2.10.2008

Korhosen tapaus tarjoaa oppitunnin mediakriittisyyteen

Vaikka journalistiset periaatteet ovat yleviä ja riippumattomaan uutisointiin pyrkiviä, kaikkia yhteyksiä ja vaikutussuhteita ei voida täysin eliminoida. Sen huomaa helposti seuraamalla miten eri konsernien lehdet uutisoivat Johanna Korhosen irtisanomistapauksesta ja siitä nousseesta kohusta.


Taustatiedoksi

Johanna Korhonen irtisanottiin Alma Media-konserniin kuuluvan Lapin kansan päätoimittajan virasta (ks. Helsingin Sanomien uutinen), jossa tämän oli tarkoitus aloittaa joulukuussa. Korhonen tuli julkisuuteen kertoen, että hänet oli potkittu pihalle puolisonsa sukupuolen takia - Korhonen elää rekisteröidyssä parisuhteessa naisen kanssa ja heillä on kaksi lasta. Korhosen puoliso on myös kunnallisvaaliehdokas.

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne kieltää jyrkästi väitteen ja vastaa, että Korhonen sai potkut epärehellisyyden takia ja valehtelee nyt asiasta. Samalla Telanne on selostanut, että Alma Media vaatii päätoimittajiltaan ehdotonta puolueettomuutta, ja että Korhosen puolison poliittinen aktiivisuus estäisi tämän takia päätoimittajana olemisen.

Hauskaa tässä on kaksi asiaa. 1) Myös Pohjolan Sanomien päätoimittajan puoliso on ollut kunnallispoliitikko ja on yhä mukana kunnallistoiminnassa, sekä 2) Korhoselle tarjottiin myös 100 000 euron luopumissopimusta, arvatenkin vaikenemista vastaan. Mielenkiintoinen veto, jos kerran irtisanomisen perusteet ovat täysin juridisesti päteviä, mikä kyllä on kovasti kyseenalaisena. Myöskään Journalistiliiton puheenjohtaja ei niele Alma Median selitystä.

Mediakriittisyys on pop

On mielenkiintoista huomata miten eri lehdet suhtautuvat tapahtuneeseen huomattavan eri tavoilla riippuen siitä mihin konserniin lehti kuuluu. Helsingin Sanomat kuuluu Nelosen ja Ilta-Sanomien kanssa Sanoma-WSOY:hyn, Alma Mediaan puolestaan kuuluvat Aamulehti, Iltalehti ja Mtv3. Millaisia uutisia näistä lähteistä tulee?

Aamulehti otsikoi: "Kohupotkuista kaksi selitystä: Valehtelu vai rekisteröity parisuhde?" Lehti aloittaa oman uutisensa seuraavanlaisesti: "Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde purettiin tiistaina ennen kuin hän ehti edes aloittaa. Korhonen toi yllätyspotkut vauhdilla julkisuuteen ja hyökkäsi voimakkaasti Alma Mediaa vastaan."

Vaikka ei tietäisi lehden nimeä, olisi ilmiselvää kumpaan leiriin kirjoitus kuuluu. Otsikkoon nostetaan väitetty valehtelu ( jonka Korhonen kieltää toteamalla, ettei ole hänen asiansa, mikäli hänen puolisonsa oletetaan olevan mies ja osoittautuukin, ettei näin ole) ja jutussa Korhonen ei saa potkuja eikä häntä edes eroteta, vaan hänen työsuhteensa siististi ja kliinisesti ilman tunnelatauksia puretaan. Sitten taas seuraavassa virkkeessä hänen kuvataan hyökkäävän voimakkaasti Alma Mediaa vastaan. Jo tällaiset sanavalinnat ja muotoilut kertovat kenen joukoissa seistään. Itse jutussa siteerataan enimmäkseen Telannetta, Korhosen kanta kuitataan enimmäkseen toimittajan referoinnilla.

Helsingin Sanomissa ollaan totta kai kiinnostuneita paitsi koko ammattikuntaa koskettaneesta asiasta, mutta myös entisen kolleegan tilanteesta. Hesari kuitenkin antaa puheenvuoron niin Korhoselle kuin Telanteellekin ja molemmat saavat esittää kantansa omilla äänillään. Jutussa asetutaan varovaisesti Korhosen puolelle nostamalla tämän sitaatti otsikoksi: "Johanna Korhonen: Lapin Kansa antoi potkut naispuolison takia". Kuitenkin myös Helsingin Sanomat käyttää termiä sopimuksen purkaminen, ja artikkelin kieli on muutenkin asiallista ja neutraaliuteen pyrkivää. Tämä tietysti lisää Hesarin uskottavuutta ja korostaa pyrkimyksiä tasapuolisuuteen koko tilanteen järjettömyydestä huolimatta. Toisaalta Hesarin juttua siivittävät monet muut artikkelit ja asiantuntijalausunnot, jotka puoltavat selkeästi Korhosta.

Iltalehden, Alma Median iltapäivälehden, uutisointi on mielenkiintoinen. Toisin kuin voisi odottaa, lehti ei konsernisidoksestaan huolimatta heittäydykään puolustelemaan Telannetta maalailemalla Korhosesta valehtelijan kuvaa, vaan tekeekin lähes päinvastoin. Telanteen kanta kyllä saa oman uutisensa, mutta niin saa myös Hesarin tapaan Lapin kansan toimituksen tyrmistys erottamispäätöksestä. Iltalehti myös spekuloi oliko syynä Korhosen puoliso. Telanne-uutisen otsikkoonkin on nostettu sitaatti "Emme ole kiinnostuneita, miten ihmiset elävät", mikä toisaalta vahvistaa Iltalehden spekulaatiota ja tekee pesäeroa Alma Media -sidokseen. Kaksi kolmesta näistä uutisista on STT:n sähkeitä, vain Telanne-uutinen on Iltalehden oma. Voisiko selityksenä tähän kaikkeen olla se, että Iltalehteen ei kohdistu samaa painostusta, joka varmasti Aamulehteen kohdistuu, onhan Iltalehti kevyttä ja keltaista lehdistöä, toisin kuin valtakunnan toiseksi luetuin päivälehti?

Ilta-Sanomat jatkaa Helsingin Sanomien linjaa - puheenvuoro annetaan molemmille ja Telannetta siteerataan suoraan selityksineen. Lehti uutisoi myös isoveljensä tavoin Korhosen muistiosta, joka tosin Ilta-Sanomien otsikoissa muuttuu sensaatiohakuisesti salaiseksi.

Televisiouutisia en ole aiheesta katsonut, joten niistä en tähän hätään osaa sanoa mitään - kenties tämän lukijat ovat aiheesta viisaampia?

Tässä mainittujen ilmiöiden takia on hyödyllistä ainakin toisinaan lueskella uutisia eri lähteistä kriittisellä silmällä lehtien ja lehtitalojen intressit mielessä pitäen - myös kansainvälisellä tasolla. Fiksu voi myös analysoida tätä kirjoitusta ja etsiä kirjoittajan (minäminäminä!) kantaa ilmentäviä seikkoja.

26 kommenttia :

L- kirjoitti...

Mielestäni on kerran loistavaa, että Suomestakin löytyy vielä Korhosen kaltaisia henkilöitä, joiden suuta ei rahalla tukita. Ei Alma medialla tosiaan voi olla ihan puhtaat jauhot pussissa, jos tarjotaan tuollaisia summia vaikenemisesta. Korhonen oli eilen vieraana Maria!-ohjelmassa ja hän vaikutti asiansa kanssa, sympatiat ovat täysin hänen puolellaan. Ja vaikka asia ei olisikaan näin kuin Korhonen väittää, niin on Alma media silti nolannut itsensä.

Ja hienoa, että löytyy tyyliblogi, jossa käsitellään muutakin kuin Pariisin muotiviikkoa!

Nelliina kirjoitti...

toi oli kyllä hemmetinmoinen juttu ja kaikki pisteet Korhoselle että EI ottanut rahoja.

sinulle on haaste blogissani :)

Anna kirjoitti...

Ah, ihanaa kun löytää jonkun toisen, jonka mielestä tämä uutisointi on niiiiin mielenkiintoista juuri tämä konserniasetelman takia!

Nana Q. kirjoitti...

Kiitoksia Idhrenille tästä jutusta. Löysit tuoreen ja hurjan mielenkiintoisen näkökulman tähän jupakkaan! Minusta Hesarin juttu kyllä kellahti lievästi Korhosen puolelle, vaikka molemmat kiistapuolet saivatkin äänensä kuuluviin.

Syrjintä on niin rumaa -toivottavasti asia selvitetään perinpohjin.

Emmanuelle kirjoitti...

Kiitos tästä- olen taas ollut ihan pihalla siitä mitä on tapahtunut. Nyt tajuan kyllä mistä on kyse. :)
(miten henkilö joka on koneella joka päivä ja pääsee nettiin 24/7 on aina näin ulkona kaikesta?)

On aika paha jos Korhonen on juuri tuosta syystä saanut potkut. Nythän sentään eletään 2000-lukua eikä keskiajalla. Toivottavasti tää ei jää tähän vaan asia selvitetään perinpohjaisesti.

cake kirjoitti...

ASIAA! :) Aika harvat loppujen lopuksi osaavat lukea mediaa kriittisesti ja eri lähteitä vertaillen, ja liian monille ihmisille siitä ensimmäisestä kuullusta versiosta tulee ehdoton totuus, jota on turha kiistää, koska "netissä/Seiskassa/Hesarissa sanottiin näin!". Helsingin Sanomat toki on monissa aiheissa ainakin minun suosikkini neutraaliutensa ja luotettavuutensa ansiosta, mutta on toki aina muistettava, mitkä asiat uutisointiin ja sen näkökulmiin vaikuttavat, ja mitä kaikkea jonkun tietyn lähteen taustalta voikaan löytyä...

Idhren kirjoitti...

l-, niinpä. Toivon totisesti, että Korhonen vie jutun niin pitkälle kuin se oikeudessa kantaa, kuten aikoikin. Almalta joka tapauksessa erittäin kummallista toimintaa, oli homma niin tai näin. Journalistiliiton puheenjohtajan sanoja lainatakseni, ne on siellä ihan sekaisin ;o

Nelliina, olen samaa mieltä. Oh, kiitti :)

Anna, heh, sielunsisaria siis selkeästi ;)

Nana Q, ole hyvä. Joo, eipä ne siel Hesaris taida kauheasti tuota Korhosen rehellisyyttä kyseenalaistaa. Vaikuttaa varmaan sekin, että Korhonen on ollut Hesarin toimituksessa ja ihmiset tuntevat toisensa? Se tietysti voi herättää kysymyksiä puolueettomuudestakin. Joka tapauksessa, erittäin mielenkiintoista tätä on seurata.

Emmanuelle, sanos muuta. Eikä mitä luultavimmin ole ainoa tapaus, jossa tämänkaltaista syrjintää on tapahtunut, ihan täysin varmasti näitä tapauksia on enemmänkin. Ehkä tämä rohkaisee ihmisiä ja alentaa kynnystä nousta syrjintää vastaan?

Cake, todellakin. Mediakriittisyys ei myöskään aina ole helppoa, kun pitäisi tosiaan tietää taustoja ja taustalla vaikuttavia kytköksiä. Joskus sieltä voi paljastua melkonen viidakko.

Yläastelaisille ja lukiolaisillehan ainakin on tainnut olla suunnitteilla, ellei jo toteutettukin, jotain kriittisen medialukutaidon opetusta, mikä on tosi mahtava juttu.

sugar kane kirjoitti...

Kivaa kun kirjoitti tästä, ja just tästä näkökulmasta! Ihmisen kannattaa todellakin muistaa, kenen uutisia kuuntelelee/katselee/lukee. Ulkomaisissa mediataloissa poliittisetkin sidonnaisuudet ovat muuten edelleen todella vahvat, mikä näkyy siinä, kenen lauluja ne laulavat ja miten. Ihan objektiivista uutisointia ei ole, siksipä ihmisen on hyvä lukea asioista mahd. monesta lähteestä, kuten sanot! Ennen wanhaan eli Minun nuoruudessani asetelma oli Suomessakin selkeämpi: Aamulehti oli kokoomuksen äänenkannattaja jne (ja kyllähän tiettyä sinistä virtaa kys. lehtitalon kannanotoissa on edelleen).

Tämä ei ole muuten ensimmäinen kerta, kun mua risoo paikallislehden eli AL:n typerä, tabloidimainen otsikointi. Hesari sentään otsikoi asiallisesti, vaikka toki sielläkin vedetään linjaa minne halutaan, se vaan vaikuttaa fiksummalta.

Idhren kirjoitti...

Sugar kane, aivan totta, sitä sietää katsoa mistä lähteestä tietonsa saa ja pyrkiä katsomaan mitä muut lähteet sanovat. Ja tosiaan - ihminenkin on lopulta vain ihminen, eikä absoluuttista objektiivisuutta olekaan. Siksi on joskus vaikeaa muodostaa käsitystä todellisista tapahtumista.

AL:n linjaa ja otsikointia on muuten joskus täälläkin kummasteltu.

slux kirjoitti...

On hassua, että Almamedia vaatii ehdotonta puolueettomuutta toimittajiltaan ja toimittajien puolisoiltakin, mutta silti Aamulehden uutisoinnista tässä asiassa on puolueettomuus kaukana. Saakohan nyt sitten Aamulehdenkin päätoimittaja kenkää?

zache_ kirjoitti...

Olisi kyllä voinut kuvitella Kanerva kohun aikana, että AL olisi ollut jonnekin muualle kuin Kokoomukseen päin kallellaan, mutta ehkä se on vain yleisesti ärhäkkä. (ärhäkkä se on)

Mediakritiikistäsi unohtui muuten Yle, joka kohun alkuvaiheessa sumeilematta kaatoi bensaa liekkeihin (julkaisi IMO muistion ja Korhosen tiedotteen kokonaisuudessaan ensimmäisenä).

Toinen on, että Johanna Korhosen uskottavuuden taustalla on IMHO se, ettei hän ollut kuka tahansa toimittaja vaan Journalisti-lehden ex-päätoimittaja. Voisin kuvitella, että normitoimittajat ovat ärhäkkäämpiä silloin kun heidän ammattiliittonsa edustajia (tai edes entisiä sellaisia) tönitään.

Idhren kirjoitti...

Zache, en tarkastellut Yleä, koska keskityin näiden kahden suuren konsernin välisiin eroihin, vaikka toki olisi ollut hedelmällistä ottaa myös Yle mukaan vertailuun. Tekemistä jollekin toiselle kirjoittajalle? ;)

Idhren kirjoitti...

Lapin kansan tämän hetkinen päätoimittaja muuten on hänkin antanut kommenttinsa:
"Tuomi-Nikula: Lesbo ei sovi päätoimittajaksi Lappiin"

Mies on ilmeisesti sitä mieltä, ettäpä Lapissa ihmiset ovat jotenkin ahdasmielisempiä tai vanhoillisempia kuin muualla Suomessa. Mitäköhän ihmiset Lapissa ovat siitä mieltä, että päätoimittaja tällä tavoin ottaa vapaudet edustaa koko Lapin kansan mielipidettä tässä asiassa.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/10/724439

Vasiliisa kirjoitti...

Sen verran korjaan, että Maikkari ei ole enää kolmeen vuoteen kuulunut Almaan.

Aika mielenkiintoinen tuo Tuomi-Nikulan kanta. Luuleeko hän, että Lapissa on jotenkin vähemmän homoseksuaalisuutta kuin muualla Suomessa, jos kerran lesbo ei kelpaa maakuntaa edustamaan? Heh, heh, hee.

Idhren kirjoitti...

Vasiliisa, wat, on sit menny ihan ohi tällänen :D Oon vieläpä peräti tenttiny materiaalia, jossä tää yhteys on vielä ollut :D No johan oli hyvä, että tämä korjattiin, oon ollu ihan väärässä uskossa.

Vasiliisa kirjoitti...

Itse asiassa minäkin hokasin sen vasta tämän uutisoinnin yhteydessä :O Sama pää kesät talvet, ja mitäs niitä sanontoja onkaan...

ummum kirjoitti...

"Tuomi-Nikula ei anna hyvää arvosanaa puolitoista vuotta kestäneestä päätoimittajavalinnasta. Hänen mielestään valinta olisi pitänyt tehdä huolellisemmin."

Tuomi-Nikulan avautumisen sisältö siis ilmeisesti pääpiirteiltään on, että Korhonen olisi pitänyt torpata seksuaalisuuden takia jo hakuvaiheessa, jolloin syyksi ei olisi tarvinnut ilmoittaa yhtään mitään ja valituksi olisi voinut tullaa "Lappiin sopivampi" hakija. Syrjiminen olisi pitänyt hoitaa niin, että se ei tule ilmi eikä kukaan pääse koputtamaan nokkaa.

Siis WTF, istuva päätoimittaja päästää suustaan tuollaista? Onkohan hän tietoinen, että hakuprosessinkaan aikana ei ole laillista laittaa hakijoita paremmusjärjestykseen seksuaalisuuden mukaan.

Idhren kirjoitti...

Ummum, joo, tyyppi on paitsi tasa-arvovastainen, myös ilmeisesti hieman hidasälyinen. Ei sillä, ei se mikään älykkyyden ilmentymä ollut Telanteeltakaan tunnustaa niitä syrjiviä asenteitaan ja niiden sekoittumista lainvastaisesti työnvalintaprosessiin. Toivottavasti joutuisivat eroamaan molemmat, tosin Telanteenhan uutisoitiin nauttivan Alma Median hallituksen ja suursijoittajan täyttä luottamusta... Herää tietysti kysymys, että mistä asti tämä syrjintä lopulta juontaa juurensa.

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin en usko että Almalla tai Telanteella olisi henkilökohtaisesti mitään lesboja vastaan. Mitä luultavimmin painostusta on tullut nimenomaan maakunnasta.

tiiti kirjoitti...

jos asiasta haetaan positiivisia puolia, alma median tapa hoitaa tämä asia on ollut epäammattimaisessa noloudessaan melkein säälittävä. ainakaan tässä maassa ei siis mitä ilmeisemmin valtakunnallisen mediankaan tasolla olla tottuneita hoitelemaan asioita kulissien takana pois päiväjärjestyksestä.

sana sanaa vastaan kiistat on aina kinkkisiä ja pitkittyneet oikeudenkäynnit ja lisälööpit tökeröistä lausunnoista lienevät ainoat varmat seuraukset.

Idhren kirjoitti...

Anonyymi, silloin voidaan kysyä miksi konserni suostuu painostukseen ja alkaa sen takia rikkomaan lakia. No, rahan takia on tietysti ennnenkin rikoksia tehty.

Tiiti, jaa, vaikea sanoa. Pessimistisesti ajatellen kukaan ei voi todistaa mistään mitään mihinkään suuntaan ja juttu jää auki. Sitä pitääkin alkaa kantaan nauhuria mukana aina virallisissa tilanteissa...

tiiti kirjoitti...

no ainakin silloin kannattaa, jos pomohenkilöt pyytävät saapumaan esim. "vakavahenkiseen keskusteluun välittömästi". hommahan sujuisi tarkoituksenmukaisen huomaamattomasti esim. kännykän nauhurilla. ei ehkä mukavinta mahdollisinta hommaa, mutta toisaalta eipä se oikeudenkäynnin "mää sanoin" - "no etkä sanonut" -vääntökään varmasti ainakaan itseä viihdyttäisi...

Idhren kirjoitti...

Jeps. Jos haluaa olla optimistinen, voi ajatella, että työnantajaa vaadittaisiin perustelemaan tuo irtisanominen, ja jos kyse on heidänkin mukaansa edelleen lähinnä siitä, ettei Korhonen korjannut rekryvaiheessa käsityksiä puolisostaan, mikä taas ei edes liity työhön, sitä ei pidetä epärehellisyytenä eikä täten perusteltuna syynä, sama pätenee puolison poliittiseen aktiivisuuteen.

slux kirjoitti...

Ainakin parin Almassa korkeassa asemassa olevan täytyy suoraan valehdella oikeudessa, jos haluavat välttyä tuomiolta. En tosin hetkeäkään epäile etteikö sellaista tahtoa löytyisi tai ainakin valmiutta esittää asia erittäin paljon kaunistellen.

Onhan Korhosella tosin aika hyvää näyttöä siitä, että Alma tässä vaiheessa valehtelee vaan mitä mieleen tulee kun selityksiä ei edes pysy samana, ainoa yhdistävä tekijä on niiden järjettömyys. Ensin Korhonen valehteli ja häneen oli siksi luottamuspula, sitten puolison jo käytännössä kuopattu kunnallisvaaliehdokkuus etelä-suomessa oli valtava este päätoimittajuuteen lapissa. Korhosella on lisäksi vielä tarjous vuoden palkasta jos pysyy tästä hiljaa, ehkäpä siitä on todisteitakin.

Simba kirjoitti...

Minäminäminä olen Lapista ja en ole yhdenkään lappilaisen suusta kuullut hyvää tuosta jupakasta. Eli ei me olla sen ahdasmielisempiä kuin muutkaan. Paljon kohutaan täälläkin.

Hävettää ihan tuo Tuomi-Nikulan käytös. Toivottavasti ette saa kaikista lappilaisista yhtä huonoa kuvaa. /:

Idhren kirjoitti...

Simba, joo, nythän tuo mies ilmeisesti on pyytänyt anteeksi sanomisiaan. En kans usko, että lestadiolaisedustuksesta huolimatta Lapin ihmiset olisivat erityisen takapajuisia tai ahdasmielisiä. Mutta kyllä muakin esim. rovaniemeläisenä vituttais ja kovaa koko touhu ;o

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...