16.10.2008

Jonathan Ive, Applen suunnittelijahelmi

Ei varmasti löydy ihmistä, jolle Applen iPod ei olisi tuttu tuote. Muodon tälle maailmanlaajuisen jättisuosion saavuttaneelle mp3-soittimelle antoi mies nimeltä Jonathan Ive, joka on suunnitellut myös monen monta muuta Applen tuotetta aina ikonisesta iMacista iPhoneen. Viimeisin Iven designmestariteos on pari päivää sitten julkistettu uusi MacBook ja MacBook Pro -kannettavien sarja.

Uusi MacBook Pro: Kuva Applen pr-arkistoista


Ive kertoo, että suunnittelutyössä häntä inspiroivat luonto, rehellisyys ja musiikki. Esimerkiksi Applen Pro Mouse sai muotoonsa innoituksen vesipisaran muodosta, ja materiaaleissa Ive ei konstaile. Jos käytetään muovia, sitä ei kainostella muotoilussa, ja esimerkiksi PowerMac G5 oli epäröimättömästi muovailtu yhdestä alumiinipalasta. Rohkeista valinnoistaan huolimatta mies kertoo olevansa oikeasti ujo ja jännittävänsä niin paljon huomion keskipisteenä olemista, että jopa palkintoa hakemaan menee miehen pomo Steve Jobs, vaikka Ive tilaisuudessa mukana olisikin.

Applen brändi nojaa hyvin voimakkaasti designiin, siis sen lisäksi, että Macintosh-käyttöjärjestelmä on omaa luokkaansa. Tämä luonnollisesti näkyy hinnassakin. Omppu on myös ollut edelläkävijä muotoilussa - mitä Apple edellä, sitä muut merkit perässä. MacBook-läppäreihin lisätty uudenlainen näppäimistö esimerkiksi poiki vastaavanlaisia näppiksiä Sonyn Vaioissa. Myös valkomuovinen iBook (nyk. MacBook) on saanut seuraajikseen valkoisia ja "nättejä" kannettavia. Silti jäljittelijät eivät ihan tavoita Iven kädenjälkeä, ja usein tietokoneita kaupassa tutkiessa meillä onkin poikaystävän kanssa tapana pärskähdellä viimeisimmille yrittelijöille. Moni kakku kylläkin olisi päältä kauniimpi ilman rumia Winkkari-tarroja.

Jos onnellisesti kolme ja puoli vuotta porskuttanut Powerbookkini olisi vetelemässä viimeisiään, tuntisin ehkä suoranaiseksi velvollisuudekseni hankkia uuden, elegantin tehopakkauksen, vaan eipä ole valittamista. Voimakirja on ollut luultavasti paras sijoitukseni ikinä, lepäähän siinä sielu ja mieli.

Uusi MacBook Pro: Kuva Applen pr-arkistoista

Loppuun vielä esittelen mainosvideon Applen vuonna 2002-2004 markkinoilla jyllänneestä iMac G4:sta. Tämän muotoiluun Ive sai innoitusta auringonkukasta, joskin sitä on kutsuttu myös lampuksi. Mainoksesta tekee hauskan se, että harvoin tietokone esitetään näin persoonallisena olentona.Terveisin Mäkki-uskovainen

8 kommenttia :

leela kirjoitti...

Mac-intoilija täälläkin. Oma Powerbookkini (power-pc malli, ikää 4,5 vuotta and still going strong) on mulla kovin kovin rakas ja näinä vuosina ei (edes) Applelta ole tullut varteenotettavaa kilpailijaa (Air on söpö kuin mikä mutta ei sovi mun tarpeisiin). Tällä kertaa kuitenkin kolahti ja kovaa. Kaikella järjellä mulla ei ole mitään syytä vaihtaa uuteen, mutta vähän niinkuin lupailin itselleni tuota valmistujaislahjaksi (tosin odottelen kyllä seuraavan revision että lastentaudit on saatu pois).

Apple kyllä osaa. Muotoilun lisäksi käyttis on parasta mitä rahalla saa. Oman mac-leiriin siirtymisen jälkeen olen saanut aivopestyä sekä sisarukset että vanhemmat mac-leiriin (ihanasti helpottui vanhempien tietokoneen ylläpitäjänä toimiminen :), vielä kun onnistuisi sama juttu miehen osalta (kumma juttu, miehellä on kaksi windows-läppäriä mutta silti mun kone on yleensä se jota se käyttää, wintoosan käynnistäminen kun kestää niin kauan).

Anonyymi kirjoitti...

Mikä toi sun blogin nimi oikeen on?
"Vaatteet blogi. Vaatteita ja asiaa" kuullostaako se järkevältä?

nadjastrange kirjoitti...

meillä on koulussa parissa luokassa noita videolla olleita koneita. VIHAAN niitä! siis argh. onneks muissa luokissa on parempia macceja :D

kameleontti kirjoitti...

Uskomatonta mutta totta: legginssit paidan päällä trendivinkkisi on otettu käytäntöön: http://www.styleclicker.net/2008/10/16/backstage-at-patrick-mohr-munich-kultfabrik/

Vähän talvisempi vaihtoehto villaisena, mutta saa nähdä mitä kyseisen merkin kesäkokoelmassa tulee olemaan. ;)

slux kirjoitti...

Anonyymille tiedoksi, että sivun otsikko on usein tapana laittaa viimeiseksi sanaksi title-tagiin jos se on mahdollista. Syy on vain se, että hakukonenäkyvyys googlessa paranee.

Idhren kirjoitti...

Leela, jeps, power-pc täälläkin, ja hyvin vielä porskuttaa :) Varmaan ennen pitkää tulee vastaan se päivityksen tarve, mutta jos nyt ei levyt hajoa tai muuta, niin tällähän pärjää vielä hyvän tovin :P

Applen tuotteet ovat kauniita. ^^ Ja käyttis - en voi sanoin kuvailla, millaset euforiset fiillikset oli, kun pääsin pöytäkoneenromusta ja Winkkarista eroon ja siirryin mutkattomaan ja nikottelemattomaan Mäkkiin ^^ Ubuntu ilmeisesti on sekin erinomainen monessa suhteessa (eikä vähiten ilmaisuutensa takia :P), ei vain ole tullut itse sitä testattua. :>

Ja hei, mäkin sain lähipiiriäni Mac-leiriin! :D Kaverillani on tätä nykyä myös Mäkki, ja kun mummuni siirtyi vihdoin tietokoneaikakaudelle, toiveena oli, että etsin hänelle pienen ja näpsäkän MacBookin :P

Anonyymi, vastauksena kysymykseesi, blogin nimen voi katsoa 1) osoitteesta 2) graffuissa olevasta otsikosta. Tuolla sivupalkissa on myös tuollainen hauska tekstinpätkä, jossa blogin nimi tulee ilmi. Toivottavasti tämä auttoi ongelmaasi.

Nadjastrange, hehe :P Joo taitaa jo astetta vanhempi malli olla tuo auringonkukkalamppu, mut on se silti söötti ;)

Kameleontti, tätä tunnetta voi kuvata vain yksi merkkiyhdistelmä: O_O

leela kirjoitti...

Miehellä on Ubuntu toisena käyttiksenä Windowsin ohella. Se on mielestäni tosi mukava, tyylikäs ja helppo Linux (mahtavuutta on esimerkiksi se, että jos joku paketti/ohjelma on asentamatta, osaa käyttis itse ehdottaa taikasanat jotka termiin kirjoittamalla paketin saa ladattua ja asennettua). Ubuntu olisi valintani käyttiksestä ilman osx:ää (en voi kyllä kuvitella ottavani pc-läppäriä ilman Applen designia ja silloin osx tulee mukana tietty :).

Töissä on tullut käytettyä vuosikaudet Debiania ja vaikka nörtti olenkin, niin en niin nörtti että sitä haluaisin omalle koneelle ;)

Idhren kirjoitti...

Mähän en muista unixeista sit mitää tiedäkää ;) Mut Ubuntua olis jännä joskus koittaa :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...