta.

Idhren kirjoitti...

Väliviiva teki katoamistempun joo ;D

Emmanuelle kirjoitti...

En ole koskaan ennen edes harkinnut kuukuppia kiitos Demin mutta nyt... Alan pohtia asiaa kun noiden siteiden kanssa sählääminen on aina niin rasittavaa.

Idhren kirjoitti...

Emmanielle, joo hei, Demin keskustelufoorumit on kyllä ollu aika tuskallisia kupitusfanaatikkojen pesimäpaikkoja, ei mullakaan himoja hetkeen ollut oikeastaan sen takia :D Siteet ovat ilmeisesti kyllä nopeampia säädettäviä kun kuppi, mutta mukavuus onkin sit ihan eri luokkaa. Mua on itteäni alkanut siteet ärsyttää ihan kunnolla viimesen vuoden aikana.

C kirjoitti...

Palkitsin blogisi :) Lisäfaktaa löytyy blogistani.

Idhren kirjoitti...

C, kiitti! :)

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava postaus! Hyvä, että jaoit tämän lukijoiden kanssa!

Kolmen vuoden kokemuksella: toimii!
Kunhan oppii pitämään kupin mukana käsilaukussa siinä kriittisten päivien aikana, niin koskaan ei tarvi enää nolona kysellä keneltäkään kavereilta saati tuntemattomilta, et anteeks, olisko sulla jotain suojaa, kun ei itellä tullu mukaan...
Ja parasta on se varmuus. Jos se on oikein paikallaan eli tyhjiössä, niin se ei päästä mitään ohi. :) :) Suosittelen.

Bemary kirjoitti...

Mahtava aihe, josta ei voi puhua liikaa! Itekin oon ollut onnellinen kupittelija jo vajaan vuoden ajan enkä koskaan enää palaa siihen kurjaan kuukausittaiseen kertakäyttöräpellystuskaan. :D Elämä on kupin kanssa tuhat kertaa helpompaa ja se todellakin maksaa ittensä takaisin.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, ohan tuo kätevää ^^. Ihan ongelmatonta ei ilmeisesti kaikille ole saada tuota systeemiä toimimaan, ja joidenkin anatomia kai tuppaa aiheuttamaan esim. nukkuessa jotain ohivuotoja kupin kanssa, mutta tosiaan varmaan useimmat kun vaan saa homman toimiin ni sit se toimiiki ku unelma :).

Bemary, odotan sitä tuhat kertaa helpompaa aikaa, tää alkukankeus ei varsinaisesti tunnu siltä ;) Mutta joo, mielestäni tää kuppi on tosiaan hyvä aihe puhua ja tuoda sitä ihmisten tietoon.

Rhia kirjoitti...

Olen ollut onnellinen kuukupin käyttäjä jo useamman vuoden. Toisinaan iskee laiskuus ja sorrun tampooneihin, mutta sitten taas muistan miksi alunperin tilasin kupin ja palaan siihen. Käyttö on helppoa ja sen kanssa tunnen oloni varmemmaksi. Kun tilasin kuppini ei sivuilla mainittu että yli 30-vuotiaan pitäisi valita suurempi koko. Oma kuppini on auttamattomasti liian pieni runsaaseen vuotoon, siksi käytän usein sidettä lisänä. Tarkoituksenani on hankkia uusi suurempi kuppi lähiaikoina. Kahden kupin käyttö olisi siitäkin kätevämpää että esim yleisissä vessoissa ei aina ole lavuaaria wc-kopissa joten puhtaan kupin vaihtaminen olisi mahdollisesti vähän helpompaa kuin yhden tyhjennys ja puhdistaminen. Taidan hankkia seuraavaksi Luneten, se kun on kotimainen. Nykyinen kuppini, MoonCup on englantilainen. Suosittelen lämpimästi muillekin. Luotettava, edullinen ja ekologinen.

Narksu kirjoitti...

Ojoi, lukija on ylpeä :)
Minäkin minäkin minäkin tuollaisen omistan... Kiva että blogissakin uskallat kertoa ilosanomaa kupista :)

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Käy kattoon FB. -)
- Tiina

Idhren kirjoitti...

Rhia, joo onkin tullut pähkättyä tuolla vessoja näkiessä että miten ne toimis kupin kanssa. Heh, omankin kämpän vessassa lavuaari on kyllä vieressä, mutta hana onkin jossain reilun metrin päässä samalla seinällä kuin pytty :D Saa nähdä millaiset pirskeet tästä vielä saa aikaiseksi ;D

Narksu, soisin muidenkin blogaajien kyllä pohtivan aihetta ääneen ja nostavan tietoisuutta asiasta :)

Tiina, hookoo.

Herttainen kirjoitti...

R tuolla kuva-arvoituksessa mietti ettei blogeissa ole aihetta käsitelty, mutta onpa hyvinkin ;) Itse tartuin aiheeseen viime helmikuussa, vai maaliskuussako se naistenpäivä oli? No, enivei. Nyt on suunnitelmissa häämatkalta E-Afrikasta ostaa vaaleanpunainen kuukuppi, semmoisia kuulemma olis siellä :) Samantien isompaa kokoa kun tuo nykyinen menee vielä ainakin pari vuotta mutta sinä aikana voi tulla lapsia niin on sit valmiiksi isompi. Eikä tule turhaan ostettua toista pientä jolle ei tulisi paljo käyttöä, käytettynä kun noita tuskin kukaan haluaa ostaa!

Idhren kirjoitti...

Herttainen, no hieno juttu, ettei ole ihan kuukuppi jäänyt blogeissa huomiotta :) Joo, eiks se ollu tää Miacup, joka oli pinkki :P Luneteltahan on kans tulossa joku värillinen versio, ei tosin tietoa mikä se väri tulee olemaan. Toivottavasti isompi kuppi tulee tarpeeseen, joillakinhan on vielä lastensaannin jälkeenkin sopinut se pikkukoko paremmin :> Niin yksilöllisiä juttuja, mut ehkä sä ite tiedät parhaiten :P

Anonyymi kirjoitti...

hui kun tossa kupissa onkin pitkä antenni :o tulee varmaan hankaamaan, mutta senhän saa pois. tsemppiä kupitteluun! mulla meni melkein puoli vuotta oppia tekniikka mutta nyt en luopuisi tästä millään.

Anonyymi kirjoitti...

Kuppi on ihan loistava. Siinä harmittaa vain se, että miksi elämässäni meni toistakymmentä vuotta ennen kuin aloin sitä käyttää. Ekat kuukaudet ovat opettelua ja paniikki-itku kuulostaa tutulta, mutta sitten sujuu eikä vanhoihin systeemeihin ole enää paluuta. Mainosklisee siitä, että kuukautiset voi unohtaa, on todellakin totta.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko laittaa tähän väliin huomautus Herttaisen kommenttiin, että niinhän sitä luulisi... :D Eli ettei kukaan haluiaisi ostaa käytettynä, mutta joskus kun selailin Kuukuppikunnan(?) sivuja niin kyllä siellä oli keskustelupalstalla käytettyjä myynnissä.
Ei kyllä itselle tulisi mieleenkään ostaa!!!!
Olisi sitten kuinka desinfioitu hyvänsä...

Idhren kirjoitti...

Anonyymi 1, juu, antennia tosiaan voi lyhentää niin paljon kuin on tarvis :D Kiitti tsempistä ^^

Anonyymi 2, parempi myöhään kuin ei koskaan? Harjottelua, harjottelua... :D

Anonyymi 3, heh joo, eihän tos periaatteessa pitäis mitään olla, keittäminen tekee sitä yhtä puhtaan kuin omienkin paikkojen jäljiltä, ja se pitäisi ilmeisesti olla aika puhdas :p Mutta ajatus tietysti varmasti monillakin tökkii.

r kirjoitti...

Jaah mulla on mennyt toi Herttaisen kuukuppi-postaus ihan ohi siis, tosin en viime keväänä vielä mitään blogeja lukenutkaan. Täytyykin nyt mennä lukeen se.

Mutta tuohon yhden anonyymin kommenttiin viitaten, ei niitä kuukautisia ihan oikeesti voi unohtaa. Siis joo ei niistä tarvi huolehtia kun ei oo hankaavaa ja hiostavaa sidettä pöksyissä ja itsetunto on parempi kuin kertiksiä käyttäessä, mutta kyllä se todellisuus muistuu sitten kun on tyhjennyksen aika :P Ja kyllä kupin välillä tuntee, ainakin mulla se laskeutuu joskus liian alas. Se kyl kai riippuu ihan jokaisen anatomiasta että pysyykö kuppi tarpeeks ylhäällä. Sitten kuppi voi myös vaikuttaa negatiivisesti pissa- ja kakkahätien suhteen, kun kuppi tuppaa painamaan sekä rakkoa että peräsuolta. Samoin kuppi ei aina välttämättä aukeekaan, vaikka siltä tuntuu. Mulle kävi alkuaikoina välillä niin mutta sitten senkin oppi tunnistamaan että aukesiko kuppi oikein vai ei. Näistä ja muista jutuista onkin puhuttu Kuukuppikunnan foorumin Kupin negatiiviset puolet -ketjussa. Kannattaakin lukee sitä ketjua, niin osaa varautua mahdollisiin vaikeuksiin, kun ei kupittelu kenelläkään pelkkää ruusuilla tanssimista ole. Siitä huolimatta kuppi on silti paljon parempi kuin kertakäyttösuojat, ellei satu olemaan yksi harvoista joille se ei sovi vaikkapa anatomian vuoksi. Siksi pitää myös lukee niitä hehkutus-ketjuja ettei vaan jänistä jos meinaa kupin hankkia tai luovuta alkuvaikeuksien vuoksi :)

(Btw en itse oo ikinä kirjottanut tuolle foorumille, joten en siksi sitä mainosta, vaan siksi koska se on ulkopuolisellekin todella hyödyllinen.)

Idhren kirjoitti...

R, olenkin lueskellut aika paljon juuri noita negatiivisia juttuja, lähinnä sen takia kun hehkutusta on tullut niin hirvittävästi, että se puoli kyllä on kunnossa :D

Tosiaan, joku jopa kirjoitteli, että että rakko ei tyhjenisi täysin kupin kanssa, joten ainakin siksi ajaksi täytyisi poistaa, ettei virtsatietulehduksen riski kasva. Demissä puolestani taisin jonkun kauhutarinan kuulla isommalla hädällä pyttyyn lumpsahtaneesta kupista.. hrrh :F.

Mutta kokeilemattahan ei voi tietää, joten seuraavia menkkuja tässä puoliksi innolla, puoliksi kauhulla (ongelmat ovat aina niin... ongelmaisia) odotellessa :D

S kirjoitti...

Voiko näin myöhään kommentoida? Itse olen käyttänyt kuppia nyt muistaakseni kolme vuotta, ja täytyy sanoa, että kuukautisten aikaisen elämän laatu on kohonnut noin sadalla pykälällä ylöspäin. Kaikkein parasta on se, että kuppi ei tunnu eikä häiritse, ja että viimeisinä päivinä sen voi antaa olla illasta aamuun sisällä. Tosin tällaiselle herkälle virtsatientulehduttajalle kuppi on aiheuttanut vähän ongelmia, mutta siksipä kannattaa kupin tyhjennysten yhteydessä pissata kunnolla. En vaihtaisi pois kuppia enää mistään hinnasta.

Idhren kirjoitti...

S, koskaan ei ole liian myöhäistä kommentoida! :) Hieno kuulla lisää positiivisia kokemuksia :) Tosiaan tuon virtsatientulehdusasian olen kans joltain toiseltakin kuullut. Itselläni ei ole koskaan moista ollut, mutta eiköhän se silti tee ihan hyvää päästää kunnon pissat siinä tyhjennysten yhteydessä :D

Olis silleen ihan kiva, jos voisi vaan hypätä kaiken opetteluvaiheen ja ähertämisen yli suoraan siihen kohtaan, jossa kuppi nostaa sitä elämänlaatua ja helpottaa arkea :D

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista luettavaa, varmasti ottaisin itsekin kyseisen kapistuksen käyttöön jos voisin.. Ajattelin vain täällä missä asiasta on keskusteltu, mainita, että vaikka kuukuppia EI ole suoraan yhdistetty TSS:n (toksiseen sokkioireyhtymään), niin ei kupin käyttö siltä suojaa. Itse olen sairastanut TSS:n vakavan muodon, josta syystä myös kupit on minulta ehdottomasti kielletty. Eli ei kuppikaan riskiä pois sulje, vaikka se on keskimäärin pieniriskisempi kuin tampooni tässä asiassa. Tosin eipä tampooni olekaan enää kyseisen taudin suurin aiheuttaja, nykyään useimmat TSS:t saavat alkunsa leikkaus- yms. haavoista!

Maria kirjoitti...

Ok, kiitos informatiivisesta viestistäsi! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hello. And Bye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...